PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405533
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Oberyn w sadze mimo, że jest postacią epizodyczną według mnie jest też jedną z barwniejszych postaci.
Nie potrafiłem nie polubić tego bohatera i jego koniec był dla mnie niemałym zaskoczeniem. Jednak to
jak go przedstawili w serialu...
Nie chodzi o aktora, który bardzo dobrze wcielił się w tę postać. Nie mam mu nic do zarzucenia mimo, że
wizualnie nie do końca mi odpowiada (jednak jest to w ekranizacji nieuniknione). To co jednak
scenarzyści zrobili z tym bohaterem irytuje mnie.

Pokazali, że jest osobą stanowczą, silną i bezlitosną. Zarysowano też jego cel. No i pokazali, że jest
biseksualny. W książce było to dość wyraźnie zasugerowane, serialowi dobrze robią kontrowersyjne
sceny więc ten wątek sam w sobie mnie nie razi. Jednak czemu zamiast tego pobocznego wątku,
któremu poświęcili dwie sceny nie mogli dać krótkiego dialogu ukazującego głębię tej postaci.

Czerwona Żmija z Dorne pod takim przydomkiem był znany w Siedmiu Królestwach. Najbieglejszy
truciciel, który kształcił się w Cytadeli dopóki mu to się nie znudziło. Potem służył jako najemnik, jeden z
bieglejszych wojowników, który jednocześnie był wstanie dyskutować z Tyrionem o książkach. Bał się go
nie tylko Karzeł a i w pewien sposób Jaime. Tyrellowie nienawidzili i od chyba wieku Wysogród miał lekko
mówiąc napięte stosunki z Dorne. Sam książę Dorne dysponuje na obecną chwilę jedną z dwóch
niewykrwawionych armii przez co może przeważyć szalę w grze o tron. Tę potęgę spłycono do jednej
rzuconej mimochodem groźby konkubiny Oberyna zamiast tego pokazywali dwuznaczną wymianę
spojrzeń między Czerwoną Żmiją a dziedzicem wrogiego rodu.

Russel_Caine

Pedolobby wszędzie wciska swoje macki, proszę Szanownego Pana. Pozdrawiam serdecznie.

Russel_Caine

Jedno słowo z Twojego komentarza właśnie zespoilowało mi ciąg dalszy;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Russel_Caine

Miałam podobne odczucia, ale może dajmy im szansę. To dopiero drugi odcinek, tak naprawdę nie wiemy co nam jeszcze zaprezentują w kontekście Oberyna. Całościowa ocena wersji serialowej tej postaci jest możliwa dopiero pod koniec sezonu. Tak czy inaczej, aktor się sprawdza, a też miałam na początku spore wątpliwości co do wyboru Pascala. Pożyjemy, zobaczymy :)

ocenił(a) serial na 10
Russel_Caine

Na lepsze przedstawienie Oberyna jest jeszcze czas. Nie osądzałbym przedwcześnie.

ocenił(a) serial na 7
Russel_Caine

Zginie jak frajer, i to mnie boli, bo również mimo małego znaczenia dla całej powieści - Oberyn zaskarbił sobie moją sympatię, mimo, że to pedał.

Już prawie zabił górę - w zasadzie zabił, nadziewając go włócznią i przygważdżając do ziemi, a potem ten zdołał zmiażdżyć mu głowę, strasznie słabe zakończenie.

Ciekawe, czy pokażą jak Góra wbija palce w oczy Oberyna ;p

ocenił(a) serial na 10
sb_slav

SPOILERY!!!!!!!!

Według mnie kompletnie kupy nie trzyma się fakt, że Oberyn wmanewrował się w walkę z Górą dobrze wiedząc czym się ona może skończyć. Jego tłumaczenie Tyrionowi, że Dorne może wznieść chorągwie po jego śmierci, również jest dziwne, przecież dobrze wiedział o pakcie z Darrym w sprawie Viserysa i musiał się domyślać, że Doran będzie się starał w tym momencie uniknąć wojny. Logicznym wytłumaczeniem jest to, że Żmija postanowił zadziałać na przekór bratu i samemu rozprawić z Lannisterami. Dlatego jestem zwolennikiem teorii o podtruwaniu Tywina, Oberyn najwyraźniej uznał, że swoją misję w stolicy już zakończył. Wystarczało mu jeszcze tylko zahaczyć włócznią Górę i wszyscy, którzy w jego przekonaniu odpowiadali za śmierć Elii byliby załatwieni.

Bronson__AK_47

Ciekawa lektura xd

Od siebie dodam, SPOILEEERY:

Doran w UdW mówi, że tak czy siak Oberyn 'coś' dokonał: sprawił, że ludzie w Westeros dowiedzieli się prawdy, że Oberyn nagłośnił całą sprawę. Albo Doran jest jak ja i doszukuje się zawsze plusa w minusach xP

ocenił(a) serial na 1
Bronson__AK_47

"Według mnie kompletnie kupy nie trzyma się fakt, że Oberyn wmanewrował się w walkę z Gór"

Jak dla mnie wszystko jest tutaj logiczne i naturalne.

1.Ze względu na swoją arogancję był pewien swojego zwycięstwa - i rzeczywiście wygrał, ale potem ta sama arogancja go zabiła...
2.Chciał za wszelką cenę osobiście zgładzić mordercę ukochanej siostry - druga taka szansa mogła się nie powtórzyć.

"Dlatego jestem zwolennikiem teorii o podtruwaniu Tywina"

I co mówi ta teoria konkretnie?

ocenił(a) serial na 10
White_T

UWAGA SPOLIERYY!!!!!!!!!

Mój drobny błąd, bo myślałem że Oberyn rozważał przebieg wydarzeń w przypadku swojej przegranej. Sprawdziłem i nic takiego nie powiedzial czyli faktycznie był bardzo pewny swojej wygranej z Górą.

Aczkolwiek jest jeden niuans, który sprawia, że cała ta historia nie trzyma się kupy. Ze wszystkich wypowiedzi Żmiji wynika dość jasno, że Góra dla niego był jedynie pionkiem, a głównym celem podróży do KP był Tywin, o czym świadczy chociażby to:
"Nie przyjechałem tu na jakąś komediancką farsę zwaną śledztwem. Przybyłem po sprawiedliwość za zamordowanie Elii i jej dzieci i zamierzam ją otrzymać. Zacznę od tego wielkiego bydlaka Gregora Clegane’a... ale sądzę, że na nim nie skończę. "
Jak wiemy znał plany Dorana, a Góra na pewno nie pożyłby długo gdyby zostały zrealizowane. Dlaczego więc zdecydował się na walkę z Cleganem? Być może dlatego, że chciał osobiście wykończyć i uznał że drugi raz taka sytuacja może sie nie powtórzyć. Przyjmijmy jednak, że po prostu nie wierzył, że plany jego brata sie ziszczą. Uznał więc, że w pewnym stopniu jest w stanie w pojedynke pomścić Elię, co pasuje do profilu Oberyna z jego arogancją i pewnością siebie. I jest jedna rzecz, która tu nie pasuje. Otóż przed walką Martell mówi Tyrionowi, że po zabiciu Góry wrócą razem do Dorne, gdzie Tyrion będzie mógł sie rozmówic z Doranem. I co, mam uwierzyć, że tak sobie Oberyn zrezygnuje z wykończenia Tywina, zostawi go w KP i jak gdyby nigdy nic wróci do Sunspear? Jeżeli nie wierzył w plan swojego brata to ta historia tym bardziej nie trzyma sie kupy.

Logiczne wytłumaczenie jest jedno. Tywin był juz martwy przed walką z Oberyna, tylko że jeszcze o tym nie wiedział.
Na blogu Seana Collinsa znalazłem pare wymownych cytatów z ksiązki. Pozwoliłem sobie wstawić je w spolszczonej wersji.
Jaime i Meryn:
"Jaime zmusił się do uśmiechu.
– Posługuję się teraz lewą. W ten sposób walka jest bardziej wyrównana. Gdzie znajdę pana ojca?
– W samotni, z lordem Tyrellem i księciem Oberynem.
Mace Tyrell i Czerwona Żmija łamią się chlebem? Coraz dziwniej i dziwniej."

Pycelle na procesie:
"A ten specyfik nazywa się wdowia krew, z uwagi na kolor. To bardzo okrutny środek. Paraliżuje pęcherz i kiszki, aż
człowiek topi się we własnych truciznach. "

Oberyn i Tyrion:
" Szczerze mówiąc, mam za co dziękować twej siostrze. Gdyby cię wtedy na uczcienie oskarżyła, bardzo możliwe, że teraz ty sądziłbyś mnie, a nie ja ciebie. – W ciemnych oczach księcia błysnęły iskierki wesołości. – Ostatecznie któż wie więcej o truciznach niż Czerwona Żmija z Dorne? (...) A skoro Joffrey leży w grobie, zgodnie z dornijskim prawem Żelazny Tron powinien przypaść jego siostrze Myrcelli, a tak się składa, że dzięki tobie jest ona zaręczona z moim bratankiem.
(...)
– Nie mam pojęcia, czy moja siostra wybrałaby Tommena czy Myrcellę – przyznał. – To nie ma znaczenia. Mój ojciec nigdy jej nie pozwoli na taki wybór.
– Twój ojciec nie będzie żył wiecznie – wskazał książę Oberyn.
Ton, z jakim wypowiedział te słowa, sprawił, że włoski na karku Tyriona zjeżyły się nagle. Przypomniał sobie o Elii i o wszystkim, co mówił książę Oberyn, gdy jechali przez pole popiołów. Chce głowy, która wydała rozkaz, nie tylko ręki, która trzymała miecz."

Tyrion w wieży namiestnika:
"Znalazł ojca tam, gdzie spodziewał się go zastać. Lord Tywin siedział w ciemnej wieży wychodka ze szlafrokiem owiniętym wokół bioder.
(...)
Choć raz ojciec uczynił to, o co prosił go Tyrion. Dowodem na to był nagły smród. Jego kiszki rozluźniły się w momencie zgonu. No cóż, siedział akurat w odpowiednim miejscu – pomyślał Tyrion. Fetor, który wypełnił wychodek, świadczył jednak dobitnie, że często powtarzany żart o jego ojcu był tylko kolejnym kłamstwem. Okazało się, że Tywin Lannister wcale nie srał złotem."

Jaime na pogrzebie:
" Królewski namiestnik gnił już w widoczny dla oka sposób. Jego twarz nabrała zielonkawego odcienia, a oczy zapadły się głęboko, zmieniając się w dwie czarne jamy. Na policzkach pojawiły się pęknięcia, a ze spoin wspaniałej złotokarmazynowej zbroi wyciekał ohydny płyn, który gromadził się pod ciałem. Pierwsi zauważyli to septonowie wracający na poranne modły. Odśpiewali swe pieśni i odmówili modlitwy, cały czas marszcząc nosy.
(...)
Cersei miała zaczerwienione oczy i pobladłą twarz. Weszła na stopnie i uklękła nad ich ojcem, ciągnąc za sobą Tommena. Chłopiec spróbował się wyrwać, widząc trupa, ale matka złapała go za rękę.
— Módl się — wyszeptała. Tommen spróbował wykonać polecenie, ale miał tylko osiem lat, a lord Tywin wyglądał strasznie. Król zaczerpnął rozpaczliwie powietrza w płuca, a potem się rozpłakał.
— Przestań! — warknęła. Tommen odwrócił głowę, zgiął się wpół i zwymiotował. Korona spadła mu z głowy i potoczyła się po marmurowej posadzce. Jego matka odsunęła się z niesmakiem i król natychmiast popędził w stronę wyjścia, tak szybko, jak tylko mogły go ponieść ośmioletnie nogi.
— Ser Osmundzie, zastąp mnie — rozkazał ostro Jaime, gdy Kettleblack odwrócił się, by podnieść koronę. Jaime wręczył mu złoty miecz i poszedł za swym królem. Złapał go w Komnacie Lamp, na oczach przeszło dwudziestu zaskoczonych sept.
— Przepraszam — płakał Tommen. — Jutro poradzę sobie lepiej. Matka mówi, że król musi świecić przykładem, ale od tego smrodu zrobiło mi się niedobrze."

SPOILERY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) serial na 8
Bronson__AK_47

Co do mojego zbytniego spoilerowania dlatego oznaczyłem ten temat. Owszem mógłbym opisać wszystko z mniejszą ilością spoilerów ale chcę wypowiedzieć się z możliwością powołania się na dowolne wydarzenie, które jeszcze nie zostało zekranizowane. Nie było moim zamiarem psucie komuś przyjemności z dalszego śledzenia losów bohaterów.

Co do teorii z Tywinem to jest według mnie mało prawdopodobna ale możliwa. Ja uważam, że cel Oberyna był trochę inny.

Przybył do Złotej Przystani jako oczy i uszy Dorana. Na miejscu dostrzegł możliwość zabicie Góry (a chciał również i jego głowy) bez żadnych problemów (nikt by nie podważył sądu bożego). Jednocześnie mógł zrobić na złość Lannisterom i zdobyć cenne źródło informacji (Tyriona). Tywina raczej by nie podtruwał bo popsułoby to szyki dla Dorne (a jak potem Doran mówił brat z nim współpracował i go cenił, nie popsułby jego intrygi). Gdyby po jego wyjeździe lub podczas pobytu Tywin zaraz zginął i wykryto by truciznę ochłodziłoby to i tak napięte stosunki z Dorne a sam Oberyn mógłby zostać zabity. Myślę, że Tywina planował zabić w późniejszym czasie, już gdy Dorne wprost włączyłoby się w grę o tron.

Co do tego, że jest jeszcze czas to się zgodzę ale wątpię by się zagłębiali w historie Czerwonej Żmij. Prędzej będą jeszcze bardziej promować jego biseksualizm.

ocenił(a) serial na 6
Russel_Caine

Dornijczycy są wrogami obecnych władców królestwa, ale nie przyznają się do tego otwarcie i siedzą cicho. Co do historii Oberyna jestem przekonany, że dowiemy się jeszcze czegoś o jego przeszłości, pewnie z jego osobistych opowieści. W końcu Dorne grało ważną rolę w grze o tron z przed rebelii Roberta. Wtedy gdy Jaime zabił Aerysa, wymordowano niemal wszystkich Targaryenów oprócz Danki i Viserysa. Mordowano Targaryenów ale również Martellów, bo Rhaeghar Targaryen i Elia Martell (siostrra Oberyna) byli małżeństwem i mieli dzieci, które też zamordowano. Oberyn ma ponad 40 lat i doskonale pamięta te czasy. I nie ma zamiaru odpuscić winowajcom.

Bronson__AK_47

Uchylam kapelusza przed osobą, która jako jedyna (obok jednego postu matiiigo) oznacza swoje wypowiedzi dotyczące przyszłych zdarzeń z książki ostrzeżeniami przed spojlerami.
Gratuluję i dziękuję za okazanie szacunku widzom :)

Bronson__AK_47

Przecież Oberyn użył trucizny. Nawet gdyby przegrał - Góra by zginął od nawet niegroźnej pozornie rany.

ocenił(a) serial na 7
sb_slav

To będzie brutalne, przykre i straszne...

ocenił(a) serial na 5
Russel_Caine

Oberyn w filmie może nie jest pokazany do końca jak bym chciała, ale nie robi wiochy najbardziej podobał mi się fragment jego wymiany zdań z Tywinem i Ceresei no i oczywiście z zwiastunu fragment walki z górą...Co prawda w tym burdelu to przesada

ocenił(a) serial na 8
LiliBlue22

Zgadzam się. W porównaniu do innych postaci (Mellisandre, Stanis to takie pierwsze skojarzenia) jego postać została nie tylko dobrze odegrana i napisana. Mimo to czuje pewien niedosyt.

ocenił(a) serial na 6
Russel_Caine

Nie wiem czego się spodziewałeś po zaledwie 2 odcinkach z Oberynem.. Jak do tej pory zaprezentował się rewelacyjnie Nie musimy od razu wiedzieć, że studiował w cytadeli i miał własną kompanię najemników. To wszystko wyjdzie w trakcie sezonu.

ocenił(a) serial na 8
acidghost

Czy będzie dalej? Wątpię. Mam przeczucie, że jakby twórcy chcieli o tym wspomnieć to idealna okazja była gdy Tyrion rozmawiał z Bronnem o Oberynie. Spodziewałem, że zamiast bezsensownej sceny z Lorasem (nie chodzi tylko o brak wpływu tego na fabułę ale o relacje ich rodów) przedstawią coś istotniejszego. Owszem to było tylko parę sekund ale parę sekund stąd, parę sekund skądś indziej i przedłużenie odcinka o kolejne 30 by na to pozwoliło. Tego mi brakuje, tego żałuje.

ocenił(a) serial na 10
Russel_Caine

Scena z Lorasem miała może pokazać, że Ci dwaj panowie znają się w sposób mocno osobisty i taka znajomość jest ponad wielowiekowe rodzinne spory. No, chyba , że twórcy chcieli potwierdzić miejskie legendy, że gej geja wyczuje i rozpozna na odległość ;-)

ocenił(a) serial na 8
Mallena28

Miłość ponad wszystko! Czyżby Westerowska wersja Romeo i... Romeo? To daje nadzieje, że Oberyn zginie w serialu w inny sposób ;-)

ocenił(a) serial na 10
Russel_Caine

Tzn. w jaki inny sposób? Zapedałowany na śmierć?

Mallena28

Haha, dobreee xD

btw. Welcome back : )

ocenił(a) serial na 6
Mallena28

To się wogóle nie trzyma kupy. Dorne i Wysogród mają konflikt od ponad 100 lat. Na ich granicach ciągle dochodzi do krwawych potyczek. Książkowy Oberyn prędzej zabiłby Lorasa niż umówiłby się z nim na randkę.

ocenił(a) serial na 6
acidghost

W książce Oberyn też wydawał mi się zapychaczem do rozdziałów Tyriona , ale gdy doszło do pojedynku Martella z Górą to rece mi opadly. To jeden z najlepszych rozdzialów tej sagi ever!!!!

acidghost

+1 <a możliwe nawet, że sama walka jest jedną z najlepszych <o ile nie najlepsza> w sadze - oby serial ją dobrze pokazał *x*>

ocenił(a) serial na 10
acidghost

Możesz mi napisać tytuł tego rozdziału, bo ja oglądam tylko serial ale bardzo chciałbym sobie przeczytać ten fragment opisujący walkę obu dżentelmenów?

ocenił(a) serial na 6
FIFI_07

To był rozdział Tyriona pod koniec drugiej części Nawałnicy Mieczy.

ocenił(a) serial na 9
Russel_Caine

Nie potrafię tego lepiej ująć. Oby w kolejnych odc. lepiej go pokazali.

ocenił(a) serial na 8
Russel_Caine

Oberyn jest ciekawą postacią ale jest głupi. Całkowite przeciwieństwo swego brata Doran inteligentny, ostrożny, przebiegły i spokojny. A z drugiej strony Oberyn gwałtowny, odważny ale bezmyślny. Wyjawia wszystkim swoje plany pokazuje wszem i wobec że chce pomścić siostrę. Gdyby miał rozum to Clenege by otruł przy jakiejś uczcie a nie wdawał się w walkę z jednym z najlepszych wojowników królestwa. Podobne do niego są też jego liczne córki. Żądne krwi żmije którym w głowie tylko zemsta.

Beny1234

True.

ocenił(a) serial na 6
Beny1234

Doran rozsądny, spokojny, przebiegły, a Oberyn gwałtowny, porywczy zabijaka. Bracia cały czas współpracują ze sobą. Dlaczego do stolicy Doran przysłał Oberyna, zamiast przyjechać osobiście? Widocznie miał w tym jakiś cel.
Całe Dorne nie tylko Oberyn pragnie zemsty na Lannisterach. Tylko spokój Dorana spowodował, że przez 17 lat nie wybuchła krwawa wojna.

ocenił(a) serial na 9
acidghost

Doran jest chory chyba, nie?

Jaskier16

Swoją drogą to nie było tak, że przede wszystkim NIE CHCIAŁ aby widziano go w takim stanie, w jakim się znajduje? <już nawet nie chodziło o problemy zdrowotne i niemożność podróżowania na takie dystanse>

ocenił(a) serial na 9
matiiii

On jest już bardzo stary?

Jaskier16

Starszy od Oberyna, tylko tyle pamiętam xd

ocenił(a) serial na 9
matiiii

No tyle to też wiem. Ale skoro był jeszcze za czasów Targaryenów.. Hmm ciekawe..

Jaskier16

W chwili trzeciego sezonu Oberyn ma 42 lata, a Doran 52.

Zygfryd88

Dzięki za odp. : )

ocenił(a) serial na 9
Zygfryd88

O, siła wieku :)

ocenił(a) serial na 9
Russel_Caine

Chciałbym zaznaczyć, że dopiero wyszły dwa odcinki...
Piszesz tak jak byśmy mieli za sobą cały sezon.
Post Scriptum - jak tak przeglądam listę odcinków "Gry o tron" w 8 odcinku widnieje ciekawy tytuł - "The Mountain and the Viper". Myślę, że tam ukażą Ci całą `głębię` postaci Oberyna Martella.

Jaskier16

"Myślę, że tam ukażą Ci całą `głębię` postaci Oberyna Martella."
Oby, oby : )

ocenił(a) serial na 7
matiiii

Tak, chyba głębię, ale w dosłownym znaczeniu tego słowa. No ale zostało jeszcze 5 odcinków. Nie jest wykluczone, że większość ciekawych rozmów i tak odbędzie się w burdelu, żeby było weselej i żeby HBO skorzystało, że ma taką barwną postać.

Aredhel125

Mam nadzieję <tak, nadzieję xd>, że się mylisz - z trailerów wszystkie sceny "burdelowe" z Oberynem już miały miejsce w 3-ech odcinkach, więc jednak istnieje ta mała nadzieja, że to już koniec tych fanaberii <aleeee chciałbym mieć rację xP>

ocenił(a) serial na 7
matiiii

Podejrzewam, że teraz przejdą do konkretów. Został jeszcze co prawda Loras do nadziania... :P ale wydaje mi się, że nawet jeśli to się stanie to pokażą więcej ciekawych wątków z nim, na tyle, ze ci którzy się gorszą homo scenami, będą udobruchani ;)

Wydaje mi sie, ze te sceny zostały pokazane na początku dla pokazania charakteru Oberyna ogólnie, że ma takie bardziej hedonistyczne podejście do życia i przeczuwam, że teraz czas na coś innego.

Aredhel125

"wydaje mi się, że nawet jeśli to się stanie to pokażą więcej ciekawych wątków z nim, na tyle, ze ci którzy się gorszą homo scenami, będą udobruchani ;)"
Chyba tak właśnie będzie, podoba mi się ta wizja <bo nie skończy się AŻ tak źle xd> : )

ocenił(a) serial na 7
matiiii

Dokładnie.

ocenił(a) serial na 6
Jaskier16

W trailerze widzimy jak Oberyn walczy z Górą w tych swoich śmiesznych łaszkach. Gdzie zbroja? W książce miał na sobie miedzianą kolczugę, hełm i tarczę no i stalowy ochraniacz na jaja:)

ocenił(a) serial na 9
acidghost

Nie ma co patrzeć na strój, kiedy tak wyśmienitego wojownika sprowadzają do roli płytkiego biseksualisty, który cały czas przesiaduje, że się brzydko wyrażę, w burdelach.

ocenił(a) serial na 6
_spring2014_

Nie chodzi o strój tylko brak realizmu. Powinien mieć chociaż tarczę.