Pytanie do osób czytających książkę. Kiedy czytałem książkę umknął mi jakoś wątek
homoseksualnego związku Renly'ego i ser Lorasa... Zacząłem oglądać serial po przeczytaniu
trzech tomów i bardzo zdziwił mnie ten wątek. To by oczywiście wyjaśniało dziewictwo królowej
oraz wiele zachowań rycerza kwiatów ale czy było wyraźnie zaznaczone że byli oni gejami czy jest
to wymysł albo nadinterpretacja scenarzysty?
Czytając serię jest baardzo dużo wskazówek, nigdy wprost, ale dość często ktoś rzuca coś złośliwie albo myśli, np Jamie czy Cersei.
I sam Martin potwierdził, że tak miało być, tyle, że w książce żaden z nich nie ma własnych rozdziałów, więc wiemy tyle, ile domyślaja się inni:)
Gdybym najpierw obejrzał serial to pewnie zwróciłbym na to uwagę a tak to mi umknęło. Nie przypominam sobie żeby był rozdział z punktu widzenia Cersei? a Jamie chyba jest narratorem dopiero po śmierci Renly'ego to złośliwości mógłby najwyżej w kierunku ser Lorasa rzucać... Może kiedyś jeszcze raz przeczytam to będę uważniejszy...:)
Jest dużo rozdziałów z punktu widzenia Cersei w "Uczcie dla wron", a w poprzednich częściach to nie pamiętam.
Jeszcze nie czytałem uczty dla wron... a w poprzednich częściach Cersei opisywana jest z punktu widzenia Tyriona i Sansy głownie i jeszcze Jamiego...
byly gdzes zarty na ten temat tylko nie pamietam czy w serialu czy w ksiazce
*sorry ze z bledami ale nie umiem robic l
Niedawno skończyłem czytać jak dotąd ostatnią wydaną książkę z Pieśni Lodu i Ognia i w żadnej książce nie ma wzmianki o tym by Lorals lub Renly byli homoseksualistami.
Nie było? Kilka przykładów:
SK
"- Planowałem uczynić ją jego królową - sprzeciwił się Renly - ale co to ma teraz za znaczenie? Roberta dopadł dzik, a Margaery przypadła mnie. Z pewnością z radością usłyszysz, że przyszła do mnie jako dziewica.
- W twoim łożu zapewne zostanie nią aż do śmierci."
NM
"Ser Loras odepchnął go na bok.
Jaime złapał go jedyną dłonią i obrócił nagłym szarpnięciem.
– Jestem lordem dowódcą Gwardii Królewskiej, ty arogancki szczeniaku. Twoim dowódcą, dopóki nosisz ten biały płaszcz. Schowaj ten cholerny miecz, bo inaczej wyrwę ci go i wsadzę w jakieś miejsce, którego nawet Renly nigdy nie znalazł."
Wystarczy?
Ok można się tym sugerować, ale to są tylko insynuację, i nigdzie nie jest opisane w prost, że są gejami. Chociaż można odnieść wrażenie, że coś jest na rzeczy.
No tak, i jeszcze:
Renly - "Lorasie, zostań tu i pomóż mi się modlić. Nie zdarzyło mi się to już tak dawno, że zapomniałem, jak to się robi".
Starcie królów
Loras (w rozmowie z Jaimiem nt. zgonu Renly'ego) - "Tej nocy byliśmy... modliliśmy się razem".
Nawałnica mieczy tom II.