PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 405 tys. ocen
8,7 10 1 405484
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Polska obsada

ocenił(a) serial na 9

Od czasów "Krzyżaków" poprzez "Potop" po czasy "Wiedźmina" w filmach z zabawieniem "fantasy" grywali polscy aktorzy. Jakie polskie odpowiedniki zaproponowalibyście w "Grze o tron"?
1. Królowa Cersei - Magdalena Cielecka
2. Tyrion - Andrzej Chyra
3 .............

ocenił(a) serial na 10
prezes_2

A gdzie u licha Sienkiewicz zabarwiał swoje powieści "fantasy" ?

HRA

Jerzy Michał Wołodyjowski dostał imię po sławnym pogromcy smoka św. Jerzym ;) A w "Krzyżakach" to nie wiem.

AureliaKotta

Sanderus miał na sprzedaż relikwię w postaci szczebla z drabiny, która śniła się św. Jakubowi
- Sienkiewicz rzucał takie grepsy już ponad sto lat przed Pratchetem :)

prezes_2

Chyra w roli karła, siedmiu Cię opuściło? :P

ocenił(a) serial na 9
prezes_2

Andrzej ma ok 176cm więc jak na Tyriona trochę za dużo,poza tym to chyba masz na myśli filmy o średniowieczu w które mają coś wspólnego tematycznie z "Gra o trom".Wracając do Tyriona to potrzebny by był chyba ogólno polski casting bo w polskiej kinematografii nie było jeszcze nikogo kto by mógł się sprawdzić.

ocenił(a) serial na 9
Kofeinista

... skoro Emili C. powiekszono piersi Andrzeja C. również możnaby zmniejszyć ... są rózne techniki filmowe aby uzyskać wizualny efekt ... zaczynajac temat chodziło mi o propozycje polskich aktorów i "charakterologiczne" udźwignięcie roli :)

ocenił(a) serial na 8
prezes_2

A skąd taka informacja, że jej powiększono piersi? To jest aż taka płaska? :P Jeśli to prawda, to bardzo źle zrobili. Z małymi cycuszkami, by wyglądała na młodszą.

ocenił(a) serial na 10
prezes_2

Też jestem ciekaw tej informacji o powiększeniu piersi, bo dużo na temat Emili czytałem i pierwszy raz natknąłem się na tego typu rzecz. Wątpię w to bardzo bo widziałem wiele jej innych zdjęć i jej piersi wyglądają tak samo.

ocenił(a) serial na 7
prezes_2

Na polskich aktorach tak dobrze się nie znam, ale z kilku propozycji podałbym na przykład:

Franciszek Pieczka - Wielki Maester Pycelle (raczej bez dyskusji, z długaśną brodą koniecznie - pasuje)
Andrzej Chyra - Ser Jorah Mormont (no sorry, ale na pewno nie Krasnal, Niedźwiedź to też trudna rola)
Mateusz Kościukiewicz - Robb Stark (wydaje mi się, że nawet pasuje, innych stosunkowo młodych i w miarę zdolnych aktorów nie kojarzę)
Mirosław Zbrojewicz - Sandor Clegane (pasowałby świetnie jakby był jeszcze z 10 cm wyższy i może trochę młodszy)
Piotr Fronczewski - Tywin Lannister (łysy, starszy, dobrze się prezentuje z poważną miną - trochę strzał, ale mogłoby się to sprawdzić)
Robert Więckiewicz - Davos Cebulowy Rycerz (zapuścić konkretny zarost i będzie podobny do mojego wyobrażenia tego bohatera)

I na koniec dodałbym, że moim zdaniem śp. Krystyna Feldman znakomita byłaby jako Królowa Cierni ;)

Binio

Dariusz Juzyszyn - Góra http://jmcstudio.csd.pl/files/pl/actors/galleries/dariusz-juzyszyn_4b7a626fe887f 3b587d3f7a933dfc85a/full/dariusz-juzyszyn_52fa044b0739abcea2956220d6d72c16.jpg
Edward Linde-Lubaszenko - Tywin
Bronisław Wrocławski - Stannis
Andrzej Grabowski - Craster

Arg

Bardzo fajna obsada - Linde-Lubaszenko Jako Tywin pasuje mi znacznie bardziej niż Fronczewski. Dodałabym
- Wagner lub Cielecką jako Cersei,
- Wolszczak jako Mellisandre,
- świetną Królową Cierni byłaby też Danuta Szaflarska, tylko trochę młodsza...
- jako Shae widzę Kamilę Baar
- jako jeden z braci Krakenów zdecydowanie Majchrzak, tylko się nie mogę zdecydować , który :P

Kwiiik

Fronczewski by mógł grać lorda dowódcę.

"Przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę." :D

Królowa Cierni - Hanna Stankówna (Tekla z Seksmisji)

Arg

Góra perfekcyjny:) Grabowski jako Craster też super:)

użytkownik usunięty
Binio

Mirosław Zbrojewicz jako Sandor rzeczywiście byłby idealny.

ocenił(a) serial na 1

Oj tak, Pani Krystyna byłaby na pewno rewelacyjna jako Królowa Cierni. Zastanawiam się tylko kiedy ta pozostać zostaje wprowadzona do fabuły. Nie pamiętam czy była to 2 czy 3 książka

Humerus

Nawałnica mieczy, 2 część.

ocenił(a) serial na 10
prezes_2

Roma Gąsiorowska jako Shae. Zastanawiam się nad Kondratem w roli Littlefingera. I może Domogarow jako Jaime. Niby nie Polak, ale zawsze to z naszego podwórka.

m_bialek

Roma Gąsiorowska jest zbyt przaśna do tej roli. Kondrat byłby dobry, jakby miał 20 lat mniej na karku.

ocenił(a) serial na 10
Arg

Na pewno nie gorsza od pani Kekilli :P Moim zdaniem to jedyne poważne pudło w oryginalnej obsadzie.

m_bialek

W oryginalnej powinna zamiast niej grać Stoya. :P

ocenił(a) serial na 10
m_bialek

Domogarow??? Złotowlosy Jaime?

ocenił(a) serial na 7
prezes_2

Hodor- Michał Piela http://www.filmweb.pl/person/Micha%C5%82+Piela-89403#picture-4

Slawoj25

Szczerze: lepszego wyboru chyba by nie bylo xD

ocenił(a) serial na 9
prezes_2

Maege Mormont - Stanisława Celińska
Ser Dontos Hollard - Karolak
Yoren - Marian Dzięgiel
Wyman Manderly - Krzysztof Globisz
Renly - Jacek Poniedziałek
Margaery - Kamila Baar
Brienne - Angel Oliferuk

Daikte

Kamila Baar jako Margaery to świetny pomysł, ale Globisz by mi pasował też na magistra Illyrio

ocenił(a) serial na 8
prezes_2

Karzeł - Maciej Zabielski

http://www.skene.pl/media/picture/1708/pic/061013145835.jpg

ocenił(a) serial na 9
prezes_2

Eddard Stark - Robert Więckiewicz
Robert Baratheon - Janusz Rewiński
Bronn - Bogusław Linda
Samwell Tarly - Dariusz Gnatowski
Tywin Lannister - Piotr Fronczewski
Littlefinger - Cezary Pazura