PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 405 tys. ocen
8,7 10 1 405484
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Lord Varys

ocenił(a) serial na 9

O jakich ptaszkach mówi Varys?

ocenił(a) serial na 6
Jaskier16

Tak nazywa swoich szpiegów. W większości są to młodzi chłopcy.

ocenił(a) serial na 8
Jaskier16

Chłopie jak ty takich rzeczy nie łapiesz to odpuść sobie oglądanie.

Jaskier16

Varys ma armię dzieci z powyrywanymi językami, które są jego szpiegami.

ocenił(a) serial na 10
Zygfryd88

A czy przypadkiem Jorah Mormont nie był ptaszkiem Varysa również?

ocenił(a) serial na 9
Colka

Niby był. ,,Ptaszki ćwierkają", tu mowa raczej ogółem o jego szpiegach. Nie tylko o dzieciach.

użytkownik usunięty
Zygfryd88

Fajni szpiedzy z powyrywanymi językami. Pewnie w wolnych chwilach prowadzi zajęcia nauki pisania dla armii dzieci, żeby mogły składać raporty, albo porozumiewa się z nimi telepatycznie.
Ptaszki to po prostu szpiedzy, prosta sprawa.

Cytat z "Gry o tron"

– Zrobię, co w mojej mocy – odparł cicho mężczyzna z pochodnią {Varys}. – Potrzebuję złota i kolejne pięćdziesiąt ptaszków.
Poczekała, aż się trochę oddalą, po czym ruszyła ostrożnie za nimi. Cicha jak cień.
– Aż tylu? – {Illyrio} Głosy słabły, w miarę jak światło oddalało się od niej. – Trudno znaleźć takich, jakich ci potrzeba... żeby umieli pisać w tak młodym wieku.. może starszych... nie umieraliby tak łatwo...
– Nie. Młodsi są bezpieczniejsi… traktuj ich łagodnie…
– … gdyby zastawić im języki…
– …zbyt ryzykowne…

użytkownik usunięty
Zygfryd88

Mój błąd, tego fragmentu nie pamiętałem.
Tyle, że nie zmienia to faktu, że "ptaszkami" Varys określał wszystkich swoich szpiegów, nie tylko nieme dzieci.

Może czytałeś pierwszą, niepoprawioną wersję tłumaczenia, tam ten dialog wyglądał trochę inaczej.

"Tyle, że nie zmienia to faktu, że "ptaszkami" Varys określał wszystkich swoich szpiegów, nie tylko nieme dzieci."
To fakt, ma ich prawie wszędzie. Ciekawe, czy na Murze też, a jeśli tak, to kogo.

ocenił(a) serial na 6
Zygfryd88

Przeoczyłem ten fragment ale jest mocny trzeba przyznać. Daje to trochę do myślenia na temat sposobu działania Varysa. Te nieme i niepiśmienne dzieciaki są jego tajną bronią. Nikomu nic nie wykablują bo nie mają jak, nawet gdyby ktoś je torturował. Z resztą kto byłby taki podły żeby torturować biedne dziecko z ulicy. Varys ma idealnych szpiegów zważywszy na to, że 90% Królewskiej przystani to biedota.
Mimo to "ptaszki" Varysa to nie tylko nieme dzieci ze stolicy ale też cała siatka ludzi działajacych w Westeros i Essos, którzy wykonują określone zadania w zamian za złoto albo za przysługę (np królewskie ułaskawienie dla Joraha Mormonta).

ocenił(a) serial na 8
acidghost

" kto byłby taki podły żeby torturować biedne dziecko z ulicy"
W Westeros... raczej większość :P

ocenił(a) serial na 6
samwise_6965

Zwłaszcza w stolicy. Mogliby próbować ale nic by to nie dało. Dlatego Varys jest mistrzem w tym co robi.

ocenił(a) serial na 8
acidghost

Dokładnie, z tym że bardzo wiele osób wiedziało o tych ptaszkach, po prostu dopóki Varys oficjalnie służył koronie nikomu one nie przeszkadzały.

ocenił(a) serial na 6
samwise_6965

Wręcz pomagały. Varys jako członek rady wiedział wszystko o wszystkim nawet jeżeli coś się miało wydarzyć za tydzień. W królewskiej radzie był niezastąpiony, a zawdzięcza to swojej "armii" ptaszków.

ocenił(a) serial na 9
acidghost

Ale jak wtedy sam Varys dowiaduje się od nich co mają do przekazania?

ocenił(a) serial na 6
Jaskier16

Te niemowy, kradną listy, mapy, tajne dokumenty z siedzib lordów itd i przynoszą Varysowi. Varys odkrył kiedyś, że kradzież informacji jest bardziej opłacalna niż kradzież złota.

użytkownik usunięty
Jaskier16

Szpiedzy.Ale Varys w KP a wąłściwie w Warowni większość rzeczy sam podsłuchuje a mówi tylko że wie to od ptaszków...