PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405533
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Czy według was do siebie pasują?
Jeśli taki temat już był - nie wiedziałam o tym.

ocenił(a) serial na 9
Magic14

Nie wiem czy był taki temat, ale na pewno nieraz juz czytałem, ze faktycznie by do siebie pasowali. Czemu nie - jest to jakieś wyjscie i moze Martin nas tak zaskoczy

ocenił(a) serial na 9
laxman

Jakby miał nas czymś takim zaskoczyć to bym się chyba porzygał. Przecież to banał, taniocha i tandeta.

MartinWT

Dokładnie. Tani ruch.

ocenił(a) serial na 9
Magic14

Moim zdaniem - nie.

ocenił(a) serial na 9
Magic14

No przecież na końcu mają razem rządzić Westeros jako król i królowa ;) Zobaczycie :)

PieczykM

Mam nadzieje ze takiej tandetnej kupy nam Martin nie zaserwuje...

ocenił(a) serial na 9
sever

Czemu kupy ? Przecież Targaryen'owie zawierali związki między sobą aby zachować czystość krwi. A bardzo możliwe, że Jon ma tą samą grupę co Dany :) No, ale wiem. Byłoby to bardzo naiwne.

PieczykM

Kupa bo to bajkowe i bardzo przewidywalne by było.

ocenił(a) serial na 9
Jaco80

E tam. A co z romantyzmem :)

PieczykM

Do piachu;-)

ocenił(a) serial na 10
Jaco80

Popieram , byłoby to zbyt oczywiste zresztą PLiO jest taka fajna bo nie ma w nim romantyzmu rodem z telenoweli

ocenił(a) serial na 10
skyline8

Sansa jest rodem z telenoweli - całe jej postrzeganie świata i mężczyzn.

ocenił(a) serial na 10
bluedress

Może jej myślenie , ale nie jej historia po za tym ona z czasem mądrzeje

ocenił(a) serial na 9
PieczykM

Matka Jona pochodzi z wysp zwanych Trzema Siostrami niedaleko Białego Portu i nie pochodziła z wysoko postawionego rodu. W jednym z rozdziałów Tańca ze smokami lord trzech sióstr opowiada Davosowi jak ukrywano Neda Starka przed gniewem Aerysa.

Hugenota

Jon Snow to syn brata Danny i siostry Neda Starka.

użytkownik usunięty
PieczykM

nie no, nie przepadam za Snowem, ale nie życzę mu aż tak źle

może Snow - jeśli przeżyje - zostanie Azorkiem, bo Stannis to jakaś pomyłka Melisandre

ocenił(a) serial na 9

Ha ha. Musisz bardzo lubić Daenerys ;)

Stannis jest fałszywym wybrańcem, potwierdza to jego miecz. Nie wiem czy znasz treść tej przepowiedni, ale Jon pasuje tam całkem dobrze.

użytkownik usunięty
PieczykM

ehem, ale czemu Melisandre w niego inwestuje?

kłamie celowo, czy coś ją zmyliło (może np. jakiś związek m. Stannisem, a Jonem)?

ocenił(a) serial na 9

Czy kłamie ? Nie wiem, raczej nie. Jest fanatyczką więc raczej by nie traciła czasu. Myślę, że sama tego nie widzi, ale Stannis jest tylko etapem, który miał ją przybliżyć do odkrycia prawdziwego wybrańca. Czy to będzie Jon ? Wydaje mi się, że odpowiedź padnie podczas próby wskrzeszenia go przez czerwoną kapłankę.

PieczykM

AA musi mieć mieczyk zahartowany. Kogo mógłby zabić Jon?

Qwertyna71

Może Jon zabije Dany na ich własnym ślubie mieczem który dostał od Mormota.
A potem Jona zabije lord friendzone i weźmie śmiecący miecz swego ojca i zostanie AA. XD

Qwertyna71

A dalej może być tak:

Miecz może zacząć świecić dopiero wtedy kiedy lord friendzone będzie go wyjmować z ciała Dany.
Okaże się ze to on jest prawdziwym AA.
Wtedy uświadomi sobie że że sam nie byłby wstanie jej zabić.

Potem pokona innych, zostanie królem.
Ożeni się z Sansa.
Sansa zdradzi go z Littlefingerem.
Arya zabije Króla friendzone za Jona w zmowie z Sansa.
Sansa urodzi dziecko Littlefingera które jest niby Króla friendzone czyli następce tronu i wyjdzie za mąż za littlefingera.

I cała rodzinka będzie żyła długo i szczęśliwie.
Koniec

( Smoki już dawno sobie gdzieś poleciały bo Dany ich nie wytresowała )

ocenił(a) serial na 5
Erpeton

Wszystko ok, prócz Littlefingera.

ocenił(a) serial na 10

Melisandre myli go z wojownikiem słońca, a prawdopodobnie jest to Danny, także później porzuci go i pobiegnie do niej.

ocenił(a) serial na 8
PieczykM

A co takiego ten miecz potwierdza?

ocenił(a) serial na 9
Taszi

Miecz Stannisa tylko mieni się barwami, a miecz Azora Ahai był też niesamowicie gorący. Maester Aemon w Czarnym Zamku prosił Stannisa o wyciągnięcie ostrza i pokazanie mu. Sam opisał mu co widział, ale sam starzec zauważył, że broń jest zimna.

ocenił(a) serial na 8
PieczykM

Jakieś żródło potwierdzające fakt tego iż Światłonośca ma być gorący? Oprócz bajań starego Maestra forującego na Azora swą krewniaczkę? :)

ocenił(a) serial na 9
Taszi

Jesteś stronniczy :) No ok, pomińmy Aemona. Po co wybrańcowi Pana światła, Boga Ognia błyszczący miecz. Kiedy Azor go wykuwał musiał zapłacić za niego bardzo wysoką cenę. Wątpię, że zabiłby swoją żonę za połyskujące ostrze.

ocenił(a) serial na 8
PieczykM

Nie no, też zgadzam się z tym, że ze Stannisa taki Azor jak ze mnie :) Sposób "wykuwania" jego Światłonoścy też był dość komiczny. Ale po pierwsze w słowa Targeryana nie wierzę (tym bardziej, że to on był stronniczy), a po drugie nigdzie nie znalazłem informacji, że prawdziwy Światłonośca powinien wydzielać ciepło jak to Aemon sugerował.

ocenił(a) serial na 9
Taszi

Proces wykuwania był komiczny i tragiczny. Jak to w legendzie. Czemu nie wierzysz staruszkowi :)? Co Aemon chciał zyskać pytając Samwella czy czuł ciepło bijące od miecza? To było tylko potwierdzenia dla niego, że z tym mieczem jest coś nie tak. Zachował tą informację dla siebie i zginął z nią. Nie podburzał wiarygodności Melisandre. Myślę że w sprawie ostrza miał jednak rację.

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

Stannis zabiłby wszystkich żeby tylko móc dorwać Żelazny Tron

ocenił(a) serial na 5
Taszi

Ksiązka "Taniec ze smokami".
"...– Lordzie Snow – zawołał maester Aemon. – Zostawiłem dla ciebie księgę w mojej komnacie. Nazywa się Nefrytowe kompendium. Napisał ją volanteński poszukiwacz przygód, Colloquo Votar, który podczas swych podróży na wschód odwiedził wszystkie krainy położone wokół Morza Nefrytowego. Jest tam fragment, który może cię zainteresować. Kazałem Clydasowi zaznaczyć go dla ciebie...."
Potem w rozmowie z Clydasem Jon mówi:
"....– Przejrzałem książkę, którą mi dał. Nefrytowe kompendium. Stronice mówiące o Azorze Ahai. Światłonośca był jego mieczem. Zahartował go we krwi własnej żony, jeśli wierzyć Votarowi. Od owej chwili Światłonośca nigdy nie był zimny w dotyku, lecz ciepły jak Nissa Nissa. Podczas bitwy jego klinga gorzała straszliwym żarem. Pewnego razu Azor Ahai walczył z potworem. Gdy wbił miecz w brzuch bestii, jej krew zawrzała, z paszczy buchnęły dym i para, oczy stopiły się i spłynęły po policzkach, a ciało stanęło w płomieniach.
Clydas zamrugał.
– Miecz, który sam produkuje ciepło...
– ...przydałby się na Murze. – Jon odstawił kubek i wciągnął czarne rękawice z kreciej skórki. – Szkoda, że miecz Stannisa jest zimny. Chciałbym zobaczyć, jak jego Światłonośca sprawuje się w walce.

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

SPOILER

Jeżeli czytaliście książkę to wiecie że prawdziwym Azorem Ahaii jest Daenerys Targaryen.

Pisze w tym w 5 część pt,, Taniec ze Smokami''. A dokładnie to wypowiada to najwyższy kapłan R'holla w Volantis w rozdziale Tyriona.

Również podczas podróży Aemona Targeryena, Sama i Goździka do Starego Miasta to Aemon mówi że proroctwo mówi o Deanarys która ma uratować świat przed nadchodzącą ciemnością. (Światłoność czyli miecz Stanisa to bujda.)

Aemon wspomina również że Melisandre pomyliła się w odczytaniu proroctwa i NIE chodzi o Stanisa ale o Deanarys.

ocenił(a) serial na 10
konrad_97

No dokładnie, mam nadzieję że tak będzie.

ocenił(a) serial na 10
Diablicaaa

Mam pytanko, TO JEST SARKAZM??? :)

ocenił(a) serial na 10
konrad_97

Nie.

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

No dobra a co z Tyrionem,jaki przewidujecie dla niego los?

ocenił(a) serial na 9
kacperowski20

Myślę, że zginie. Są ku temu drobne przełania. Mam nadzieję, że jednak nie.

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

Oby nie,szkoda by było,moja ulubiona postać :(

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

A Mormont i Ser Balistan? Ci co teraz są z Danerys

ocenił(a) serial na 9
kacperowski20

Chodzi Ci o to, co się z nimi dzieje aktualnie, czy jakie są prognozy na przyszłe tomy?

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

Na przyszłe tomy.W Tańcu ze smokami żyją czy Martin też ich się pozbył???

ocenił(a) serial na 9
kacperowski20

W Tańcu Mormont ma wesołe przygody z Tyrionem. Selmy został głównym doradcą Daenerys oraz dowódcą jej gwardii.

ocenił(a) serial na 9
kacperowski20

Generalnie nie ma za dużych przesłanek co do ich przyszłości. Jorah może mieć wątek z Samwell'em Tarly'm i przywdziać czerń (mało prawdopodobne, ale szansa jest). A Barristan... szykuje się wielka bitwa o Meereen więc możliwe, że drogi Tyriona, Joraha i właśnie Selmy'ego w jakiś sposób się skrzyżują.

ocenił(a) serial na 8
PieczykM

Ja tam przewiduje że Victarion utopi Selmego we własnej krwi

PieczykM

Niedźwiedź zginie za Dany, nie wiem jak, ale musi tak być...

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

tez tak sądze mają razem zdjęcia juz :D
24.media.tumblr. com/268e931694716a7fa6b60323f3a20f67/tumblr_mmb8vexCqK1rrojgzo1_500.png

ocenił(a) serial na 10
Nymeriaa

i 25.media.tumblr. com/474e274bb0be854a70157ab0113a0734/tumblr_mmb95auY7m1rrojgzo1_500.png

tam jest spacja pomiedzy . a com bo nie chciało dodać

Magic14

Nie wiem czy to dobre miejsce ale jak myślicie kto oprócz Daenerys będzie jeszcze latał na smokach?

użytkownik usunięty
Psychooll

Tyrion i Shireen ;)