PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405533
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Howland Reed?

ocenił(a) serial na 8

Nurtuje mnie jeden fragment ksiązki a mianowicie, W nawałnicy mieczy (tom1} Meera Reed opowiada Branowi ciekawa opowieść o pewnym wyspiarzu, który wyjechał kiedyś na turniej w Harrenhal. I wtedy spotkał się z wilczycą(Lyanna), dzikim wilkiem{Brandon} i spokojnym wilkiem(Ned) a dalej pokonał 3 rycerzy. Wiec pytam się czy może chodzić tutaj o Howlanda Reeda. który był lennikiem i przyjacielem Neda Starka ( przezył bitwę z 3 białymi rycerzami).
Tylko zastaniawają mnie słowa Jojena, który pytał się Brana czy ojciec nigdy nie opowiadał tej historii. No i czy Lyanna była miłościa tego wyspiarza? Czy rzeczywiscie chodzi o innego rycerza? pozdrawiam

adrian264

Nie wiem

Elefirex

Ja ruwnierz

ocenił(a) serial na 10
adrian264

Smocz skała to wyspa, więc wyspiarz = Rhaegar

ocenił(a) serial na 8
viseRion3

Rhaegar urodził się w Summerhall, a nie na smoczej skale... Bohaterem tej opowieści Meery jest wg. mnie włąśnie jej ojciec- Howland Reed.
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Rhaegar_Targaryen

adrian264

Nie wiadomo kim był rycerz z opowieść, a wyspiarzem oczywiście Reed. Jedyną wskazówką był to, że rycerz był niewielkiej postury i dobrze jeździł konno.
Najczęściej na osobę rycerz typuję się:
-Lyannę Stark
-samego Howlanda Reeda
-Benjena Starka

ocenił(a) serial na 9
Zygfryd88

Benjen odpada .. przeciez on w chwili turnieju mial ledwie kilka lat, 3-4 jakos tak.

Jak to w GoT jest wiele teorii.
1. Chodzi faktycznie o Howlanda, Lyanna miala mu pomoc, uzyczyc zbroi, konia i broni. Howland mial odwiedzic wyspe na jeziorze Oko boga i tam spotkac Zielonych Ludzi, czymkolwiek sa. Wracajac natknal sie na turniej i postanowil wziac w nim udzial. Howlanda i Lyanny nigdy nic nie laczylo zero faktow czy chociaz wskazowek w ksiazce.

SPOILER

Na podstawie wiedzy z ostatniego tomu wiemy ze jedno z Dzieci Lasu, te ktore napotkal Bran, tez zwiedzialo Westeros w czasie trwania turnieju. I tez mial brac udzial w nim.

Razengoroth

Benjen jest starszy od Lyanny, która w chwili turnieju miała 13-14 lat. Zresztą, dwa lata później, po zakończeniu Rebelii Roberta wstąpił do Nocnej Straży.

ocenił(a) serial na 10
adrian264

Nie czytałam GRY O TRON, ale poszukiwalam info o Howlandzie właśnie i trafiłam na to: http://www.piesnloduiognia.com/wordpress/uniwersum/postacie/howland-reed/
Nie wiem na ile to info jest miarofajny.
Niewielkiej postury był? Pasowalby do niej Tim Roth.

ocenił(a) serial na 9
adrian264

Cała postać Howlanda jest trzymana w wielkiej tajemnicy. Mnie bardzo ciekawi co się działo, ale chyba każdego to ciekawi :D Dla mnie to jest opowieść właśnie o Howlandzie, nie wyobrażam sobie by była o kimś innym.

ocenił(a) serial na 9
adrian264

Ned nie opowiadał Branowi tej historii bo wiążę się ona z romansem Lyanny z Rhaegarem. A skoro Jon jest ich dzieciakiem to Ned nie chcę psuć tajemnicy i nie naprowadza swoich własnych dzieci na ten trop. Tak unika się kłopotliwych pytań. Ciach bajera!