Chyba coś mi umknęło. Może mi ktoś wytłumaczyć co stało się z Górą? Mam na myśli czerwono-sine wyłupiaste oczy i trupi kolor twarzy, którą widać częściowo przez ten złoty hełm. Wygląda teraz jak zombie. Zgaduję że powodem mogą być rany poniesione w walce z Oberynem? Umarł i został wskrzeszony? Jest coś o tym w książkach?
Nic o nim nie wiadomo bo książka sie skończyła gdy Góra niesie Cersei do zamku. Są teorie że to nawet nie Gregor tylko jakiś poskładany koleś z innych ludzi
Z tego, co zrozumiałam Góra został otruty w walce przez Oberyna. Bardzo cierpiał, Cersei dała go temu byłemu maestrowi ( naprawdę nie umiem zapamiętać jego imienia). A ten maester długo przy nim grzebał i zrobił z nim nie wiadomo co. Być może nawet użył czarnej magii albo czegoś podobnego.
Te ostrza Oberyna były chyba nasączone jakąś trucizną, on niby umarł ale wskrzesił go ten facet. Pewnie w nim sporo grzebał żeby go złożyć bo on raczej posłużył się medycyną a nie czarami więc wygląda jak wygląda.
Oberyn użył bardzo rzadkiej trucizny, która miała sprawić, że Góra nie umrze za szybko, a będzie strasznie cierpiał. Pycelle podejrzewał nawet, że trucizna była magiczna.
Potem Qyburn zrobił z umierającego Góry zombie.
W książce jest o tyle ciekawie, że nawet nie wiadomo czy Robert Strong (ożywiony Góra) ma głowę pod hełmem. Czaszkę Góry wysłano do Dorne. Czaszka raczej nie była podmieniona. Góra był największym facetem w Westeros więc i czaszka była wielkich rozmiarów.
Z tego co słyszałem książkowy ma 250cm wzrostu. To jest przesada. Nie widziałem nigdy kogoś kto by był tak wysoki i w dodatku przypakowany.
Tylko mi nie mów że to jest aktor.. Myślałem że CGI. A Jeśli chodzi Ci o samą postać to to jest inny gatunek przecież. Góra był człowiekiem. Wielkim w ciul, ale człowiekiem.
Wun Wuna grał bardzo znany aktor Ian Whyte (216 cm) - co ciekawe odtwarzał on również postać Góry w pierwszych sezonach - oczywiście do roli olbrzyma był on jeszcze dodatkowo powiększony za pomocą sztuczek speców od efektów specjalnych :)
Wysoki i przypakowany ;). I wiem kto był najwyższym człowiekiem w historii i ile miał wzrostu. Mi chodziło raczej o to czy na świecie obecnie znalazłby się tak wielki człowiek do grania góry. Dodać do tego jeszcze żeby potrafił machać mieczem i grać agresję.
Zdarzają się wysocy ludzie... No może nie aż tak wysocy jak Góra z książki, ale taki Olivier Richters (218 cm) swoimi gabarytami mógłby zawstydzić serialowego Gregora Cleganea (206 cm) - jakiś czas temu wspomniany pan zdeprymował na pewnym zdjęciu równie dużego Martyna Forda II (203 cm).
http://cdn.polubione.com/2017/04/richters2-min.jpg
Kiedyś marzyłem, aby w nowym predatorze zagrał niejaki Neil Fingleton - ze swoim wzrostem (2,33 cm) ośmieszyłby on wyżej wspomnianego Oliviera Richtersa. Niestety aktor już nie żyje i można go wspominać jedynie z roli olbrzymiego samuraja z filmu "47 roninów" - myślę, że i na Górę by się nadawał (polecam obejrzeć walkę na YT - tytuł: 47 Ronin (2013) - Duel To The Death Scene (2/10) | Movieclips.)
O Olivierze dowiedziałem się niedawno i od razu pomyślałem sobie "gdzie był ten człowiek jak szukali aktora do zagrania Góry!" Ściąć go na krótko i byłby największy zabijaka świata jak ulał. Szkoda Neila, niestety ludzie takich gabarytów umierają bardzo szybko :(
Ogólnie problem na który nikt nie zwracał uwagi (no bo kto się przejmuje wielkimi mięśniakami z filmów, przecież to nie są aktorzy i pewnie nawet nie ludzie!) to, to że obecny Góra ma po prostu twarz jak taki miły misiek i jest o wiele młodszy od Sandora a był jego starszym bratem. Wiadomo że po 4 sezonie zakryli totalnie jego twarz i to nie był problem. Ale ja pamiętam takie szczegóły xD
Były koszykarz NBA Gheorghe Muresan z Rumunii miał bodajże 234 cm wzrostu. A najwyższy w historii człowiek ponad 270 cm.
Szkoda że nie zrobili z tego takiej tajemnicy jak w książce. Tam Góra nie nazywa się już Góra tylko ser Robert Strong i ma opuszczoną przyłbicę, więc nikt nie wie co się pod nią kryje (być może nic XD). Tutaj nie dość że wszyscy rzucają na prawo i lewo "Gregor Clegane" to jeszcze ma taki bekowy hełm w kształcie pochwy z którego zagląda oczami i widać mu różową skórę na twarzy XD