PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=795385}

El Chapo

2017 - 2018
7,6 10 tys. ocen
7,6 10 1 10335
El Chapo
powrót do forum serialu El Chapo

Prawda czy Fikcja

ocenił(a) serial na 8

Ja mam takie pytanie, bo jak czytałem o El Chapo to pisało że w więzieniu spędził 8 lat zanim uciekł. Po 2 latach został przeniesiony, a w serialu właśnie po 2 latach następuje jego ucieczka.. jak to z nim było naprawdę ?

ocenił(a) serial na 6
DonMeone

Nie następuje ucieczka po 2 latach. 2 lata spędza w pierwszym więzieniu, potem zostaje przeniesiony i ucieka w 2001 roku czyli tak jak w rzeczywistości. Patrz podczas oglądania na napisy na górze ekranu.

Gorzej, że inne fakty się nie zgadzają. Nie wiem dlaczego nie używa się prawdziwych nazw karteli. Nie jest też prawdą, że El Chapo stał na czele jakiejś federacji. Były doraźne sojusze z innymi kartelami, ale generalnie rządziły się samodzielnie, bez pośrednictwa El Chapo.

Emes z serialu to zapewne Los Zetas, kartel, który zaatakował miasto Allende, mordując jego mieszkańców, w tym dzieci, kobiety i starców. Najeżdżał też wioski, paląc je i mordując cywilów. Niedawno herszta tych zwyrodnialców pojmała policja a sam kartel zaczął tracić terytoria. W tym serialu natomiast dużo jest fikcji, a fakty są przekręcane. Szkoda, bo można było nakręcić realistyczny serial.

per333

No właśnie, zastanawiające jest dlaczego pewne postaci przedstawiane są pod ich prawdziwymi nazwiskami, a niektórzy nie: bracia Avendano to Arreliano Felix a Beydan Leyda to Beltran Leyva. Wie ktoś czym jest to spowodowane?

ocenił(a) serial na 7
PanSowa_12

Zdaje się, że w takiej drugorzędnej produkcji Netflixa postanowiono, że przedstawi się w całości główne i kluczowe postacie typu Chapo, Ismael i tym podobni co do których nie ma wątpliwości, a co do reszty mniej istotnych zmieni się nazwiska, żeby uniknąć ewentualnych problemów prawnych. Już w przypadku Narcosa był ten problem, że pewne przedstawione w serialu osoby składały pozwy.