PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37293
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Bardzo podobał ten odcinek.Ze względu szczegolnie na pojawienie się Anny Askew...nieszczęsnej kobiety,która przeszła piekło tortur a później została spalona na stosie:( Mimo katorg nie wydała Katarzyny Parr i jej dwórek.Kobieta godna podziwu.
Wriothesley (Risley) już pokazuje pazurki po awansie.Pokazał prawdziwe oblicze...a Anna Stanhope zaimponowała mi.Chciała pomóc cierpiącej Annie Askew,aby nie doznała jescze większego bólu na palącym się stosie.

Lady Maria stracił przyjaciela Chapuysa,ale już zyskała nowych Richa,Gardinera no i okropnego Risleya.Już widać spisek przeciwko innowiercom.Ojj dużo będzie ofiar.Maria w końcu pokazana jest jako ''Krwawa''

Brigitte i Charles...są wspaniali razem.W końcu ktoś wpiera Brandona.Szkoda,że już niedługo pożegnamy się z Charlesem..no i z całymi Tudorami.

Na razie to tyle..ale później napiszę więcej..spieszę się...
Pozdrawiam:D

tara_05

rzeczywiście z tym rozciąganiem Anny i paleniem na stosie to istny hardkor,egzekucji Heńka Howarda się nie doczekałam,ale jeśli nastapi ona w ostatnim epizodzie,to mogę przypuszczać,że będzie tak ostro jak było w przypadku Derehama - wieszanie,palenie wnętrzności i ćwiartowanie
Co do Marii - zrobiła się nieźle żmijowata,ale prawda jest taka,że jeśli człowiek przez całe swoje życie jest poniżany,poniewierany i odtrącany - to niestety kiedyś to w nim pęka i staje sie poprostu bez skrupułów,nie będę tutaj wnikać w wiarę,ale w przypadku Marii to ta zagorzałość wiary jeszcze bardziej ją nakręcała do podłości

ocenił(a) serial na 10
Faith2Faith

Jeszcze nie oglądałam nowego odcinka, jak zwykle zrobię to wieczorem. Zapowiada się dość ciekawie. Nie mogę uwierzyć że już za tydzień będzie OSTATNI odcinek Tudorów. Myslicie że w czołówce (opening theme) ostatniego odcinka wystąpią wszystkie aktorki grające żony Henia? Aha, zauważyłam coś śmiesznego/ciekawego : w czołówce gdy pokazują Maxa Browna (Edward Seymour) szybko przemyka zdjęcie...jelenia....Ok,może nie zdjęcie ale symbol ... Wpatrzcie się :D Myślicie że to jakaś aluzja do zdrad jego żony? ;)
Mam nadzieję,że na koniec serialu gdy Henio umrze, pokażą pokrótce co stanie się z pozostałymi postaciami ...

PoeticDreams

Henryk już ledwo zipie :p Ten głos z początku odcinka wydaje mi się strasznie nienaturalny :/
I co u boku Karola robi cały czas ta Francuzka? Siedzą podczas skazania tego Howarda sami faceci a tu nagle obok niego ta Bridżit!
Oczywiście, każda przeciętna Francuzka biegle mówiła po angielsku w 16 wieku, akurat.
Maria zbiera sprzymierzeńców, ale widać, że śmierć Chapuysa sprawiła jej smutek. No i nie jest już taka miła dla Katarzyny, szczególnie po sprawie z Anną Askew. Swoją drogą, biedna kobieta z niej.
Pozytywnie zaskoczyła mnie Anna Stanhope, choć myślałam, że pod tym kapturem ukrywa się Maria chcąc uzyskac od Fanatyczki jakieś informacje na temat Katarzyny w obliczu śmierci czy coś. A tu pani Seymour - no wow i te łzy, gdy Anna się pali. Straszne!
i tylko już jeden odcinek;(

ocenił(a) serial na 10
Qdom

Na prawdę świetny odcinek..wręcz rewelacja!Od czasu Katarzyny Howard i mocnego,dobrego 5 odcinka....mogę napisać,iż jestem zachwycona epizodem!
Wiele wątków ciekawych i wywołujących silne emocje.

Anna Askew...nie mogę przestać mysleć o jej losie i strasznych mękach jakie przeszła.Dzielna była do końca...Bardzo się rozkleilam podczas sceny jej śmierci...do tego jeszcze jak zobaczyłam Annę Stanhope i jej załamanie..to w ogóle dół na całego:(

Jedna sprawa,która mnie irytuje:
Otóż dziwi mnie i denerwuje fakt,iż na początku Maria uwielbiała Katarzynę Parr.Tutaj całuski,z drugiej strony dedykacja w książce dla Katarzyny od Marii...a teraz co to ma być?Co Kate zrobiła wiecznie udręczonej Marysi?Jeden odcinek sprawił,że poczułam iskrę sympatii do Lady Marii..ale teraz już nie cierpię jej na maksa!Po oznajmieniu Katarzynie plotek na temat ''nowej'' żony dla króla,braku ciąży i chłodnego nastawienia do swojej macochy nie potrafię nic innego jak wspólczuć Marysieńce takiego potwornego charakteru.Wydaję mi się,że Maria kieruje się tylko nienawiścią i wyznaniem wiary u innych ludzi...a nie widzi w innych dobroci.W końcu swoją siostrę też chciała zniszczyć...

Wątek Howarda!
Bardzo mi się podobał proces earla Surrey.Wypowiedziane mądre słowa i godność.Nie przepadałam za Howardem,gdyż myślałam o nim w kontekście ''buraka'',pijaczyny i awanturnika...ale duma była również jego cechą.Urodził się w szlacheckiej rodzinie i znał królewskie obyczaje oraz prawo.Za czasów Yorków w parlamencie zasiadali najwyżsi urodzeniem obywatele.Gdy Tudorowie zasiedli na tronie angielskim wszystko się zmieniło.Pochodzenie z dobrej rodziny niewiele znaczyło...Howard nie mógł się z tym pogodzić.Honor i duma były dla niego wyznacznikiem...Nawet po odczytaniu wyroku miał podniesioną głowę...Wypowiedział dobre zdanie...Jakoś tak...''że nie dziwi go wyrok,gdyż król uwielbia dookoła siebie dużo rozlewu krwi..''Nie wiem czy dobrze to zrozumiałam,ale tak mi się wydaję;p
Podobna sytuacja miała miejsce w 1 sezonie...z księciem Buckingham..Pamiętacie?Też nie mógł pogodzić się z rządzeniem Henryka i skończył pod toporem:(

Katarzyna Parr jest silną i inteligentną kobietą.Pocieszała siostrę wiedząc,że niebezpieczeństwo czyha z każdej strony.Wielka kobieta.Wzruszyła mnie scena,gdy Maria dogaduje Kate o tym,że król szuka żony,która zastąpi Katarzynę i,że nie zaszła jeszcze w ciążę.Oczy Katarzyny zalały się łzami i nie dowierzała chyba słowom Marii.Katarzyna powiedział...''przecież byłyśmy przyjaciółkami''...Oj jak mi się przykro zrobiło:

ocenił(a) serial na 10
tara_05

a tu Henry Howard -ostatnia ofiara Henryka VIII...Fajne video...
http://www.youtube.com/watch?v=NyfP3RLiToQ&playnext_from=TL&videos=GUlqI8zgrFs&f eature=recentlik

Wiecie może czy te jego ostatnie słowa to był jego wiersz?

Ps. ale widzę już jeden błąd w tym odcinku...Czy Charles Brandon już nie żył jak sądzono Howarda i Henryk podpisywał akt o skazaniu go na śmierć?Brandon zmarł w sierpniu 1545 roku,a Howarda zabito dzień przed śmiercią Henia czyli gdzieś w styczniu 1547 roku!
Pewnie zmienili bieg wydarzeń,ponieważ chcieli zaserwować nam najsilniejsze emocje na sam koniec.W tym śmierć Charlesa,najbliższego przyjaciela,kompana Henryka.

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Odcinek bardzo dobry! Zwrócilam szczególną uwagę na rewelacyjną muzykę :) A więc po kolei - co mi się nie podoba to przede wszystkim Brandon i Brigitte - wątek zupelnie bez sensu.O ile wiadomo, Charles do końca swych dni był związany z Katarzyną Suffolk. Bardzo mi się podobali jako para już od pierwszego sezonu kiedy to Charles widząc ją powiedział że ją kiedyś poślubi, no i te romantyczne chwile które razem spędzili - Charles obiecał jej że nigdy nie sprawi jej bólu ... Szkoda że ten związek został rozbity w serialu. Gdyby nie to, byliby chyba jedyną parą która trzyma się razem od początku do końca. Aha, i scene gdzie sądzony jest Howard, sami mężczyźni no i Brigitte, jak już Qdom zwróciła uwagę.
Katarzyna i jej książka - kiedy pokazuje ją Henrykowi, ten jakby kpiąc pyta : książkę? No i oczywiście Gardiner, który węszy dookoła i stara się zabić jak najwięcej protestantów. Szczerze mówiąc to nie rozumiem dlaczego było tylko procesów protestantów za czasów Henryka - przecież sam pchnął Anglię na tory protestantyzmu, odzzielając się od Rzymu. Dlaczego katolicki ksiądz Gardiner miał wtedy tyle do powiedzenia? Dlaczego uśmiercano tylu protestantów - mieli przecież prawo aby wyznawać nową wiarę skoro Anglia była krajem protestanckim....
Seymourowie byli protestantami, ale Jane Seymour była chyba katoliczką,prawda?
Smutna historia Anny Askew i jej tortury - przypomniało mi się jak rozciągali Smeatona :( Bardzo odważna i dzielna kobieta.
Maria już pokazala swoje oblicze Krwawej Królowej - musieli przecież pokazać jej przemianę z księżniczki w Krwawą Marię, to już koniec serialu. Ale tak naprawdę to się nie dziwię jej, że wyrosła na taką własnie katoliczkę. Jej matka pochodziła z królewskiej i bardzo katolickiej rodziny, a została przepędzona z dworu i pozbawiona korony na rzecz Anny Bolezn która nie miała naturalnego prawa aby zostać Królowa. Ba, Henryk zakochany w Annie zerwał z Rzymem czyniąc Anglię protestanckim krajem. Maria znienawidziła Annę Boleyn jako nie tylko osobę ale także uosobienie protestantyzmu - i dlatego trzymała się swojej katolickiej wiary do końca, i stała się taka a nie inną królową.
A co właściwie z Richardem Richem? Nagle zmienił front i stal się ktolikiem? Przecież był zagorzałym protestantem ...
Szkoda że Maria odwróciła się od Katarzyny - pomimo różniącej je wiary, Katarzyna zawsze była serdeczna i dobra w stosunku do Marii.No i nie znają się przecież od paru odcinków, bo właściwie Katarzyna przez kilka lat słuzyła jako dwórka Marii ... Jej matka była nawet ulubioną dwórką Katarzyny Aragońsiej. W serialu jest pokazane że Katarzyna jest dużo starsza od Marii a w rzeczywistości była tylko 4 lata starsza od niej a więc praktycznie były równolatkami. To całe gadanie o dziecku jest bezsenu - Heniek nie był juz zdolny do spłodzenia potomka, ledwo chodził i mówił a co dopiero...
Widzę że ostatni odcinek będzie esencją całego serialu - będzie wszystko - krew i egzekucja (Howard), łzy i smutek (dream sequence i śmierc Henryka),pożegnanie... Szkoda że serial się kończy.
Nie sądzicie, że byłoby dobrym pomysłem gdyby Hirst zrobil film obrazujący panowanie Edwarda i Marii? Sam wiele rayz mówil że juz przerabiał filmy o Elżbiecie i nie chce kolejny raz nad tym pracować. Ale film o Edwardzie i Marii mógłby powstać :D

ocenił(a) serial na 10
PoeticDreams

http://www.youtube.com/watch?v=TBB2toV6KOE&playnext_from=TL&videos=65X20x-v4JQ&f eature=sub
Zwiastun ostatniego odcinka.Ojj bedzie sie dzialo :D

ocenił(a) serial na 10
PoeticDreams

Wow...dzięki Poetic Dreams:*:*:*
Piekna muzyka w tym trailerze i w ogóle łzy mi napłynęły do oczu:(
Dlaczego to już koniec?
''Dream sequence''..ojj będzie się działo...Na końcu widać młodego Henryka..Czy to też część ''dream sequence''?Coś czuję,że ostatni 10 odcinek będzie mistrzowski i pełen silnych emocji.

Właśnie...
Wszystko jest takie pokręcone w tym 9 odcinku...
Śmierć Anny Askew miała miejsce w 1546 roku a proces i skazanie Howarda w 1547.Brandon powinien już nie żyć.Dla mnie to zmiana na lepsze,ponieważ uwielbiam Brandona!I jego śmierć będzie z pewnością silnym,mocnym akcentem w serialu.Coś czuję,że szykuje się piekny soundtrack z tego wątku...W końcu umrze prawie najważniejsza postać w serialu i najbliższy kompan króla Henryka.

Seymourowie byli rodziną katolicka,a tu przedstawiono ich jako ukrywających się protestantów.Do tego Anna Stanhope nie przyjaźniła się z królową Katarzyną Parr...wręcz były rywalkami.Tutaj pokazano,iż Anna kryje Kate i jej dwórki,które wyznają protestantyzm.Mimo wszystko cudowny gest ze strony Stanhope,która oszczędziła Askew bólu i cierpienia podczas palenia na stosie.Jeszcze te łzy:( Serce się krajało w trakcie tej sceny.

Richard Rich..tak,tak.Był bliskim przyjacielem Cromwella,z którym niszczyli wszystko co katolickie.A teraz co?Obrońca wiary rzymsko-katolickiej?

Odcinek 9 był kwintesencją tego wszystkiego do czego przyzwyczaili nas scenarzyści ''Dynastii...''Poprostu epizod był genialny.

P.S Mam pytanko czy myślicie,że Kitty Howard rownież powróci jako ''duch byłej żony''?Jejku już nie mogę sie doczekać wspomnień Henryka...!!!

tara_05

Dopiero teraz obejrzałam. Miałam masę spraw ostatnio na głowie więc obejrzenie odcinka odkładałam na później niestety:(

Wydaje mi się że w ostatnim odcinku nie będzie już Howarda. W tym odcinku zostało powiedziane jaką karę musi ponieść, pokazano że wychodzi mimo wszystko z i podniesioną głową z sali przy poparciu prawie wszystkich znajdujących się na sali. Oglądając tą scenę od razu pomyślałam że pewnie nie pokażą tej śmierci, ale może się mylę...

Muszę przyznać że Katarzyna Parr jest odważną kobietą. Podziwiam ją, że mimo iż znała los swoich nieszczęsnych poprzedniczek, to pozostaje do końca wierna sobie. Jest ciepła i serdeczna dla wszystkich również dla Marii, która to raczej nie odwzajemnia jej uczyć. Wręcz przeciwnie, odwraca się od niej i zaczyna się dziwnie zachowywać. No cóż, Katarzyna Parr mimo również skomplikowanego i nieszczęsnego życia ma klasę i nie wyżywa się na innych za swoje problemy.

Mało mało i jeszcze raz mało Elżbiety!!!!!!

Wątek Anny Askew-przerażający. Biedna kobieta! Dobrze że Anna Stanhope pomogła uniknąć jej bolesnej i powolnej śmierci. Cieszę się że pokazano tą stronę żony Seymoura. W The Tudors zrobili z niej ladacznicę, która kręci z każdym napotkanym, a w rzeczywistości taka nie była. Bardzo podobał mi się ten wątek!

Gardiner-nie wiem jak oni to zrobili ale aktor grający tą postać to (z wyglądu) samo ZŁO! :P Aż strach na niego patrzyć, a co dopiero mieć z nim do czynienia.

Bardzo podobał mi się ten odcinek i rzeczywiście ścieżka dźwiękowa jest cudowna!

Myślę że ostatni odcinek (hlip hlip... ) będzie raczej melancholijny i refleksyjny. Przyjdzie czas na wspomnienia i rachunek sumienia. Zapewne zobaczymy śmierć Charlesa, kłopoty biednej Katarzyny Parr z Gardinerem no i samym Henrykiem oraz śmierć Henia.
Przyznam się szczerze że liczę na mocny akcent z Anną Boleyn i Elżbietą:) Nie mogę się doczekać żeby zobaczyć Natalie Doremr jeszcze raz w The Tudors!!

ocenił(a) serial na 10
ania__87

Dziewczyny, co to za scena z Anna http://www.youtube.com/watch?v=rL7HHtg-PHU&feature=related w 2:20? W wzcietzch scenach z sezonu 1 nie bylo tej scenki i jestem pewna ze w serialu tez sie nie pojawila...

PoeticDreams

2:20 to była scena rozmowy Anny z ojcem, gdzie ten namawia ją aby zwróciła sobą uwagę króla, bo jej siostra Maria już mu się znudziła. To ta scena z tym sokołem, który to później był w herbie Anny o ile dobrze pamiętam:)

Ale mnie najbardziej zastanawia moment 2:13 !! Kiedy to było??? Za nic nie pamiętam tego momentu, a Anna wygląda w nim przepięknie! Może to była jakaś usunięta scena? Help!

ania__87

czasami na youtiubie oglądam sobie The Tudors bloopers z sezonu 1,2 i 3 (co tam jest śmiechu przy kręceniu scen :)))) ) , oglądając to przy którymś z linków nacięłam sie na filmowanie scen,które poprostu zostały usunięte z niektórych epizodów,być może właśnie urywek z minuty 2.13 równiez został wyciety z filmu

Faith2Faith

o juz mam :
http://www.youtube.com/watch?v=RsRQXR5MNQ0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=3nrRZRUwGiY&feature=related

a tu macie bloopersy : :)
http://www.youtube.com/watch?v=EDNLgRBIF9Q&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=IEkauQkaIUU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=rpIwzqMRv-A a to jest bloopers z sezonu 1,dałam wam tylko jeden bo jest ich aż 13,zobaczcie bo warto :)

ocenił(a) serial na 10
ania__87

Aniu, właśnie o ten fragment 2:13 mi chodziło, ale z rozpędu napisałam 2:20 ... :D Właśnie, nie wiem kiedy to było ... Pewnie znowu wycięta scenka. Ja myslę że scenarzyści mają jeszcze wiele wyciętych scen których nie pokazywali na DVD, i jeszcze trochę emocji nas czeka w związku z tym :)

Faith - tak,te bloopersy są świetne, zawsze je oglądam jak chcę się pośmiać :D

PoeticDreams

dokładnie :) zawsze poprawiam sobie humor bloopersami :)

tara_05

Bo Anne Stanhope była rywalką Katarzyny ale już po jej kolejnym ślubie z Seymourem :-) A w szczególności po tym jak odebrano Katarzynie klejnoty podarowane przez króla i przekazano Annie, że niby jako żona protektora miala większe prawo do noszenia ich. Choć z godnie z testamentem, to Katarzyna zanim książę Walii nie ożeni się, to właśnie ona miała mieć pierwszą pozycję w królestwie - przed Marią, Elżbietą i Anną Kliwijską.

PoeticDreams

co do tego, że Katarzyna była ulubioną dwórką Marii - Katarzyna nigdy nie byłą dwórką Marii, na dworze królewskim zaczęła bywać pod koniec życia lorda Latimera a w zasadzie w ostatnich jego miesiącach życia.
Jej matka faktycznie była dwórką Katarzyny Aragońskiej ale tylko przy okazji bywania męża przy dworze - a działo się to zadziwiająco rzadko. Poza tym raczej wiadomo, że ulubionymi dworkami Katarzyny była min Maria Salinas i Margaret Salisburya nie matka Katarzyny.

ocenił(a) serial na 10
Attiya

Aha,dziekuje za wyjasnienie :)

ocenił(a) serial na 10
Attiya

Czyli Anna Stanhope i Kate Parr miały dobre stosunki?I dopiero po śmierci Henryka zaczęły się sprzeczki o miejsce pierwszej damy w Anglii?a może tak jak w serialu chodziło o Toma Seymoura?Hmmm?Tylko coś mi się wydaję,iż Anna nie spała w rzeczywistości z bratem swojego męża.Zresztą w ogole nie zdradzała Edwarda.Nawet z Howardem nie spała.Owszem Henry Howard był zafascynowany Stanhope,ale była to miłość platoniczna...pisanie o niej wierszy,poematów itp.

a jeszcze coś...Czy przypadkiem Eustace Chapuys nie zmarł o wiele później niż to jest ukazane w serialu?Przecież przeżył on Henryka,Katarzynę Parr,Edwarda VI i Seymourów!Oczywiście dwór angielski opuścił w 1545,ponieważ zdrowie już nie takie jak kiedyś...ale żył do 1556 roku.

tara_05

Zmarł 2 lata przed Marią, w serialu bzdura kompletna, uśmiercili wszystkich w jednym odcinku - Howarda, Annę Askew no i samego Chapusya.

Stanhope zaczęła się sprzeczać z Parr dopiero po śmierci króla :) Miała chrapkę na bycie najważniejsza kobietą w Anglii i pewnie wydawało się jej, że jest 'ważniejsza' niż królowa wdowa Katarzyna, droga królewska siostra Anna z Cleves no i następczyni tronu Maria :)

Seymour Edward miał jedną żonę niewierną - tą pierwszą. Zdradzała go z Janem Seymourem, własnym teściem hah.

tara_05, myslę że nie dowiemy się nigdy całkowitej 100% prawdy :) Ile romansów nieodkrytych zachowanych w tajemnicy? Być może romans Anny z Howardem lub nawet Tomaszem był naprawdę, kto wie :)

Qdom

Dziewczyny tu jest ta cudowna muzyka z promo ostatniego odcinka Tudorów. Przepiękna muzyka i aż łezka się kręci w oku że to już koniec naszego serialu...miłego słuchania:

http://www.youtube.com/watch?v=jIeox6cqDCY

ocenił(a) serial na 10
ania__87

Dziewczyny wchodząc na stronę Trevora Morrisa można usłyszeć utwór pt. " End of a Dynasty" Już chce mi się płakać
http://trevormorris.com/home.html

ocenił(a) serial na 10
Ann_180395

w takim razie pytanie za 100 punktów:

Czy ktoś zlokalizował może kawałek, który leci pod koniec odcinka, kiedy zapada wyrok na Henryku Howardzie? :)

ocenił(a) serial na 10
Igloo666

Nie wiem czy uwierzycie,ale właśnie się popłakałam...słysząc te dwie melodie!
Czuję wielkie emocje w związku z zakończeniem naszego ukochanego serialu.Nawet w pracy myslę o finale ''the TUDORS''...

Ale będzie odcinek...Może nawet odmłodzą Henryka na potrzeby ''Dream sequence''?w tym promo ostaniego epizodu widać młodego,boskiego Henia wśród fruwających liści;P

Trevor Morris I love U:)))

tara_05

oj przestańcie płakać - dziś mam 30 lat :((((((((((((((((((((((((((((((((( 20.06.1980
sama mam powód do wycia :((((((((((((((((((

Ann_180395

piękne.............ale posłuchaj tego : pleasured distractions

ocenił(a) serial na 10
Faith2Faith

Ooo to WSZYSTKIEGO NAJ NAJ NAJ...
i to nie powód do płaczu:)))

Wszystkie utwory Morrisa mają w sobie tą magi ei melancholię.Piękne melodie!

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Co do melodii podczas procesu Howarda to niestety nie mam pojęcia jaki to utwór...a jest piękny:)
Do tego wzruszające słowa z poematu earla ''the Happy Life''...

tara_05

heheheee dzieki wielkie :))) Wkraczam w nową erę :)

Faith2Faith

Wszystkiego najlepszego Faith2Faith!!!!! :)
Też uwielbiam Pleasured distractions! Tylko jedno za mną chodzi....w którym momencie leciał ten kawałek??? Nie mogę tego zlokalizować a już kilka razy przeglądałam odcinki. Chyba coś mi umknęło.

Ostatnio cały czas słucham "Henry Eats the Swan" - bossskie!!!!!

ocenił(a) serial na 10
ania__87

Dziewczyny, dzięki za te wspaniałe utwory!!! Są wręcz cudowne i bardzo wzruszające.
Ehh, tak ciężko uwierzyć że to już koniec Tudorów...
Na stronie Trevora Morrisa pisze, że dwa soundtracki wyjdą razem - 3 i 4 sezon! Wow, to będzie prawdziwa uczta dla ucha!
Tara_05 - tak, Henio będzie odmłodzony w dream sequence.Jakiś czas temu czytała artykuł w którym jeden z fanów relacjonował dzień na planie serialu i wtedy akurat kręcono sceny kiedy Henio był młody...
Wiecie co bym chętnie zobaczyła? To,że Heniek przyznaje że to Anna Boleyn była jego największą i prawdziwą miłością. Nie podoba mi się,że według historii to Jane Seymour jest jego numerem jeden...Wynika to tylko z faktu,że dała mu syna. Ale gdyby nie dała, to pewnie szybko by się nią znudził. Co prawda Anna zginęła z ręki Henryka, ale miedzy nimi była miłość,namiętność,pasja. Czekam na Annę w finale..Wogóle czekam na wszystkie żony w finale i ich stosunek do Henryka. Sądząc po fotkach, nie będzie to uroczy zjazd rodzinny :D
Ania_87 - Pleasured Distractions było kiedy Wolsey coś kombinował,albo gdy Heniosię zabawiał,znajdę i Ci powiem gdzie dokładnie. A 'Henry Eats a Swan' to jest ta sama melodia która jest przy smierci Cromwella w 3 sezonie.Poza tym - wejdź na ostatni odcinek 2 sezonu i zobacz scenkę w której Henio zajada się łabędziem i posłuchaj muzykę :) Zauważyłaś,że to nie ta sama?:) To chyba jakieś niedopatrzenie ze strony Morrisa.
poza tym ostatnio tak sobie oglądałam pierwszy sezon i ze smutkiem stwierdziłam,że nie wszystkie utwory grane w serialu są na soundtracku ...
Co myślicie o wykorzystywaniu tej samej ścieżki dzwiekowej przy różnych scenach/postaciach? Np. 'Anne's final walk' z drugiego sezonu został wykorzystany w 3 sezonie gdy Lord Hetford mówi Annie Kliwijskiej o rozwodzie.

ania__87

dzięki serdeczne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bóg zapłać Poetic że mnie wyręczyła,bo dzis w stanie nie jestem polemizować co do wątków melodyjnych,ja mam tylko nadzieje,że nasze znajomości przez serial nie pójdą na marne,gdyby coś ,to jest jeszcze nasza klasa ,a poza tym, Poetic ma rację ,ja zawsze byłam zdania że Jane to (moim zdaniem) robot do rozrodu,kochał bo syna mu dała,Ania to była jego szalona i dzika miłość,wszystkie wiemy czemu została zniszczona,,,,,,,,,,,,jutro mogę popisać bo dziś mam głowę jak wahadełko
Pa pa
do zobaczyska