PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37299
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Co myślicie o najstarszej córce Henryka? Wydaje mi się, że wcale nie była taka zła i brzydka, jak została ukazana później. Oczywiście prześladowania heretyków i "stosy" były złe i świadczyły o okrucieństwu, ale czy jej ojciec i rodzeństwo byli lepsi? Nie sądzę. Zresztą Maria była jedynym monarchą z tej dynastii, który dopuścił do procesu biedoty przeciw rządowi. Mi się wydaje, że Maria była ofiarą swego tragicznego życia, bezwzględności ojca, absurdalnej miłości do Filipa Hiszpańskiego oraz źle wyszkolonego sumienia.
Moim zdaniem jej ukazanie w "Dynastii" jest najlepsze, a Sarah Bolger zagrała ją przekonująco...

poxx

W tamtych czasach umieralnośc noworodków byla ogromna, samo donoszenie do końca ciązy było już czymś.

Klątwa Tudorów - Henryk miał trzech braci, ale tylko on przeżył wiek młodzieńczy -Artur poległ w wieku 16 lat a Edward i Edmund jako kilkulatkowie.
Katarzyna urodziła synów, ale pierwszy żył od 1 stycznia do 22 lutego 1511 roku a drugi urodził się i zmał w grudniu 1514 roku.

Qdom

Chociaż Katarzyna i Jane miały synów xD

poxx

Według historyków medycyny Katarzyna podczas któregoś ze swoich porodów lub poronień ( w każdym razie któregoś z pierwszych) złapała infekcję dróg rodnych. Zgodnie z prawami biologii noworodki żeńskie są silniejsze we wczesnym niemowlęctwie, dlatego Marii jakoś udało się przeżyć;) Istnieje także hipoteza o kile wrodzonej, ale musiałaby się nią zarazić Katarzyna lub/i Anna, a objawów tej choroby nie miały.

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

Tak czy siak, medycyna nie była wystarczająco rozwinięta, a to co wiemy teraz to domysły na podstawie marnych opisów. Historycy mogą przypuszczać, co było tego powodem, jak i tego, czy Katarzyna była dziewicą wchodząc w związek małżeński z Henykiem ;) prawdy się nie dowiemy :)

czixxxa

Dowiemy
tam na górze
haha xDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Kto to wie ^^

czixxxa

No Bóg
ale Boga nie spytasz co?
Ja stawiam hipotezę na zarazę..w przypadku Anny na...że nie była bardzo płodna

ocenił(a) serial na 10
poxx

Płodna była... tylko oprócz Elżbiety nie mogła ciązy donosić czy zdrowego dziecka urodzić. Tak jak Katarzyna. A powodów, że nie donosiły mogło być dużo. Gdyby żyły w tych czasach z pewnścią by im ginekolog coś wykrył ;) a że dawniej lekarze praktycznie nie znali się na ludzkim ciele, to nie mogli wiedzieć co im tam było.

czixxxa

To dziwne
Tam lekarze to byli zwykli ludzie bez żadnych praktyk

ocenił(a) serial na 10
poxx

Uczyli się zawodu, ale trudno, żeby w tamtych czasach znali się na wielu chorobach, zwłaszcza kobiecych. Szczególnie chrześcijanie, którzy studiowanie ciała człowieka traktowali jako grzech. Zasadniczo znali się jedynie na tych chorobach, które były zarazami i na które umierało wiele osób (np. angielsie poty), a i na to nie mogli wiele pomóc.
No a królowej tym bardziej badać nie mogli, gdyż jako namaszczoną monarchinii mógł ją dotykać jedynie król małżonek.

czixxxa

Różnie bywało. Matka Katarzyny, Izabela Kastylijska rodziła rzadziej, ale zdrowe dzieci.

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

No cóż w naszych czasach też jest tak, że jedna kobieta rodzi dużo zdrowych dzieci, a druga nie może donosić ciąży pomimo prób.
Nie wszystkie dzieici Izabeli i Ferdynanda były zdrowe. Peter - ich najmłodsze dziecko- zmarł w wieku 2 lat, najprawdopodobniej chorował od urodzenia.

czixxxa

Takie wtedy rodziły się dzieci

ocenił(a) serial na 10
poxx

No nie wszystkie były chorowite :)

czixxxa

Ale większość umierała

ocenił(a) serial na 10
poxx

Szkoda, że tego Henio nie rozumiał :P

czixxxa

Ile ten Henio miał kobiet nie wyobrażam sobie

poxx

Henryk był próżnym człowiekiem, egoistą. Nie rozumiał, że krzywdzi innych ludzi, bo był wpatrzony we własne interesy.

rafal4792

Ale kochał swoje kobiety
niestety był egoistą i brutalem

ocenił(a) serial na 10
poxx

Kochał, czy nie kochał - tak czy siak, powinien czasem zwrócić uwagę na uczucia innych a nie patrzec tylko na czubek własnego nosa :P

czixxxa

W tamtych czasach, gdy kobiety a zwłaszcza królowe nie rodził dzieci, ZAWSZE zwalano winę na nie :|
Męski szowinizm nie przyjmował do informacji, że facet też może być bezpłodny. Pff, przesrane bylo żyć wtedy...

Qdom

Kobiety były dyskryminowane (AŻ) do II wojny światowej....faceci to byli świnie

ocenił(a) serial na 10
poxx

Byli i są świniami. A kobiety chciały równouprawnienia to teraz pracują jak mężczyźni, a na dodatek harują w domu...

ocenił(a) serial na 10
AnneBoleyn1536

Kobiety ponosiły winę za niedonoszenie ciąży lub za to, że wogóle w nią nie zachodziły, gdyż bardzo często w tamtych czasach myślano, że dziecko pochodzi tylko od kobiety, a nie od kobiety i mężczyzny ;)

czixxxa

Nie dziwię się istnieniu feminizmu xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

ja też nie :P ale cieszę się, że żyję w bardziej "oświeconych" czasach :P

czixxxa

Że nie nosisz gorsetu nie szyjesz nie ranisz sobie rąk nie musisz gotować nie jesteś bita przezywana i nikt nie uważa że jesteś głupia ?xDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Dokładnie :) no i dodałabym do tego też wyżej wspmnany rozwój nauki i wiedzy o człowieku :P

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Haaa, no nie wierzę że wtedy myślano że kobieta sama zachodzi w ciażę? Dlaczego więc uprawiali seks? Nieee....musieli wieddzieć że do zapłodnia i facet jest potrzebny :D
No, tamte czasy były ciężkie dla kobiet. Jeszcze pół biedy jak były królowymi czy szlachciankami, ale co ze zwykłymi kobietami, np. na wsi? Takie to dopiero miały zycie.
Najbardziej mi żal kobiet które umierały przy porodzie. Wtedy ciąża praktycznie w 50% oznaczała śmierć. No ale, zależy jak dla kogo - np. Jane Seymour czy Katarzyna Parr umarły przy porodzie, ale córka Marii Boleyn, Katarzyna Carey - urodziła aż 16 dzieci! Albo Anna Stanhope - 11. Heh ;)
Anna Boleyn jednak dokonala wielkiej rzeczy - ze zwłykiej szlachciankiw wyrosła na Królową. Była bardzo nowoczesna, myslę że znalazłaby się w dzisiejszych czasach :)

ocenił(a) serial na 10
PoeticDreams

Już pare razy natknęłam się na informację o tym że wtedy wierzono, że dziecko pochodzi od kobiety. Ostatnio po raz kolejy doczytałam to w "Wiecznej księżniczce"więc są to czasy młodości Katarzyny Aragońsiej. Mam nadzieję, że z każdym rokiem ta wiedza im się poszerzała, bo też mi było w to ciężko uwierzyć ;) ale przynajmniej mężczyźni mięli argument, żeby niepowodzenia w spłodzeniu potomka zrzcić na kobietę. Choć faktycznie, ciężko sobie to wszystkoo wyobrazić ;) z tego co kojarzę jednak takie przekonanie było wśród chrześcijan, którzy jak wiadomo, nie studiowali ludzkiego ciała.

Anna pochodziła z jednego z najznamienitszych rodów w Anglii ;) być Howardem to było coś :) ale czegoś, o czym większość kobiet bałoby się nawet pomyśleć :)

czixxxa

No tak...ale nie mieszkała jak szlachcianka...jej ojciec był raczej z niższej szlachty

ocenił(a) serial na 10
poxx

Do mojego postu wyżej: tam na końcu miało by "dokonała czegoś, o czym większość kobiet bałoby się nawet pomyśleć" ;)
No tak, Thomas Boleyn poprzez swoje małżeństwo z Howadówną podwyższył dopiero swój status społeczny. Ale mimo to Anna mogła dzięki rodzinie żyć na różnych dworach :)

czixxxa

Matka dbała o nią i była oczkiem w głowie taty
Podobno jej siostra nie była doceniana..Anna była przebiegła ale Maria była ładniejsza co jej się zbyt bardzo nie przydało xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Ładniejsza to może nie do końca, po prostu były od siebie różne ;) jedna blondynka, druga czarna :P i po prostu kwestia gustu :)
Ale po raz kolejny okazało się, że na dłuższą metę na samym wyglądzie się nie pociągnie :P Maria nie miała Henrykowi nic oprócz ciała do zaoferowania i jak na tym wyszła? Królewska prostytutka, która miała szczęście, że po śmierci jej męża ktoś ją zechciał ;)

czixxxa

Hyhy
ona nie mogła być królową
była zbyt słaba xDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Yhy, 0 siły przebicia :D

czixxxa

Ładna buzia i blond włoski xD
osobiście jestem brunetką...więc nie mogę zrozumieć co faceci widzieli w blond lalce..(bez obraz dla dziewczyn z blond włosami...choć wiem że żadna z was nie jest typem lalki''

ocenił(a) serial na 10
poxx

Widzieli dużo bo taki był kanon urody ;) dlatego Anna się wyróżniała :)

A skąd masz pewność, że nie jesteśmy typem lalki? Hehehehe :D
oczywiście, że nie jesteśmy :)

czixxxa

Ale to dziwne..maria miała porcelanową cerę...a Anka była śniada xDD

Bo jesteście inteligentne tak?xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

No nie wiem po kim to miała... może o czymś nie wiemy haha? :D

No to przecież, że jesteśmy :D

czixxxa

Moze była córcią Henia xDDD

wiem i dlatego was lubię...może ja o czymś nie wiem?xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

W sumie Elżbieta miała romans z Heniem :P ale to później ;)

eee chyba nie hehe :D ale mogę za siebie tylko mówić ;) hehe

czixxxa

Ty ty ty..czuje się jak..detektyw xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

hahaha :D

czixxxa

Kiedyś dojdziemy prawdy
,,Co im powiesz'' (Henio)
(Katarzyna robi minę diabła>
,,Prawdę'' xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Hahaha :D
szkoda, że nie można sie przenieść do tamtych czasów :)

czixxxa

Nooo...ale można przywoływać duchy...

ocenił(a) serial na 10
poxx

Ja bym się chyba jednak bała... :D

czixxxa

E tam
Najwyżej krzykną:
Katarzyna A. - ,,Byłam dziewicą!''
Anna B - ,,Byłam niewinna!''
Jane Seymour - ,,Mój syn''
Anna z Cleves ,,Mógł potraktować mnie inaczej''
Katarzyna Howard - ,,Gdzie mój Culpepper...''
Katarzyna Parr - ,,Mój mąż wolał Elżbietę''
Henryk T...,,Zawiodłem''
xDDDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Ja myślę, że jak ich ściągniesz wszytkich na raz to wszystkie jego żony krzyknął "Brać go!"
A Hanio na to "No to mam przewalone" haha D