Jakie książki polecacie do przeczytaniu o Henryku VIII, jego żonach,dzieciach? Ja polecam książkę pt."Rubaszny Król Hal" i "Elżbieta Wielka". Którą książkę się dobrze czyta i jest ciekawa?
"Sześć żon Henryka VIII" Antoni Fraser , tak jak pisałaś "Rubaszny król Hal", Elżbieta I anglikańska George'a Bidwell'a . Ogólnie dużo tego jest :) A wszystko i tak zależy od tego co sie znajdzie na allegro, bo w bibliotekach raczej jest ich mało. No przynajmniej tych w moim mieście. Pozdrawiam
Dokładnie u mnie też nie ma dużo książek :( teraz czytam "Królowe Anglii" Maureena Wallera ;)
U mnie w mieście nie ma w bibliotece tej ksiązki :( tak jak ksiązki "Anna Boleyn"Carolly Erickson którą bym chętnie przeczytała :(
George Bidwell naprawdę wciąga i przyjemnie się jego ksiązki czyta, dlatego (oprócz "Rubasznego króla..." ;) polecam "Najcenniejszy klejnot"- o Elżbiecie I. Co do książek o Henryku to zachęcam jeszcze do przeczytania "Ostatnich lat Henryka VIII" Roberta Hutchinsona.
Życzę miłej lektury i pozdrawiam :)
Właśnie czekam na książkę "Najcenniejszy klejnot", bo jest wypożyczona u mnie w bibliotece ;) a te "Ostanie lata Henryka VIII" u mnie nie ma :(
Właśnie znalazłam świeżą wydaną powieść historyczną o Elżbiecie Wielkiej ,,Kochanek dziewicy''!Napisana przez autorkę ,,Kochanic króla'' Phillipę Gregory.Czytając opis stwierdzam,że może być interesująca,tylko kto wie na ile oparta na faktach(?).Wydaję mi się,że jest to bardziej barwna,przekoloryzowana opowieść,którą się dobrze czyta.Tylko pozostaje nam czekać na ekranizację tej książki,bo autorka zrobiła się ostatnio popularna na świecie.
Gregory dość swobodnie operuje znanymi faktami. O Tudorach napisała 6 książek, na razie w Polsce ukazały się 3:
1. Kochanice króla (Anna Boleyn)
2. Błazen królowej (Maria I Tudor)
3. Kochanek dziewicy (Elżbieta I Wielka)
Bardziej rzetelne są powieści Carolly Erickson:
1. Bloody Mary
2. Great Harry
3. Mistress Anne
4. Fair Eliza (The First Elizabeth)
nie wiem, które z nich zostały wydane po polsku.
Polecam również świetną powieść Jean Plaidy "Katarzyna Aragońska".
Ja te książki zamawiałam z Merlina, ale podejrzewam, że na Allegro też będą i na pewno jeszcze tańsze ("Najcenniejszy klejnot" nie kosztuje więcej niż 10 zł)
Muszę się zabrać na szukanie książek na allegro ;) bo u mnie w bibliotece się nie doczekam ;(
Książka którą wymieniasz miała niestety zbyt mały nakład w stosunku do zainteresowania, a wznowienia jeszcze nie było. Też przeczytałabym ją chętnie. Chyba musimy cierpliwie poczekać na dodrukowanie.....
Goraco polecam, przylaczajac sie do przedmowcow Georga Bidwella "Rubaszny
Król Hal" (Henryk VIII Tudor) oraz "Najcenniejszy Klejnot" (Elzbieta I
Tudor). Tak przy okazji - to moje ulubione ksiazki ;-) pozdrawiam i milej
lektury.
Rubaszny król już przeczytałam, a teraz mam zamiar kupić najcenniejszy klejnot bo się w bibliotece nie doczekam ;)
Polecam "Portret nieznanej damy" - Vanora Bennett. Nie dotyczy Henryka VIII, ani jego rodziny. Jest natomiast o Hansie Holbeinie, jego nadwornym malarzu :)
Na Targach książki kupiłam dwie nowe pozycje dotyczące dynastii Tudorów. Tudorowie-G.J. Meyera i Życie i śmierć Anny Boleyn.
Super. Szczerze polecam.
o super nie wiedziała że jest nowa książka o Annie Boleyn.
Ja polecam jeszcze książki David Starkey Królowe: Sześć żon Henryka VIII i Elżbieta I. Walka o tron
O Elżbiecie jest jeszcze ciekawa pozycja Elżbieta I autorstwa John Ernest Neale
Ale Bidwell jest dla mnie obowiązkowy ;) naprawdę świetnie się czyta