Kochani, wielka prośba do tych, którzy tak jak ja oglądali DEXTERA bardzo uważnie
przez te 7 lat. Zauważyłem coś dziwnego / nielogicznego i nie wiem, czy mam rację,
czy po prostu coś w fabule źle zrozumiałem. Napiszcie, czy Wam się to układa w taki sam
wniosek, co mnie (patrz - tytuł posta), lub wytłumaczcie, na czym polega mój błąd w
rozumowaniu, jeśli się pomyliłem.
UWAGA! Solidna wiedza z zakresu DEXTERA wymagana + spostrzegawczość!
Sprawa dotyczy różnicy wieku rodzeństwa Morganów.
Wpierw kilka faktów, wraz z odnośnikami do poszczególnych odcinków:
- W serialu nigdy nie podano dokładnej daty urodzenia Dextera, zgadza się?
- Wiemy natomiast, że matkę Dextera i Brian'a zamordowano na ich oczach 3-go października
1973-go roku, kiedy Dexter miał 3 latka, zaś Brian 4 (S01E11 Truth Be Told)
- Harry Morgan odnalazł Dextera dwa dni później, a więc 5-go października (S01E12 Born
Free)
W S08E02 Every Silver Lining Debra zabija gościa, bodajże płatnego zabójcę o pseudonimie
El Sapo, zgadza się? Dexter identyfikuje krew z fragmentu szkła ze zbitej szyby samochodowej.
Okazuje się, że krew należy do Debry. W tamtej scenie na monitorze kompa Dextera
WYRAŹNIE WIDAĆ, że data urodzenia Debry to 7 grudnia 1979-go roku.
Skoro wiemy, że Dex miał 3 latka, kiedy doszło do zbrodni na jego matce, oznacza to, że
urodził się w 1970-m, a więc Debra jest od niego 9 lat młodsza, zgadza się?
Niech mi ktoś w takim razie powie, jak to jest, do cholery, możliwe?
Zerknijcie sobie na pewien flashback z dzieciństwa Morganów w odcinku S07E01 Are You...?
Pamiętacie, jak Dex pod koniec pyta Deb, czemu jest smutna, a ta mu odpowiada, że ojciec
zabrał jej psa Banjo? Spójrzcie na te dzieci. Na tych aktorów grających Deb i Dexa. Skoro w
momencie urodzenia Debry Dex miał już DZIEWIĘĆ lat, to jakim CUDEM te dzieci ze sceny
flashback'owej wyglądają, jakby były w IDENTYCZNYM WIEKU? Jeśli byśmy założyli, że w
tamtej scenie Debra ma lat 9, no to Dex miałby wtedy 18 - byłby dużo wyższy i na pewno
EWIDENTNIE byłoby widać fizycznie tą różnicę wiekową Więc trzeba by wziąć odpowiedniego
aktora. Tymczasem te dzieciaki wyglądają, jakby miały DOKŁADNIE tyle samo lat.
Podobnie jest w S01E09 Father Knows Best, kiedy mamy 2 flashbacki -> pierwszy, jak Harry
pokazuje Dexterowi i Debrze nowy akt urodzenia Dextera i powiadamia ich, że adopcja została
formalnie przyjęta. Dzieci w tej scenie wyglądają, jakby miały po tyle samo lat, jakby nie było
między nimi 9-u lat różnicy. Drugi flashback z tego samego odcinka -> Dex trafia do szpitala z
raną brzucha, bo próbował sięgnąć piłkę Debry i wpadł na płot, przestraszony przez psa. Dzieci
w tej scenie RÓWNIEŻ wyglądają na identyczne wiekowo.
Kolejny przykład - S02E10 There's Something About Harry -> Dexter wspomina urodziny
Debry, na które przyszedł Matthews i powiedział Harry'emu, że alfons Juan Ryness się wywinął
od kary przez literówkę w nakazie. Harry wściekły rzuca butelką od piwa. W tamtej scenie o ile
się nie mylę grają już nie młodsi aktorzy, ale Michael C. Hall i Jennifer Carpenter, tylko
ucharakteryzowani na młodszych. Ale TEŻ wyglądają na identycznych wiekowo ;] NAWET
jakby spojrzeć na "czas teraźniejszy", nie na flashback'i, to Dexter i Debra ABSOLUTNIE nie
wyglądają, jakby między nimi było aż 9 lat różnicy.
I teraz pytanie - > jakim cudem (patrząc chociażby na wspomniane flashback'i) Debra się mogła
urodzić 7-go grudnia 1979-go ? Czy ja coś popieprzyłem, czy to piramidalny błąd
twórców nie do wyjaśnienia logicznie?
A jeśli jednak mam rację, to czy wg. Was jest to kwestia nieodpowiedniego doboru aktorów
grających małych Morganów, czy po prostu kolosalnego niedbalstwa ze strony twórców, którzy
nie byli w stanie spamiętać wymyślonej przez siebie fabuły?
Najśmieszniejsze, że wystarczyło zamiast 1979 napisać w jej dacie urodzenia np. 1971 albo 1973 - wtedy patrząc na flashback'i można by w TAKĄ datę urodzenia Debry uwierzyć. ;]
Z góry dzięki za wyjaśnienie!
Te flashback'i całkowicie zaprzeczają, jakoby w ogóle było MOŻLIWE, że między tymi postaciami jest 9 lat różnicy.
Drobna poprawka - do zbrodni na matce Dexa doszło 1-go października 1973-go, a dwa dni później, tj. 3-go października znalazł go w kontenerze Harry Morgan. (S01E11 Truth Be Told)
12 lipca 1979 roku, nie grudnia :p. Ale tak, zły dobór aktorów i nie przyuważenie scenarzystów takiego błędu.
"Dexter i Debra ABSOLUTNIE nie
wyglądają, jakby między nimi było aż 9 lat różnicy."
Hehe ale prawda jest taka że Michael C. Hall (Dex) jest 8 lat starszy od Jennifer Carpenter (Deb). Więc albo on się dobrze trzyma albo ona wygląda staro :P
Dokladnie - gdzies pomiedzy 20 a 40-ym rokiem zycia moze byc nie widac zadnej 9-letniej roznicy ; ] <zwlaszcza, jesli czlek o siebie dba.. albo to juz wina genow i jak sie wyglada xd> Czyli to akurat, w terazniejszosci, nie musi byc bledem <natomiasy flahsbacki i cala reszta.. najwidoczniej blad, i to wielki>
Ona jest po prostu brzydka, aż się chwytałem za głowę jak poszczególne postacie bujały o niej w obłokach podczas gdy przed nosem mieli setki innych atrakcyjnych lasek.
Tak samo w s01e06 w flashbacku Debra mówi do Dextera " I mówiłam ojcu żeby nigdy nie przyprowadział cie do domu" JEst w tym dexterze dużo błedow
Ta data urodzenia Debry to jest niekonsekwencja twórców.
Dexter pierwszy raz zabił jak miał 20 lat a Harry umarł zaraz potem, natomiast Debra wspominała kiedyś, że była w liceum jak straciła ojca (i na taki wiek wyglądała we flashbackach z tamtego okresu). Tak więc Dexter jest prawdopodobnie starszy od siostry o 2, 3 lub 4 lata.
W każdym razie nie ma opcji żeby było między nimi 9 lat różnicy, bo wtedy Debra w chwili śmierci ojca powinna być jeszcze małą dziewczynkę a widzieliśmy wyraźnie, że była już młodą kobietą, licealistką.