PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 203 tys. ocen
8,2 10 1 202834
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Przeczytałem ostatnio pierwszą częśc "przygód" :) Dextera. I musze przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony tym, że sposób w jaki prowadzono narrację w książce i w serialu są prawie identyczne. Niestety jak to bywa z adaptacjami, filmowa wersja nie oddaje w pełny sposób przebiegu akcji z książki. Mniej więcej 75% akcji zostało "skopiowanej" z książki, ale reszta która nie została wzbudziła moje największe zainteresowanie. I żeby była jasność, to czego nie było w książce czyli zostało wymyślone przez twórców to szczególnie wątek Tucci'ego oraz wątek romansu Debory z Brianem. Do czego zmierzam? Do tego, że książka ma o wiele bardziej efektowny przebieg. Na przykład, Dexter był pod takim wpływem serii morderstw, że przestawał logicznie myśleć i szedł na "żywioł", w efekcie czego pokroił Jaworskiego i nie "posprzątał" po sobie :). Do tego stopnia przestawał myśleć, że poważnie brał pod uwagę myśl, że mógł sam mordować prostytutki, tym bardziej, że śniło mu się to po nocach... No a na końcu, przy kontenerach zamiast Doakes'a Dexterowi towarzyszyła LaGuerta, która została zabita, a szkiełko trafiło do kolekcji Dextera:). No i jeszcze jedno. Debora dowiedziała się o skłonnościach Dextera :) A to mój ulubiony cytat z książki:
"Ponieważ twarz przecinała mu tylko jedna długa, ciemna brew i ponieważ nie miał czoła, uznałem, że lepiej spełnić jego życzenie. Wyglądał na tępego, prymitywnego draba, który może przypadkiem zastrzelić niewinnego człowieka - albo nawet mnie. "
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
Yassir

Nie, no fajnie... Już nie muszę czytać książki, dzięki ;/

ocenił(a) serial na 9
kefas_4

Nie wiedziałem że jest książka , no ale tak streszczenie było nie za bardzo miłe :)

ocenił(a) serial na 10
Lap

streszczenie jak z koziej dupy trąbka..., powiem tylko że początek w książce jest troszkę inny niż w 1 odcinku 1 sezonu, dalej nie wiem, bo dopiero czytać zacząłem :D, ps. naprawdę warto bo książka ma zaledwie 90 stron

kronozaur

Książka ma 200 stron...

Albertino

Teraz sprawdziłem - 224 dokładnie...

ocenił(a) serial na 9
kronozaur

Moim celem nie było streszczać książki, tylko pokazać różnicę między serialem a pierwowzorem. Jeśli nie wiesz o co chodzi, to zachowaj komentarze dla siebie.

ocenił(a) serial na 10
Yassir

I właśnie o te różnice chodzi. Jeżeli serial powstał na podstawie książki, to można się domyślać, że nie będzie niczym od niej odbiegał. Ty przedstawiłeś wszystkie różnice, jeśli ktoś obejrzał serial, a nie czytał książki to praktycznie ma gotowe streszczenie, gdzie tu teraz miejsce na zaskoczenie...?

ocenił(a) serial na 9
kefas_4

Oczywiście, że można się domyślać. Wyszedłem z przekonania, że i tak większość z Was nie przeczyta książki, więc pozwoliłem sobie przedstawić "alternatywną" wersję wydarzeń.

Yassir

Też niedawno przeczytałam tę książkę i doskonale pamiętam przytoczony przez Ciebie cytat - też mnie zauroczył:) Książka najbardziej wciągnęła mnie przy końcówce kiedy wydarzenia zaczęły odbiegać od fabuły serialu. Cały wątek ze snami Dexter'a i jego podejrzeniami że to Mroczny Pasażer przejmuje kontrolę i dokonuje rzeczonych morderstw bardzo ciekawy, aczkolwiek po obejrzeniu serialu nie wyobrażałam sobie zeby mogl az tak bardzo odbiegac od ksiazki zeby nie pojawiła się w niej postać Brian'a.

Trochę nie podobało mi się że Dex się przydługo zastanawiał w kontenerze czy pokroić Deborę czy nie. Odniosłam wrażenie że serialowy Dexter jest w głębi ducha bardziej uczuciowy i sympatyczniejszy niz ten przedstawiony w książce. Do tego genialna mimika Micheal'a C. Hall'a - w tej rywalizacji: książka vs serial wyjątkowo wygrywa serial.

ocenił(a) serial na 9
Sharis

Ciekawe rzadko kiedy tak się zdarza no z ta deb , sam miałem problem czy to nie było trochę na siłę :)

ocenił(a) serial na 10
Lap

Gwoli ścisłości w Polsce wydane są dwie książki "Demony Dobrego Dextera" i "Dekalog Dobrego Dextera" w stanach albo jest już wydana kolejna część, albo jest w trakcie powstawanie, nie pamiętam. Obie książki rewelacyjne, choć ta druga z drugim sezonem filmu nie ma nic wspólnego, a szkoda, bo akcja jest całkiem nie zła :D:D:D:D

ocenił(a) serial na 10
Karola

Ach i jeszcze jedno [przydałaby się opcja EDIT!!!] odnośnie twojego zdania [SPOILER!!!]:
[...]Dexter był pod takim wpływem serii morderstw, że przestawał logicznie myśleć i szedł na "żywioł", w efekcie czego pokroił Jaworskiego i nie "posprzątał" po sobie[...]

przecież on nie zdążył posprzątać, bo mu się ochroniarz tego budynku nawinął i musiał uciekać, a nie dlatego, że szedł "na żywioł". Całe to morderstwo to był spontan, choć pomimo tego wyszedł z tego z czystym kontem:D:D:D a bałagan został przez przypadek.

ocenił(a) serial na 9
Karola

Ja tam wole jednak nie czytać i nie psuć sobie niespodzianek :), ale jak to woli :P

ocenił(a) serial na 10
Karola

zależy jaką ćcionką napisane :)