PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 203 tys. ocen
8,2 10 1 202820
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Środek usypiający

ocenił(a) serial na 10

Ktoś się orientuję jak nazywa się środek którym dexter usypia swoich "gości", było o tym
chyba mówione w którymś z pierwszych sezonów ale już nie pamiętam... :) (Nie, nie jestem jakimś psychopatą, po prostu jestem ciekawy :P)

ocenił(a) serial na 7
Lukasero

Z tego co pamiętam to Dexter wspominał,że używa etorfiny ale głowy nie dam.

Lukasero

Było w drugim sezonie, jak przyszła lista kto używa tego środka. Coś dla zwierząt to było, cholera nie pamiętam.

ocenił(a) serial na 10
jack19

Właśnie też nie mogę sobie przypomnieć, a etorfina to raczej nie może być bo jest tak mocna że powodowała by śmierć a nie zaśnięcie... no cóż czekamy dalej, musi ktoś pamiętać ;d

ocenił(a) serial na 7
Lukasero

M-99 (Etorphine Hydrochloride)

Odcinek 1x06, czas 15:40

Scena z Dexterem i Masuoką.

"Do uspokajania zwierząt, silniejszy niż morfina. Powoduje totalny paraliż."
"Stary, takie coś jest ściśle kontrolowane."

ocenił(a) serial na 10
1923

Czyli jednak etorfina :)

Lukasero

wspominał w jednym z odcinków jeszcze o tiopentalu

ocenił(a) serial na 7
grucha06m

To pierwsze jest opioidem.
Drugie barbituranem, stosowanym w anestezjologii u ludzi. Powoduje długotrwały sen.
Dodaję dla wyjaśnienia, bo jestem mądralą.
Etorfina w odpowiednio małej dawce u człowieka nie zabije, ale wywoła sen narkotyczny dłuższy niż kilka godzin. Na wyobraźnię działa fakt, że zwykle stosuje się ją do usypiania tak wielkich zwierząt jak konie a nawet słonie.

ocenił(a) serial na 7
wiesiek_madrala

Tutaj jest jeszcze o tym, czym jest to takie fajne coś, co czasem D. daje ofiarom do wąchania, by ich wybudzić:
"Główną zaletą etorfiny jest szybkość i siła działania oraz, co może nawet ważniejsze, możliwość natychmiastowego zniesienia działania za pomocą diprenorfiny, najsilniejszego antagonisty opioidowego." (wiki)
Może to też być http://pl.wikipedia.org/wiki/Nalokson

ocenił(a) serial na 8
grucha06m

O tiopentalu wspominał kiedy pomagał odejść Camilli (tej od archiwów, która miała raka płuc). Zresztą, było to połączone z czymś innym co stworzyło klasyczny zastrzyk dawany podczas kary śmierci. http://pl.wikipedia.org/wiki/Tiopental#Zastosowanie_w_wykonywaniu_kary_.C5.9Bmie rci

Usypia etorfiną na 150 miliardów % :) Wiesiek ma także rację co do diprenorfiny. Myślę, że mimo siły etorfiny co do dawkowania nie ma problemu, osoba z laboratorium zapewne wie jakich dawek użyć na osobę gabarytowo do niego podobnej.

ocenił(a) serial na 9
Lukasero

On używa etorfiny do usypiania / diprenorfiny do budzenia.
M-99