Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Co???? jest taka scena, a ja nic o tym nie wiem?:) Hmmm, będę strzelać w takim razie, że w odcinku "Spoczywaj w pokoju Pani Columbo":)
He he, nie, to nie w tym odcinku.
Podam 4 inne warianty:
a) Ślady Zbrodni
b) W proch się obrócisz
c) Morderstwo pod szkłem
d) Słodka, lecz śmiertelna
Chyba już wiem o co chodzi...To będzie odpowiedź a)! Jest taka scena z odcinka "Ślad zbrodni", jak morderca mówi, że w pestkach jabłka znajduje się cyjanek;) z tym że trzeba by zjeść bardzo dużą ilość, by miało to jakiś wpływ na zdrowie. O to chodziło?:)
Tak :) Nie zatruł się Columbo bo tych pestek tak dużo nie zjadł, ale śladowe ilości cyjanku zjadł. ;)
W odcinku "Iluzjonista", morderca, szykując sobie alibi, gra z kelnerem w grę, polegającą na odgadywaniu cyfr. Jaką cyfrę wypowiedział kelner? ( Była zapisana pod czaszką)
Ha, ha jakbym poprosił o podpowiedzi to bym uzyskał odpowiedzi: 1,2,3 i 4. ;)
Odpowiem bez podpowiedzi, ale nie jestem tego pewien, chodziło o trójkę?
Heh, uważam że to świetne podpowiedzi;) A Ty nie? To kwintesencja tego pytania:) nie trafiłeś, niestety...podaję podpowiedzi:
A. 1
B. 2
C. 4
D. 5
;)
Ha,ha, wiedziałem, że będą takie podpowiedzi bo tam były cyfry od 1 do 4. ;)
No to jak nie trójka to dwójka.
Ajjjjj....i niestety wyłożyłeś się na tym pytaniu:( odpowiedziałeś jak później sierżant Willson;) prawidłowa odpowiedź to 4:)
Czwórka? Ja byłem do tej pory raczej pewny, że trójkę wybrał kelner, a dwójkę sierżant Willson. Ale, ok, jak wiadać źle zapamiętałem.
Teraz będzie nieco trudniej:) Jaki film oglądała (a przynajmniej takie było alibi) morderczyni z odcinka "Zapomniana dama" w momencie zabójstwa męża?
Już podpowiadam:
A. Pożegnanie z ukochaną
B. Wakacje z ukochaną
C. Spacer z ukochaną
D. Rozstanie z ukochaną
:)
Kojarzę tą scenę jak Columbo o tym się dowiaduje, lecz nie mogę skojarzyć z odcinkiem.
Kryzys tożsamości?
Przecież dobrze skojarzyłeś z odcinkiem:) tak jest! O "Kryzys tożsamości" właśnie chodziło:)
Kojarzyłem tą scenę, ale bez twarzy mordercy i szczegółów otoczenia, dlatego nie byłem pewny. ;)
Dlaczego Columbo nie dostał stroju mordercy w odcinku "Morderstwo w porogramie dnia"?
Nie bardzo kojarzę...Nie pamiętam nawet takiej sytuacji. Także będę strzelać;) nie dostał stroju, gdyż był mokry;) (w noc morderstwa padało)
Padało, ale nie dlatego, że był wtedy mokry nie dostał. Dam podpowiedzi:
a) pracownik pralni zbyt szybko dał je do prania
b) morderca spalił swój strój
c) morderca wrzucił je w nocy do kosza, a rano zabrała je śmieciarka
d) morderca miał je też na sobie w chwili rozmowy z Columbo
Masakra, wiesz że kompletnie mi to umknęło? Nic, zero! Więc na chybił-trafił celuję w A;)
W podświadomości musisz coś kojarzyć bo wybrałaś prawidłową odpowiedź. ;) Brawo!
Ha ha!! Serio??? A wszystko mi pasowało, droga eliminacji jaką zwykle stosuje, tu nie zadziałała. W takich przypadkach przeważnie wybieram A, bo to pierwsza litera mojego imienia;) taki system;) ważne że zadziałało
W jakiej pozycji były zwłoki lokaja z odcinka "Sztylet wyobraźni", kiedy je odkryto?
W takim razie spieszę z podpowiedziami:
A. Leżał na podłodze
B. Siedział na fotelu
C. Zwisał z sufitu
D. Był przewieszony przez poręcz od schodów
:)
Tutaj nie mogę zastosować twojej zasady dochodzenia do prawidłowej odpowiedzi po imieniu bo nie ma tylu wariantów. ;)
Coś strzelę, D?
He he;) a szkoda, bo może by się udało;) bo w tej sytuacji prawidłowa odpowiedź to C. Morderca upozorował jego samobójstwo przez powieszenie.
Jaka litera widniała na bramie wjazdowej do posesji mordercy z odcinka "Morderstwo przez telefon"?
Przekorność się opłaciła, bo to prawidłowa odp:) tak, to było K, od nazwiska Kane:) brawo!
Teraz takie trochę dziwne pytanie. :)
W jakich dwóch odcinkach Columbo siada i w myślach, ale też w przy użyciu rąk "rozrysowuje" możliwy przebieg danego zdarzenia?
Wiem co masz na myśli i wiem też że były takie sceny...Teraz nic mi nie przychodzi do głowy niestety:(
Podpowiedzi odcinków:
a)Śmiertelny stan umysłu i Ślady zbrodni
b)Błędna reakcja i Śmiertelna partytura
c)Pisz albo giń i Błędna rekacja
d)Morderstwo prawie doskonałe i Przepis na morderstwo
Tym razem sprawdzą się moje oba systemy na wybór odpowiedzi;) droga eliminacji + litera imienia;) ale też akurat pamiętam, że w odcinku Śmiertelny stan umysłu, Columbo machał ręką, jak się zastanawiał, czy to co mówi żona ofiary jest możliwe... Co do Śladu zbrodni nie kojarzę...tak więc odp A:)
Brawo! :) W odcinku "Ślady zbrodni" też macha rękami, ale w toalecie po tym jak zorientował się, że morederca z żoną tego oskarżonego się znają.
:) właśnie! Racja, w tej scenie też wymachuje ręką:) ja bym się jeszcze pokusiła o stwierdzenie że jeszcze gdzieś tak robi, tylko teraz nie mogę sobie skojarzyć...
Jaki sposób na katar alergiczny zaproponowała porucznikowi koleżanka ofiary ( pielęgniarki ) z odcinka "Zaszyta zbrodnia"?
A dlaczego nie? Przecież to właśnie mu zaproponowała:) 7łyków wody i wstrzymanie oddechu na 4sek:)