PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=165277}

Chirurdzy

Grey's Anatomy
2005 -
7,9 123 tys. ocen
7,9 10 1 122649
7,0 5 krytyków
Chirurdzy
powrót do forum serialu Chirurdzy

Czy ktoś wytłumaczy pod względem medycznym albo jakimkolwiek co się stało z Markiem, bo chyba czegoś nie zrozumiałam... Wyjaśniają to dokładnie w którejś części, którą być może przegapiłam? Wiem, że miał stłuczenie klatki piersiowej i ze Webber mówił, że polepsza mu się przed śmiercią, ale... Wyglądał ok, nawet chciał wstawać z łóżka po córeczkę, a później coraz gorzej.... Stłuczenie serca, płuc...? Ale dlaczego nie mogli mu pomóc i zapadł w śpiączkę?

ocenił(a) serial na 10
elektra8

nie znam się na medycynie ale mówili że ma "zryw" czyli przypływ krótkotrwały przypływ energii przed śmiercią.

elektra8

Nie znam sie jakos mega, ale miał b. powazne obrazenia wewnetrzne i wodocznie byly na tyle silne, ze nie dalo rady ich naprawić. Ten tzw `zryw`, o ktorym wspomina kala - jest bardzo czesty przy roznych chorobach tyou rak, bialaczka, obrazenia wewnetrzne. czesto tez wystepuje przy szoku powypadkowym - czlowwiek jest na wpop zywy, ale potrafi przez jakis czas funkcjonowac, chodzic, jest przyomny itp. a jednak pozniej BAM. i czlowieka nie ma.

ocenił(a) serial na 9
so3

Dzięki za odpowiedzi:) Szkoda, że nie dało się go uratować...;/ Pocieszające jest to, że spotka się gdzieś tam w zaświatach z Lexi:)

ocenił(a) serial na 7
elektra8

Mark cierpiał na tamponadę serca, tzn. w worku osierdziowym gromadził się płyn. Mięsień sercowy jest otoczony szczelną błoną łącznotkankową, która pozwala na "ślizganie" się mięśnia w odpowiedni sposób, zapobiega tarciu i zapewnia warunki do odpowiedniego skurczu i rozkurczu, co jest niezbędne dla właściwej pracy serca. Wskutek urazu (np. po kraksie lotniczej;P ) w worku osierdziowym gromadzi się płyn (czasem do >2l przy fizjologicznych kilku mililitrach). Klasyczne triada objawów, triada Becka to hipotensja (niskie ciśnienie), ciche tony serca i nadmiernie wypełnione żyły szyjne. Pacjent odczuwa duszności, cechuje się obniżoną tolerancją na wysiłek fizyczny, pojawiają się omdlenia (co zaobserwowaliśmy). Tamponadę należy odbarczyć, tj, umożliwić usunięcie płynu poprzez wkłucie igły z dostępu podmostkowego, nakłuwając osierdzie i poprzez dren lub przy pomocy igły zaaspirować płyn. W serialu Mer zrobiła to przy pomocy rurki z dozownika do mydła;P Brawo za nieprzebicie serca, tętnic wieńcowych, osierdziowych czy piersiowych wewnętrznych. Możliwe jest też uszkodzenie opłucej, co prowadzi generalnie do zapadnięcia płuca i niewydolności oddechowej. Suma sumarum, laska wbiła pacjentowi brudną rurkę przez nieodkażone ubrania w środku dżungli niezdezyfenkowanymi rękami prosto w serce (dokładniej, osierdzie). Infekcja, zakażenia, sepsa, nieodzowne w klimacie pasożyty... Nic dziwnego, że mu się umarło. A biorąc pod uwagę, że trochę czasu zajęło im, zanim zauważyli stan Marka, dochodzi niedokrwienie mózgu (skutek bradykardii)-dziwne, że w ogóle się wybudził. Tydzień w dżungli bez antybiotyków wcale nie był pomocny.
P.S. Ile tragicznych śmierci może się przydarzyć grupce znajomych w jednym serialu? To się robi męczące... Poza tym, mamy już drugiego chirurga z uszkodzeniem nerwów kończyny górnej... Zaczyna się robić monotonnie.
Med Stud.

ocenił(a) serial na 9
e_miki

Po tym co piszesz faktycznie dziwne, że się wybudził... Moim zdaniem lepszym zakończeniem dla niego byłaby śmierć wraz z Lexi w katastrofie, a nie "żywa" końcówka życia i śmierć wskutek wcześniejszych urazów;/

ocenił(a) serial na 8
e_miki

sie okaże, że nie bedzie mogl operować bez Mer, jak Burke bez Cristiny nie mogl i Mer sie bedzie radzila Yang :P smutno mi sie robi, jak sobie przypomne Gorge'a i Izzie, a teraz Mark i Lexie...bardzo ich lubilam.
Nowi stazysci jakos mnie denerwuja...nikogo ciekawego tam nie zauwazylam, no, ale dopiero 2 odcinek wiec poczekam z osądem :D:Dhiehie:)