Naprawdę świetny pomysł na serial dla dzieci...dzieki temu ze oglądałem go jako mały chłopiec było mi duzo łatwiej przyswoić sobie niektóre informacje z biologii.
ja między innymi przez ten serial teraz jestem lekarzem - tak mnie zafascynowało, jak funkcjonuje ludzkie ciało :-)
Ja też oglądałam to jako mała dziewczynka... Teraz jestem w klasie biol-chem, a moim marzeniem od małego dziecka jest zostać lekarzem :)
Ja się wyłamię: lekarzem nie jestem i nigdy nie będę. Natomiast przez piosenkę tytułową zawsze bardzo chciałam się nauczyć francuskiego i ta dam! ;)
Czyli korzyści z bajki osiągnąć można różnorakie :D
A ja dzisiaj patrząc jakie beznadziejne bajki ogląda mój brat na Cartoon Network puściłem to bratu bo akurat leciało na TVP 1 i trzeba przyznać że go to zainteresowało. (zdziwiłem się tylko że był znaczek od 7 lat)...
chyba dla tego ten znaczek, że uważają iż młodsze dzieci nie zaczają o co chodzi bo raczej wulgaryzmów się tam nie dopatrzymy i strasznych scen przemocy :)
Mój siostrzeniec ma 3 lata i zna ten serial na pamięć ;) Prosi o konkretne odcinki
Witam serdecznie wszystkich Filmwebowiczów,
zacznę od przedstawienia się. Nazywam się Andrzej Dzik. Jestem absolwentem Uniwersytetu Medycznego na Oxfordzie. W swoim dorobku naukowym mogę poszczycić się licznymi publikacjami, między innymi "Wpływ Księżyca na aktywność seksualną ślimaka winniczka" (zapraszam na mój blog, w którym udostępniam tą pracę ma stronie ślimakwinniczek pl). Chciałbym się podzielić z Wami, drodzy odbiorcy, moimi wrażeniami po obejrzeniu tego jakże ciekawego widowiska. Gdy wyszły pierwsze odcinki w 1986 roku zbieraliśmy się niedzielne popołudnia całymi rodzinami, w mojej rodzinnej, wsi by oglądać Było sobie życie. Łezka się w oku kręci gdy przypomną się te czerwone ludki udające krew niosące kulki tlenu na plecach. Gdy ostatnio w telewizji leciał jeden z odcinków rzewnie załkałem, a mój synek zapytał dlaczego płaczesz tatusiu. Kręcąc złowieszczo wąsikiem odpowiedziałem "kroję cebulę synku". Reasumując wszystkie poruszone tu aspekty czas na konkluzję i wyciąganie wniosków. Gdyby nie Było sobie życie moje życie potoczyło by się zupełnie inaczej.
Z poważaniem
prof. zwycz. dr nauk ścisłych na Uniwersytecie Humanistycznym w Sosnowcu Andrzej Dzik