Taki będzie tytuł ostatniego odcinka tej części sezonu. A tutaj krótki opisik tego epizodu (raczej żadnych spoilerów nie ma):
Walt takes care of loose ends; Walt makes a dangerous decision.
info ze strony zap2it.com
W następnych 3 odcinkach może się zdarzyć wszystko począwszy od śmierci Gomeza przez Hanka wpadającego na trop Heisenberga aż po Waltera Jr uciekającego z domu po to, żeby ćpać towar ojca ;)
Ciężko tu cokolwiek wymyślić, twórcy przyzwyczaili nas na zaskakujące rozwiązania i pozostaje tylko czekanie i oglądanie kolejnych odcinków z zapartym tchem, jedno jest pewne - będzie się działo, bo powoli zbliżamy się do końca :(
Niebezpieczna decyzja... użycie rycyny na kogoś ważnego ;)?
"Szybowanie / Ślizganie się ponad wszystko". Nie wiem czy dobrze przetłumaczyłem, ale coś w ten deseń.
tu opis 6 odcinka
Still upset over the many divisions of their profits, Walt tries to discuss payment terms with Mike. Meanwhile, occupational hazards start to weigh heavily on Jesse.
Jesse zacznie się załamywać. Podejrzewam, że będzie chciał się wycofać i ta ciężka decyzja Walta to właśnie zabicie Pinkmana. Ja już chcę to zobaczyć!
Bez Pinkmana Walt zostałby sam jak palec; to jedyna osoba uwikłana w metę, której może ufać, przynajmniej w jakimś stopniu. Zresztą w tym serialu każdy już się wycofywał nie raz i nie dwa, nikt z tego powodu nie sięgał po broń.
Chyba, że Jesse by poszedł z tym do DEA. Wtedy Walt raczej wątpliwości nie będzie mieć.
Ja bym najchętniej chciał już zakończenie wątku żony Waltera, bo nie mogę już patrzeć na tą kobietę.
Póki co do DEA daleka droga. A gdyby już tam trafił, raczej Walt nie dałby rady go dosięgnąć.
Raczej nie. Gilligan pisał scenariusz do 2 pierwszych odcinków tego sezonu, a resztę w tej połowie serii oddał swojej ekipie scenarzystów. Do Gliding Over All scenariusz napisała prawdopodobnie kobitka Moira Walley-Beckett, która siedzi już w serialu od 2 sezonu, więc raczej nie trzeba się bać o poziom odcinka.
Odcinek Fly akurat wielu osobom się nie podobał. Ja tam nic do niego nie mam, ale trzeba przyznać, że był.........dziwny.
Mnie się bardzo podobał. Genialne odrsyowanie psychiki walta,i jego sumienia (Mucha)
BTW Glidinh Over All to tytuł wiesza Walta Whitmana:d http://www.poemhunter.com/poem/gliding-over-all/
GLIDING o'er all, through all,
Through Nature, Time, and Space,
As a ship on the waters advancing,
The voyage of the soul--not life alone,
Death, many deaths I'll sing.
Walt Whitman
Czytając ten wiersz i odnosząc go do sytuacji w serialu, dobór tytułu odcinka z pewnością jest nieprzypadkowo i dodatkowo może mrożyć krew w żyłach...
Próbując odnieść Co Autor Miał Na Myśli do sytuacji Waltera można przypuszczać, ze w 8 odc. Walt osiągnie kolejny poziom w swojej "breaking badowości".
The voyage of the soul..
Death, many deaths I'll sing......
Wielkie dzięki za znalezienie tego tego wiersza sysunia22 i The_Ripper :)
A tu wiersz w polskim tłumaczeniu
http://www.poema.art.pl/site/itm_48296_przeslizgujac_sie_ponad_wszystkim.html