PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=114052}

Świat gliniarzy

The Shield
2002 - 2008
8,1 6,6 tys. ocen
8,1 10 1 6585
Świat gliniarzy
powrót do forum serialu Świat gliniarzy

(będzie pare spoilerów)
No więc jako wielki fan The Wire podchodziłem sceptycznie do tego serialu."The Wire" to dla mnie dzieło skończone, doskonałe w każdym calu.Charakterystyczne , kultowe sceny, postacie , no i ten realizm !!Tak więc, gdy przeczytałem o "the shield" jako o najlepszym serialu policyjnym zdenerwowałem się lekko, szczególnie gdy plakat wyglądał trochę niepoważnie.Jak to ? Jeden policjant ? Kurde myślałem , że następna komercha w stylu CSI czy coś jak to. Więc odłożyłem oglądanie na jakiś rok, aż w końcu z nudów i braku innych seriali do oglądania włączyłem "the Shield"
Gdzie ja kurwa byłem ?!?! Poza tym, że jest mało prawdopodobne, że policjant może robić takie rzeczy przez tyle czasu i nie być złapanym i skazanym, realizm jest na poziomie tego z "the Wire". Niby cały serial się na tym opiera, ale to w końcu serial nie dokument !!Praca w policji bez błyskotek jak w CSI , sprawy i historie na najwyższym poziomie, postacie i aktorzy - genialni. Tego słowa się nadużywa, ale oni są genialni !!
Gdy ktoś narzeka na polskie seriale i mówi o "aktorach" że to słabizna, a jego oponent przywołuje jako argument , że w USA tez jest papka , to ja tylko mogę powiedzieć :Pokażcie mi polski serial na poziomie "The Wire" albo "The Shield". Pitbull ? sorry , fajny serial ale tyle. I co ? tyle. A co np. z "Six Feet Under" albo "it's always sunny in philadelphia" ?Jakieś polskie odpowiedniki. O śmierci i życiu w ten sposób w Polsce ? Jasneeeeee .... (zaraz się moralnie właściwi ludzie by oburzyli) Do dziś chciałem dać ocenę "9" The Shield".Po scenie z 14 odcinka trzeciej serii , gdy Lem pali forsę w tym piecu a reszta go próbuje obezwładnić moja ocena to 9.8.(odejmuję 0.1 pkt za to o czym wspomniałem wcześniej.I następne 0.1 za tą irytującą czołówkę ( gdy scena jest zaciemniana klatką z nazwiskami a fonia leci dalej, tak mnie ona irytuje . )Po tej scenie muszę stwierdzić, że to czysta doskonałość. Scena dla mnie kultowa !! The Wire 10/10 , The Shield 9.8/10. A czym się różni "the wire" od "the shield" . Ten pierwszy jednak się wolno rozkręca, i nie wali między oczy od razu jak "the shield".
I jakże mnie cieszy, że jeszcze 4 sezony przede mną !! :D 48 odcinków !!
P.S. Lem to moja ulubiona postać, kurde trudno gościa nie lubić .
P.S. 2. Polecam ten serial każdemu, kto przedkłada realizm i poziom produkcji nad rozrywkę w stylu CSI. Proponuję obejrzeć najpierw The Wire , potem The Shield bo seriale są siebie godne !!
P.S. 3 Odnoszę wrażenie, że teraz w USA prawdziwi i najlepsi aktorzy pracują w TV. Czy ma ktoś tak samo ?

ocenił(a) serial na 9
MoRRs_Z_LaSu

oglądaj dalej, a za 5 sezon cię powali. Jak dla mnie 5 seria tego serialu jest jedną z najlepszych serii jakie w życiu oglądałem

ocenił(a) serial na 10
Christopher_Moltisanti

:| LEM !! Kurwa .... Właśnie skończyłem, tego skurwiela Shane'a nigdy nie lubiłem. Ostatnie dwa sezony mi zostały ....
Zmieniał opinie !! 10/10 . Geniusz !! choćby nie wiem jak zjebane ostatnie sezony mogły być , nic nie zmieni tej oceny.
Wiem zresztą, że poziom będzie ciągle taki sam, taki serial się nie skurwi .... I ten Kavanaugh . Kurde, zrobiło się osobiście :D
Ale to tylko potwierdza, że serial jest genialny. Aktorstwo na niesamowitym poziomie. The Wire miał dla mnie Bubbles , The Shield miał Lema , ech kurde .. Jaka szkoda, że kiedyś musze ten serial skończyć.
P.S.
Nie wiedziałem , że FX Network robi takie dobre seriale. Myślałem , że skoro należą do News Corporation to będzie typowo komercyjna papka. A tu mają w swoim repertuarze takie perełki jak "Damages" , "It's Always Sunny In Philadelphia" no i "The Shield"
Alternatywa dla HBO , choć HBO ma więcej genialnych produkcji.

ocenił(a) serial na 10
MoRRs_Z_LaSu

Polecam również serial "Southland". Bardzo podobny do "The Shiled" i równie realistyczny. Opowiada o pracy gliniarzy z LAPD (detektywów jak i mundurowych). Powstały 2 sezony, 3 jest zapowiedziany na styczeń przyszłego roku. POLECAM.

ocenił(a) serial na 10
Christopher_Moltisanti

5-ty sezon to istny geniusz, w życiu nie widziałem nic tak emocjonującego, końcówka powaliła mnie na kolana, myślałem, że wywalę TV przez okno. 7-my też fantastyczny. Z jednej strony żałuję, że obejrzałem ten serial, bo już nigdy nie przeżyję tego samego co przez te 7 sezonów. Oby Wire spełnił oczekiwania.

MoRRs_Z_LaSu

zgadzam sei z Toba w 99%. ten jeden procent to za okreslenie Pitbulla, ze jest poprstu fajny. Moim zdaniem jest zajebisty a aktorzy... no wybacz ale dorocinski jest napewno lepszy od Michael Chiklis... no a jeszcze grabowski itd

no ale to o the shild... serial naprawde warty obejrzenia. rewelka!

ocenił(a) serial na 9
Marx_6

no aktorstwo w the shield jest na najwyższym poziomie, gra vica, dutcha czy kavanaugha to mistrzostwo świata, świetny serial ja go już skończyłem ponad pół roku temu, wciągający, dużo akcji i jest wg mnie lepszym serialem od the wire. the wire powoli się rozkręca, malutko akcji, nie taki wciągający i ciekawy jak the shield

ocenił(a) serial na 10
mucka77777

Masz prawo do opinii, tak jak i ja. Moja opinia jest taka, że twoja opinia jest do niczego. W11 też ma więcej akcji od "the Wire" to znaczy, że jest lepsze ?

ocenił(a) serial na 9
MoRRs_Z_LaSu

wiadomo że nie po prostu dobre są takie seriale co się w nich dużo dzieje są wciągające a nie co rzadko coś się dzieje, the wire jest dobrym serialem ale bardzo mało się w nim dzieje i bardzo często mnie nudził

ocenił(a) serial na 10
mucka77777

Tylko mnie to utwierdza, że The Wire jest genialne. Chcesz taniej rozrywki bez składu i logiki - Prison Break.

ocenił(a) serial na 8
MoRRs_Z_LaSu

wara od prison break ;]. w swojej kategori pierwszy sezon to mistrzostwo swiata

ocenił(a) serial na 8
da_markos

Oz przecież jest dużo lepszym serialem o więzieniu. I już pierwszy sezon ma lepszy od pierwszego PB,
z tym, że w Oz poziom nie spadał jak to w przypadku PB.

ocenił(a) serial na 7
mucka77777

Zdecydowanie The Wire. Shield jest monotonny i zbyt zagmatwany a sprawy w kazdym serialu sa sztampowe i wciaz te same. The Shield wg mnie za dlugi o 3 sezony. Pozniej staje sie nudny.