PejaI

Ryszard Waldemar Andrzejewski

8,2
194 oceny występów osoby
powrót do forum osoby Peja

Niestety ale trzeba to przyznać. Sam jestem fanem rapu i jestem przerażony tym co się z nim stało. Nie dziwię się antyfanom że tak ostro się o nim wypowiadają. Kiedyś rap miał klasę (Tupac). Był o ważnych sprawach i dawał przesłanie na przyszłość. Teraz jest koszmar :/ Raperzy zamiast nawijać, przeklinają w co drugim słowie, namawiają do czynienia źle, krzyczą HWDP i co najgorsze, często ćpają. Ja jako fan rapu naprawdę tęsknię za czasami gdy był Tupac. On śpiewał porządną muzykę i miał fanów nawet wśród osób nienawidzących rapu. Jest teraz nadzieja dla nas bo na scenie pojawili się Juras & Wigor, ale nikła :/ Fani rapu- przyznajmy szczerze że nasza muzyka w tych czasach strasznie zeszła na psy. Ja słucham teraz częściej Pop'u, Rocka i Jazzu bo przeraża mnie jak co chwila słyszę wulgaryzm we współczesnym rapie. Gdyby nadal żył Tupac to by nie było tak tragicznie. Gdyby teraz raperzy naśladowali Jurasa & Wigora to by było dobrze, bo by nie było przekleństw i nienawiści. Nie będę ukrywał współczesnych wad mojej muzyki. Tupac był jedyny prawdziwy [*]. Pozdrawiam wszystkich.

United_

Nie no żartowałem z tym rapem tak naprawdę zrobię wszystko dla soczystego drąga

United_

Czy to jest jakaś prowokacja?
Na scenie pojawił sie ostatnio Juras i Wigor?
Człowieku, oni pojawili się w 97:/
a wogóle to dobra prowokacja

United_

A 2 pac nie przeklinał ani razu?:) no no co do tego staczania to troche racji masz nie powiem taki np. Tede nic soba kolo nie reprezentuje tylko drze morde beczy jak krowa na pastwisku

,,krzyczą HWDP i co najgorsze, często ćpają''

A ilu znasz raperów którzy pochwalają policje? ( ,,krzyczą HWDP'' wielkie mi co ) .Co do tego,, często ćpają '' ja się wypowiem tak ich zdrowie ich wybór . Przecież sporo raperów jest np. za legalizacją marychy poczęści się z nimi zgadzam bo mi tam jak stoi sobie taki typek z skrętem w ryju z piwem w łapie mi tam on nie przeszadza dopuki nikogo nie gwałci i nie napada może se tam siedzieć

,, przyznajmy szczerze że nasza muzyka w tych czasach strasznie zeszła na psy''

Jednak nie wszyscy rapeży się stoczyli Peja ,Sokół, Włodi wspomniany Juras i Wigor z zagranicznych Eminem czy Samy Deluxe i paru innych wciąż jest na poziomie

,,Nie będę ukrywał współczesnych wad mojej muzyki''

A co wcześniej nie było przeklin? . fakt Ice Cube ,Dr dre czy 2 pac robili to z klasą ,ale ja tam wierze że jeszcze nie raz na scene wejdzie ktoś nowy kto będzie trzymał klase kultowych artystów

martek165

Martek,ale ty jesteś ograniczony muzycznie-aż mi przykro
Jak Eminem robi muzyke na poziomie to film Miś jest horrorem.
Może poznaj więcej artystów niż 5 na krzyż bo aż przykro czytać takie bzdury

ADRIANOS

,,Martek,ale ty jesteś ograniczony muzycznie-aż mi przykro
Jak Eminem robi muzyke na poziomie to film Miś jest horrorem''

A ty jesteś samolubny. Myślisz że wszyscy muszą mieć takie poglądy jak ty ?

,,Może poznaj więcej artystów niż 5 na krzyż bo aż przykro czytać takie bzdury''

A ty myślisz że ja słucham tylko tych artystów co tu wymieniłem ? Wymieniłem ich tylko przykładowo ,niechciało mi sie wszystkich wymieniać

martek165

Tia... Eminem i muzyka na poziomie... Nie rozśmieszaj mnie...

Co do jednego się zgodzę z panem prowokatorem-co do Tupaca. Jestem jego fanem, i uważam, że był najlepszy... Ale bez przesady, obok takich gniotów jak 50cent, Eminem, Peja czy Tede można znaleźć jeszcze dobry rap. Choćby w Polsce-OSTR(!) czy Sokół(!!!)... Trzeba tylko poszukać. Nie można się zamykać tylko w Tupacu, bo ominie się kawał dobrej muzyki :)

Witeczek

Ja nadal uważam że Eminem i Peja robi muze na poziomie , ale co do Tede to się z tobą zgadzam też go nie lubie

użytkownik usunięty
martek165

Juz Tede jest lepsiejszy od tych dwoch pajacow.a ten caly eminem to nic wiecej jak tylko zywkla pała do lania

Martek nie dziwie Ci się ,że tak uważasz,przecież na Vivie i w brawo cały czas o tym jest.
Proponuje Ci abyś poznał więcej raperów, z polski proponuje Ci Kubsona,a z zagranicy np.Keitha Murraya.
Jeśli ich posłuchasz i będziesz dalej uważał tak jak uważasz to będziesz ograniczony ale nie tylko muzycznie.
Rap to nie Eminem,2Pac,G-Unit,Peja czy Tede, wykonawców jest tysiące, ja sam przez 11 i pól roku od kąd jaram się rapem wszystkich nie ogarnąłem.
Więc radze Ci posłuchaj innych i nie ograniczaj się tylko do kilku mc.
PS Wole słuchać śmiesznego kawałka o Pękniętym jeżu niż, kurwa jestem biedak i mam kurewskie życie
to tyle
Ciał

ADRIANOS

Ja sie nie ograniczam tylko do tych raperów co podałeś ostatnio mnie bieże na słuchnie starego rapu z lat 70 i 80 twórców takich jak Chuck D , Ice T czy Africa Bambaataa . Co do Peji i Ema to są poprostu moji ulubieni artyści tak jak dla ciebie np. Kubson .Szanuje twój gust więc ty uszanuj mój .

martek165

a od kiedy rap był w latach 70?.
Nie dziwie Ci się ,że nie masz wyrobionego gustu skoo słuchasz Ice T.
Moze zobacz płytke "Muddy Waters" Redmana, wtedy zobaczysz co jest prawdziwym rapem, bo mówienie,że Eminem jest jednym z lepszych to jest straszną bzdurą.
Porównaj sobie go do malo komercyjnego mc.
Ja nie napisałem,że Kubson jest moim ulubionym raperem, napisałem,że jest wielu innych lepszych raperów niż Peja,a przykładem jest Kubson.
Tu nie chodzi o gusta tu zwyczajnie chodzi o Twoją niewiedze i ograniczenie muzyczne.
Ja Ci chciałem tylko doradzić abyś rozszerzył swoje horyzonty muzyczne bo jeśli ktoś mi mówi ,że peja i eminem sa najlepsi to zwyczajnie się nie zna.
A co do Tedego, on robił kawał dobrego rapu w Warszafskim Deszczu ,a peja wtedy nagrywał ze Spawaczami kawałek,gdzie co 2 słowo to było kurwa.
Dla mnie Peja to nie ambitny rap,to tak jakbym uważał,że Popek ma dobre przesłanie.
Radze Ci nadrób zaległości muzyczne, bo przykro jest czytać to co piszesz.
Pzdr

ADRIANOS

Nie no, nie jest tak źle. W końcu słucha(ba, w ogóle zna!) Chucka D czy Africa Bambaataa. Niemniej powinieneś trochę nadrobić. Polecam EazyE, na prawdę kawał dobrego, oldschoolowego rapu :) Ja tam bardziej lubię WestCoast(ich bit jakoś bardziej mi podchodzi, poza tym większość moich ulubionych wykonawców to West.) ADRIANOS zapewne poleci coś z Eastu, na jakimś forum zauważył, że woli wschód.

ADRIANOS

Pierw do Vite Cek . Fajnie mi poradziłeś dzięki spoko jest ten Eazy E thenks
Do Adrianos
,,a od kiedy rap był w latach 70?.''

O!! i tu cię zgiąłem He He. A był rap w latach 70 ( w tedy powstał ) swoją droga kiedy twoim zdaniem rapował Run DMC albo Chuck D !

,,mówienie, że Eminem jest jednym z lepszych to jest straszną bzdurą.''

to twoim zdaniem bo nie lubisz Ema ale to nie znaczy że ktoś inny nie może go lubić

,,Tu nie chodzi o gusta tu zwyczajnie chodzi o Twoją niewiedze i ograniczenie muzyczne ''

serio to ty mnie nie znasz bo jeśli jestem fanem jakiegoś artysty to jestem naprawdę wiernym fanem i ciężko mnie od moich poglądów odwieść

,, bo jeśli ktoś mi mówi ,że Peja i Eminem są najlepsi to zwyczajnie się nie zna.''

jasne jakim prawem ktoś może mieć inne poglądy niż ty panie mastah toż to szkoda słów na chamstwo nie !!!?

,,A co do Tedego, on robił kawał dobrego rapu a Peja wtedy nagrywał ze Spawaczami kawałek, gdzie co 2 słowo to było kurwa.''

A czemu piszesz że robił co już nie robi dobrego rapu . Peja jakoś podołał by się rozwinąć artystycznie . A zresztą dla mnie Tede to dno nad dnami i zawsze nim był

,,Radze Ci nadrób zaległości muzyczne''

a ja ci radze szanować poglądy innych bo nie każdemu musi się podobać to co tobie

martek165

Nie zagiąłeś mnie, pod koniec lat 70 mianowicie w 78 pojawił się Africa Bambaataa i inni,początkowo robili połączenie z funkiem..
Więc w latach 70 nie było hip-hopu tylko pod koniec ,a to jest różnica tak jak 98,a 90.
"to twoim zdaniem bo nie lubisz Ema ale to nie znaczy że ktoś inny nie może go lubić"-ludzie któzy orientują się na hh bo słuchają go od lat ,a nie od pojawienia się mody wiedzą ,że śmiesznym stwierdzeniem jest ,ze Eminem jest najlepszym raperem.
Ja nie wiem czy ty udajesz głupka czy nim jesteś,jeśli znałbyś więcej mc robiących ambitny rap to przestałbyś zachwalać peje i eminema.
Napisałeś ,że Tede był najgorszym raperem w historii, dlatego napisałem o nim,że robił kawał dobrego hh, który uformował częściowo Polską scene hh.
A Peja tak się rozwiną ,że zaczął rymować o biedzie.
Słuchaj sobie swoich Popków(bo pewnie uważasz,że to też ambitny rap),Eminemów i G-unitów.
Wystarczy chcieć poszukać i odnależć dobry rap,ale Ty wolisz dostawać na tacy od Vivy i radia eska.
PS.Dla mnie mówienie,że Tede jest dnem jest nie na miejscu, najgorszym chłamem w polsce jest Grupa Operacyjna,Meza ,Verby i inni-ale pewnie ich słuchasz więc wiesz, nie ten poziom muzyczny.
Podałem Ci nawet tytułami płyt ambitny rap,ale skoro wolisz być faszerowany komercyjną Vivą to twoja sprawa.

ADRIANOS

,,Nie zagiąłeś mnie, pod koniec lat 70 mianowicie w 78 pojawił się Africa Bambaataa i inni, początkowo robili połączenie z funkiem.. ''

ale był w latach 70 bo rocznik 78 to wciąż lata 70

,,ludzie którzy orientują się na hh bo słuchają go od lat ,a nie od pojawienia się mody wiedzą ,że śmiesznym stwierdzeniem jest ,ze Eminem jest najlepszym raperem.''

wiesz mnie GÓ**O !!! obchodzi co mówią inni co jak bym 50 ludzi skoczyło z mostu to też byś skoczył na zasadzie ,, Bo oni to robili''?

,,Ja nie wiem czy ty udajesz głupka czy nim jesteś''

A ja nie wiem czy ty udajesz mastacha czy nim jesteś . jak widzisz obaj mamy teraz zagadkę

,,Napisałeś ,że Tede był najgorszym raperem w historii, dlatego napisałem o nim, że robił kawał dobrego hh''

Aa ty napisałeś ze robił dobry rap. Co już nie robi? Czyli się stoczy tak? No to naprawdę jest zdolnym artystą maż rację

,,A Peja tak się rozwiną ,że zaczął rymować o biedzie''

ale przynajmniej rymuje o czymś konkretnym

,,Słuchaj sobie swoich Popków(bo pewnie uważasz ,że to też ambitny rap),Eminemów i G-unitów.
Wystarczy chcieć poszukać i odnaleźć dobry rap ,ale Ty wolisz dostawać na tacy od Vivy i radia eska''

wiesz ja nie tylko słucham Ema bo jak widzisz lubię też np. posłuchać starszych wykonawców oprócz tego słucham Wdowy Kronikxa i innych wykonawców

,,Dla mnie mówienie ,że Tede jest dnem jest nie na miejscu ''

A dla mnie określenie go dnem jak najbardziej do niego pasuje

martek165

Nie wiem czy masz 10 lat, czy jesteś na tyle oraniczony żeby aby odpowiadac na pytania-nie napisałeś jeszcze wogóle nigdy swojej wypowiedzi.
No ja wiem,że 78 to lata 70,ale jeśli masz pisac prawde to musisz napisać pod koniec drugiej połowy lat 70 i wtedy jest dobrze, bo ja moge napisać o latch 90 mając na myśli 99-to wtedy jest żle.
Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to czytaj aż do znudzenia.wyskoczyłeś mi z tym skokiem z mostu niw 5 ni w 9.
Słuchasz pewnie rapu odkąd była moda i piepszysz głupoty, ludzie któży siedzą w tym dogłębnie od kilkunastu lat(ponad 10) wiedzą co jest dobre ,a co gównem dla hajsu-ty nie potrafisz rozróżnić bo pewnie ze 3 lata słuchasz rapu.
A co to jest mastacha?-widze,mże nowe słowa tworzysz.
"Aa ty napisałeś ze robił dobry rap. Co już nie robi? Czyli się stoczy tak? No to naprawdę jest zdolnym artystą maż rację"
Niektóre kawałki robi dobre,ale teraz nie jara mnie teraz to co robi.
Nawet bity do których rymuje są oparte bardziej na basie w przeciwieństwie do old schoolowego bitu(czarna magia chłopcze nie?).
Stoczyć się nie stoczył ale poszedł w inną stronę tak jak np AbraDab czy Keith Murray.
Peja o czymś konkretnym:)?Moge Ci juz powiedzieć o czym będzie nowa płyta bez słuchania.
Peja jest monotematyczny i nie wiem co tu jest konkretnego jak po 5 kawałków jest o tym samym.
"jak widzisz lubię też np. posłuchać starszych wykonawców oprócz tego słucham Wdowy Kronikxa i innych wykonawców"
Starszych wkonawców czyli?Lil Bow wow?-myśle ,że to dla ciebie jest stare.Co to jest Kronix? pierwszy raz o nim słysze.
Mów sobie tak o Tede ale gdy siedziałeś w podstawówce to nie miałeś pojęcia nawet o czym rymował, a jego dobra muzyka twała dłużej niż twoje gimnazjum.
Nie znasz, nie komentuj bo nie wiesz co jest dobrym rapem bo słuchasz komercyjne gówno z vivy.
Wiesz wogóle kto to jest Smarki Smark? bo przypuszczam,że nie znasz bo nie promują na radiu Eska.
Więc jeśli wystarczy troche kreatywności aby poznać dobrą muzyke,a nie piepszyć farmazony,że eminem jest najlepszym raperem.
PZdr

ADRIANOS

,,Nie wiem czy masz 10 lat''

Nie ja mam 18 lat

,,czy jesteś na tyle ograniczony''

Tak jest jestem ograniczony drzwi mi się w chacie zatrzasnęły i nie mam jak wyjść

,, No ja wiem ,że 78 to lata 70,ale jeśli masz pisać prawdę to musisz napisać pod koniec drugiej połowy lat 70 i wtedy jest dobrze, bo ja mogę napisać o latach 90 mając na myśli 99-to wtedy jest źle. ''

Ach ta twoja drobiazgowość do pod koniec lat 70 szczęśliwy to idź pochwal się mamusi

,,Słuchasz pewnie rapu odkąd była moda i pieprzysz głupoty, ludzie którzy siedzą w tym dogłębnie od kilkunastu lat(ponad 10) wiedzą co jest dobre ,a co gównem dla hajsu''

Nie prawda wcześniej (czyt. kiedy nie słuchałem rapu ) nie za bardzo się interesowałem muzą . Rano przed szkołą chciałem se pooglądać TV i znalazłem na jakimś programie piosenkę Peji , spodobała mi się i zacząłem interesować się tą muzyką . Po prostu do Rysia mam pewien sentyment bo to pierwszy wykonawca którego słuchałem

,,ty nie potrafisz rozróżnić bo pewnie ze 3 lata słuchasz rapu.''

Pudło, rapu słucham ze 4lata z hakiem ,Myślisz że przez ten czas nie można sobie wyrobić zadania na temat poszczególnych wykonawców

,,A co to jest mastacha?-widze,że nowe słowa tworzysz''

Sorry za ortografa przez h ma być mastah to jest sobie taki gościu który myśli że skoro on coś lubi/nie lubi to tak ma być i ma się wszystkim podobać lub nie a jak ktoś się wyłamuje to rzuca (w nerwach ) tekstami typu nie ,,znasz się'' ,,jesteś ograniczony'' ,,lamer'' itd.

,, Starszych wykonawców czyli ? Lil Bow wow? - myślę ,że to dla ciebie jest stare ''

A nie bo go nawet lubię , nie jest za stare

,,Co to jest Kronix?''

Fajny zespół, posłuchaj sobie np. ,, Nasze miejsce"

,,Wiesz w ogóle kto to jest Smarki Smark?''

A wiem raper on nagrywa na nie legalu jego piosenki to np.,, Kawałek o miłości''

Co do Tedego to go po prostu nie lubię i niech to zostanie na tym miejscu pozdro

martek165

Czyli nie mam co dyskutować z gościem który słucha rapu od 4 lat,a do tego używa słow "lamer, mastaha".
Nie ważne ,że masz 18 lat, pewnie i tak chodzisz do zawodówki,a tam mature się zdaje po 20.
Wogóle to słyszałem ten kronix i nie dziwne,że nic o tym wcześniej nie słyszałem bo nie warto.
Jeszcze jedno co oznacza "nagrywać na nie legalu"-pierwszy raz o tym słysze.
Podsumowując nie ma co z Tobą dyskutować o muzyce bo znasz sie na tym jak przeciętny 6sto klasista,wole pogadać o muzyce z kimś kto wie co to jest true school.
PZDR

ADRIANOS

,,że masz 18 lat, pewnie i tak chodzisz do zawodówki''

a tu się zdziwisz bo chodze do liceum profilowanego

Tede to najwiękrzy badziew w rapie jaki wogóle jest w całej historji rapu i to jest moje zdanie na jego temat . W piosenkach Ema i peji jest zwykle jakieś mądre przesłanie a nie jakieś bezsensowne ryczenie

martek165

Koleś, ty mi chyba nie chcesz wmówić, że nie znałeś Eazy-E?! Człowieku, ty chcesz mówić o rapie nie znając takich legend?! Heh, Tede kiedyś był na prawdę dobrym raperem(Warszafski Deszcz), a Peja zawsze był i będzie gniotem. Poza tym, Tede ma na pewno lepszy freestyle, i chociaż za to szanuję go bardziej od chamskiego i przygłupiego Rycha. Eminem robi hity jednego sezonu, nie zrobił jeszcze żadnej tak ponadczasowej piosenki jak choćby "California Love: Tupaca. Jeśli masz rymy Peji za konkretne, to na prawdę jesteś ograniczony muzycznie... Nie będę cię tu objeżdżał, tylko doradzę: Jeśli chcesz słuchać dobrego rapu, to nie wzoruj się telewizją i radiem. U nas w Polsce nie puszczają w mediach dobrego rapu. Poszukaj, pościągaj, może znajdziesz coś wartościowego.

Witeczek

Ej co to znaczy dobry rap . Doby rap to taki co pasuje tobie ale nie każdy musi lubić to co ty

martek165

Ale śmiech mnie bierze jak ktoś wypisuje że Eminem, 50 cent czy Peja to najlepsi raperzy...

Witeczek

Ej, a tak z ciekawości, to ADRIANOS popatrz na youtube.com komentarze tych dziecioszków pod teledyskami Tedego, OSTR'a, WWO czy każdego innego polskiego hiphopowca, typu "Peja rzondzi bo sie wyhował w biedzie i jest najleprzy"... Normalnie mnie nosi jak ktoś mi pisze, że głupie, monotematyczne teksty Rycha są lepsze od Ostrego... W jakim my kraju żyjemy, żeby hiphopowiec przez chamstwo i problemy rodzinne był nazywany przez niektórych Królem Polskiego Rapu?

United_

Sam żeś się stoczył!!! :ASD[][][][][][za krótki[][][][]

atta2k

"Tupac był jedyny prawdziwy [*]" - jak to "był"? Przecież upozorował swoją śmierć i mieszka w Afryce nagrywając nowe kawałki w domowym zaciszu - wszyscy czekamy na jego powrót.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem