Czy ktoś się się orientuje czy Kamińska śpiewa wszystkie piosenki Roszpunki, czy tylko tą ostatnią?
Już sama znalazłam jakby ktos chciał - Kasia Popowska śpiewa piosenki, Julia Kamińska dubbinguje i śpiewa ostatnią piosenkę :)
Słyszałam o tym, ale w sumie to zauważyłam, że ta piosenka jest bardzo popularna, a i tak wolę sobie posłuchać Popowskiej, bo ona raczej lepiej śpiewa :)
Julia podkłada tylko głos Roszpunce ... śpiewa piosenkę tylko na końcu "Każdy Chciałby Tak Mieć" a partie wokalne Roszpunki w filmie śpiewa Kasia Popowska....
Co do Julii Kamińskiej, to nie mam wyrobionego zdania na jej temat, gdyż niewiele widziałem jej w akcji (telewizji oglądam mało). W dubbingu sprawdziła się dobrze, ale skoro w wersji oryginalnej Mandy Moore wykonywała jednak partie wokalne, to trochę dziwne, że w Polsce nie podążono tym tropem i nie zaangażowano jakiejś osoby, która podołałaby jednocześnie takiemu zadaniu. Maciej Stuhr oraz Danuta Stenka nie mieli zmienników (chociaż ich partie wokalne być może nie były tak wymagające). Utalentowanych wokalnie aktorek w Polsce chyba trochę mamy, lecz pewnie zależało im na znanym nazwisku. Co prawda nie sądzę, by polska wersja straciła na takim zabiegu, gdyż w efekcie otrzymaliśmy udany dubbing i piosenki na profesjonalnym poziomie, ale jakiś niedosyt może pozostać. Wytwórnia Disneya zapewne miała więcej czasu, by przygotować Mandy Moore do takiej roli, a my musieliśmy uciec się do takich sposobów by uzyskać udany efekt końcowy. Może więc jednak się czepiam i zaraz dostanę burę;).
Paradoksalnie jedyną piosenkę wykonywaną przez Julię w tym filmie w wersji angielskiej wykonuje nie Mandy Moore, a Grace Potter.
Julka Kamińska nie śpiewała partii wokalnych Roszpunki bo wypowiadała się w RadiuZet właśnie w audycji poświęconej filmowi Zaplątani i jak się jej spytali czemu nie śpiewała w filmie powiedziała im że partie wokalne Roszpunki są dla niej za trudne do zaśpiewania i nie podejmie się tego ... dlatego musieli znaleźć kogo innego i właśnie dla tego partie wokalne Roszpunki śpiewa Katarzyna Popowska ... ja mimo to uważam że piosenki w Zaplątanych w polskiej wersji są perfekcyjnie zaśpiewane mimo iż Julka nie śpiewała tych piosenek ... natomiast piosenka Każdy Chciałby Tak Mieć w wykonaniu Julki Kamińskiej jest o wiele lepsze niż w wersji angielskiej w wykonaniu Grace Potter... głos Julki bardziej mi się podoba w tej piosence...
Julia zaśpiewała świetnie i ostatnia piosenka bardzo mi się podobała, a Katarzyna Popowska śpiewała tylko partie Roszpunki. Z tego co czytałam to niektóre piosenki śpiewała Stenka.
Zgadzam się całkowicie.. A Stenka śpiewała w Prologu i utwory "Słuchaj się mnie" i "Słuchaj się mnie repryza" .. ;))