posłuchajcie piosenki Yapaczy i K44 "Język Polski". Chcialbym wam przekazac, ale wam nie wmawiac, ze Eminem jest poprostu slaby. Jest jakis przekaz w jego piosenkach? Odpowiedzcie sobie sami. Pewnie wiekszosc osob nie rozumie nawet o co w nich chodzi, sluchaja ich tylko dla rytmu. Amerykanski rap, podobnie jak polski to dno, w Useju nawijaja tylko o kasie i dupach a my sie na tym wzorujemy. Mam nadzieje, ze nowe pokolenie przyniesie nowa jakosc do rapu, sam sie staram, ale jestem dopiero poczatkujacy. Może polski rap znowu wejdzie na szczyt, jakto bylo 10 lat temu, pozdro, mam nadzieje, ze odbiarcy zalapali puente
Pih, Peja, Płomień 81, Pfk, Eldo, Grammatik i wszystko powinno być już jasne. Potwierdzam opinię kolegi, nie warto się specjalnie 'spinać', to nie zmieni nic, oni robią sztukę, a my ją tylko konsumujemy.
Bueheh
Powiem, że jesteście IGNORANTAMI PRZESIĄKNIĘTYMI DO CNA.
Do niedawna też uważałem USA rap za brednie, ale zmieniłem zdanie, poza 50 groszy, Snoop itp (u nas pwenie nazwali by ich hiphopolu) jest wielu innych twórców z przekazem (tak myślę, dlaczego? Bo z tamtąd sie wywodzi rap - czyli muzyka o tym co nas dręczy).
No i jak słucham Komentarzy typu "Polski hh to chłam" - krew mnie zalewa, nie słyszałeś nie wypowiadaj się! proste.
Zapewne nie słyszałeś wielu pl wykonawców, a szczególnie obiecujących podziemnych.
No i uwagi typu "Hip Hop to nie muzyka tylko kultura" są przejawem skrajnego tzw. DZIEciactwa, nie masz o czym pisać to nie pisz.
Na podsumowanie. Rap wywodzi sią z USA, ale w każdym kraju są inne problemy Ddlatego rap ewoluuje.
Wgm PL HH ma przekaz i można z niego wynieść, jednakże odczuwam niedosyt ostatnimi czasy, jakby dobrzy rapeży stracili motywacje: Molesta, Peja. Zapewne dołek PL HH jest spowodowany chamstwem polskiego społeczeństwa które nie kupuje płyt i woli iśc na imprezke albo dziwke (sam nie kupuje ale zamierzam to zmieniś 5 grudnia :p)
NO widze jednak ktoś się tu zna: Gramm, Pih, płomień, fenomen, moelsta, łona , ostr, małolat i pyskaty sk*wiel:p. Potrzeba świeżej krwi,
Wszystko przez mp3 i iPody.
Pamiętne albumy Liroja i Peji sprzedane w dużych ilościach, juz tego nei bedzie
Jego piosenki nie mają w ogóle żadnego przekazu. Słowa i muzyka do dupy. Śpiewa jak zerżnięty szympans. Czepia się naszego kraju, że jest biedniejszy i mniejszy od jego kraju. To że jest pseudoraperem i że jest bogaty, nie znaczy że może obrażać ludzi uboższych i biedniejszych. Polacy go lubią i nie dadzą sobie wmówić i pomyśleć, że on ich obraził. Zwykły pozer i tyle.
Cytaty:
dezertx 29 pażdziernika 2008 13:21
: "Na pewno masz trochę racji, ale za bardzo uogólniasz. EMINEM nie jest słaby tylko genialny. Tworzy zarówno utwory ze świetnym bitem[just lose it], ale również z przekazem[like toy soldier].
'Without me' było genialnym połączeniem rytmu i satyry więc nie opowiadaj wielki raperze jeki eM jest słaby, jak osiągniesz tyle co on to wtedy pogadamy."
BRS777 26 pażdziernika 2008 0:27
: "Hmm... Moze wszyscy ,ktorych wymieniles nie daja powaznego czy tez wogole jakiegos przekazu w niektorych utworach ,ale jak uwazasz ,ze rap amerykanski jest ogolnie bez przekazu to sie mylisz... O czym rapuja polscy raperzy ?... Moze ci podpowiem..O niczym.. Biora przyklad z raperow takich jak np Tupac czy Biggie.. Gdyby wszyscy sluchali polskich raperow to by sie w glowach ludzia poprzewracalo... Moze znajde jakies 2 fajne utwory polskie ,ale na tym sie konczy... Tacy jak Ty pewnie udawaja wielkich bijatykow ,cwaniakow w gronie kumpli ... Nonie wiem jak mozna sie nauczyc czegos sluchajac polskiego rapu...Chyba Chamstwa ... Raperzy (pl) chca byc tacy jak czarni... Sami z siebie robia biednych ludzi i obwiniaja sie ,ze mieli trudne dziecinstwo ...Chca dobrze wypasc .Sami szukaja przygod. Gosciu powiem Ci tak.. Jajco wiesz o tym biznesie..Myslisz ,ze wypisales raperow to jestes znawca ?.. Przyznam ,ze nie znam niektorych Rape...i nie wiem o paru wszystkiego ,ale znam sie na rzeczy ... Nie musze znac wszystkich ,zeby miec swoje zdanie o rapie... Wystarczy ,ze slucham duzo i wiem wiele o jednym raperze i z jego piosenek wyciagam to czego wlasnie potrzebuje... A propo Eminema..W porownaniu do polksich rape... on jest Geniuszem przez duze GGGGGGGGGGGG !"
Hitek 1 lipca 2009 19:09
: "Jego piosenki nie mają w ogóle żadnego przekazu. Słowa i muzyka do dupy. Śpiewa jak zerżnięty szympans. Czepia się naszego kraju, że jest biedniejszy i mniejszy od jego kraju. To że jest pseudoraperem i że jest bogaty, nie znaczy że może obrażać ludzi uboższych i biedniejszych. Polacy go lubią i nie dadzą sobie wmówić i pomyśleć, że on ich obraził. Zwykły pozer i tyle."
Zgadzam sie z tymi zacytowanymi słowami...a poza tym to gościu nie masz pojęcia o amerykańskim rapie.Rap narodził sie w Ameryce a nie w Jamajce...w jakacje to narodziło sie Reggae...I może i gościu powiedział,że rap narodził się w Ameryce wiedząc to w wikipedii ,a w wikipedii każdy może coś napisać to i tak wikipidia jest bardziej wiarygdna od jakiejś tam strony założonej przez byle kogo,którą ty się posłóżyłeś....hah...i nie obrażaj Eminema ,bo jakbyś nie wiedział to on nie nabija się w biednych i wogóle,bo on sam kiedyś był biedny,a poza tym to ja go podziwiam,że w takich warunkach wyszedł na jednego z najlepszych raperów na Świecie...wtedy w różnych klubach nabijali się z "białych" nie pozwalano im śpiewać,bito ich bez powodu(tylko dla tego,że byli biali) ....Eminem to ktoś...tak jak był ,ale ja uważam ,że dalej jest wielki 2pac...a poza tym to jak piosenki Eminema mogą nie mieć przesłania???Przesłuchałeś chociaż by piosenki "Like toy soldier" lub "Mockingbird" ???Nie ,mów mi gościu,że te piosenki nie mają przesłania ok???
Jeżeli dalej uważasz,że wszystkie piosenki amerykańskigo rapu nie mają przesłania,to ty chyba nie znasz języka angielskiego....
prawda jest taka ze nie ma najlepszego. Sa najlepsi w swoim stylu. Eminem operuje swietna technika, szybkim rapem, pisze zarowno dobre teksty jak i te obrazliwe, to jest jego sposob i byc moze tak pozbywa sie zlych emocji. Pozatym z tego co wiem prywatnie, nienawisc innych do niego go upaja im wiecej osob sie wscieknie na jego obrazę tym wiecej tworzy tego typu :D nikt wam nie kazuje słuchac, jednakze gdyby był do dupy nie osiagnal by takiej sławy. osobiscie juz wole jego niz np.5O centa czy Dr.dre..