W tym temacie chciałbym zapisywać (lub w miarę niemożności [lub chęci innej osoby], aby zrobił to ktoś inny po uprzednim skontaktowani się na priv, bo może powstać syf, że z tego samego dnia oceny wrzuci kilka osób) zapisywać jakie filmy ocenił Kinomaniak oraz jaką dał ocenę. Nigdzie w necie czegoś takiego nie ma, żadnego archiwum programów, ani nawet strony oficjalnej nie ma.
Zaczynam.
29.06.2008
1. Orzeł kontra rekin 7/10
2. Hallam Foe 6,5/10
3. Sex w wielkim mieście 3,5/10
28 maj 2011:
Bobasy [7]
Legion
Kod da Vinci
Ksiądz [3]
Mr. Nice [5,5]
* Filmy bez ocen nie były oceniane w tym odcinku, bądź były wstępem do innego filmu.
A za tydzień: Melancholia
4 czerwiec 2011:
Przełamując fale
Tańcząc w ciemnościach
Melancholia [8]
Obywatel Milk
Fair Game [7]
Nie opuszczaj mnie [3]
* Filmy bez ocen nie były oceniane w tym odcinku, bądź były wstępem do innego filmu.
A za tydzień: Kac Vegas w Bangkoku
11 czerwiec 2011:
Leon zawodowiec
Hanna [6,5]
X-men
X-men: Pierwsza klasa [6]
Kac Vegas
Kac Vegas w Bangkoku [5,5]
A za tydzień: Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni
11.06.2011
Hanna - 6,5/10
"oniryczny klimat, efektowne zdjęcia i muzyka + Saoirse Ronan (...) miejscami naciągane i niewiarygodne, ale wciąga"
X-Men: Pierwsza klasa - 6/10
"fantastycznie zagrane, oldskulowy klimat, miejscami naiwne i naciągane, ale dobrze się ogląda"
Kac Vegas w Bangkoku - 5,5/10
"ostra jazda bez trzymanki, dobrze zagrane, ale nieoryginalne"
Za tydzień najlepsze film 36. FPFF w Gdyni wg Kinomaniaka.
O tak, dzięki. 407 to z Blade Runnerem a 406 z Ziemią obiecaną.
Wie ktoś może w jakim był Czas apokalipsy ?
Co do BR to jednak spodziewałem się że powie coś więcej o tym filmie.
25 czerwiec 2011 (odc. 499):
Zagubieni (Lost)
Star Trek
Bliskie spotkania III stopnia
Park Jurajski
E.T.
Super 8 [7]
Largo Winch
Largo Winch 2 (Spisek) [3,5] (tania wersja Bonda)
Nic do oclenia (nowość; bez oceny)
2 lipiec 2011 (odc. 500):
Auta
Bujdy na resorach
Auta 2 [6,5]
Maraton tańca (PL) [3,5]
Chico i Rita [7]
Transformers 3 (nowość; bez oceny)
A za tydzień:
Monsters
Larry Crowne
Szkoda że nie ocenił "Drzewa życia".
Panie Arturze jeśli Pan czyta to forum to prosimy aby Pan w najbliższym odcinku ocenił najnowszy film T. Malicka.
Czy ktoś ma adres jego E -maila?
Nieraz już podawał w programie, ale nigdy jakoś nie przyszło mi do głowy aby sobie go odpisać.
9 lipiec 2011 (odc. 501):
Wojna Charliego Wilsona
Larry Crowne - uśmiech losu [6,5]
Transformers 3 (nowość; bez oceny)
Monsters / Strefa X [7,5]
W lepszym świecie [7]
A za tydzień:
Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II
Dzisiaj miał chyba dobry dzień skoro aż trzy filmy ocenił tak wysoko. :)
Poza tym oglądalność musiała wzrosnąć skoro w tym roku kinomaniak jest nadawany nawet we wakacje.
Może mi sie wydaje ale ostatnio Kinomaniak szybko mi mija jak by się z biegiem czasu zmieniał, kiedyś facet opowiadał jakby dłużej i ciekawiej ,
Zastanawia mnie też to że Monsters /Strefa X dostał tyle co Mroczny Rycerz , a na filmweb raptem (5,9) kpina
O czym to świadczy że widz głupieje i nie rozumie autorskiego kina ?
Tego nie powiedziałem , z nie wszystkimi ocenami się zgadzam ale widz w niektórych momentach mógły się trochę wysilić więcej.
16.07.2011
Harry Potter i Insygnia Śmierci : Część II (nowość; bez oceny)
Debiutanci 7/10
Niebo nad Saharą 3/10
Za tydzień: Green Lantern
Transformers 3 - powiedział, że nie ma zamiaru tracić kasy na bilet do kina i w sumie mu się nie dziwię. T3 to gigantyczne WOW i masa niestworzonych rzeczy i pełna bzdur pierdoła. Widowiskowe ale nic więcej. :) Jego ocena pewnie nie byłaby wysoka ( patrząc na to że nie ma o serii dobrego zdania a wątpię że 3 część która generalnie nie jest jakoś wykoko oceniania nagle by mu się spodobała). Także odpowiadając na część Twojego pyutania T3 nie będzie ocenione.
Ja widziałem ten odcinek z Transformersami i powiedział, że nie widział i że trzeci raz nie da się na to nabrać.
Zauważyłem, że on czasami prezentuje jakiś film, ale go nie ocenia, praktycznie zawsze dotyczy to filmu któregoś z serii (pamiętam, że nie ocenił też najnowszego Bonda). Sądzę, że on uważa, że każdy wyrobił już sobie zdanie o danej serii i jeśli komuś się wcześniejsze filmy podobały to i tak pójdzie do kina, a jak w nich nie gustuje, to nikt go nie namówi, a on nie chce nikomu nic sugerować swoją oceną. Takie są moje przypuszczenia na temat postawionego powyżej problemu, pozdro
Nie ocenił ani Transformers 3 ani najnowszego i ostatniego Harrego Pottera.
Moim zdaniem trzeba trzymać dystans... każdy i tak ma inny gust.
Jak dla mnie "Kinomaniak" daje za niskie oceny. Niech każdy ocenia po swojemu.
16 lipiec 2011:
Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2001)
Harry Potter i Insygnia Śmierci: część I [7]
Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II (nowość; bez oceny)
Autor widmo
Debiutanci [7]
Niebo nad saharą [3]
A za tydzień: Zielona latarnia
23 lipiec 2011:
Zielona latarnia [3,5]
Wall-e
Pierwszy raz [3]
Happy Feet: Tupot małych stóp 2
Pan Popper i jego pingwiny [5]
Kot w butach 3D (zapowiedź)
A za tydzień:
Cedar Rapids
Kret (PL)
30 lipiec 2011:
Kac Vegas
Cedar Rapids [6,5]
Kret (PL) [5]
Druhny [6,5]
Pewnie wziął sobie urlop w sierpniu, przypominam sobie, że w ostatnim odcinku życzył miłych wakacji. A ja mam pytanie do osób, które korzystają z Ipla. Czy w telewizji Ipla są wszystkie odcinki Kinomaniaka od momentu powstania programu?
Niestety nie. Dostępne są odcinki od 323. (wtedy oceniał np. Potter 5), czyli mniej więcej od września 2007.
Tutaj dodaję parę archiwalnych ocen z kinomaniaka( z czasów gdy nie było jeszcze tego forum). Niestety bez dat:
Dziękujemy za palenie 6,5
Doskonałe popołudnie 6,5
Flyboys 4
Parę osób, mały czas 7
Moje życie beze mnie 7
Ściśle tajne 5,5
Zabójstwo Jessiego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda 6,5
Smaki miłości 6
Nie ma takiego numeru 6
American gangster 8
To nie jest kraj dla starych ludzi 7
Metoda 7,5
Pociąg do Darjeeling 7
Persepolis 8
Chłopiec z latawcem 9
Sweeney Todd 8
Wojna Charliego Wilsona 7
Aż poleje się krew 8,5
John Rambo- nie chciał ocenić
Host- Potwór-nie ocenił
1408- 7
Resident Evil 3 3
Miłość w czasach zarazy 7
Gdzie jesteś Amando 7
Polak potrzebny od zaraz 7
Once 7
Droga do przebaczenia 3
Nadzieja 4
Choć goni nas czas 5
Drapieżnik 5
Przebacz 6, 5
Skorumpowani- nie ocenił
Pora mroku- nie ocenił
Nie wszystko złoto co się świeci 6,5
Sierociniec 7
Po prostu walcz 1!
Sztuka masażu 4
W dolinie Elah 7,5
Niezawodny system 7
Paranoid Park 7
Martwa rzeka 3
Happy, go lucky 7
Zawodowcy 6
Wielki Stach 4
Slumdog, milioner z ulicy 8
Oszukana 5
To nie jest kraj dla starych ludzi 7 = pan Pietras gówno się zna, tym bardziej że na tyle samo wycenił Zmierzch
Lecą kilkuminutowe migawki między reklamami (o Bitwie Warszawskiej było w niedzielę koło 22, wygląda to tak, że idą sceny z filmu, a głos Pietrasa w tle). Nie mam pojęcia czy pokazywane są jakoś regularnie, czy od tak, kiedy akurat jest kilka minut miejsca w ramówce.
Porwanie ( Abduction ) 4/10
Powiedział: " że naiwne i naciągane a wilk sztywny i głupi, wydawało mu się że jako wilk był bardziej napakowany ale było go strasznie mało, tu ma mniejsze bicepsy ale jest go dużo za dużo''
dziś koło godziny 10, w przerwie różowej pantery chyba, znów była minirecenzja bitwy warszawskiej. potwierdzam: 3,5/10
Jak ma nie być więcej odcinków to niech się więcej nie udziela w tych rzekomych komentarzach, bo mnie to wali co da temu czy innemu filmowi. Tym bardziej jak ocena 8/10 to max co daje a skala jest troche wyższa.
Elita Zabójców 6/10
(dziś w okolicach 13)
Po pierwsze nie daje max 8/10, bo premierowym filmom dał kilka 9 (z 3 razy sam widziałem), poza tym kuuupe 8,5, nie mówiąc już o 3x10/10 jakie dał, powiedzmy, klasykom :) w retrospektywnych odcinkach. Moim zdaniem i tak bardzo często zawyżał oceny, odnajdując jakąś wartość w tych wszystkich "rozrywkowych" szmirach (vide nota w tymże poście). Nie oszukujmy się, od 2006 (?) roku, od kiedy wystawiał punktowe oceny filmom, raczej nie powstało nic 10/10 z perspektywy 116 lat kinematografii światowej, a na pewno już nie wśród "multipleksowych dzieł", jakie w większości oceniał w swoim (byłym) programie.
Ale to nie miejsce na żale i smuty, tylko na oceny i recenzje, które ciągle przecież wystawia i prezentuje w tv, choć w zmienionej i uboższej formule.