W tym temacie chciałbym zapisywać (lub w miarę niemożności [lub chęci innej osoby], aby zrobił to ktoś inny po uprzednim skontaktowani się na priv, bo może powstać syf, że z tego samego dnia oceny wrzuci kilka osób) zapisywać jakie filmy ocenił Kinomaniak oraz jaką dał ocenę. Nigdzie w necie czegoś takiego nie ma, żadnego archiwum programów, ani nawet strony oficjalnej nie ma.
Zaczynam.
29.06.2008
1. Orzeł kontra rekin 7/10
2. Hallam Foe 6,5/10
3. Sex w wielkim mieście 3,5/10
Street dance miał ocenę 3 lub 5.
3/10 jako film, a 5/10 jako teledysk muzyczny.
I mam wrażenie, że Karate Kid dostało 5,5/10 a nie 3?
Tak, Karate Kid 5,5. Ja się zdziwiłam, że choć zachwycił się Jestem miłością, dał temu filmowi tylko 7,5 choć z drugiej strony dziwić się nie powinnam, bo Pietras raczej nie szafuje wysokimi ocenami...
włączyłem tv pod koniec, tak źle popatrzyłem na tablice Pietrasa ;P stąd wydawało mi się, że KK dostał 3
Bo Incepcja była w kinach na wakacje, a w wakacje nie ma tego programu, także przepada jego ocena wszystkich filmów mających premierę w wakacje, no chyba, że tych co były pod sam koniec wakacji, np. Niezniszczalni.
To była różnica 3 tygodni, więc nie tak wiele. Poza tym jeśli jego argumentem dla ocenienia Niezniszczalnych był fakt, że to hit lata to jak w takim razie nazwać Incepcję, która cieszyła się większą popularnością (i jest cały czas wyświetlana w kinach)?
Do tego Matkę Teresę od kotów omówił praktycznie dwa razy. Ostatnio i jakiś czas temu przy okazji festiwalu. Można było ten czas poświęcić na Incepcję.
"nastolatku" pff ;p Ty natomiast panie dorosły "ogarnij" banie bo jakoś nie widzę żeby ktoś się ciebie Nurku pytał o zdanie :)
Mam pytanie
Gdzie można(jeśli wogóle jest to możliwe) obejrzeć archwalne odcinki Kinomaniaka?
Na razie sporo szukałem ale nic nie znalazłem
jedynie ipla (nie ma aż takich starych odcinków, ale zawsze coś) a poza tym to raczej nigdzie więcej...
Hahaha, na pewno jakiś szajs z Julią Roberts jest lepszy od Piranii, hehe, żenada, widać, że koleś nie ma pojęcia o sztuce filmowej.
Zwróćcie uwagę na jego dziwny system oceniania. O ile pamiętam to w jakims odcinku zrecenzowal pozytywnie "jestemmiłością" i powiedział ze film dostaje bardzo wysoka note - 7.5. A teraz dosc negatywnie wypowiedzial sie o "jedz, módl sie i kochaj", powiedział że film nie był dobry a ocenił go na 5. różnica miedzy filmem który mu sie niezle podobal a filmem ktory nie jest tylko 2.5 pkt. Czy nie dziwne ?
Lubię oglądać Kinomaniaka, ale Pietras czasami sam nie wie co czyni. "Pirania" to kicz w stanie czystym i totalna zgrywa. Facet wymienia zalety takiego kina (bezsens, sieczka, itd.) daje ocenę 1, nie oglądając chyba nigdy wcześniej "Martwicy mózgu" czy "Evil Dead". Widząc żywiołowe reakcje podczas seansu "Piranii 3D" twórcy osiągneli zamierzony efekt, którym nie miało być chyba filozofowanie nad sensem życia. Trochę luzu panie Arturze.
16.10.2010
The Social Network - 8/10
Chrzest - 7/10
Mówił też o RED - spodziewa się dobrej zabawy, ale filmu jeszcze nie oglądał. W następnym odcinku: Essential Killing.
23.10.2010
Krótki wywiad ze Skolimowskim i przegląd jego filmów.
Essential Killing - 8/10
Aż po grób - 7,5/10
Fajnie byłoby jakby każdy przy ocenach podawał numer odcinka ,wtedy z łatwością po kilku miesiącach można byłoby odnaleźć archiwalny odcinek
A w jaki sposób dowiedzieć się, który jest dany odcinek?
30.10.2010
Wspomnienie aktorów i twórców filmowych, którzy niedawno odeszli oraz przegląd filmów podejmujących tematykę umierania (Adam, Jestem miłością, Niewinna, Dobre serce, Księga ocalenia, Odlot, Biała wstążka, Mr. Nobody, The Hurt Locker. W pułapce wojny, Samotny mężczyzna, Nostalgia anioła). Nie było ocen w tym odcinku.
Właściwie to nie filmy z tematyką umierania, tylko sceny umierania/odchodzenia/śmierci z filmów z ostatniego roku (zazwyczaj). Jak zawsze w okolicach 1 listopada.
Sobota, 27.11.2010:
1. Joanna - 5/10
2. Wyjście przez sklep z pamiątkami - 5/10
3. Wygrać miłość - 2/10
czemu tak nisko Joanna i wyjście przez sklep z pamiątkami? byłem pewny że każdy z nich dostanie co najmniej 7 ale nie mogłem niestety oglądać :-/
11.12.10
Harry Potter i Insygnia Śmierci - 7/10
Och, życie - 6.5/10
Pogrzebany - 6.5/10
Jackass 3D - bez oceny :)
Jackass 3D bez oceny, ale wyrywkowo fragmenty z programów Pan Artur zna :P
P.S.
fanów "Kinomaniaka" zapraszam na fanowską stronkę na fejsie
http://www.facebook.com/kinomaniak
;)
Ogólnie koleś nie jest złym krytykiem, dobrze, humorystycznie prowadzi program i w ogóle , ale czasem ma swoje dziwne odchyły, jeśli chodzi o oceny. 6,5 dla "Pogrzebanego" i 7,5 dla "The Hurt Locker" między innymi to moim zdaniem oceny zdecydowanie za niskie.
18.12.10
Królestwo zwierząt - 7.5
Mr Nobody - 5.5 (oj, pogniewamy się za to panie Pietras... Żenująco słaba i infantylna recenzja)
5 Wymiar - 3
To jego subiektywna opinia co do Mr Nobody. To jemu ma sie podobać, bo to jego program. O gustach sie nie dyskutuje. Program tylko daje obraz tego, an co warto może się wybrać. Mi tez osobiście i jednemu może znajomemu jeszcze ten film się nie podobał, bo jest trochę za bardzo przestylizowany... Ale to tylko moja opinia
Mnie natomiast zawsze rozbija moment , gdy ktos sie zaslania sloganem ' o gustach sie nie dyskutuje ' , to na ogol znaczy , ze albo ktos nie ma ciekawych argumentow odnoszacych sie do dyskusji , albo wykazuje sie zwyczajna indolnecja (bez obrazy rzecz jasna). Od 'Kinomaniaka' powinno sie wymagac glebszych przemyslen, recezji ... Po to jest jego program chyba. Kazdy poldebil moze stworzyc program o kinie, mowiac o danym filmie, ze 'byl biedny bo tak!'
Pozdro
Przecież on sporo razy ma dużo do powiedzenia, ale niektórych filmów to nawet nie ma co głębiej interpretować, bo po co?.
Każdy ma mniej lub więcej do powiedzenia na temat jakiegoś filmu.
Sobota, 8.01.2011, godz. 14:00:
1. Tamara i mężczyźni - 6,5/10
2. Poznaj naszą rodzinkę - 3,5/10
3. Tron: Dziedzictwo - 3/10
Witam forumowiczów. Szukam/em, i nie znalazłem. Może tutaj ktoś mi pomoże?
Poszukuje odcinek "Kinomaniaka", w którym Pan Artur Pietras omówił i ocenił film "Blade Runer".
Dziękuje za uwage i poświęcony czas. Byłbym niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam.
Wszystkie odcinki Kinomaniaka są do obejrzenia w programie Ipla, oczywiście wszystekie za darmo.
Pozdrawiam