PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462441}

Zmierzch

Twilight
2008
5,6 337 tys. ocen
5,6 10 1 336987
3,5 51 krytyków
Zmierzch
powrót do forum filmu Zmierzch

"-Pomysl, kocham cie bardziej niz wszystkie inne rzeczy na swiecie razem wzięte, czy to ci nie wystarcza?
-Wystarcza. i starczy na wieczność."

Uwielbiam to. xD

ocenił(a) film na 5
Challe

I couldn't imagine anything in the world that there was left to be afraid of, not physically at least. One of the few advantages of losing everything.

As if he'd never existed? That was insanity. It was a promise that he could never keep, a promise that was broken as soon as he'd made it.

I was like a lost moon—my planet destroyed in some cataclysmic, disaster-movie scenario of desolation—that continued, nevertheless, to circle in a tight little orbit around the empty space left behind, ignoring the laws of gravity.

I felt his lips press silently against my forehead, and I didn't care what the motivation was. At least I could be with him again before I died. That was better than a long life.

Before you, Bella, my life was like a moonless night. Very dark, but there were stars—points of light and reason… And then you shot across my sky like a meteor. Suddenly everything was on fire; there was brilliancy, there was beauty. When you were gone, when the meteor had fallen over the horizon, everything went black. Nothing had changed, but my eyes were blinded by the light. I couldn't see the stars anymore. And there was no more reason for anything.

"Oh!"
"Bella?"
"Oh. Okay. I see."
"Your epiphany?" he asked, his voice uneven and strained.
"You love me," I marveled. The sense of conviction and Tightness washed through me again.
Though his eyes were still anxious, the crooked smile I loved best flashed across his face. "Truly, I do."

"Do you really have any idea how important you are to me? Any concept at all of how much I love you?” He pulled me tighter against his hard chest, tucking my head under his chin.
I pressed my lips against his snow-cold neck. “I know how much I love you ,” I answered.
“You compare one small tree to the entire forest.”

“You could have called us,” Edward said in a steel-hard voice.
“Sorry,” Jacob answered, his face twisting into a sneer. “I don’t have any leeches on my speed dial.”

For a second I was just a kid – a kid who had lived all of his life in the same tiny town. Just a child. Because I knew I would have to live a lot more, suffer a lot more, to ever understand the searing agony in Edward's eyes.

Crazy how easy it was, walking through the dark with a vampire right beside me. It didn't feel unsafe, or even uncomfortable, really. It felt like walking next to anybody. Well, anybody who smelled bad.

I took another breath and relaxed. "Huh. I can see what everyone's been going on about. You stink, Jacob."
(...)
"Look who's talking," Jacob said, theatrically plugging his nose.

"Do you miss it?" I asked him
(...)
"Miss what?" he murmured.
"All of it – the warmth, the soft skin, the tasty smell... I'm not losing anything at all, and I just wondered if it was a little bit sad for you that you were."
He laughed, low and gentle. "It would be hard to find someone less sad than I am now. Impossible, I'd venture. Not many people get every single thing they want, plus all the things they didn't think to ask for, in the same day."
"Are you avoiding the question?"
He pressed his hand against my face. "You are warm," he told me.
It was true, in a sense. To me, his hand was warm. It wasn't the same as touching Jacob's flame-hot skin, but it was more comfortable. More natural.
Then he pulled his fingers very slowly down my face, lightly tracing from my jaw to my throat and then all the way down to my waist. My eyes rolled back into my head a little.
"You are soft."
His fingers were like satin against my skin, so I could see what he meant.
"And as for the scent, well, I couldn't say Imissed that. Do you remember the
scent of those hikers on our hunt?"
"I've been trying very hard not to."
"Imagine kissing that."
My throat ripped into flames like pulling the cord on a hot-air balloon.
"Oh."
"Precisely. So the answer is no. I am purely full of joy, because I am missing nothing. No one has more than I do now."

wiem, że dużo, ale nie mogłam się powstrzymać ;)

ocenił(a) film na 9
marta123_123

czy wszyscy co chcieli dostali Midnight Sun? jeżeli nie, to proszę pisać na forum,a prześlę na maila
pozdro

Paulusia93

witam:). czy ja też mogłabym prosić o MS w języku polskim ?? mój e-mail to: basia9207@wp.pl z góry dziękuję:)

podobnie jak innym wszystkie części podobają mi się bardzo... dają sporo do myślenia, a cytatów jest tyle że nie da się ich wypisać, trzeba by było skopiować prawie wszystkie strony...:)

Pozdrawiam wszystkich :)

ocenił(a) film na 10
Challe

Sądzę, że wszystkie cytaty które wymieniliście są cudne, ;)
Dziś przeczytałam 12 rozdziałów MS i się tak zastanawiam czy rozdział
13.14 i 15 są prawdziwe ? Czy tylko wymyślone przez fanów ?

ocenił(a) film na 10
Aduska_1993

Wymyślone.
Caly czas wszyscy próbują je przerobić na MS. Wuystarczy wziąć chociaż 2 zdania z któregoś i wpisać w neta a znajdziesz forum z którego to.

kat_canun

jak to 'wymyślone' ? przecież Midnight Sun wyciekło ( 12 rozdziałów)

ocenił(a) film na 10
olkaaa009

kat_canun dzięki za odpowiedź.

olkaaa009 wiem, że wyciekło 12 rozdziałów ale mi chodzi o rozdziały
13,14,15 które pojawiły się w sieci ;D

Aduska_1993

oł..to takie buty ;] nie spotkałam sie jeszcze z nimi...pomimo tego że są wymyślone to przeczytam - jak wyjdzie MS to porównam czy tajemniczy autor mogłby zasługiwać na miano 2 Stephanie Meyer ;D

ocenił(a) film na 10
olkaaa009

Oj mógłby. Dobre są. Naprawde świetne dlatego nei należy ich przypisywać MS. Pozatym to jest obraza dla twórczości ich autorki.

kat_canun

A skąd je macie..? Są gdzieś dostępne? To na pewno fanmade, ale chciałabym przeczytać..;)

ocenił(a) film na 10
Daja

http://www.twilightseries.fora.pl/b-biblioteka-b,43/polana-oczami-edwarda-balans owanie-wyznania-sila-woli-z,970.html

Challe

"Przyrzekam kochać Cię całą wieczność, każdego dnia wieczności z osobna" - to jest mój ulubiony cytat, żeby tak każdy facet potrafił wyznać miłość kobiecie...ehh..marzenie ściętej głowy co??:P

ocenił(a) film na 10
Challe

"Zerwał się lekki wiatr. Natychmiast otworzyłam oczy, ale Edwarda już nie było - drżały jeszcze tylko liście drzew, które minął w biegu.
Choć było oczywiste, ze nie jestem w stanie go dogonić, na drżących nogach ruszyłam za nim w głąb lasu."

"Ujal moja twarz w obie dlonie, a jego usta odszukaly mojej z zarliwoscia, ktorej niedaleko bylo do brutalnosci. Wyczulam, ze, rozgniewal sie, kiedy natrafil na moj bierny opor. Jedna dlon przesunal mi na kark i wplotlszy palce w moje wlosy, zacisnal je tuz j przy skorze, a druga schwycil mnie mocno za ramie, az na moment stracilam rownowage. Przyciagnal mnie do siebie. Dlon z ramienia przesunela sie ku nadgarstkowi i szarpnieciem zmusila mnie, zebym objela go za szyje. Caly ten czas zapamietale mnie calowal, usilujac wykrzesac ze mnie, choc odrobine entuzjazmu."

Mala_em

omg..
to jak ja zostawil to raczej nie bylo fajne
az mi sie jej zal zrobilo
ale za to Jacob to dla mnie jest i juz zawsze bedzie skonczony (i tu mozecie wstawic najgorszy epitet jaki wam przychodzi do glowy)

ocenił(a) film na 10
konieczko21

Ja się w tym momencie popłakałam ;(
^^Oczywiście za krótko^^

ocenił(a) film na 10
Challe

Nie przejmuj się szepnął mi do ucha - Gdybym mógl snic, snilbym tylko o tobie. I nie wstydzilbym sie tego.

Moje ulubione ;) Zresztą dużo tego a nie chce mi się przepisywać całęj książki ;)

Challe

'zaglądał w zakamarki duszy. Hipnotyzował'

' a dzisiaj szło mi jeszcze gorzej niż zwykle, bo głowę miałam pełną Edwarda'

'Byłam w tym wampirze bezwarunkowo i nieodwołalnie zakochana'

'Dotknęłam jego twarzy.
-Pomyśl- odezwałam się - Kocham Cię bardziej niż wszystkie inne rzeczy na świecie razem wzięta. Czy to Ci nie wystarcza?
-Wystarcza - odpowiedział uśmiechem - starczy na wieczność - I pochylił się by jeszcze raz pocałować mnie w szyję. '

'Miłość jest ślepa. Im mocniej się kogoś kocha, tym bardziej irracjonalnie się postępuje'

'Nie martw się, już niedługo wrócę, żebyś bardzo się nie stęskniła. Zaopiekuj się moim serce. Zostawiłem je przy Tobie. '

Mogłabym również prosić o przesłanie MS na maila. Byłabym wdzięczna.

komoda0@buziaczek.pl

ocenił(a) film na 10
Challe

zapraszam po e-booki;)
http://www.filmweb.pl/blog/entry/500622/e-booki.html

ocenił(a) film na 10
Malwina_

"Na mój widok uśmiechnął się szelmowsko, co po raz kolejny zaparło mi dech w piersiach. Nie wierzyłam, że anioły mogą być piękniejsze."

ahh uwielbiam tą sage ... ;)) nigdy nie miałam takiego bzika na punkcie jakiŚ książek xDD ;PP

Challe

No pewnie, że mam ;]
Te akurat są same z Księżyca w Nowiu.

„(…) Całując Go, skupiałam się tylko nad tym, żeby nie zapomnieć oddychać.”

„(…) Byłam niczym osamotniony księżyc- satelita, którego planeta wyparowała w wyniku jakiegoś kosmicznego kataklizmu. Mimo jej braku, ignorując prawo grawitacji, uparcie krążyłam wokół pustki po swojej orbicie.”

„(…) Jak miałam mu wyjaśnić, czym się stałam, tak żeby mnie zrozumiał? Byłam skorupą, a nie żywą istotą. Byłam jak opuszczony dom- skażony dom- w którym przez cztery długi miesiące nie dało się zupełnie mieszkać. Teraz sytuacja się nieco polepszyła- w najbardziej reprezentacyjnym pokoju przeprowadzono remont- ale to był tylko jeden pokój. Żadne wysiłki nie były w stanie przywrócić mnie do używalności. Jacob zasługiwał na coś lepszego niż taką ruderę.”

„(…) Mogło być gorzej, pomyślałam, ale jak na mój gust, beznadziei wystarczy. Wydawało mi się, że Jake pomaga mi leczyć stare rany, a przynajmniej swoją obecnością opatruje je, uśmierzając ból. Myliłam się. Potajemnie sam toczył moje serce. Moja dusza była podziurawiona niczym szwajcarski ser i nie mogłam się nadziwić, że jeszcze się nie rozpadła.”

i oczywiście ten:
„- Zanim cię poznałem, Bello, moje życie przypominało bezksiężycową noc. Mrok rozpraszały jedynie nieliczne gwiazdy przyjaźni i rozsądku. A potem pojawiłaś się ty. Przecięłaś to ciemne niebo niczym meteor. Nagle wszystko nabrało barw i sensu. Kiedy znikłaś , kiedy meteor skrył się za horyzontem, znów zapanowały ciemności. Otoczyła mnie czerń. Nic się nie zmieniło, poza tym, że twoje światło mnie poraziło. Nie widziałem już gwiazd. Wszystko straciło sens.”
Ten jest taaki romantycznyy :D

Pozdrawiam wszystkich xDD

ocenił(a) film na 10
Natalka13

Większość cytatów, które mi się podobają zostały już wymienione, ale dorzucę parę od siebie z Midnight Sun ;)

"Nagle zamarła, a jej oczy rozszerzyły się. Po raz pierwszy przez jej twarz przemknął strach.
- Matko Boska! – zawołała.
Wpadłem w panikę. Co takiego zobaczyła? Czym ją tak przeraziłem?
- Natychmiast zwolnij! – krzyknęła.
- Coś nie tak? – Nie rozumiałem, skąd się brał jej strach.
- Jedziesz sto sześćdziesiąt na godzinę! – wrzasnęła.
Zerknęła w bok, ale szybko odwróciła wzrok od śmigających za oknem
drzew.
Nadmierna prędkość – taka drobnostka sprawiała, że wrzeszczała ze
strachu?
Wywróciłem oczami."

"- Nawet jeśli nie jestem człowiekiem? Jeśli jestem potworem?
- To naprawdę nie ma znaczenia.
Zacząłem się zastanawiać, czy ona jest całkiem zdrowa na umyśle.
Mógłbym zapewnić jej najlepszą dostępną opiekę...Carlisle mógłby
wykorzystać swoje kontakty, by sprowadzić dla niej najlepszych lekarzy i
terapeutów. Być może istniała jeszcze nadzieja, że uda się naprawić to, co było z nią nie tak. To, co sprawiało, że zadowolona siedziała obok wampira, a jej serce biło równym rytmem. Oczywiście czuwałbym nad tą placówką i odwiedzałbym ją tak często, jak by mi pozwolono."

"Jej przerażony wyraz twarzy był bezcenny. Powiedział mi to, co tak
desperacko musiałem wiedzieć, chociaż te sprawy nie powinny mnie obchodzić – dziewczyna nic nie czuła do żadnego z tych ludzkich chłopców, którzy chcieli, by się nimi zainteresowała.
Ponadto jej wyraz twarzy był prawdopodobnie najzabawniejszą rzeczą,
jaką kiedykolwiek widziałem.
Wtedy podeszła moja rodzina, zdezorientowana faktem, że – dla odmiany
– nie rzucałem morderczych spojrzeń na wszystko wokoło, ale trząsłem się ze śmiechu.
'Co jest takiego zabawnego?' – chciał się dowiedzieć Emmett.
Pokręciłem tylko głową i zalała mnie kolejna fala śmiechu, gdy Bella
wściekle zwiększyła obroty swojego silnika. Znowu wyglądała tak, jakby marzył jej się czołg."

"Czy martwe, zamrożone serce można złamać? Czułem, że moje się właśnie
rozpadało.
- Edward – powiedziała Bella.
Zamarłem, patrząc się na jej zamknięte oczy.
Czyżby się obudziła, przyłapała mnie tutaj? Wyglądało na to, że nadal
spała, ale jej głos był taki wyraźny, czysty…
Westchnęła cicho i znowu poruszyła się niespokojnie, obracając się na
drugą stronę – z pewnością spała, a także coś jej się śniło..
- Edward – wymamrotała miękko.
Śniła o mnie.
Czy martwe, zamrożone serce może znowu bić? Czułem, że moje zaraz
zacznie."

;)

Myszaka

Kilka cytatów z Breaking dawn ;)

"...nie było możliwości, abym była w ciąży. Jedyną osobą, z jaką w życiu uprawiałam seks jest wampir, na miłość boską."

"Życie jest do dupy, a potem umierasz."

"Byliśmy jak lód i ogień i dlatego powinniśmy wzajemnie się wykluczać.
Mimo to pasowaliśmy do siebie, jak nikt inny. To był kolejny dowód, że należeliśmy do siebie. "

"Jego usta uciszyły moje"

"Oczywiście jak ktokolwiek mógłby wiedzieć, czy mężczyzna-wampir może spłodzić dziecko, kiedy jeszcze żadna partnerka nie przeżyła stosunku? Czy jakikolwiek wampir na ziemi miał konieczność opanowania się, by przetestować tę teorię z ludzką kobietą ? Albo chęć ? Znam tylko jednego. "

"Pragnęłam go tak, jak pragnęłam powietrza, by oddychać. Nie był to wybór – ale konieczność."

W całej sadze jest tyle cudownych cytatów,że można by było wypisywać i wypisywać.. :)

ocenił(a) film na 7
xcupcakex15

moje ulubione to:

"-A niech cię, dziewczyno! Wpędzisz mnie do grobu.
- Jesteś niezniszczalny.
- Może i w to nawet wierzyłem, ale później poznałem ciebie!"

i jeszcze:

"-Tak łupnęło-oświadczyła Alice-że myśleliśmy już,iż kosztujesz Belli na lunch,i przyszliśmy zobaczyć,czy i nam coś nie skapnie.
Zamarłam na sekundę,ale rozluźniłam się,gdy zdałam sobie sprawę,że Edward uśmiecha się szeroko.Nie wiedziałam tylko,czy rozbawiło go to,co powiedziała Alice,czy też cieszy się,że nareszcie częściej się boję.
-Przykro mi,nie podzielę się.Nie mam jej jeszcze dosyć."

"- Bello czy mogłabyś byc tak miła i przestać próbować
się rozebrać?
- Sam chcesz to zrobic?!"
"Otworzyłam walizkę i z przerażeniem stwierdziłam, że nie ma w niej nic, co uznałabym za moje. Szukałam czegoś wygodnego. Mógłby być zwykły sweter. W moje ręce trafiła jakaś ohydna, satynowa bielizna. Nie wiedziałam jak i kiedy, ale byłam pewna, że Alice mi za to zapłaci."
:D

ocenił(a) film na 10
sulka14

(...)Pochylił się żeby znow mnie pocałować. Nie miałam powodu się przed nim bronoć. Jaki miało to sens?
Tym razem było inaczej jego dłonie spoczeły miękko na moich policzkach a wargi przemieszczały sie niespodziewanie delikatnie,niemal z wahaniem .Był to pocałunek bardzo krótki i bardzo słodki
Jacob otoczył mnie ramionami i mocno uściskał szepcząc do ucha:
-To taki powinien być nasz pierwszy raz.Lepiej późno niż wcale (...)

(...) Przeszkadza Ci że jestem półnagi? (...)

"- Chętna zakończyć swoje życie, nie zaznawszy dorosłości. - szepnął, jakby do siebie. - Chętna uczynić z młodości zmierzch swojego życia. Gotowa wyrzec się wszystkiego."

(...)Czas przemija nawet wtedy, kiedy wydaje się to niemożliwe. Nawet wtedy, kiedy rytmiczne drganie wskazówki sekundowej zegara wywołuje pulsujący ból. Czas przemija nierówno- raz rwie przed siebie, to znów niemiłosiernie się dłuży-a mimo to przemija. Nawet mnie to dotyczy"(...)

ocenił(a) film na 10
Dominisia_fw

"- Błagam! - syknął Edward znienacka. - Daruj sobie!
- Co? - spytał Jacob szeptem, zdziwiony.
- Może byś tak chociaż spróbował kontrolować swoje myśli, co?
Był naprawdę rozgniewany.
- Nikt ci nie każe ich podsłuchiwać - burknął mój przyjaciel, ale wyraźnie się zawstydził. - Wynocha z mojej głowy.
- Wierz mi, chciałbym się wyłączyć, ale nawet nie wiesz, jak głośno wykrzykujesz te swoje fantazje.
- Postaram się myśleć ciszej - powiedział Jacob z przekąsem."
(...)
-No to dobranoc. - powiedział Edward. - Ciesz się chwilą.
Na kilka minut zapadła cisza. Wicher postanowił nie zmienić jednak namiotu w naleśnik i powoli dawał za wygraną. Edward cicho jęknął.
- To tylko taki zwrot. Nie traktuj tego tak dosłownie.
- Przepraszam - szepnął Jacob. - Ale wyjść byś mógł - zapewnić nam odrobinę prywatności.
- Jacob, czy mam pomóc ci zasnąć? - zaoferował Edward."

ocenił(a) film na 10
Challe

Musiałabym cytować chyba całą książkę ale chyba najbardziej lubię te 2 cytaty :
"Byłam bardzo zajęta udając zajętą" i "Jak wściekły kociak który myśli ze jest tygrysem"

ocenił(a) film na 10
Challe

mogłabym dodać jeszcze jeden(kawałek rozmowy Belli z Jackobem) : -Nienawidzę cię Black -To dobrze zawsze to jakieś gorące uczucie ... hehe :P

Challe

"Uśmiechnął się i pocałował mnie.
Nie był to bynajmniej symboliczny, zdawkowy całus, jakiego się spodziewałam, i zaskoczona, pozwoliłam znowu, by wzięły nade mną górę moje dzikie wampirze odruchy. Wargi Edwarda działały na mnie niczym dawka jakiejś uzależniającej substancji chemicznej wstrzyknięta mi prosto w układ nerwowy. Natychmiast zapragnęłam następnej. Musiałam skupiać się z całych sił, żeby nie zapomnieć, że mam na rękach niemowlę.
Jasper wyczuł, że gwałtownie zmienił mi się nastrój.
- Ehm, Edward, mógłbyś być tak miły i nie rozpraszać jej akurat w tym momencie? Musi być w stanie się kontrolować.
Edward odsunął się ode mnie.
- Oj - powiedział.
Zaśmiałam się. To był mój tekst - od samego początku, od naszego pierwszego pocałunku.
- Później - obiecałam mu. Już nie mogłam się doczekać.
- Skup się, Bello. - przypomniał mi Jasper.
- Wiem, wiem. Już.
Odepchnęłam od siebie roznamiętnione myśli. Charlie. Przyjeżdżał Charlie. To o Charliem powinnam była myśleć. O tym, żeby nie zrobić mu krzywdy. Z Edwardem mieliśmy dla siebie całą noc...
- Bello.
- Przepraszam, Jasper. Już nie będę.
Emmett zachichotał."

- Przed Świtem - jak najbardziej oficjalna wersja.
[kurczę, tyle fajnych cytatów jest z tej książki. Więcej, niż w nieoficjalnym tłumaczeniu!]

Gowdy

'- Zamienił się przy Charliem w wilka - wyjaśnił mi Edward.
- Co takiego?! - wykrztusiłam.
- To dzielny facet. Tak samo dzielny jak ty. Ani nie zemdlał, ani nie zwymiotował, ani nic. Muszę przyznać, że byłem pod wrażeniem. Chociaż powinnaś była zobaczyć jego minę, kiedy zacząłem się rozbierać - zaśmiał się - Bezcenne doświadczenie.
- Ty idioto! Mógł dostać przez ciebie zawału! '

o, albo to, równie prześwietne.
też Przed Świtem.

od groma jest tam takich fajnych cytatów! XD

użytkownik usunięty
Challe

Hmmm...mam ich bardzo dużo, może podam jeden który mnie troche rozbawił.Pochodzi on z pierwszego tomu sagi,końcowy epilog,słowa Jacoba skierowane do Belli:

"Odetchnął z ulgą.
- Już się bałem, że mnie pogonisz - Uśmiechnął się i śmielej przyjrzał mojej kreacji. - To co - spytał z nadzieją - mam mu przekazać od ciebie: "Spadaj na drzewo, dziadu"?"

Parskłam śmiechem jak to przeczytałam, a że byłam na lekcji to trochę to dziwnie wyglądało, cisza w klasie a ja jak nienormalna trzese sie ze śmiechu...cały czas ten cytat wywołuje uśmiech na mojej twarzy;-))
Pozdrawiam;*

ocenił(a) film na 10

Kilka cytatów z Przed świtem(oficijalne tłumaczenie):
*-Weź ode mnie dziecko-zażądał.
-Ach,wyrzuć je przez okno!

*Wiesz,Jacob,że "mówiłem ci że tak będzie" ma brata"?Ma na imię "zamknij się do cholery"!

*-Mam.Przez ciebie.Jedzenie.We włosach.
(...)
-Nie,wybaczę ci tego psie-syknęła poszkodowana.
-Nie tak ttrudno wymazać pamięć blondynce-odparowałem.
-Wystarczy,że podmucha się jej do ucha. xD

*Z kuchni dobiegło przeraźliwe walenie,a potem-co bło jeszcze dziwniejsze -seria zgrzytów.Edward znowu westchnął,ale teraz wyglądał przy tym na nieco rozbawionego.Zanim zdążyłem się nad tym zastanowić,wróciła Rosalie i na ziemi koło mnie postawiła srebrną miskę.
-Smacznego kundlu.
Musiała być to wcześniej zwykła duża misa na sałatę,ale blondyna wygięła jej krawędź na zewnątrz w taki sposób,że naczynie przypominało teraz miskę dla psa.Byłem pod wrażeniem,z jaką szybkością stworzyła swoje dzieło.I z jaką precyzją.Zadbała o wszystkie szczegóły: z boku wydrapała paznokciem napis "Azor".Miała pięny charakter pisma.
Zwartość miski wyglądała zachęcająco -prawdziwy stek,wielki pieczony ziemniak i dodatki-więc powiedziałem:
-Dzięki,Blondie.
Sarknęła.
-Hej,wiesz co to jest ma jasne włosy i mózg?-Dokończyłem nie czekając na jej odpowiedź:-Golden retriever.

ocenił(a) film na 10
crazy_123

ja tam najbardziej lubię te teksty Edwarda kiedy chce rozładować atmosferę, np:

"Sięgnął po kartkę, ale odepchnęłam jego rękę i dopisałam jeszcze dwie linijki.
'Co do tego, nie możesz mieć pewności. Nie miałeś jak czytać jej w myślach, bo cię tu przecież nie było. Z tą Florydą to był jednak zły pomysł.'
Zabrał mi kartkę, zanim jeszcze oderwałam od niej ołówek.
'Nie mogłem pozwolić ci wyjechać samej. Z twoim pechem nawet czarne skrzynka by się nie zachowała.'
(...)
'Powiedzmy, że z powodu mojego pecha nasz lot naprawdę miałby zakończyć się tragicznie. Ciekawe, jak byś temu zaradził gdybyś mi towarzyszył?'
'A jaka byłaby przyczyna katastrofy?'
Starał się teraz maskować to, że chce mu się śmiać."

"- Ze mną będzie inaczej - powiedziałam cicho. - Już o to zadbamy. Wyprowadzimy się stąd na Antarktydę.
Edward prychnął, rozładowując nieco napięcie.
- Nie szkoda ci słodkich pingwinków?"

podane fragmenty pochodzą z 'Zaćmienia':)

ocenił(a) film na 6
Challe

"Okres dzieciństwa nie trwa od momentu narodzin do chwili osiągnięcia pewnego wieku. Nie jest tak, że dziecko dorasta i odkłada na bok swoje dziecięce sprawy. Dzieciństwo to któreleswto, w którym nikt nie umiera.

*przed prologiem 4cz. c(:

Challe

hmm. ja najbardziej lubię

"Trafiłam do nieba, w samym środku piekła"
i
"Kocham cię, ale nie jestem w tobie zakochana"

i strasznie się śmiałam przy 4 części jak Rose podała Jacob'owi jedzenie wygięła miskę i napisała AZOR. :D
+ te kawały Jacob'a o blondynkach :D

pozdrawiam

inspiracjabyc

Mam prośbę. czy ktoś mógłby mi wysłać na maila ( anulekk@onet.eu )

- Zmierzch
- Księżyc w nowiu
- Zaćmienie

Po polsku... Te książki już czytałam, ale nie były moje...
Jednak najbardziej zależy mi na 4. części sagi.
I na Midnight Sun - wg. Edwarda...
Z góry bardzo dziękuje :)

anulekk

wszystko poszło. zarówno saga Zmierzchu jak i MS.
miłego czytania. ^^

ocenił(a) film na 10
Gowdy

A ja chciałabym się zapytać, czy masz może ebook 'Przed świtem' ale tę oficjalną wersję.? :)

stokrotka66

jesli po angielsku pasuje to moge przeslac

stokrotka66

hm, nie, jedynie tłumaczenie TwilightTeamu. XD

Gowdy

czy mogłabyś mi posłać MS? ;)
karolina49@buziaczek.pl
byłabym wdzięczna ;P

ocenił(a) film na 8
inspiracjabyc

"... o świcie niekończącego się dnia swojej nieśmiertelności..."

"Życie to jedno wielkie gówno, a potem się umiera"

"Do tej pory wszystko było proste. Bałam się, to próbowałam uciec. Nienawidziłam, to próbowałam walczyć."

"Prawda jest taka, że kiedy kocha się tego, kto chce cię zabić, brakuje wyboru"

"Na pierwszy rzut oka wydawał się być rozbawiony - uśmiechał się prawie z drwiną - ale pod tym chwilowym przebłyskiem zjadliwego poczucia humoru , skrywał głęboka radość"

"Winna uwiedzenia własnego, roznamiętnionego męża?"

"Na miłość Boską, jedyną osobą z którą kiedykolwiek uprawiałam seks, był wampir!"

"Poczułem nagle, że jestem tylko smarkaczem - wyrośniętym smarkaczem, który mieszkał od urodzenia w tym samym prowincjonalnym miasteczku. Zwykłym dzieciakiem. Musiałbym jeszcze o wiele więcej przeżyć, o wiele więcej się nauczyć, o wiele więcej wycierpieć, żeby zrozumieć, jakie Edward znosił męczarnie"

"Na kogo ja wyglądam? Na czarnoksiężnika z krainy Oz? Potrzebny ci umysł? Potrzebne ci serca? Śmiało, bierz moje. Bierz wszystko, co mam."

"Stawiałem na niego.
Mimo to siedzieli teraz razem, przytuleni, rozmarzeni, zachwycając się tym niewidocznym, nabierającym sił potworem jak szczęśliwi, młodzi rodzice.
A ja zostałem sam z swoją nienawiścią i z swoim bólem, który dokuczał mi tak bardzo, jak gdybym był na torturach. Jak gdybym przeciągano mnie powoli przez łoże z postawionych na sztrc żyletek. Ból był tak silny że śmierć wydawała się przy nim wybawieniem"

"Można było pomyśleć, że obsypuje ja pocałunkami - musnął wargami jej szyję, nadgarstki, zgięcie łokci... Ale slyszałem, jak jego zęby raz za razem przecinają jej skórę, wstrzykując wampirzy jad tylu miejscach, w ilu się dało. Zauwazyłem, jak po każdym ugryzieniu jego blady język przesuwa się wzdłuż krwawiącej ranki, ale zanim dostałem na ten widok mdłości czy ataku furii, uświadomiłem sobie, co Edward robi. Tam gdzie rozprowadzał jad językiem po skórze, ta błyskawicznie się zasklepiała."

"-Auć. Ehm, Bello... Uważaj, to boli.
Byłam za silna!
-Oj bąknęłam."

"Zaśmiał się, szczęśliwy, że jest już po wszystkim - po strachu, po bólu, po niepewności, po oczekiwaniu. Wszystko było już za nami."

Część z moich ulubionych cytatów z Przed Świtem (oficjalne tłumaczenie):D

ocenił(a) film na 5
piratka4

"Poczułem nagle, że jestem tylko smarkaczem - wyrośniętym smarkaczem, który mieszkał od urodzenia w tym samym prowincjonalnym miasteczku. Zwykłym dzieciakiem. Musiałbym jeszcze o wiele więcej przeżyć, o wiele więcej się nauczyć, o wiele więcej wycierpieć, żeby zrozumieć, jakie Edward znosił męczarnie"

uwielbiam ten cytat, ale uważam, że w oryginale jest milion razy lepszy:
"For a second I was just a kid – a kid who had lived all of his life in the same tiny town. Just a child. Because I knew I would have to live a lot more, suffer a lot more, to ever understand the searing agony in Edward's eyes."

ocenił(a) film na 5
Challe

No właśnie :P Ja też jestem ciekawa czy ktoś miałby oficjalną wersję "przed świtem". Jeśli tak to bardzo proszę o posłanie jej na e-mail karla11@wp.pl.
Błagam! :P

ocenił(a) film na 8
Challe

Ja bardzo lubię ten ale w oryginale:
"One thing I truly knew - was how love gave someone the power to break you. I'd been broken beyond repair"
czyli mniej więcej:
" Wiedziałam na pewno, że miłość daje komuś siłę żeby cię złamać. Mojego złamania już nie da się naprawić."
No i oczywiście wszystkie te, które już zostały wypisane:)

ocenił(a) film na 6
Challe

'- A to dopiero - mruknął Edward. - Lew zakochał się w jagnięciu.
- Biedne głupie jagnię - westchnęłam.
- Chory na umyśle lew masochista.'

'Kocham Cię.Pragnę Cię.Tu i teraz.'

ogólnie w tej sadze są zarąbiste teksty jak w żadnej innej ;D

Monikk_

wszystkie przytoczone tu cytaty są super i już nie ma co dopisać...

Challe

Hej .! ;) Mógłby mi ktoś wyslac na meila MS i Zmierzch?
Była bym wdzięczna ;D

adusia18@buziaczek.pl

Challe

Rozdział 22 z księżyca w Nowiu wymiata ;D

'- Zanim Cię poznałem, Bello, moje życie przypominało bezksiężycową noc. Mrok rozpraszały tylko nieliczne gwiazdy przyjaźni rozsądku. A potem pojawiłaś się ty. Przecięłaś to ciemne niebo niczym meteor. Nagle wszystko nabrało barw i sensu. Kiedy znikłaś, kiedy meteor skrył się za horyzontem, znów zapanowały ciemności. Otoczyła mnie czerń. Nic się nie zmieniło, poza tym, że Twoje światło mnie poraziło. Nie widziałem już nic. Wszystko straciło sens.'

'To bardzo zabawne – moje serce nie bije od niemal dziewięćdziesięciu lat, ale kiedy wyjechałem, nagle przypomniałem sobie o jego istnieniu, a raczej uświadomiłem sobie, że go nie ma. Poczułem się tak jakby je wyrwano. Jakbym zostawił je tu, przy Tobie.'

'- A to dopiero - mruknął Edward. - Lew zakochał się w jagnięciu.
- Biedne głupie jagnię - westchnęłam.
- Chory na umyśle lew masochista.'

'Byłam tak zajęta udając zajętą '

Challe

Najbardziej ujęły mnie fragm. rozmowy Belli i Jacob'a w "Księżyc W Nowiu"

-Proszę, Bello błagam - chłopak złapał mnie za rękę. Jego brązowe oczy były pełne łez. Ścisnęło mnie w gardle.
-Jake nie mam wyboru...
-Masz,masz. Mogłabyś zostac ze mną. Mogłabyś życ. Dla Charliego. Dla mnie.

i końcówka:

Patrzyłam na Jacoba. Byłam rozdarta. Nie chciałam kończyc tej znajomości.
-Wybacz, Bells - szepnął. - Żegnaj.
-Dałeś mi słowo - przypomniałam mu w desperacji. - Będziemy nadal przyjaciółmi, prawda?
Jacob pokręcił powoli głową. Rozpacz chwyciła mnie za gardło.
-Wiesz, jak bardzo starałem się dotrzymac tej obietnicy...ale teraz, nie widzę takiej możliwości.
Walczył ze sobą, żeby nie okazac, jak mu na mnie zależy, ale w końcu dał za wygraną i sztywna maska znikła.
-Tęsknię za Tobą - odczytałam z ruchów jego warg.
Wyciągnął ku mnie rękę, jakby miał nadzieję, że okaże się dośc długa, by mnie nią dotknąc.
Wyciągnęłam rękę i ja.
-Ja też za tobą tęsknię - wykrztusiłam
Mimo dzielącej nas odległości, czułam przeszywający go ból. Jego ból był moim bólem.

ocenił(a) film na 5
Challe

prosiłabym bardzo aby ktoś także mi wysłał Breaking Down i Midnight Sun na poczte :):) basikw5@wp.pl
z góry dziekuję :*:*