PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 736 tys. ocen
8,0 10 1 735823
8,2 92 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Pytanie moje jest następujące: Hobbita i WP czytałem w podstawówce, Silimaliriona kilka lat później. Jest mi ktos w stanie powiedzieć czy Gandalf tak jak Galadiera jest w posiadaniu któregoś z pierścieni? Nie pamiętam czy była jakakolwiek wzmianka na ten temat czy sam sobie coś takiego ubzdurałem.

ocenił(a) film na 9
szary

A Aragorn? Co za pierścień nosi?

szary

No na pewno jakiś tam pierścień miał, ale nie sądzę, żeby był to jeden z pierścieni władzy. W końcu Gandalf to jeden z Istarich, a oni są Majarami, a przynajmniej ta główna piątka. A żaden z Majarów nie otrzymał pierścienia. No dobra, Sauron miał pierścień, ale sam go sobie stworzył. I nie było to według zasad gry. Tylko te główne rasy śródziemia otrzymały pierścienie władzy, Elfy, Ludzie, Krasnoludy. A Gandalf nie był żadnym z nich.
Z tym, że jakiś tam pierścień miał, a znając Gandalfa można podejrzewać, że jakieś tam magiczne właściwości miał. Można nawet Tolkien poświęcił kilka stron pierścieniowi Gandalfa, ale nie pamiętam.
A Aragorn nosił pierścień Barahira, ale nie był to jeden z magicznym pierścieni, bo Aragorn był człowiekiem, a pierścienie władzy ludzi były w posiadaniu ludzi. Pierścień Barahira był jedynie symbolem rodu. Chociaż też dokładnie nie pamiętam.

MR_ciachciach

Sorki, chciałem napisać, że pierścienie władzy ludzi były w posiadaniu Nazguli, a tak to mi trochę wyszło masło maślane. Przepraszam za błędy. :)

ocenił(a) film na 10
MR_ciachciach

Gandalf miał jeden z pierścieni. Nazywał się Narya. Otrzymał go od elfa Cirdana z Szarych Przystani.

Kryychaa

Dokładnie i to był jeden z pierścieni władzy ;) Choć nigdy nie dostał się w ręce Saurona.

ocenił(a) film na 10
sarev0k

Gandalf miał Ognistą Naryę, Galadria Wodną Nenyę, a Elrond Powietrzną Vilyę.
Były to Trzy Pierścienie, których nie tknęła nigdy ręka Saurona.

Zaś Aragorn posiadał Pierścień Barahira, który nie był Pierścieniem Władzy. Była to pamiątka po przodku.

dyguslav

Już mnie uprzedziliście z odpowiedzią ;) W książce "Powrót Króla" jest wzmianka że gdy Gandalf i reszta odpływali do Valinoru to Gandalf przestał już ukrywać to że nosi jeden z pierścieni władzy.

ocenił(a) film na 10
dyguslav

Pierścień Barahira nie był zwykłą pamiątką po przodku , Barahir przodek Aragorna i ojciec Berena , dostał go po bitwie pod Dagor Bragolach w I erze od Finroda Felagunda elfa z rodu Noldorow za uratowanie mu życia :) Finrod to moja ulubiona postac Tolkiena , Finrod własnymi zębami zagryzł wilkołaka Morgotha ratując tym Berena ale ginąc przy tym od odniesionych ran , inaczej nie mielibyśmy Aragorna :) to taka ciekawostka :)

pomidorek126

Oo fajna wiedza - przydatna :)

szary

Więc tak. Gandalf miał pierścień, galadriela miała i miał keleborn. A pierścień Aragorna to pierścień Barahira. ;)

ocenił(a) film na 9
szary

Jeszcze małe pytako o palantile, kto je stworzył, wiadomo ile ich było? i czemu nie wszystkie były odnalezione? Bo niby zagubione?

ocenił(a) film na 10
szary

Stworzyły je elfy z Valinoru. Palantirów było wiele a ich pełna ilość nie jest znana. Znane jest za to 7 z nich. Palantiry z: Elostirion - w posiadaniu elfów, został zabrany na zachód razem z trzema pierścieniami; Amon Sul - był umiejscowiony na strażnicy Amon Sul później przemianowanej na Wichrowy Czub (gdzie raniony został Frodo), w czasie wojny w Arnorze i zniszczeniu wieźy został uratowany i zabrany do Fornost, później w związku z dalszymi walkami Arvedui zabrał go ze sobą i zatonął na morzu w pobliżu Forochel; Annuminas - historia i jego los takie jak w przypadku palantiru z Amon Sul; Osgiliath - przechowywany na wieży w Osgiliath, podczas wojny domowej wpadł do rzeki Anduiny; Minas Ithil - po zdobyciu Minas Ithil przez Nazgule został zabrany do Saurona do Barad Dur, jako że palantiry są niezniszczalne, prawdopodobnie został pogrzebany w ruinach wieży; Orthanc - używany w filmie przez Sarumana, jego los został dość dobrze przedstawiony a po wojnie jako jedyny funkcjonujący kamień pozostał w Gondorze, Minas Anor - Używany przez Denethora w Minas Ithil, był trzymany przez niego podczas płonięcia na stosie, po tym wydarzeniu zostały odciśnięta na nim ślady dłoni i jedynie osoby o wielkiej mocy mogły zobaczyć w nim cokolwiek więcej.

ocenił(a) film na 10
Seba13169

Poprawka nie "Używany przez Denethora w Minas Ithil" a w Minas Tirith :)

ocenił(a) film na 9
szary

Gandalf miał jeden z Trzech Pierścieni, pierścień ognia.

TangoAndWaltz

Brawo :)