Mozna narzekac na przesadna ckliwosc, odrealniony scenariusz i przerysowane postacie, ale do diabla ciezkiego! Malo ktory film ma tak optymistyczne przeslanie. Niegdys jeden z koncernow nawolywal do "czucia magii swiat", coz ten film wyzwala tylko pozytywne emocje. Uroczy obraz dla doprawdy kazdego. Capra bezbledny.
Mnie również zachwycił. Mam nadzieję, że obejrzę go niedługo ponownie, bo to idealny film na Święta.
Klasyka filmu i tyle. Najlepszy film lat 40-tych, i jeden z najbardziej pozytywnych filmów wszech czasów.
O tak :) Niestety byłam wcześniej zdana na film po rosyjsku, a na polskich stronach można ten film obejrzeć tylko po zarejestrowaniu się.
O tak mogli by go puszczać zamiast Kevina, w każde święta. Jedna z najpozytywniejszych zakończeń w kinematografii. Ale zanim nastąpiło mistrzowskie zakończenie filmu ( od momentu przybycia anioła), film zawierał 1,5 h zaledwie dobrej fabuły (niczym nie powalającej ). Gdyby zakończenie było inne, film by się niczym wtedy nie odznaczał, lecz jest takie jakie jest i sprawia to, że dużo ludzi ocenia bardzo wysoko i bardzo ceni ten film pamiętając tylko zakończenie. Ale śmiało z czystym sumieniem daje ocene 8. Można nawet stwierdzić, że 8 z przecinkiem. Szkoda, że takich filmów nie puszczają na kanałach masowych jak polsat, tvn.
Dokladnie!
Wlasnie obejrzalem po raz pierwszy i mam takie same odczucia! 1.5h to porzadne kino ale nic ponadto, natomiast koncowka po prostu wymiata! Zalalem sie lzami jak bobr, bardzo szkoda, ze film ten nie jest u nas zbyt znany, powinni go puszczac wlasnie w
kazde Swieta, cale rodziny by sie zaplakiwaly:)
Co ciekawe w Ameryce i Anglii "To wspaniale zycie" jest uwazane za najlepszy film swiateczny, tym bardziej boli fakt, ze u nas go nie graja:/ ciekawe czemu. Piekny film, piekne przeslanie. Pewnie ma to do czynienia z czasem PRLu i tematem wiary/aniolow/kosciola... Nie byl puszczany wtedy to i teraz nie ma po co... Przykre.
Daje 10/10, za wielkie wzruszenie i lekcje jaka dostalem dzieki seansowi!
To zycie jest wspaniale!!!