Na wstępie przyznam się, że nigdy nie lubiłem tej postaci. Miałem go zawsze za najmniej oryginalną postać Marvela. Ot tak, po prostu wzięto sobie postać z mitologii ludów germańskich i zaadaptowano ją do roli superbohatera, nic odkrywczego. Nie mam nic do czerpania z różnych mitologii, jednak wolę gdy twórcy tak przerabiają materiał jakim były czyjeś dawne wierzenia, by stworzyć z tego nową jakość, nową postać z nowym imieniem etc. Przez to nigdy nie trawiłem Thora i innych tego typu postaci bez względu na to czy były z Marvela, czy z DC. Adaptacja z 2011 roku jedynie pogłębiła Mnie w przekonaniu, że nigdy się nie przekonam do bożka piorunów, a już tym bardziej do zachowującego się nieco infantylnie filmowego Lokiego (inni pewnie będą mieć inne zdanie na ten temat :P). Jednak teraz, kiedy wyszedł zwiastun do "Thor: Mroczny świat", zobaczyłem, że nowy reżyser Alan Taylor odwalił kawał porządnej roboty. Jego obraz zajebiście kontrastuje z "słodziutką" wizją Jossa Whedona i Kennetha Branagha. Tak więc kiedy teraz słyszę, że głupki z Marvela starają się odsunąć go na boczny tor, gdyż są niezadowoleni z jego wizji i chcą "ratować" ten film, to aż Mnie normalnie k*rwica wzięła. Wreszcie ta postać i jego otoczenie zaczynają Mi się podobać, a tu te padalce twierdzą, że jest źle.
No dobra, przejdę do meritum sprawy. Mam dwa pytania do osób, które znają się na temacie.
Po pierwsze chcę się dowiedzieć co nieco o jego głównych wrogach, powiedzmy pięciu największych, poza Lokim którego zdążyłem poznać (no chyba, że kreacja Toma Hiddlestona nijak ma się do komiksowego oryginału). Przykładowo Superman ma Lexa Luthora, Brainiaca, generała Zoda, Doomsdaya, tak więc jak wygląda panteon wrogów Thora. Kim jest ten elf Malekith? Kiedyś widziałam jego obrazek z komiksu i wygląda jak jakiś błazen, natomiast w filmie to niezły kawał gnoja.
Po drugie w filmie animowanym "Hulk na obcej planecie" ("Planet Hulk") pojawił się Thor z... jakby to powiedzieć, "końską mordą". Czy to była jakaś maska, czy też jakaś alternatywna wersja, albo nieudany klon. Dobra, nie znam się na tym całym Thorze, tak więc proszę się nie śmiać :P.
Po prostu stwierdziłem, że jeśli "Thor: Mroczny świat" wygląda tak dobrze, to może się w końcu przekonam do tej postaci. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź, byle by nie była hejtem. Pozdrawiam.
Ale przez niego wizja jest niespójna. Zresztą wątpię żeby chodziło o klimat, pewnie o coś innego jak kontrowersyjne zabiegi w fabule na które Marvel nie dał zgody (wiadomo, że filmy muszą się spójnie łączyć między sobą w tej kwestii). Sam nie wiem. Ci z Marvela nie potwierdzają tych plotek.
Spróbuję odpowiedzieć:
"no chyba, że kreacja Toma Hiddlestona nijak ma się do komiksowego oryginału"
Nie. To perfekcyjna adaptacja jednego z moich ulubionych Villainów.
"Kim jest ten elf Malekith?"
Władcą mrocznych elfów.
Kiedyś widziałam jego obrazek z komiksu i wygląda jak jakiś błazen, natomiast w filmie to niezły kawał gnoja. "
Zależy od rysownika. W Marvelu te wizje postaci są często mało spójne. Chociaż klasyczny design jest rzeczywiście śmieszny
"Po drugie w filmie animowanym "Hulk na obcej planecie" ("Planet Hulk") pojawił się Thor z... jakby to powiedzieć, "końską mordą". Czy to była jakaś maska, czy też jakaś alternatywna wersja, albo nieudany klon. Dobra, nie znam się na tym całym Thorze, tak więc proszę się nie śmiać :P."
Taki styl rysowania chyba. Animacji nie widziałem, ale wygooglowałem sobie xD
Fanem Thora nie jestem, ale lubię jego Villainów, a w szczególności Lokiego
To,że jest władcą mrocznych elfów to wie każdy kto czytał newsy. Ciężko również powiedzieć jaki jest w filmie, skoro w zwiastunie porywa/łapie/więzi ukochana Thora. Jasne jest to "złowieszcze", ale oklepane i znane światu
A co do Lokiego to prawda,że nie jest odkrywczym villainem. Szyderczy uśmieszek, kompleks wyższości i zatargi z ojcem i bratem, nie jest to specjalnie oryginalne. Najlepsi przeciwnicy głównych bohaterów to ci, którzy kierują się czymkolwiek w swoich poczynaniach i są to dwuznaczne motywy. Loki jedynie pragnie władzy, nie pragnie akceptacji ojca czy brata, chce się tylko zemścić. Jego gadki sprowadzają się do tego,że zniewoli cały świat i tak dalej i tak dalej. Np. taki Bane, w tym co mówił było wiele prawdy, obdzierał z kłamstwa Gotham i dawał pozorną władze jego mieszkańcom. Albo taki Ozymandiasz, poświecił setki tysięcy aby ratować miliony. Nawet anty bohater powinien kierować się czymś więcej niż tylko chęcią władzy czy zniszczenia
Podpinasz pod moje wypowiedzi wszędzie gimbie. Odpowiedziałem na pytania w temacie bez zamiaru dyskusji, bo nie ma o czym, a ty jak każdy gimbus ma w zwyczaju szukasz zaczepki.
Nie szukam tylko mówię ci,że Loki nie jest jakimś mega villainem, a klasycznym łotrem z komiksów
Musicie się kłócić pod każdym tematem ? pliss neo_angin daj sobie na luz ty teraz szukasz zaczepki ... szczerze nic mnie to interesuje jak się do ciebie odnosił we wcześniejszych tematach, ale w tym jakoś jego odpowiedź mnie nie razi ani nie powinna ciebie, bo nie zwrócił ci w żaden sposób uwagi ani nie ubliżył.
W animacji "Planet Hulk" pojawił się zarówno Thor jak i Beta Ray Bill (choć w orginale zamiast tego drugiego był Silver Surfer)
Jeśli chcesz poczytać o tej postaci to zdaje się, że ktoś wyjaśnił w któryms temacie związanym z Planetą Hulka - poszukaj na filmweb ten tytuł i tam w komentach na pewno coś bedzie.
Oprócz Lokiego i Malekitha są jeszcze:
* Surtur - demon obudzony przez Lokiego, który doprowadził do zagłady Asgardu
* Serpent - pradawny bóg strachu, główny przeciwnik w crossoverze "Fear Itself",
* Ulik - górski troll, który, po śmierci Thora zajął czasowo jego miejsce jako Tanarus, nowy bóg piorunów
Co do "Thora z końską mordą" to rzeczywiście, Beta-Ray Bill. Miał być w zamierzeniu złoczyńcą, który stał się bohaterem godnym używania młota Thora, teraz jest jednym z jego pseudo-klonów.
Spotkałem się jeszcze z taką Enchantress. Można ja uznać za jednego z głównych wrogów Thora?
Enchantress wole Amora niewiem czy można ją uznać za jednego z głównych wrogów Thora, ale raczej niesądze Thor ma inne kłopoty na głowie, ale myślę, że może być kłopotliwa pozatym jest ona sojuszniczką Lokiego więc nie cieszy się zbytnim zaufanie Thora.
Malekita i kilku innych przeciwników gromowładnego można podziwiać w seralu animowanym ,,Avengers : Potęga i Moc,,
Jednym z przeciwników Thora z komiksów jest również Gorr - rzeźnik bogów. Znaleźć go można np. w tym nowym komiksie:
http://static.comicvine.com/uploads/scale_small/6/67663/2922892-06.jpg
Swoją drogą polecam tę nową serię od Marvela, jeśli chcesz się przekonać do Thora. Kreska jest znakomita, a i sama historia wciąga. Nowe, soczyste spojrzenie na nieco oklepany pomysł z mitologicznym herosem.
Największym przeciwnikiem Thora (oraz całego panteonu Asgardu) jest Jezus.
Prosze sie nie śmiać bo jestem poważny. To chrześcijaństwo wyparlo wierzenia ludów germańskich.
Tak więc uważam ze w 3 czesci powinien pojawić sie Chrystus i powinien sie napierdalac z Thorem.
Dlaczego w tak okropny sposób wypowiadasz się o Jezusie Chrystusie, Gynsi Pympek?
"... pojawić się Chrystus i powinien się napierdalać z Thorem" - i to ma być normalna wypowiedź? Chyba, że na religię nie chodziłeś to wtedy co innego.
No dobra, przyznaję, że trochę mnie poniosło z tymi wczorajszymi komentarzami, ale nie chciałam ci przez to dokuczyć. Nie mogłeś od razu napisać, że Jezus jest taką samą postacią jak Thor, to wiele zmienia. A co do twojego zamiaru utworzenia nowego tematu na forum Pasji, to jestem ciekawa jak zareagują jej fani.
Też jestem za Jezusem, bo Thor to (wg mnie) tylko chodząca góra mięśni przeładowana testosteronem. Przynajmniej ja mam takie wrażenie po obejrzeniu "Thora" i "The Avengers"
Thor z komiksu , a Þórr jeden z bogów nordyckich to dwie różne postacie drogi kolego , a mieszanie do tego wszystkiego syna Chrześcijańskiego boga jest nie na miejscu nawet jak na trolla.
Miej moralność i wyczucie smaku facet bo to nie jest wcale śmieszne ale żałosne żarty na poziomie amerykańskiego gównozjada , tym się właśnie od nich różnimy.
Jeszcze co do wrogów to:
-Wrecking Crew-Jest to grupa 4 złoczyńców
http://forums.superherohype.com/showthread.php?p=22451067
przesuń sobie trochę na dół i tam będziesz miał taki obrazek.
-Absorbing man-To taki mięśniak,który absorbuje 'różne energie' .Przepraszam,że się tak wyraziłem ale nie wiedziałem jak inaczej :D
Pozdrawiam i myślę,że moja odpowiedź troche pomogła.
Dzięki, już sprawdziłem sobie co to za jedni ci Wrecking Crew na Marvel Data Base. Muszę przyznać, że trochę się zdziwiłem na ich widok: gość z łomem, gość z rozbijarką kulową, koleś w zbroi robiący za buldożer, oraz koleś robiący za kafar. A ja zawsze myślałem, ze takie rzeczy tylko w DC :). Absorbing mana dobrze znam. Jeszce raz dzięki za odpowiedź.