PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=40315}
7,5 761  ocen
7,5 10 1 761
8,2 6 krytyków
The Rolling Stones: Gimme Shelter
powrót do forum filmu The Rolling Stones: Gimme Shelter

Witam!

Poszukuję tłumacza zainteresowanego współpracą przy projekcie "Gimme Shelter".

1. Co to takiego właściwie jest "Gimme Shelter"?

Odpowiedź na to pytanie akurat zawiera ta strona portalu filmweb :)

2. Założenia projektu.

Ten kultowy już film, nigdy nie został wydany w naszym kraju. Co za tym idzie nie ma czegoś takiego jak oficjalny dvd / vhs zawierający napisy w języku polskim. Ba, nie istnieją nawet napisy do wersji DVDRip.

Celem projektu jest przetłumaczenie oryginalnych napisów angielskich, zawartych w anglojęzycznym DVD na język polski. Następnie reauthoring filmu, tak by w efekcie końcowym otrzymać profesjonalne DVD z polskimi napisami plus oryginalnym, nieco zmodyfikowanym menu.

Authoringiem planuję zająć się ja, natomiast do przetłumaczenia napisów, przydałby mi się:

3. Tłumacz.

Poszukuję tłumacza, który podjąłby się przetłumaczenia zripowanych z oryginału napisów. Film jest dokumentem, występuje w nim zapewne slang angielski / amerykański (??) oraz teksty poszczególnych piosenek. Jesteś fanem Stonesów, a może po prostu tłumaczem - pasjonatą? Chcesz wziąć udział w tym projekcie? Tysiące polskich fanów Rolling Stones będą Ci wdzięczni za pomoc w undergroundowym wydaniu tego niesamowitego filmu. Chcesz pomóc? Napisz mi PW, albo maila: elessar1985@poczta.fm.

elessar1985

Mam 70% przetłumaczone!!
Pozdrawiam jakby co to pomysle czy dotlumaczyc do konca!!
:)

Robo

W związku z zapytaniem pewnego Stonesfana, pragnę poinformować wszystkich, iż projekt "polonizacji" Gimme Shelter został ukończony jakieś 2,5 roku temu.
Zapomniałem dać info na filmwebie :)

elessar1985

a gdzie te napisy można znaleźć? pisze pracę roczną, w której uwzględniam ten właśnie dokument i byłabym na prawdę ogromnie wdzięczna za udostępnienie tłumaczenia (np. na o.roszak@gmail.com). Z góry pięknie dziękuję ;) pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
klaps_3

Napisy raczej już są zbędne, gdyż film został jakiś czas temu w końcu wydany w Polsce na DVD. Zresztą całkiem zacnie.

Caligula

Na chwilę obecną, być może są już zbędne, ale kiedy pracowaliśmy nad polonizacją filmu od fanów dla fanów, te 5 lat temu, nie było dostępnych żadnych polskojęzycznych napisów do "Gimme Shelter" ani tym bardziej oficjalnego polskiego wydania filmu. Nie widziałem jeszcze oficjalnego wydania, ale nasze sprzed lat zawiera mały bonus w postaci skanów artykułów z polskich gazet na temat koncertu w Altamant. Artykuły są sprzed 40 lat, więc mają wartość kolekcjonerską i sentymentalną :) Samego naszego wydania, ani osobnych napisów [jako takie nigdy nie powstały] w sieci już nie ma. Jakby ktoś był zainteresowany naszym wydaniem, to niech śle maila na podany w pierwszym poście w tym temacie adres mailowy. Nie pobieram z tego tytułu żadnych profitów - wydanie powstało dzięki pracy 3 Stonesfanów, dla pozostałych sympatyków zespołu.

Ze stonesowym pozdrowieniem.
Van.