PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10068387}
3,8 tys.
chce zobaczyć

The Odyssey
powrót do forum filmu The Odyssey

Właśnie przeczytałem newsa o tym filmie i wiem już, że nie obejrzę go w kinie a być może w ogóle.

Same stroje wyglądają gorzej niż ”Xenie” kręconej przecież dla młodzieży szkolnej. Patrząc na te śmieszne para rzymskie pióropusze przypomina mi się film ”Taras Bulba” z Yulem Brynnerem, w którym polska husaria nosiła jakieś tanie przeróbki rzymskich zbroi z filmów sandałowych. Nie sadziłem, że Nolan będzie miał aż tak wywalone na realia epoki mykeńskiej. Powinny być zbroje z brązu, jaskrawe malowane tarcze i hełmy z kłami dzików.

Abstrahując od kostiumów to obsada nie wygląda lepiej. Matt Demon nijak nie pasuje do kina kostiumowego, co udowodnił już dwukrotnie. Zendaya jako Atena to prowokacja a Tom Holland pasuje bardziej na syna Ala Bundy'ego. Do tego Kenijka w roli greckiej królowej. Acha jeszcze pajac Leguizamo któremu przeszkadzało, że mający włoskie pochodzenie Al Pacino grał potomków Hiszpanów ale już sam nie ma oporów aby jako metys zagrać starożytnego Greka.

Jeśli byłbym producentem tego filmu to obsada wyglądałaby tak:

Odyseusz – Jim Caviezel – Jest w odpowiednim wieku i dobrze wypada w roli inteligentnych postaci.
Penelopa – Anne Hathaway – Ją bym zostawił, pasuje do roli
Agamemnon - Jeffrey Dean Morgan - Ze swoją prezencją twardziela sprawdziłby się w roli króla wojownika.
Klitajmestra – Alexandra Daddario - Jest słabą aktorką ale w epizodycznej roli powinna dać radę. Zwłaszcza w stroju z epoki.
Kirke - Charlize Theron - Pasuje do roli wyniosłej czarownicy, więc też bym ją zostawił
Kaliope - Vanessa Kirby – ze swoja delikatną urodą pasowałaby do roli nimfy
cyklop – dubbingowany przez Idrisa Elbe, dzięki czemu obsada byłaby “różnorodna”

Bogowie trzeciego pokolenia w czasach herosów mają już liczne potomstwo więc dałbym tutaj aktorów po 60tce aby podkreślić ich patriarchalny status.

Mel Gibson – Zeus – Ma charyzmę, gniewne spojrzenie i dobrze mu z brodą
Dolph Lundgren – Posejdon – Pomimo wieku ma dobrą prezencje godną Posejdona. Oczywiście jest słabym aktorem ale odpowiednio poprowadzony dałby sobie radę w epizodycznej roli.
Daniel Day Lewis – Hades

Bogowie czwartego pokolenia

Atena - Saoirse Ronan - Ma odpowiednią “pomnikową” urodę i poważne spojrzenie godne bogini mądrości
Hermes – Aaron Taylor Johnson – Także ma odpowiednie “pomnikowe” rysy twarzy a przy okazji zawadiacki urok pasujący do natury Hermesa