PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=992}

Terminator 2: Dzień sądu

Terminator 2: Judgment Day
1991
7,6 273 tys. ocen
7,6 10 1 273283
8,3 52 krytyków
Terminator 2: Dzień sądu
powrót do forum filmu Terminator 2: Dzień sądu

Stop mimetyczny

ocenił(a) film na 7

T-1000 jest ulepszonym prototypem terminatora, zbudowanym ze stopu mimetycznego, (seria 1, model 1A, typ 1000). Może przyjąć kształt i wygląd każdego trwałego ciała stałego o rozmiarach zbliżonych do człowieka lub przedmiotu. T-1000 modyfikuje ręce do kształtu broni białej (haków, ostrzy etc.). Nie potrafi wytworzyć broni palnej, chemikaliów ani bomby, ponieważ posiadają one skomplikowane i ruchome części oraz inne od stopu mimetycznego substancje, których T-1000 nie jest w stanie wytworzyć tak wiec jak T-1000 przeniósł sie w czasie skoro wg Camerona podrozowac w czasie moze TYLKO człowiek albo cokolwiek okryte żywa tkanka przecież skóra ma jakaś tam strukturę I gdzie u diabła znajdował sie mikro chip (to tez jakas struktura:D) albo jak taki metal moze myśleć. Jak dla mnie to POTĘŻNE błędy które rozwalaja cały (tak dobry film) dlatego moja ocena niestety spada do 7

użytkownik usunięty
Zyga152

T1000 udawał żywą tkankę czym oszukał wehikuł czasu, proste

ocenił(a) film na 7

No to nie jest "proste" bo skóra to raczej skomplikowana struktura składajaca sie np. z komórek... jak to jest dla Ciebie "proste" to opuściłeś lekcje biologii w 7 klasie a i mikro chip tez udawał???

użytkownik usunięty
Zyga152

wystarczyło tylko to że wizualnie wyglądało to na skórę.
mikro chip - jak nie trudno się domyśleć chip najprawdopodobniej również przyjmował postać płynną

z resztą twój temat to prowokacja czepiasz takich pierdół, nie biorąc pod uwagę faktu iż w dzisiejszych czasach nie istniej coś takiego jak wehikuły czasu i cyborgi z płynnego metalu

ocenił(a) film na 7

Nie wazne czy sie czepiam czy nie film moze opowiadac jak ty to napisałes o pierdołach ale niech te pierdoły trzymaja sie kupy wg mnie skóra to skomplikowana struktura wiec wg def. t-1000 mógł przyjac kształt i wyglad skóry TYLKO OPTYCZNIE ale nadal nie jej skomplikowana strukturę bo w tedy ta skora nie była by zywa tkanka!!! A wiec skoro wg Ciebie "jak nie trudno się domyśleć" mógł wytworzyc wewnatrz siebie mikrochip (który raczej był skomplikowany:D) i bez problemu mógł przyjmowac "postać płynną" i odwrotnie to równie dobrze mógł wytworzyc wewnatrz siebie kałacha (który w porownaniu do chipa ma raczej prosta budowe:D)

ocenił(a) film na 10
Zyga152

Nie wiem czy wiesz , ale T-1000 miał wbudowaną taką specjalną łatkę dzięki której oszukał wehikuł czasu . W jednym z odcinków Terminator -kroniki Sary Connor było tam właśnie wyjaśnione

ocenił(a) film na 10
Zyga152

rownie dobrze mozesz obnizyc ocene za to ze w filmie wystepowaly roboty, za to ze przenosili sie w czasie oraz za to ze wojna przedstawiona w filmie nie wybuchla !!! nie ma to jak doszukiwac sie prawidlowosci w filmie sf

ocenił(a) film na 7
kinoman989999

cooo? kroniki??? serial-masło maślane poza tym nie Cameron to wyjaśniał... to tak jakby zmieniac reguły podczas gry. kinoman989999 ja bardzo lubie sf tylko niech to sie trzyma kupy i jest logiczne od poczatku do konca i ja bede sie doszukiwał prawidłowosci bo jesli cos w filmie jest białe chociaz nieprawdopodobne (cyborgi, podróże w czasie) ale logicznie wyjasnione i w jakis sposób przedstawione to niech do konca juz takie jest. Jesli moim zdaniem takowe nie prawidłowości wystepuja to ja obnizam ocene i tyle chyba mam do tego prawo (a i nie wiem jak wojna moze wybuchnać:D

ocenił(a) film na 10
Zyga152

no skoro nie znasz takiego zwrotu jak "wybuch wojny" to trzeba sie doksztalcic

Zyga152

SF z natury nie musi być logiczne, bo to jest właśnie science fiction drogi kolego. Dokształć się, albo nie oglądaj tego typu filmów, skoro tak ci nie pasują.

ocenił(a) film na 7
marcin261287

Jak ja ci sie dokształce to ty wiecej nie bedziesz chciał. Dla mnie musi byc logiczne bo nie logiczne i cos co nie układa sie w jedna całosc jest poprostu kiepskie i tyle i nie jestem twoim kolega

Zyga152

Sama twoja wypowiedź jest nielogiczna, więc nie oczekuj zrozumienia. Z tym dokształceniem się mówiłem serio :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Zyga152

Człowieku, Ty na siłę próbujesz mieć ostatnie słowo w dyskusji. Dobrze wiesz, co użytkownik wyżej miał na myśli przez zwrot "mówiłem" - dokładnie to, co tutaj napisał. Każdy to wie i nikt normalny się tego nie czepia. Forum jest od tego, aby dzielić się swoim zdaniem z innymi, więc jak nie obchodzi Cię to co mówią inni, to nie powinieneś tu być. Jakoś Spielberg reżyserując "E.T." obdarzył kosmitę umiejętnością wprawiania przedmiotów w lewitację - i co, do tego też będziesz oczekiwał logicznego wyjaśnienia?

Równie dobrze ja mógłbym zwrócić Ci uwagę na błędy w interpunkcji, polskich znakach oraz parę innych usterek. Ale się nie czepiam, bo dobrze wiem, o co Ci chodzi. Przeczytaj jeszcze raz całą dyskusję i nie próbuj udowadniać na siłę, że masz rację, bo to nie ma sensu.

ocenił(a) film na 7
InterlineStudio

"Człowieku" to ja założyłem temat i to nie nie ja zaczołem odbiegać od tematu tak? Nie ja zaczłem obrazac innych piszac o ich wykształceniu nie znajac mnie i tym bardziej mojego wykształcenia! A do tego że "Spielberg reżyserując "E.T." obdarzył kosmitę umiejętnością wprawiania przedmiotów w lewitacje" to jeśli ktoś wymyślajac np. w tym wypadku kosmite który tak potrafi i tak jest to ok i niech tak bedzie ja to kupuje ale nie LOGICZNE jest ze np. w drógiej cześci juz tego nie potrafi albo nagle ma jakieś super inne zdolnosci które przecza tym z pierwszej czesci! I prosze czytajcie ze zrozumieniem!

Zyga152

Przede wszystkim nie ma żadnej sprzeczności z 1 i 2 częścią Terminatora.
Rozumiemy, że chcesz podejść racjonalnie do tego, że coś takiego jak technologia T-1000 nie ma prawa bytu w naszym wymiarze, ale z drugiej strony nie może istnieć coś takiego jak wehikuł czasu. Jak Einstein mądrze powiedział, mielibyśmy w cholerę turystów z przyszłości. Już sobie wyobrażam tłumy fotoreporterów na Bitwie pod Grunwaldem, tonącym Titanicu czy ukrzyżowaniu Chrystusa. T-1000 jest be, ale maszyny czasu to się już nikt nie czepia. A odbieganie od tematu zaczęło się od tego, że zacząłeś się czepiać innych użytkowników - zwrotów "wybuch wojny" czy wcześniej wspomniane "mówienie na forum". Inni wyrazili swoją dezaprobatę i można powiedzieć, że jesteś pierwszym ogniwem tego trollingu.

ocenił(a) film na 7
InterlineStudio

Jak to nie?!? w 1 w pierwszej czesci wraznie było powiedziane ze podrózowac w czasie moze coś co jest pokryte zywa tkanka. Metal chyba nie jest zywy

Zyga152

I kto tutaj powinien czytać ze zrozumieniem?! Do jasnej (cenzura), już kilka razy było mówione, że wystarczyło upozorować wizualnie skórę, aby oszukać wehikuł, tak? Ile razy jeszcze musimy to powtarzać? To chyba logiczne. A jeśli chodzi o T-600, co miały skórę z gumy, to chodziło o to, że po bliższych oględzinach można było zauważyć że nie jest ona prawdziwa.

ocenił(a) film na 7
InterlineStudio

ale kto to mowił manypakiao7 a kto to ku jest?

ocenił(a) film na 6
InterlineStudio

Skoro tylko wizualnie miała być upozorowana skóra to równie dobrze można było przemalować te chodzące i latające maszyny z laserami i też je wysłać do zabicia rodzinki Connorów.

Boskigrom

Tak, jasne. Zwłaszcza, kiedy te latające maszyny nawet po przemalowaniu nie przypominały kształtem człowieka, bo miały kilka wystających dział laserowych i parę skrzydeł. Bardzo mądre.

ocenił(a) film na 6
InterlineStudio

Odpowiedz sobie na pytanie po co ludzie wynaleźli czołgi (i wcale nie o kształcie człowieka) to zrozumiesz dlaczego jest to mądre.

ocenił(a) film na 7
InterlineStudio

Tak mądre bo Ty człowieku nie rozumiesz że wehikuł to urządzenie które ma określone parametry techniczne (w filmie Cameron wymyślił sobie to tak że aby coś mogło się cofnąć w czasie musi być otulone żywą tkanką) i nie działa na zasadzie kształtu bo to tylko jakieś urządzenie i powtarzam nie ma tu mowy o żadnym kształcie! A Terminator przypominał człowieka tylko dlatego żeby się dobrze "wtopić w tłum" No według twojego rozumowania nie mógł by się cofnać w czasie np. pies a ja się pytam dlaczego bo nie przypomina kształtem człowieka!? A jakie to ma znaczenie? Ma to po porostu być coś żywego albo otulone żywą tkanką - na takiej zasadzie działa to urządzenie. Jeśli tego nie rozumiesz to nie wiem idz kury macać...

ocenił(a) film na 10
Zyga152

Tia, ale w ,,jedynce" Reese mówi, iż po tym jak wskoczył w wehikuł to rozwalili całość w drobny mak, żeby nikt nie mógł przejść dodatkowo... to raz... dwa, w kolejnej części technologia jest już nieco do przodu (choćby T-1000) także w czym problem z takim wyjaśnieniem: ZROBILI LEPSZY WEHIKUŁ? Wybaczta za czas odpowiedzi, ale teraz to dopiero czytałem, a wiem, że takie pytania mogą męczyć lud mnogość razy...

ocenił(a) film na 7
Gitarowiec93

No dobrze kombinujesz tylko zastanów się gdyby skynet wynalazł taki "lepszy" wehikuł to może od razu wysłał by w przeszłość całą armie tych latających maszyn... A co przecież przecież nie ma ograniczeń!
Widzisz wydaje się mi że scenarzysta filmu specjalnie wymyślił taki rodzaj wehikułu z takimi ograniczeniami aby właśnie nie padały takie teorie typu dlaczego nie wysłał takich latających maszyn itp.
Inną sprawą jest że terminator miał się wtopić w tłum i działać incognito po to ażeby zabić tylko jedną osobę po to aby ta nie urodziła syna itd. Nie mogąc tym samym popełnić jakiegoś błędu przeszłości który mógłby doprowadzić np. do NIE powstania Skynetu np. mordując jakąś osobę która wymyśli w przyszłości chip - owszem w T3 wyjaśnione zostało to w ten sposób że dzień sądu został opóźniony bo ktoś inny wynalazł program ale to tylko na potrzeby kontynuacji którą można sobie wymyślać na różne sposoby tylko dla pieniążków...

ocenił(a) film na 10
Zyga152

Wybacz, ale tutaj już na siłę bronisz zwyczajnie własnej teorii. Lepsza technologia - jak najbardziej. Dlaczego nie armia? jak mówiłeś - za dużo by się mogło dziać i sami ludzie mogliby dojsć do wniosku, że pogoń za postępem może ich zgubić. Plus, armia/statek to sporo żelastwa i przed co większymi da się skutecznie schować. Zwyczajnie T-1000 był najlepszym kandydatem do tej roli.

ocenił(a) film na 7
Gitarowiec93

"Zwyczajnie" to producenci chcieli sobie nabyć kabzę kręcąc T2 ażeby przyciągnąć do kin wymyślili coś nowego (mam na myśli T-1000)
Jeśli w wymyślonym (jakimś tam świecie) podróżować w czasie może coś żywego (albo coś okryte żywą tkanką) bo takie zasady podróży w czasie porostu panują to niech tak będzie a nie nagle zmienia się zasdy gry na potrzeby nowego show...
tyle... i nie bronie swojej teorii tylko pisząc w ten sposób daje do zrozumienia że inaczej FILMU BY NIE BYŁO. Taki jest scenariusz (zresztą moim zdaniem bardzo ciekawy) i tak ma się akcja skończyć trzymając widza w większym lub mniejszym napięciu

ocenił(a) film na 10
Zyga152

Ja też chcę się przyłączyć!
Czemu nie założyć że T-1000 faktycznie był okryty żywą tkanką? Przez cały film z upodobaniem wracał do jednej twarzy. Załóżmy że do osoby którą skynet obdarł ze skóry i w jej wnętrzu T-1000 mógł się cofnąć w czasie. Co do mikro chipu- prawdopodobnie cały był jednym wielkim mikro chipem który komunikował się ze sobą- technologia nano.

ocenił(a) film na 7
Boskigrom

Popieram! Boskigrom jedyny który rozumie o co mi chodzi

ocenił(a) film na 10
Zyga152

t 1000 przeniósł się w czasie bo mu pozwoliłem?

ocenił(a) film na 7
oszim84

To jest pytanie?

ocenił(a) film na 10
użytkownik usunięty
Zyga152

no i po co pleciesz bzdury o tym że skóra to skomplikowana struktura bla bla bla jak ja ci wyraźnie piszę że T1000 wizualnie oszukiwał wehikuł i nie potrzebował być pokryty żywą tkanką. Cameron tego oczywiście nie wyjaśnij, bo większego sensu by to nie miał, nie zawsze trzeba wszystko podać widzowi wszystko na talerzu, czadami widz musi sobie sam coś dopowiedzieć.
Nie wiem czy wiesz ale do kałacha potrzebny jest proch aby wystrzelić kulę, z resztą zastanów się: z czego on miałby niby strzelać? bo chyba nie z własnej materii

nie wiem koleś, wydaje mi się że chcesz wyjść na jakiegoś intelektualistę a robisz z siebie kretyna, mówię poważnie. Dziękuje bardzo temat zamknięty.

ocenił(a) film na 7

Nie ty go załozyłes i nie Ty go bedziesz zamykał. Skoro dla Ciebie skóra to nie skomplikowana struktura to juz ci napisałem w której klasie o tym uczyli. Jesli jestes takim wielkim fanem TERMINATORA to wiesz ze w pierwszej czesci wraznie było powiedziane ze podrózowac w czasie moze coś co jest pokryte zywa tkanka a zaden metal takowy nie jest i nic by nie dało to ze coś wizualnie przypomina skóre "pierwsze terminatory miały skóre z gumy pociły sie były łatwe do wykrycia" guma tez moze wizualnie przypominac skóre a jednak tacy zabójcy nie mogli sie przenosic w czasie tak wiec twoja teoria obalona. Co do kałacha to wiem o tym (patrz definicja z tematu) napisałem ci to z przekąsem bo ty probowałes mi udowodnic ze zaawansowany chip moze sie zmieniac stan skupienia z cieczy i z powrotem w stały (i to jest "proste") cały czas "pracujac"-myślac ha ha Oczywiście ze Cameron nie musiał tego wyjaśniać ale jeśli w pierwszej czesci cos sie powiedziało a 2 juz sie tego nie podtrzymuje i obala to dla mnie jest TO JEST NIE LOGICZNE i o tym jest ten temat

ocenił(a) film na 7
Zyga152

ps. i kto TU "plecie bzdury i robi z siebie kretyna"

użytkownik usunięty
Zyga152

he i znowu plewcież nie potrzebne bzdury jaka to skóra jest skomplikowana - tylko po co? każdy o tym wie

Ale w pierwszej części nie było nic mówione na temat cyborga T1000 z płynnego metalu i jego nieograniczonych możliwości w tym oszukiwanie wehikułu czasu, z resztą nie wykluczony przecież jest fakt iż T1000 był tak na prawdę pokryty tkanką, bo przecież pojawił się pod postacią gołego człowieka. W tym filmie nie ma błędu, wszystko można sobie dopowiedzieć i sobie wyjaśnić, zwłaszcza że nie istnieje coś takiego jak podróże w czasie i można wszystko interpretować dozwoli.

''terminatory pociły się'' - kiedy padła w ogóle taka kwestia?

ocenił(a) film na 7

w t1 ale fan sie znalazł

użytkownik usunięty
Zyga152

dzięki, oświeciłeś mnie

ocenił(a) film na 7

Ależ proszę

ocenił(a) film na 10
Zyga152

Może T1000 był wykonany na zasadach nanotechnologii, układy był tak małe, że nie przewyższały atomów metalu. Tą teorię może potwierdzać fakt, że niezależnie od głównego ośrodka, potrafiły się do niego zbliżać, nie były całkiem "martwe" po oddzieleniu. Co do podróży, nie pamiętam tego, ale jeśli potrzebna była żywa tkanka, to rzeczywiście mały fake. Ale znajdź mi film bez błędów i bzdur logicznych.

ocenił(a) film na 7
TomaszO1983

Masz rację tylko jeśli ustala się jakieś zasady to tyrzeba się ich konsekwentnie trzymać do końca...

Może lepiej odpuśćmy, nie przekonamy tego kretyna, że nie warto na siłę udowadniać swojej racji i powtarzać w kółko tego samego.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Zyga152

Tą odpowiedzią udowodniłeś swój poziom.
PS Nadużycie zgłoszone. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 7
InterlineStudio

"Może lepiej odpuśćmy, nie przekonamy tego kretyna, że nie warto na siłę udowadniać swojej racji i powtarzać w kółko tego samego" tez zgłosiłem nadużycie wiec sie nie przejmuj :)

Zyga152

Nie przejmuję się, głównie dzięki temu, że zanim to napisałem, Ty porównałeś do kretyna użytkownika manypakiao7.

ocenił(a) film na 7
InterlineStudio

No widac jak czytasz ze zrozumieniem... Dla jasności zanim ja nazwałem manypakiao7 kretynem on zrobił to pierwszy wiec prosze czytaj UWAŻNIE albo wcale

ocenił(a) film na 7
Zyga152

A to ze post wyzej został zablokowany nie znaczy to ze nadal masz pilnowac SWOICH własnych 4 liter przed Palikotem i Grodzką

ocenił(a) film na 7
Zyga152

Chociaż lepiej pilnuj bo za rogiem czychają

Zyga152

"Czytaj uważnie albo wcale" - manypakiao7 najpierw powiedział kulturalnie, żebyś się dokształcił, bo "nie znasz takiego zwrotu jak «wybuch wojny»". Nazwał Cię kretynem kilka postów dalej po tym, kiedy nie rozumiałeś tego, co on próbował w jasny sposób Ci wytłumaczyć.

PS "Czyhają" się pisze przez samo h.
PPS Nie ma to jak odpowiadać na swój własny post... jest coś takiego jak przycisk "edytuj".

ocenił(a) film na 7
InterlineStudio

No jest TAKI przycisk -TYLKO czasem:) pojawia sie komunikat: ReplyEditValidator.cant.edit.reply
I czy Ty ciagle nie rozumiesz ze ja ni kupuje takich "jasnych tłumaczeń" w stylu "oszukał wehikuł" i nie przyjmuje tłumaczeń w stylu "wystarczyło tylko to że wizualnie wyglądało to na skórę" skad on miał takie informacje że to wystarczyło????