PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7347}

Sznur

Rope
1948
7,4 10 tys. ocen
7,4 10 1 10442
7,2 29 krytyków
Sznur
powrót do forum filmu Sznur

Zawsze cos mnie przyciagalo do tego filmu. Od malego lubilem obrazy dziejace sie na malej przestrzeni, bo wymagaja od filmowcow wiekszego wysilku - nie mozna pozwolic sobie na kilometrowe poscigi, efektowne wybuchy, tu calosc opiera sie na innych przeslankach.

Gdy bylem mlodszy, olbrzymie wrazenie zawsze na mnie robila scena uprzatania jedzenia ze skrzyni i inne, gdzie kamera w 'normalnym' filmie zajmowalaby sie gl. bohaterami. Wlasnie obejrzalem'Line' ponownie i zaczalem sie zastanawiac, czy wykladowca nie byl az 'nadto' podejrzliwy? Jakos nie potrafie sie postawic w jego sytuacji i przebyc droge od zaproszonego na przyjecie do detektywa-amatora w warunkach, jakie nam serwuje Hitchcock? Wydaje sie, ze moment, w ktorym uaktywnily sie detektywistyczne 'trybiki' to pierwsza wzmianaka o historii z kurczakiem. Nie wiem, czy to niezbyt watla podstawa do podejrzen...

Ale dosc marudzenia, to jeden z pich trzech ulubionych Hitchcockow i wciaz jestem wielkim fanem tego obrazu - z pewnoscia jeden z najlepszych filmow jakie ogladalem w zyciu.

Jamese Steward - mistrz!

ocenił(a) film na 8
Pr0t0n

Film bardzo mi się podobał i zrobił na mnie wrażenie.
Jak na produkcję z lat czterdziestych to kapitalna sprawa.
Scena, gdy gosposia sprząta po przyjęciu ze skrzyni, jest jedną ze sztandarowych scen Hitchcocka. Polecam z czystym sercem.
I Stewart i Dall zagrali doskonałe role.

Teraz łyżka dziegciu.
Farley Granger, czyli Phillip, wydał mi się tu najsłabszy.
Jego aktorstwo odebrałem jako najmniej przekonywujące psychologicznie.
Nie dość, że gra sztucznie, to ma niezwykle niewiarygodnie rozpisaną rolę.
Jest trochę jak zbyt nerwowy, ciut ułomny psychicznie chłopiec o słabych nerwach, wrażliwiec z premedytacją wystawiony na próbę przez swojego(jak można się domyślać) partnera-geja.
Nie dość tego - scenariusz poprowadzony jest tak, by nieomal celowo naprowadzić miał Stewarta, amatora-detektywa, do wyśledzenia zagadki i rozpracowania jej.

Mimo tego 8, a nawet 8+/10.