jak myślicie która wam sie częsc podobała najbardziej?? bo mi pierwsza i czwarta bo 2 to mi troche speeda przypominała bomby sciganie sie samochodem:) a 3 to taka przeciętna była ale 4 no no mi sie bardzo spodobała:) a wam?? piszcie swoje opinie:)
Szklana pułapka - 8/10
Klasyka kina akcji. Genialny pomysł i wykonie, film pobił "Rambo: Pierwszą krew" i "Predatora" stając się jednym z najlepszych filmów dekady. Widzę w nim kilka wpadek, ale mimo to uznaję go za obraz kultowy.
Szklana pułapka 2 - 7/10
Bardzo dobra kontynuacja. Sam pomysł na powtórkę z przed roku jest mocno naciągany, ale scenariusz napisano na podstawie bestsellera, film został świetnie wykonany i ma najlepszy finał z serii.
Szklana pułapka 3 - 8/10
Pierwsza cześć jaką oglądałem, mam do niej wielki sentyment. W końcu oryginalny pomysł (nie ma bohatera z przypadku, tylko taki jakiego wybrał terrorysta) i jak zwykle świetna reżyseria McTiernana. Niewiele ustępuje części pierwszej.
Szklana pułapka 4.0 - 4/10
Papka na miarę ostatnich lat i nieudane przywrócenie postaci McCline'a na ekrany. Film z maksymalnie nierealną i naciąganą akcją, przeładowany efektami, głupi i jeszcze z tym śmiesznym tekstem, że McMline musi być bohaterem, bo nikogo innego nie ma. FBI całego świata nie może sobie poradzić, a jeden podstarzały policjant daję radę. Komedia!
Prawda jest taka, że "Speed" pojawił się na ekranach 4 lata po "Die Hard 2" i to raczej "Speed" może ci przypominać "Szklaną pułapkę 2", a nie odwrotnie. :P Oceny kolejno: część 1 -> 8/10, część2 -> 7/10, część 3 -> 7/10, część 4 -> (naciągane) 5/10.
3 byla swietna, zero nudy,4 też. 1-2 tak pomiędzy . Ogolnie wszytskie z serii warto ocenic powyzej 8/10
Dla mnie tak
1. Szklana Pułapka : świeży pomysł, świetny Willis, ganialny Rickman, klimat, lokacja i zaskakujące zwroty akcji. Film klasyczny, kultowy do wielkorotnego oglądania. Nie starzeje sie pod zadnym pozorem. Ocena 8+/10
2. Szklana Pułapka 2 : Również dużo akcji, również świetny klimat, i świetny Willis, niestety dorzucili nieco denerwująca wścibską reporterkę a złoczynca (William Sadler jako pułkownik Stuart) już także mniej przekonujący. Ale w dalszym ciągu swietna zabawa. Ocena 8/10
3. Szklana Pułapka 4 : chociaż wielu po tym filmie jeździ, ja się na nimświetnie bawiłem, jednak widać że humor i sarkazm są tu wyostrzone i bardziej uwypuklone tworząc niemal autopariodę serii. Bardzo dobry Timothy Olyphant jako komputerowy terrorysta, zbędny Justin Long jako przydupas McClane'a, rodzynek w postaci epizodu Kevina Smitha i urocza ozdóbka na osłodę tego wszystkiego w postaci Mary Elisabeth Winstead. McClane jest ładnie po 50-tce jeździ z jednego miajsca w drugie po całym USA, ale nudzić się trudno. I do tego epickie sceny jak ta z helikopterem czy samolotem =]. Ocena 8/10, film w zasadzie w stylu obecnej dekady ale wyjatkowo dobry na tle innych tj, Terminator: Salvation, Aniołki charliego 1,2 [obydwie częsci to beznadziejne gówna z humorem na poziomie serialów tvn typu "Niania" czy "Hela w opałach". Szkoda mi było Crispina Glovera, że brał w tym udział, ale jak widać nie ma ostatnio szczęscia do filmów(SimonSays, Epic MOvie)] Drużyna A, RED, etc.
4. Szklana Pułapka III : także mamy tu do czynienia z bardzo dobrym kinem akcji - w dlaszym ciągu Willis pokazuje klasę, a towarzyszy mu Samuel L Jackson, zero nudy, klimat troche inny ale również zadowala, pomysł też świetny. Film również dostałby ocenę 8/10 gdyby nie jeden koszmarny mankament - usilna próba nawiązania nici fabuarnej z częścią 1, w postaci brata Hansa Grubera z jedynki jako złoczyńcy (w tej roli bardzo dobry Jeremy Irons,zresztą chyba drugi po Rickmanie w serii, jako najlepszy złoczynca). Jeremy Irons został terrorsystą tak jak brat tylko po to by zemścić się na McClane'nie ? wtf ? Do tego Rickman i Irons są w ogóle nie podobni do siebie. To durne, głupie i zupelnie niepotrzebne powiązanie tak potwornie działa mi na nerwy i psuje cały klimat, że muszę obciąc jedną gwiazdkę. czyli 7+/10. Zabawa jednak w dalszym ciągu przednia (przynajmniej dopóki nie dowiemy się że byli braćmi czyli gdzieś w końcówce)
Szklana Pułapka 1-8/10 Świetny początek dobrej serii,unikatowa fabuła,bardzo fajne efekty jak na tamte lata,zero nudy tylko akcja i akcja!
Szklana Pułapka 2 7/8 To już nie to samo,ale też trzyma w miarę dobry poziom.Tym razem sequel gorszy.
Szklana Pułapka 3 9/10 Poprostu najlepsza część ze wszystkich,świetna rola Ironsa,to jest jednak aktor z prawdziwego zdarzenia,reżyseria powala na kolana,akcja non stop która poprostu wyciska pot z czoła;)
Szklana Pułapka 4 6/10 Może i jakaś akcja jest,ale fabuła troszkę BEZSENSOWNA....jeden policjant da radę,masa FBI-nie...trochę dziwne lecz nieprawdziwe.
Film poprostu nadgania świetnymi efektami,i tyle.
Przeciętny film