PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10044898}

Prawdziwy ból

A Real Pain
2024
6,6 66 tys. ocen
6,6 10 1 65905
7,1 78 krytyków
Prawdziwy ból
powrót do forum filmu Prawdziwy ból

Film jest słaby wręcz szkodliwy. Niby niewinnie, pod płaszczykiem nic nie wnoszących ludzkich historii, średnich żartów, przemycana jest w świat informacja o obozach koncentracyjnych w Polsce. Nikt nie wysila się żeby niewtajemniczony w historię widz dowiedział się, że Polska w tym czasie była okupowanym krajem i to nie Polacy zgotowali Żydom taki los. Przypadek? Nie sądzę. Rozmowy sugerują obojętność Polaków, jedyny Polak występujący w filmie jest wrogo i nieprzychylnie nastawiony. Zakrzywiony obraz Polski idzie w świat.

ocenił(a) film na 7
Magdalena_Stalewska

Jestem świeżo po obejrzeniu i nie zgodzę się. Jeżeli ktoś faktycznie szedł na ten film z nastawieniem - posłucham czegoś o holokauście czy Polsce to się faktycznie rozczaruje. To jest tylko tło dla głównego wątku, którym są kuzyni. Jest nawet jedna scena w filmie, gdzie główny bohater mówi przewodnikowi, że nie przyjechali tu dla suchych danych czy statystyk, tylko chcą poczuć tę historię. Tak samo w scenariuszu - nikt nie mówił, że Polska była okupowanym krajem, bo nawet jakby takie sceny się pojawiły to nic nie wnosiłyby dla głównej historii.

I też, co do tych Polaków. Byli przecież:
- recepcjonista w hotelu - bardzo profesjonalny
- kanar w pociągu, który od razu dał wskazówki, gdzie jest toaleta
- kobieta na targu, która sprzedawała kapelusz, od razu chciała dać resztę, a gdy dostała napiwek podziękowała z uśmiechem
- ten niby "wrogo nastawiony" ojciec (a po prostu podał logiczne argumenty czemu nie powinni tam stawiać kamieni)
- syn, który normalnie, w przyjazny sposób tłumaczył
- mieszkańcy/statyści w tle, którzy zajmowali się spokojnym życiem

HesusHernandezMartinez

Właśnie... każdy widzi w tym filmie to, co chce widzieć, stosując własne filtry. Scena na balkonie w Krasnymstawie niezwykle wymowna. W jednym z wywiadów reżyser zachwycał się Polską - tym, jak nowoczesność miesza się z tradycją. I do tego można odnieść tę właśnie scenę, kiedy młode, znające język angielski pokolenie wykazuje zrozumienie i szacunek. Tutaj właśnie doskonale wybrzmiał ten kontrast.

ocenił(a) film na 7
Magdalena_Stalewska

Rzadko ostro udzielam się w internecie ale takie wysrywy jakie tu przeczytałem świadczą że albo ktoś tu nie oglądał filmu albo ma jakie straszne kompleksy na punkcie nie polskości tylko polaczkowatości i projektuje sobie zagrożenia które nie istnieją. Otóż polska nie była pokazana jako zacofana. To że starszy facet w Krasnymstawie (byłaś kiedyś w tym prowincjonalnym mieście czy komentujesz z perspektywy dzielni w wwa?) ma takie a nie inne usposobienie nie jest zadziwiające i wcale źle o nim nie świadczy. Te dyskusje o samochodach z lat 90' to w ogóle jakaś paranoja, że wszystkich bardziej wyeksponowanych aut w tym filmie tylko jedno było bardziej leciwe. Podsumowując współczuję bycia nieszczęśliwym człowiekiem który swoje marne istnienie musi uzasadniać potrzebą atakowania czegoś co kompletnie na to nie zasługuje :/ aaa sam film generalnie w porządku choć bez rewelacji, brakowało tam jakiejś większej puenty 7/10

ocenił(a) film na 7
Magdalena_Stalewska

Ach dopiero zauważyłem, konto na którym tylko jeden film jest oceniony Xd sponsorowane przez Mentzena czy Brauna albo innych kamratów aby pseudopatriotyczni debile bili brawo? Xd

ocenił(a) film na 7
Magdalena_Stalewska

Ale Polacy zazwyczaj są nieprzyjaźni, zwłaszcza ci starsi

ocenił(a) film na 8
Magdalena_Stalewska

"Wrogo nastawiony", hahaha! Ale Polacy tacy właśnie są. Niektórzy. Magdalena, chyba nie zrozumiałaś o czym tak naprawdę jest ten film. Skupiasz się na warstwie wierzchniej, kompletnie pomijając clou tej historii.

ocenił(a) film na 3
Magdalena_Stalewska

Zgadzam się w 100%!!!

ocenił(a) film na 6
Magdalena_Stalewska

Totalna bzdura, jestem właśnie po seansie i nigdzie nie doszukałem się tego o czym klepiesz

ocenił(a) film na 3
Lukasz_Mazur80

https://youtu.be/mu5sqeKNDRs?si=oC4iblVslx907dCC

Magdalena_Stalewska

Nie było tam słowa o polskich obozach, a w Warszawie to ty chyba nigdy nie byłaś.

Magdalena_Stalewska

Naprawdę czasem nie mogę wyjść z podziwu jak niektórzy ludzie kurczowo trzymają się swojej pełnej uprzedzeń i kompleksów bańki .

ocenił(a) film na 3
laura755

ocenił(a) film na 3
Magdalena_Stalewska

Magdalena_Stalewska

Czego się spodziewaliście, że Żyd nakręci uczciwy obraz o historii Polski?

ocenił(a) film na 5
Magdalena_Stalewska

Dziękuję za ten komentarz. Wszystkie opinie wręcz pieją z zachwytu nad drugim dnem tego filmu, nad przeżywaniem utraty kogoś bliskiego, zagubieniem itd. Ja jednak nie mogę przejść obojętnie obok wizerunku Polski, jaki ten film przedstawia i zostawia po sobie! Od 8 lat mieszkam na Słowacji, jestem w Polsce co miesiąc, w Warszawie byłam w ubiegłym roku dwukrotnie i naprawdę, to, w jaki sposób rozwinął się nasz kraj, jest dla mnie zaskakujące. Wiem, że Polacy mieszkający w kraju nie widzą tych zmian za bardzo, ale proszę mi wierzyć - obraz Polski w oczach emigrantów ORAZ KRAJÓW SĄSIEDNICH jest bardzo pozytywny. Patrząc jednak na zdjęcia, jakimi karmi nas ten film, ma się wrażenie, że Polska to bieda, komuna, tak, jak Pani napisała poniżej - taksówki sprzed 30 lat (gdzie uber i nowoczesne samochody to norma!) i ogólnie dramat! Przez to ten film niestety u mnie mocno stracił.

ocenił(a) film na 1
Magdalena_Stalewska

100% racji. W Lublinie pokazali fejkowe wnętrze hotelu Victoria zamiast jego recepcji pokazali portiernię starego urzędu miasta. Stare taksówki które nie jeżdżą w ogóle po tym mieście... Żydzi jak przyjeżdżają do Lublina śpią w porządnych hotelach typu Grand Hotel lub żydowski Ilan. Ogólnie fejk za fejkiem i fejkiem pogania. Pokazali też izraelici swoją wrażliwość na tragiczną historię powstania Warszawskiego. Najpierw scena pełna patosu pod pomnikiem bohaterów getta, a następnie wyglupasy i smichy chichy kilku żydów pod pomnikiem Powstańców warszawskich. Taka to już nacja

Magdalena_Stalewska

Nie sądzę, aby taki był cel twórców. Film tworzył Jessy Eisenberg, który jest absolutnie zakochany w Polsce

ocenił(a) film na 9
Magdalena_Stalewska

omg...To jest film o depresji, reżyser ma polskie korzenie to sobie wymyślił wycieczkę do Polski na podstawie której wrzuci najbardziej powalony motyw jaki się mówi ludziom z depresją. ,,Że kiedyś to były wojny a co Ty masz za problemy". Film jest jednym z lepszych obrazów depresji jakie widziałam ale pewnie znajdzie się fanatyk co wymyśli, że ktoś kręcił film po to żeby zrobić z Polaków nazistów. Jak w tym filmie nawet nie ma żadnych Polaków ani interakcji z nimi....

Magdalena_Stalewska

niektórzy to wszędzie widzą 'szkalowanie wielkiej Polski' dopowiadacie sobie i szukacie sami wrogów na siłę, szkodliwe to są takie posty.

ocenił(a) film na 7
Magdalena_Stalewska

Miejsca eksterminacji Żydów: Treblinka, Bełżec, Sobibór należy zaorać i posadzić tam las, aby nikt nie pamiętał co się tam wydarzyło.

Polska uwolni się od "polskich obozów zagłady".
Polscy patrioci o niepokalanym sumieniu będą spać spokojnie. Nigdy żadnych obozów zagłady Żydów w Polsce nie było.Patrzcie! Tu przecież rośnie las, a tam gdzie las nie rośnie rosną uprawy pod szkłem: pomidory, papryka i czosnek dla starozakonnych. Przecież wiadomo, że Żydzi lubią czosnek, zawsze od nich czosnkiem jechało.

ocenił(a) film na 8
Magdalena_Stalewska

Serdecznie Pani współczuję.

ocenił(a) film na 10
Magdalena_Stalewska

Jak dla mnie było pokazane wszystko, na początku taxi jakiś stary Mercedes ale później wysiadają z nowego Merca. Warszawa pokazana i szklane wieżowce i szare bloki, osiedle za żelazną bramą. Lublin pięknie. Konduktor znał angielski i był miły. Tak jest w rzeczywistości też, gdy ostatnio jechałem pociągiem. Każdy tu widzi to co chce zobaczyć moim zdaniem.

ocenił(a) film na 6
Magdalena_Stalewska

Pani jest chorą osobą. Schizofrenia to nie są żarty. Proszę udać sie do specjalisty.