PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=837}

Podziemny krąg

Fight Club
1999
8,3 640 tys. ocen
8,3 10 1 640227
8,6 84 krytyków
Podziemny krąg
powrót do forum filmu Podziemny krąg

"Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy za pieniądze, których nie mamy żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy"

Jak pierwszy raz oglądałem FC właśnie ten cytat zapamiętałem (jak sądziłem pochodził z filmu). Jednak wczoraj znowu obejrzałem FC i coś takiego nie zostało nawet wypowiedziane (pierwszy raz oglądałem z lektorem, a drugi z napisami). Przejrzałem więc kilka scen, w których mógł pojawić się cytat tak przetłumaczony przez lektora i też go nie było. Potem poszukałem cytatu przeglądając polskie i angielskie napisy i się nie pojawił. Szukałem na IMDB i też go nie było. Szukałem również na zagranicznych stron internetowych i tam pojawiał się bardzo często. Raz był przypisywany Nortonowi, raz Tylerowi Durdenowi, a nawet Chuckowi Palahniukowi (autorowi książki, na której podstawie powstał film. Książkę przeczytałem i przejrzałem w oryginalnej wersji językowej. Cytatu nie było) . Udało mi się ustalić, że cytat pochodzi z książki Deve'a Ramseya "The Total Money Makeover: A Proven Plan for Financial Fitness". Jednak ta książka została wydana w 2003 roku, więc cytat nie mógł pojawić się w filmie. Wiem, ze podobne zdanie do tego cytatu wypowiedział Tyler Durden w 70 minucie filmu, ale to nadal nie wyjaśnia dlaczego ów cytat jest przypisywany do Fight Clubu. Może ktoś z Was wie o co w tym wszystkim chodzi?

kamil11osin

Też mnie to zaciekawiło

kamil11osin

“We buy things we don’t need with money, we don’t have to impress people we don’t like” -
Tego zdania używał Chuck Palahniuk czasami było umieszczane w różnych wydaniach.jego ksiązki
Pierwszym autorem tych słów jest Will Rogers w oryginale jest to -
''Too many people spend money they haven't earned, to buy things they don't want, to impress people that they don't like''

w filmie podobne zdanie mówi Tyler
https://www.youtube.com/watch?v=ByqRVviyOiQ

ocenił(a) film na 9
Ezix

Wielkie dzięki

kamil11osin

Alan watts. Sporo cieekawych wykładów na przerózne tematy znajdziesz w internecie. Polecam

kamil11osin

cytat pochodzi z książki Dzieci szczęścia- Herman Schener

ocenił(a) film na 9
katarinam_filmweb

Nie. Pierwsze wydanie tej książki jest z 2011 roku, a więc 12 lat po premierze filmu

ocenił(a) film na 9
kamil11osin

Przecież jest to w filmie, bodaj w knajpie gdy piją browary.

ocenił(a) film na 8
kamil11osin

Kto dokladnie to pierwszy wymyslil moze nie jest az tak istotne tylko dlaczego to wymyslil?

To jest krytyka konsumpcjonizmu i bezmyslnego kupowania pierdół ktore ida zaraz na smietnik. Np zeby wygodnie sie wyspac potrzebujesz kilku europalet i materaca no ale nie bedzie to tak dobrze wygladac jak rogowka za 5 tys zl przynajmniej. Dzis zeby rozroznic co jest dobre a co tylko wyglada i imituje cos dobrego trzeba poswiecic sporo czasu na badania rynku i czytanie jesli w ogole ktos potrafi sobie zadac pytanie Co to znaczy ze dana rzecz jest dobra? Z czego musi byc wyprodukowane? Z jakich czesci albo materialow? Czasem cos co jest stare i tanie moze byc duzo lepsze od nowego i drogiego ale konsupcyjne zombie tego nie wiedza bo na sama mysl wykonania pracy umyslowej juz oblewaja sie potem. Latwiej kupic bez zadawania pytan, na raty 0%