PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31755}

Ognie polne

Nobi
1959
7,8 1,1 tys. ocen
7,8 10 1 1113
9,0 5 krytyków
Ognie polne
powrót do forum filmu Ognie polne

Na film trafiłem przez przypadek.
Historia tułającego się żołnierza szukającego nowego oddziału. Wstrząsający obraz rzeczywistości po wyniszczającej wojnie(która jest już praktycznie przegrana). Naturalizm, psychologiczne ujęcie zachowań człowieka w ekstremalnej sytuacji(głód, strach, chęć przetrwania. Przedstawione są tu ludzkie wraki, dookoła których toczy się wojna. Trup ściele się gęsto, a największą nadzieją jest to, że Jankesi dobrze ich potraktują(nakarmią), gdy będą w niewoli. Pokazuje do czego jest zdolny człowiek aby przeżyć.
Dobre sceny: degustacja soli przez żołnierzy, wywołująca łzy szczęścia. Świetnie wyreżyserowany scenariusz. Od samego początku czuć, że to dzieło wybitne i aż trudno uwierzyć, że film powstał w 1959(doskonale się go ogląda). Jestem zachwycony i być może będzie 10/10
Gorąca polecam!!!!!

ocenił(a) film na 9
marcinus10

Przyznam że te całe rekomendacje na nowym filmwebie to całkiem dobra opcja bo tak odkryłem ten film... Jest to dzieło rewelacyjne i genialnie opowiedziane. Zrobione z lekkim dystansem, a i tak pełne bólu i emocji. Patrzymy jak dochodzi do powolnego zezwierzęcenia żołnierzy którego stara się uniknąć główny bohater. Uwielbiam tego typu obrazy, pokazują wojnę taką jaka jest na prawdę, bez patosu i patriotyzmu. Świetne są sceny gdy sanitariusze uciekają ze szpitala zostawiając rannych, lub ta z butami. 9/10- trzeba zobaczyć.