PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10010007}

Obcy: Romulus

Alien: Romulus
2024
6,4 43 tys. ocen
6,4 10 1 42729
6,3 54 krytyków
Obcy: Romulus
powrót do forum filmu Obcy: Romulus

...zaczyna się fajnie, kolonia wygląda nieźle, jest brud, retro elektronika podobna do tej z jedynki, a później jest coraz gorzej, w pewnym momencie dostajemy nieprzerwaną (dosłownie nieprzerwaną) akcję bez klimatu i całość zaczyna przypominać Jeaunet'a. Końcówka... powiem tylko tyle że już ją widzieliście. Rola kolesia grającego androida to jakaś pomyłka, gościu gra jakby grał osobę upośledzoną umysłowo, cały czas mina odrzuconego, niezrozumianego i przewrażliwionego nastolatka w ciele dorosłego faceta który ma zachowywać się jak android. 5/10, i to w większości za scenografię.

ocenił(a) film na 4
Jomaha_Jomaso

Mam te same odczucia, gdzieś tak w połowie już nie obchodziły mnie losy bohaterów, irytujący Andy, którego co chwilę trzeba było re-re-resetować... rozczarowanie...

ocenił(a) film na 6
JohnnY_8

Plus za scenografię i parę easter eggów dla fanów. Niestety mamy to czego się obawiałem - zlepek scen z z 1 i 2 plus szczypta Prometeusza. I niestety może 5% własnej inwencji scenarzysty. 

ocenił(a) film na 8
xluke_v

Hybryda człowieka i ksenomorfa to chyba najlepszy moment w filmie.

ocenił(a) film na 7
Jaskier16

błagam nie bluźnij bo ten stwór to gwałt na marce Obcy, juz hybryda z 4 byla 100x bardziej sensowna niż to coś co NIC nie wniosło do świata Obcego oprocz fatalnego designu rodem z tanich filmów SF klasy B 

ocenił(a) film na 6
MJRegul

Też mam takie odczucie - w 4 wygladał lepiej i straszniej. Obaj są wciśnięci na siłę ale ten tutaj wywołuje uśmiech politowania.

ocenił(a) film na 1
MJRegul

Przecież to jest troll który pisze to tylko po to żebyś się zdenerwował i coś odpisał. Rusz mózgownicą chłopie, tamtego Filmwebu na którym byli wyłacznie ludzie którzy mieli coś ciekawego do napisania i interesująco dyskutowali nie ma już pewnie od 15 lat.

ocenił(a) film na 8
patryks2

ch*ja się znacie na kinematografii

ocenił(a) film na 8
MJRegul

Hybrydy się różniły, bo ta z Romulusa miała dodatkowo geny Inżynierów. Ciekawym pomysłem było zaangażowanie ponad 2 metrowego koszykarza zamiast używania CGI.

ocenił(a) film na 8
Jaskier16

Alien Slender Man to idealna postać do tworzenia memów.

ocenił(a) film na 5
Jaskier16

Moim zdaniem najgorszy. Niestety niewykorzystany potencjał. Najlepsza scena w filmie, to ta, w której główna bohaterka widząc, że urodzone stworzenie przypomina ludzkie niemowlę, waha się. To właśnie w tym momencie można było zbudować coś wielkiego. Niestety poszło to w złym, obrzydliwym kierunku

ocenił(a) film na 5
MalTel

Dodam tylko, że cały film oglądało się nieźle jednakże bez krzty adrenaliny i strachu. Faktycznie wersja dla bardzo młodego i delikatnego pokolenia (nie umiejszając nikomu).

ocenił(a) film na 6
Jomaha_Jomaso

"gościu gra jakby grał osobę upośledzoną umysłowo cały czas mina odrzuconego, niezrozumianego i przewrażliwionego nastolatka w ciele dorosłego faceta"
Jesteś pewien, że cały czas tak grał?
Dla osoby która obejrzała film w całości, trudno będzie się zgodzić z powyższym cytatem.
Mógłbym napisać dlaczego, ale nie będę spoilował fabuły :)

ocenił(a) film na 7
stellar_kid

Dokładnie, on miał tak zagrać. Bardzo dobrze odegrał rolę zaprogramowanego androida. 

ocenił(a) film na 8
J_reverse

Dokładnie, był najlepiej zagraną i najciekawszą postacią

ocenił(a) film na 5
arieljarosz

Był nudny …oczywiście chcą prania stworzyć nową ripley,ale ta silna niezależna kobieta słaba….nudna,bez charakteru. Końcowy wpis do dziennika …zarżnięty z 1

ocenił(a) film na 8
arieljarosz

To prawda, mimo że został przeprogramowany aby służyć korporacji, to nadal próbował chronić Rain.

ocenił(a) film na 5
Jomaha_Jomaso

Zgadzam się. Wygląda to tak jakby ktoś miał wspaniałe narzędzia, żeby zrobić świetny film i nie do końca wiedział jak. Scenografia stylizowana na oryginalną, świetna muzyka, genialne zdjęcia no ale…. Czułem się jak bym oglądał grę liniową. Zaliczanie kolejnych etapów i ciągła ucieczka. Bohaterowie na tym statku powinni na dłużej się zadomowić, poznawać zagrożenie stopniowo, nawiązać ze sobą relacje, tak żeby poczuć narastającą grozę i bezsilność. No nie wiem. Czegoś mi zabrakło. Tak jakbym oglądał oglądał Gladiatora bez Maximusa. Film wygląda pięknie ale nie ma w nim dawnej grozy

Jomaha_Jomaso

Fruwanie między kwasami obcych, chodzenie po cichu między twarzołapami, uszkodzony statek sam wlatuje do hangaru na pełnej szybkosci.  Fatalnie zagrany android.  To za dużo atrakcji na jeden seans.

Jomaha_Jomaso

90% tego filmu to copy->paste z pozostałej sagi.

Jomaha_Jomaso

Uwaga spojlery. Ten android jest wadliwy, dlatego jest jak upośledzony. Właśnie bardzo dobrze zagrane te fragmenty. Dopiero potem jak dostaje dodatkowy chip zachowuje się inaczej. 

ocenił(a) film na 9
Jomaha_Jomaso

Android taki właśnie miał być, po upgrade całkowicie się zmienił. Ktoś tu chyba więcej popkornu jadł niż film oglądał

ocenił(a) film na 5
ravz83

Ja wiem że on jest wadliwy. Po prostu nie kupuję androida który po uszkodzeniu zachowuje się jak nastolatek z problemami emocjonalnymi. To wciąż robot i zupełnie nie pasuje do pozostałych androidów z sagi.

ocenił(a) film na 1
Jomaha_Jomaso

Ten film to lewacka propagandówka na pełnej kurtyzanie - obcy i cała ta odgrzewana historia to tylko dodatek (stąd nie musi być specjalnie udany, bo nakręcenie czegoś świeżego nie jest tu celem). Programowanie tłuszczy przeprowadza się powtarzaniem im bez ustanku tych samych idei które chce się im wprogramować aż zobojętnieją biernie zaakceptując nowy porządek - tutaj pogarda i updaek białego mężczyzny, zastąpienia go czarnym i połączenia z białą kobietą. Obejrzyj jeszcze raz film zwracając uwagę na nawet nie dialogi ale wypowiedzi-oświadczenia czarnego i bohaterki które,jeśli się weźmie pod uwagę sytuację w któej się znajdują, są kuriozalne: będę ci wierna(?!), nie opuszczę cię, zmienię cię i będziemy razem a on z koleii stanowczo mówi żeby nie traktować go -już więcej- jak dziecka bo weźmie odpowiedzialność i ich uratuje. To są elementy wysadzające aktualny model społeczny i nie są tam przypadkowo. Poza tym nie ma takich czarnych ani nie ma takich kobiet i nigdy nie będzie.

ocenił(a) film na 9
patryks2

Uuuu ja chyba już jestem zindoktrynowany bo kompletnie na to nie zwróciłem uwagi. Weź chłopie zmień dilera

ocenił(a) film na 4
Heksyn

Oczywiście, że jesteś.

patryks2

Bardzo słuszna garść spostrzeżeń. Nie zwróciłem na większość uwagi. To aż przerażające, jak skutecznie można prać mózgi kinematografią. I to na poziomie podprogowym.

ocenił(a) film na 4
Jomaha_Jomaso

Generalnie ta obsada nie zachwyca. Prawie wszyscy to jakieś rozemocjonowane twory bez charyzmy - 'Ojej co my teraz zrobimy, ojej to moja wina, nie to moja wina'. Przez te niektóre dialogi to aż oczy mrużyłem w kinie. W ogóle ta baba z tym białym karabinem wyglądała komicznie. Obejrzałem przed seansem dwie pierwsze części Obcego i sorry, ale ci aktorzy, dialogi nie mają podjazdu do Ripley itd. Porównajcie sobie rolę Bishopa z pierwszych obcych z tym typem, nawet już nie pamiętam jego imienia.

ocenił(a) film na 4
Jomaha_Jomaso

Najgorsze jest to, że film Jeuneta (najsłabszy z czterech z Weaver) fabularnie i dramaturgicznie mimo wszystko bije Romulusa na głowę. Co się stało ze scenarzystami? Covid wyżarł im mózgi czy jakiś inny wirus sprawił, że względem scenarzystów sprzed choćby 20 lat sprawiają wrażenie jakby mieli IQ obniżone o co najmniej 20 punktów?

ocenił(a) film na 8
per333

Jeunet miał do dyspozycji doborową obsadę, oprócz Weaver, była Winona Ryder, Ron Perlman, Brad Dourif, Michael Wincott i świetni aktorzy charakterystyczni Leland Orser i Dominic Pinon. Dodatkowo Raymond Cruz czyli Tuco z Breaking Bad.

CorporalHicks

Na brak pomysłu najlepsza obsada nie pomoże. A jak widać od 25 lat nikt nie ma pomysłu co dalej (albo co wcześniej), ze Scottem na czele.

ocenił(a) film na 8
nadszyszlownik

Racja, gdyby tylko cały film był na tym poziomie co scena pod wodą i na drabinie...