Masa rzeczy które tu nie pasowały. Light który w anime był wysokim,szczypłym przystojniakem na którego leciały laski a jego iloraz inteligencji przewyższał nawet najwieksze umysły na świecie.
Tu zrobili z niego nerda/underdoga który pyta się pół nagiej stojącej przed nim laski czy może ją pocałować. Serio ?
L jest czarnoskóry ...ehh nie to żebym był rasistą ale charakterystyczne u L było to że mało sypiał i mogliśmy to zauwazyć ponieważ miał worki pod oczami których nie widzimy bo nasz protagonista jest pierdo***nym murzynem.
Mogli choć odrobine zaczerpać z oryginau.
Mia była naprawde zbędna w tym filmie. Gościu mówi ledwo poznanej lasce o notatniku i o tym jak zabija WTF?.Light nigdy by tak głupio nie postąpił. Mogli się skupić w pełni na Light'cie jego relacji z ojcem, L i Ryuuk'iem.
Co wyście zrobili z tą postacią?!
Zostawić powinni ewentualnie furtke na sequel i tam dać dopiero tą laskę.
Postacie są bardzo słabo zarysowane, akcja dzieje sie za szybko. Ktoś kto nie miał do czynienia z anime nie będzie wiedział co się dzieje na ekranie.
W anime spotkanie L i Light'a było efektem wow coś czego nikt się nie spodziewał tutaj było puste i nijakie.
Bardzo słabo wyjaśnione są poszczególne elementy np. to że jeżeli nie wpiszesz przyczyny śmierci w notatniku to zginiesz na zawał. Tutaj nie ma o tym słowa a to dość ważny dla fabuły element.
L i Light - ich relacja była świetna (w anime ) jeden przechytrzał drugiego i to w taki sposób żebysmy na to nie wpadli a tutaj dowiadujemy się po fakcie czego dokonał L i licząc że zrobi to na nas wrażenie.
Amerykanie czasem niech pierdo*ną się w głowę bo zabierają sie za ekranizację czegoś o czym nie mają pojęcia i nawet nie starają się tego zrozumieć.
....dalej już mi się nawet pisać nie chce. Spore rozczarowanie.
kolega wyżej jasno poinformował to nie jest EKRANIZACJA, tylko ADAPTACJA. Proponuję najpierw zaznajomić się ze znaczeniem tych dwóch pojęć, a dopiero potem stwierdzać czy coś jest żartem, czy też nie.
Jeżeli chcesz tłumaczyć idiotyczne, pozbawione jakiegokolwiek pomyślunku decyzje, kompletnie zmieniające postaci tym że zmieniono serial w film to proszę bardzo. Dla mnie takie tłumaczenie to głupota.
Pomyslunku? Co to za slowa? Dalej nie rozumiesz, ze adaptacja to przeniesienie czegos na zupelnie inny grunt. Jezeli oczekujesz od adaptacji, podkreslam ADAPTACJI oczekujesz przeniesienia mangi/anime 1:1 to proponuje zaznajomic sie z roznicami miedzy ekranizacja, a adaptacja, a dopiero potem doszukiwania sie glupoty w produkcji Netflixa.
Jak manga dostaje green light dla adaptacji, a nie dla ekranizacji.
Adaptacja, bo było głównie to samo co w oryginale,
tyle, że niektóre mniejsze sceny zostały zmienione czy usunięte, bo nic nie wnosiły do fabuły.
Tutaj nawet reżyster stwierdził, (próbował się bronić po fali krytyki), że to nie jest "adaptacja", choć pod to podchodzi, ale dla niego to "reimagine" sam film promowany jest jako "Oryginalny film Netflixa", który oparty jest na pomyślę kogoś innego ("based on manga Death Note")
Tylko w filmach zagranicznych "adaptacja" ma zupełnie inne znaczenie niż w przypadku mangi, dla których "adaptacja" oznacza, że anime będzie jak najlepiej odwzorować fabułę i postacie z mangi.
Nigdy nie spotkałem się z określeniem, że anime jest adaptacją mangi. Możesz podać odnośnik kto i gdzie tak to zdefiniował?
podlinkowałaś mi newsy na wiosnę 2018, nie ma tu nigdzie informacji o tym, że anime jest adaptacją mangi
Related Anime
Adaptation: Death Note
Summary: Death Note Rewrite
https://myanimelist.net/anime/1535/Death_Note
Adaptation w angielskim może oznaczać adaptację ale również ekranizację w zależności od formy użycia
Bardziej chodziło mi o definicję niż takie wyrwane ze strony urywak, który formalnie nie odnosi się do niczego.
"Popularne mangi są adaptowane na filmy animowane i seriale anime." https://pl.wikipedia.org/wiki/Manga
"Sometimes, an existing anime series gets a manga adaptation" http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/manga
Dla mnie adaptacja, to po prostu przeniesienie historii, postaci z mangi do anime.
Oglądając anime nie musisz sięgać do mangi, ponieważ historia przedstawiona w anime jest taka sama jak w mandze.
Bywa tak, że adaptacja nie jest na podstawie mangi, ale wtedy jest to określane jako "alternative version", "alternative setting".
Wikipedia to nie jest najlepsze źródło wiedzy. Sprawdź teraz co możne zrobić każdy w minutę.
Dlaczego?
Niektóre strony są zablokowane, więc niektórych nie można edytować.
Jeśli wikipedia Ci nie pasuje, to nie wiem jakaś inną stronę Ci mogę podać.