PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=583390}

Nietykalni

Intouchables
2011
8,6 703 tys. ocen
8,6 10 1 703352
7,1 86 krytyków
Nietykalni
powrót do forum filmu Nietykalni

naprawde rzygac mi sie chce jak to widze. film spoko, jak na komedie ok, naprawde dobry ale na
litosc boska... film nie powinien byc nawet w top100 a jest 3? wtf jakim prawem.

ocenił(a) film na 7
dani2706

Ranking filmwebu można sobie wsadzić sam wiesz gdzie, pociesz się IMDB:)

Ryloth

Pewnie, że się pocieszam :) Ale naprawdę mnie boli jak takie coś widzę na swojej ulubionej stronie filmowej :)

ocenił(a) film na 8
Ryloth

Ranking IMDB wcale nie dużo lepszy ^^. Co do Nietykalnych się zgadzam, zdecydowanie ten film nie zasługuje nawet na TOP 50 .. ale pisanie, że ranking IMDB jest dobry to głupota.. Dużo filmów jest tam za wysoko .. i równie dużo za nisko.. Przykład - Mroczny Rycerz na 6 miejscu w historii, a Zielona Mila na 61 ? śmiechu warte ; )

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Akurat Mroczny Rycerz jest na swoim miejscu, bo to znacznie lepszy film od tego dramaciku... Chociażby dlatego IMDB jest lepszy, tam kupa filmów jest wyżej niż u nas. Na filmwebie jest masa hejterów, trolli i "znafców"(dramaciki lepsze od wszystkiego) przez co filmy są zaniżane. Przykładem jest trylogia Nolana - tam wszystkie 3 części są dużo wyżej niż u nas, bo na to zasługują, a nie tutaj przyszli fani Burtona albo "znafcy" i poobniżali oceny. Matrix, TDKR, Batman Początek, TDK, Terminator 2, Władca, Stara Trylogia, Ostatni Samuraj, - to tylko przykłady filmów, które u nas mają zaniżone noty. Wymieniać dalej? Chyba nie trzeba. Na IMDB nie ma też tak wysoko przede wszystkim tych nietykalnych, ale też forresta, króla lwa, mili, pamiętnika, itd.

ocenił(a) film na 7
Ryloth

Aha, jeszcze Obcy ma zaniżoną tutaj ocenę.

ocenił(a) film na 7
Ryloth

I Szklana Pułapka

ocenił(a) film na 9
Ryloth

Każdy ma inny gust, dla mnie np OBCY to porażka film, Ty lubisz i nie mam Ci za złe, a dla mnie to dno, w ogóle nie ciekawe, wolę Nietykalnych :)
pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
Soldier13

Nie jestem fanem Obcego, bo go nawet nie widziałem xD

ocenił(a) film na 8
Ryloth

Widać dla Ciebie definicją dobrego filmu jest masa efektów i totalna rozpierducha .. a nie przesłanie filmu ;D Może nie dorosłeś po prostu do filmów pokroju Zielonej Mili.. które niosą ze sobą coś pięknego ;). To nie złego, ponieważ kiedyś też wolałem takie kino.. ale pisanie, że "Zielona Mila" to jakiś tam dramacik to głupota totalna. O ile Mroczny Rycerz niesie ze sobą jeszcze jakieś przesłanie..to Szklana Pułapka jest typowym filmem akcji.. dobrym, ale bez przesady. Na wysokie miejsca w rankingu zasługują ambitniejsze filmy, a nie jakieś bajeczki.. Kiedyś może dorośniesz i zrozumiesz o co chodzi.. i tyle mam do napisania.

ocenił(a) film na 7
VictoR__

O widzę, że kolejny "znafca" się znalazł, co to głosi, że dramaciki są lepsze od innych filmów. Guzik prawda. Genialny film akcji = genialny dramat. To co odróżnia dramat od dramaciku, jest, jak ja to nazywam, "polot". Prestiż, Ojciec Chrzestny I i II, nawet Skazani czy Forrest(trochę ma) mają to coś. Natomiast nietykalni, mila, czas apokalipsy - to wszystko filmy, które mają być wysoko, które należy niby hołubić, bo poruszają ważne problemy, ale na ekranie wieje nudą(nie chodzi tu o żadne pościgi czy coś takiego) i na siłę każą wyciskać łzy. To są tylko dramaciki i nic poza tym, żadne ambitne kino. To co dobre w książce, niekoniecznie musi być dobre na ekranie.

Czas Apokalipsy porusza problem żołnierzy z Wietnamu, ale to samo jest również w Rambo I czy II. A że w Rambo jest znacznie więcej "polotu", więc automatycznie wynika z tego iż Rambo to lepszy film.

Ambitne kino nie oznacza dramatu. Stworzyć genialny film akcji jest trudniej niż genialny dramat. Mroczny Rycerz(i pozostałe dwie części) jest takim filmem. Matrix, Terminator, Szklana Pułapka też są(ale trochę mniej). A czy w tych filmach jest masa efektów i totalna rozpierducha? Raczej nie. Poza tym, wg mnie, to Powrót Króla jest najlepszym filmem w historii, tuż przed Imperium Kontratakuje - w tych filmach również nie ma totalnej rozpierduchy ani masy efektów. A najgorzej ocenionym przez mnie filmem jest właśnie projekt, w którym pełno efektów i totalnej rozpierduchy - SKyline. Zastanów się, zanim coś palniesz.

Mam nadzieję, że to ty właśnie dorośniesz i zrozumiesz, że dramaty nie są lepsze od filmów akcji(tak jak genialne dramaty nie są lepsze od genialnych filmów akcji). Na IMDB to rozumieją, w Polsce jeszcze zacofanie pod tym względem.

PS. Zielona Mila może i ma piękne przesłanie, ale ogląda się ciężko, podobnie jak Czas Apokalipsy, Czarny Łabędź - a dramat na TOP 10 musi mieć i jedno i drugie. Samo przesłanie nie wystarczy. Tak jak polityk, który ma szlachetne hasła, ale nie umie ich sprzedać, nie osiągnie nic, tak i dramat z samym tylko "pięknym" przesłaniem nie jest wart powtórnego obejrzenia. Bitwa Warszawska, Bitwa pod Wiedniem - to też filmy ambitne(w każdym razie z założenia), ale jakimś cudem nie są zbyt wysoko w rankingu, nie mają wiele pochlebnych opinii. A filmy o podobnej tematyce, jak Braveheart, Gladiator, Robin Hood, Ostatni Samuraj jakoś są znacznie wyżej. Zastanów się dlaczego. Może ma to coś wspólnego z tym "oglądaniem".

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
VictoR__

Aha, Gwiezdne Wojny to bajeczka? Gwiezdne WOjny są dla niedojrzałych? No to się skompromitowałeś na całej linii. Nie mam ochoty z kolejnym "znafcą" dyskutować.

Tak, Polacy są zacofani, bo ciągle tylko na filmy narzekają, zamiast się nimi cieszyć i lubują się w dramacikach. O umiejętności robienia filmów już nie wspomnę. Już chyba dosyć smutku było w naszej historii... Podałem przykład kupy filmów, które mają zaniżone u nas oceny przez hejterów, trolli i "znafców" z trylogią Nolana na czele. Ni u w TOP 100 są poupychane filmy, które powinny być trochę niżej: mila, forrest i ci kuriozalni nietykalni między innymi

Ty obejrzałeś jak miałeś 6-7 lat - szczerze wątpię, by ci rodzice dali. Ja miałem pecha i dopiero teraz po maturze mogłem sobie obejrzeć serię Terminatora, Szklanych Pułapek czy Matrixów.

Powtarzam jeszcze raz, jeżeli uważasz, że dramaty są filmami lepszymi od filmów akcji to nie mamy o czym rozmawiać, a ty się tylko kompromitujesz. Ambitne kino, to też między innymi Star Wars czy Władca Pierścieni, trylogia Nolana itd. To nie tylko dramaciki. Genialny dramat = genialne kino akcji.

VictoR__

Ładnie piszesz, ale podważaniem wielkości Gwiezdnych wojen wszystko zepsułeś. To nie Harry Potter ani Opowieści z Narnii. Szklana pułapka? Przecież to jest prawdziwa klasyka wśród filmów akcji. Ten film po tylu latach w ogóle się nie zestarzał. Za Terminatorem średnio przepadam, bo ogólnie sci-fi mi nie wchodzi, ale jakąś tam klasyką jest. Jeśli chodzi o dramaty to dla mnie gatunek jak każdy inny. Nie patrzę na gatunek i film akcji może być dla mnie arcydziełem tak samo jak i dramat chociaż prawdą jest, że niektórym gatunkom trudniej się przebić. Hity wojenne poruszające problem wojny wietnamskiej są (nie wiedzieć czemu) wychwalane - Czas apokalipsy, Full Metal Jacket, Łowca jeleni itd. Wojenne o II wojnie światowej też mają przebici - Pianista, Lista Schindlera, Bękarty wojny (i tutaj się zgadzam, bo te filmy dla mnie są świetne w porównaniu do tamtych). Filmy gangsterskie mają przebicie. Te 2 gatunki mają przebicie. Filmy akcji trudno docenić, bo większość ogląda jest dla frajdy i to wszystko. A Szklana pułapka to KLASYKA, absolutny top jeśli chodzi o akcję. Mroczny Rycerz zaś to fenomen, zwłaszcza jeśli chodzi o te czasy.
Większość filmów tutaj jest za wysoko, bo porusza jakiś tam problem (mistrzem jest Forrest, bo pokazana jest tam wojna wietnamska, hipis i kilka innych wydarzeń a do tego film wzrusza) jak np. wyżej wspomniane filmy poruszające wojnę wietnamską. A taki Mroczny rycerz nie porusza żadnych ważnych wydarzeń (jest filmem pod rozrywkę, jest wzorowany na komiksie) i dlatego jest tak niedoceniony.
Ranking na IMDB nie jest doskonały, ale jest lepszy niż ten tutaj i to nie podlega dyskusji. Tam nie ma multikont ani internetowych trolli.
Jeśli chodzi o Zieloną Milę to jak widać - za granicą nie ma takiego ubóstwiania tego filmu. Tutaj najwięcej głosów ma...Zielona Mila. Ten film jest modny wśród Polaków. Mówi mi to internet i mówi mi to społeczeństwo. Gdyby taka moda była na Titanica to w tydzień ten film z 700 miejsca wpadłby do top100. Taki już nasz naród - ktoś powie, że dobry to dobry ech..

61 miejsce to odpowiednie miejsce dla tego filmu. 6 dla Mrocznego Rycerza? Nie wiem, ale Top25 to minimum.

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Żałosny jesteś, nie chce mi się gadać z kolejnym "znafcą" co tylko dramaciki uważa za dojrzałe filmy a trylogię Mrocznego Rycerza, Star Wars czy WP za bajeczki.

Genialny dramat stoi na równie z genialnym filmem akcji. Zielona Mila to nie jest film na TOP 10, a zwłaszcza już tacy Nietykalni. Mroczny Rycerz wcale nie jest niedoceniany, wszedł do klasyki kina i jest tego odzwierciedlenie w światowym rankingu. TDK - 6. msc, TDKR 57. BB 105.

Nie oglądałem tych filmów dlatego, że mi ktoś zabraniał, tylko dlatego, że jakoś nie trafiałem na nie w telewizji... Albo leciały za późno.

Tak, moim ulubionym gatunkiem są filmy akcji, sci-fi, fantasy z polotem, efektami i rozmachem. Mam gdzieś to, czy uważasz mnie za dziecko czy nie. Opinia "znafcy" znaczy na tym forum tyle co nic. I gadając tak dalej będziesz tylko olewany.

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Imperium Kontratakuje, Powrót Króla, Mroczny Rycerz to nie bajeczki, masz chyba przerost dojrzałości czy coś takiego skoro uważasz że to wszystko jedynie bajeczki.

"znafca" to nie tylko fanatyk dramacików(nie mam ochoty przeglądać profilów osób, które mnie mało obchodzą, wybacz), ale głównie taka osoba, która filmy akcji, fantasy, sci-fi uważa za takie gorszej kategorii, które nie mogą się równać z dramacikami, wyciskaczami łez czy "filmami z wielkim przesłaniem". A że ty taki jesteś i się ciągle kompromitujesz nazywając wszystko bajeczkami, to nie miej pretensji, że ciebie nazywam "znafcą". I większość się ze mną zapewne zgodzi.

Tak, jestem tak wielkim fanem Harrego Pottera, że prawie wszystkie filmy oceniłem na 7, a dwa na 6. Jedynie Insygnia Śmierci oceniłem na 9, bo wreszcie reżyser pokazał klasę. To czyni ze mnie wielkiego fana HP. Akurat książki przeczytałem wiele razy, bo są świetne, ale jakimś wielkim fanem nie jestem...

Skazani na Shawshank nie przoduje dlatego, że niesie jakieś przesłanie. Historia człowieka, który został wrobiony w morderstwo, męczy się w więzieniu, ale następnie ucieka. Praktycznie to samo jest w "Ściganym" Skazani na TOP 1 nie zasługują, ale specjalnie mi to nie przeszkadza. Nietykalni w TOP 3 bije wszystkie możliwe scenariusze na głowę. Już nawet Pokemony czy Zielona Mila na pierwszym miejscu byłoby bardziej zrozumiałe... A Skazani to po prostu bdb historia z happy endem, ale więcej przesłania ma już TDK...

Tak, jak dla ciebie Star Wars to bajeczka, gdzie latają z mieczykami, to nie mamy o czym rozmawiać. Jesteś po prostu żałosny i tyle. Jesteś jeden jedyny, który uważa, że Star Wars, Władca Pierścieni czy trylogia Mrocznego Rycerza to bajeczki dla dzieci. Żyj w swoim urojonym świecie, ale uwolnij filmweb od kolejnego "znafcy".

"Znafco" gadający o przesłaniu - każdy film je ma. Tylko jedne nie skupiają się 120 minut na nim tak jak dramaciki a wyrażają je w jednej scenie albo całą przedstawioną historią.

Dla mnie kino to rozrywka, odprężenie od codzienności. Ty sobie możesz się umartwiać takimi Czasami Apokalipsy, ale to że ty się nimi torturujesz, nie znaczy, że jesteś dojrzalszy albo masz lepszy gust ode mnie oraz innych. A "dzieciaku" to sobie możesz gadać do podstawówki panie "dojrzały"

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Ta, najlepiej schować się z maską "dojrzałego, co to nie będzie z pospólstwem gadać". Mów swoje, twoja opinia mnie nie obchodzi, podobnie jak zresztą zapewne większości użytkowników. Każdy mądry się pozna na kimś takim jak ty. A poza tym nadmiar emotikonek w wypowiedzi świadczy o tym, o czym zapewne jako bardzo dojrzały człowiek już wiesz, iż robisz z siebie, użyję twojego określenia, "gówniarza"

Hmm, raczej nie zabolała, ja staram się odpisywać na argumenty, a ty tylko potrafisz obrażać tych, co mają inny gust niż ty i uważasz się za dojrzalszego niż cała reszta, bo oglądasz bardzo ambitne filmy z jakże głębokim przesłaniem jak Mila, Czas czy Skazani. Człowiek, który oczekuje od kina rozrywkę i odprężenie jest niedojrzałym dzieciuchem, który ogląda bajeczki. Taka jest twoja opinia. I nie zdziw się jeżeli nikt jej nie poprze.

Większość filmów każdego rodzaju(no, może poza horrorami) przekazuje to co najważniejsze: miłość, przyjaźń, zaufanie, lojalność, patriotyzm, nadzieję itd. Ludziom nie potrzeba przesłań takich jak w Czasie czy Skazanych. Owszem, film można obejrzeć, w swoim gatunku jest zapewne jednym z lepszych, ale to nie znaczy, że jak ktoś go nie lubi albo woli obejrzeć co innego, to ma gorszy gust albo jest niedojrzały. A ty swoimi wypowiedziami, zwłaszcza drugim akapitem, właśnie swoją niedojrzałość prezentujesz.

Ja nazywam rzeczy po imieniu "znafco". I nie używaj cały czas tego cytatu, pewno nawet nie wiesz o kim to Grek powiedział. Cytować każdy potrafi. Proszę bardzo.

"Ucząc się tylko od jednego, wiele tracimy, powinniśmy być uczniami wszystkich" - Dakon z Mandryn
I coś krótszego: "Hasta la vista baby" - T-800

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Dobra, krótka piłka: nazywasz mnie dzieciakiem, gówniarzem itd, ale jakoś to ja mam znacznie dojrzalszy styl wypowiedzi niż ty, nie obrażam nikogo, w przeciwieństwie do ciebie, szanuję cudze zdanie(również w przeciwieństwie do ciebie) Dlatego nie mam zamiaru dłużej z tobą dyskutować, bo i tak nic nie rozumiesz.

Poprawię tylko twoje błędy w rozumowaniu.
-nie zarzuciłem ci cytatem z Gwiezdnych Wojen, nawet nie raczyłeś sprawdzić, a już komentujesz.

-jeżeli traktowałbym tę zabawę z cytatami na poważnie, to naprawdę myślisz, że cytowałbym T-800? To po prostu jeden z bardziej znanych cytatów i niewątpliwie humorystyczny i wyrażający wiele kilkoma słowami. Może nie pamiętasz już tej sceny?

-powtarzam jeszcze raz: to że skopiujesz cytat z internetu, nie oznacza że jesteś dojrzalszy od innych użytkowników. Każdy tak może zrobić(ale nie wiem po co, chyba po to żeby się popisać)Zwłaszcza, że nie rozumiesz znaczenia tych cytatów.

-zdawałem historię na poziomie rozszerzonym, więc chyba jednak wiem kto to jest. Ale filozofia mnie mało interesowała, a na maturze jej prawie nie ma, więc tylko pobieżnie przejrzałem programy i hasła dawnych filozofów.

-"Widząc twój awatar mogłem stwierdzić, że jesteś dzieciakiem .. " - Odpowiedź godna dojrzałego, niezwykle mądrego człowieka. Pomijając już fakt, że avatar tak wiele mówi o człowieku. Niewątpliwie nie ma to nic wspólnego z tym, że jednym z moich ulubionych filmów jest Zemsta Sithów. Zwłaszcza, że człowiek ze znakiem zapytania na twarzy(nie będę sprawdzał kto to) niewątpliwie świadczy o większej dojrzałości niż Generał Grievous. I oczywiście jeżeli spotkam kogoś z avatarem Vito Corleone, to z całą pewnością mogę stwierdzić iż to cżłowiek ambitny i dojrzały.

-Oceny jakie wystawiam określają to, jak bardzo mi się podobał film. Stawiając 10 lub 9 nie uważam tym samym, że ten film to arcydzieło. TDKR oraz Zemsta Sithów to arcydzieła jedynie w pewnych elementach. Zemsta pod względem muzyki i finałowego starcia a TDKR postacią Bane'a.

-Jeżeli dla ciebie emotikonki to wyraz wyrafinowanej ironii, to niewątpliwie jesteś bardzo dojrzały.

-porównanie muzyki do filmu nie jest zbyt mądre, ale jak tam uważasz. Nie wiem, co mają goryle do muzyki, bo jej się SŁUCHA, a nie OGLĄDA. Taka mała różnica. Tak, ktoś woli łomotanie rocka, jeszcze inny disco polo, a ktoś muzykę klasyczną. I to nie znaczy, że jeden z nich ma lepszy gust od innych. (Nie słucham żadnego z wyżej wymienionych typów, głównie soundtracki, a najwięcej mam z serii Transformers. Tak, z tego pogardzanego przez ciebie filmu)

- "Każdy mądry się pozna na kimś takim jak ty". - Tak, taka jest moja opinia. Jeżeli uważasz, że z osobą, która obraża i wyzywa innych, wyśmiewa gust filmowy innych użytkowników jeżeli rózni się od gustu tej osoby i jeżeli ta osoba uważa, że filmy akcji, fantasy, sci-fi są automatycznie gorsze od dramatów, czy filmów "z głębokim przesłaniem, będą ludzie chętnie rozmawiać i zgadzać się, to jesteś w błędzie, ale mało mnie to obchodzi.

A żeby raz na zawsze skończyć tę dyskusję, odpowiedz mi na dwa pytania.

1. Jeżeli dana osoba najbardziej lubi oglądać filmy akcji, fantasy oraz s-f, to znaczy że jest niedojrzała, a wręcz jest "gówniarzem"?

2. Czy uważasz, że, użyję twojego określenia, "filmy z niesamowicie głębokim przesłaniem", gdzie akcji, efektów itd. jest jak na lekarstwo, są automatycznie lepsze od takich wymienionych w pierwszym pytaniu, gdzie przesłanie jest na ogół proste i życiowe, a głównie liczy się przyjemność z oglądania?

Odpowiedz zgodnie z prawdą, chociaż ja i tak założę się, że twoja odpowiedź to 2x TAK, ale kto wie...

W sumie to wyszła nie krótka piłka, ale podanie przez całe boisko:)

ocenił(a) film na 8
Ryloth

1. Jeśli dana osoba najbardziej lubi oglądać filmy akcji, fantasy, s-f nie znaczy, że jest niedojrzała.. co najwyżej ma lekko zrytą banie. Aczkolwiek jeśli ta osoba uważa, że tego typu filmy są dojrzałe.. to automatycznie sama staje się niedojrzała i niewiarygodna w swoich wypowiedziach i opiniach.

2. Dla mnie dobry film to taki przy którym trzeba pomyśleć, trochę pogłówkować.. a niekiedy nawet obejrzeć go drugi raz (np. Wyspa Tajemnic).. a nie na ogół banalne kino akcji, które zbyt dużego myślenia nie wymaga.. a bajeczki fantastyczne to już wgl ;D Jakoś nie wydaje mi się żebym musiał wysilać swój umysł przy Terminatorze czy Gwiezdnych Wojnach, bo nie jestem upośledzony za przeproszeniem. Tak więc masz odpowiedź na swoje pytania.. a co do przyjemności z oglądania to zamiast się odmóżdżać dla mnie przyjemność stanowi główkowanie nad filmem.. ty wybrałeś tą drugą, krótszą drogę.. czyli relaks przy wojnach potworków czy maszyn. Masz do tego prawo, ale nie wciskaj mi tu chłopie, że to jest kino na najwyższym poziomie ... bo może tylko pod względem efektów specjalnych oO Z ciekawości wszedłem żeby zobaczyć jak moi znajomi ocenili film Transformers 3 - z racji tego, że zadaje się z raczej inteligentnymi ludźmi... ich oceny wahają się od 5-6, ty dałeś 9 ;D To o czymś świadczy. Co do porównania z muzyką - było jak najbardziej słuszne, jest muzyka dobra i jest totalny kicz bez ambicji. Każdy ma inny gust, ale jeśli ktoś lubi kicz to niech mi nie wciska, że to jest sztuka ;) .. Są prawdy obiektywne, tak samo jak są krytycy muzyczni, którzy nagradzają wybitne dzieła, tak samo są krytycy filmowi.. a przeciętny Kowalski ogranicza się najczęściej do powiedzenia - "Słucham tego, bo mi się podoba i koniec". Nie przeszkadza mi, że sobie oglądasz w tym wieku takie filmy.. też niekiedy sobie zarzucę jakieś s-f (rzadko ale jednak), jednak pisanie, że są to filmy na wysokim poziomie automatycznie niszczy twoją wiarygodność.

I jeszcze jakbyś nie zauważył - Swoją każdą wypowiedzią po prostu kompromitujesz swoją osobę. Starasz się pokazać, że jednak masz racje tylko, że w sposób nieudolny.. Nawet odpowiedzi na twe pytanie były już dużo wcześniej, gdybyś był bardziej spostrzegawczy to byś to dostrzegł. I zaczynasz się już notorycznie powtarzać. A co do cytatów i mojej wiedzy filozoficznej - Zarzucasz mi, że ogranicza się do wklejanie z cytatów i nawet nie wiem co Arystoteles miał na myśli .. tylko, że akurat nie trafiłeś, bo filozofią interesuje się od dłuższego już czasu.

Dyskusja z tobą jest mało interesująca, ponieważ nawet zaatakować nie umiesz w odpowiedni sposób.. nie mam czego kontrować. Prymitywizm od Ciebie bije na potęgę i jak takich ludzi dopuszczają do matury wgl, a co dopiero rozszerzonej to świadczy to o współczesnym poziomie edukacji tylko. Skończ więc i wstydu dalszego sobie oszczędź.. bo zapewne pójdzie kolejna wiadomość, że kino akcji nie musi być gorsze od thrillerów czy dramatów (po raz 10).. a tu już nawet nie chodzi o to, tylko o odbiór filmów i rzeczywistości. Wyjdź więc z tego urojonego, fantastycznego świata i zajmij się czymś pożytecznym, bo Yoda Cię żyć nie nauczy ;)

Więcej pisać nie zamierzam, nawet nie dlatego, że nie mam czasu.. tylko dlatego, że twoje wypowiedzi po prostu przekraczają granicę zdrowego rozsądku. Żegnam, idę na piwko z Lordem Vaderem.

ocenił(a) film na 7
VictoR__

1. Na jedno wychodzi jeżeli ma zrytą banię. Mówiąc filmy dojrzałe masz na myśli, że dla dorosłych? Jak najbardziej tak.

2. Wynika z tego, że też TAK

Czyli to jedynie potwierdza moją opinię, że nie jesteś poważnym partnerem do dyskusji, bo tylko swoją opinię uważasz za słuszną, wyzywasz innych od dzieciaków, określasz ludzi po avatarze i ocenach i nazywasz filmy akcji niedojrzałymi. Mało mnie obchodzi to co piszesz. Możesz pisać sobie o mnie co chcesz jeżeli sprawia ci to radość. I tak wątpię żeby ktokolwiek twoje zdanie co do mnie podzielał

"I jeszcze jakbyś nie zauważył - Swoją każdą wypowiedzią po prostu kompromitujesz swoją osobę. Starasz się pokazać, że jednak masz racje tylko, że w sposób nieudolny.. Nawet odpowiedzi na twe pytanie były już dużo wcześniej, gdybyś był bardziej spostrzegawczy to byś to dostrzegł. I zaczynasz się już notorycznie powtarzać." - Ciągle to piszesz, bo nie masz co napisać. Ciągle tylko mówisz, że jestem niedojrzały, dziecko, nie umiem pisać itd. Ciekawe czy jakby o tobie ktoś tak pisał jak ty, to byś się przejął... Bo ja nie.

Nie, nie obracasz się w kręgu dojrzałych ludzi tylko masz znajomych, którzy nie lubią tego typu filmów. Też mogę znaleźć ludzi, którzy wystawili Transformers 10...

Nie potrafisz zrozumieć prostego faktu, że filmy, przy których trzeba główkować, wcale nie są lepsze od takich, gdzie tego robić aż tak nie trzeba. To tak jakby pisać, że ci co jedzą kawior mają lepszy gust od tych co jedzą np. pizzę, ci co grają w szachy są lepsi od tych co grają w koszykówkę, poezja lepsza od prozy itd. I w końcu dojdzie się do tego, że bogaci są lepsi od biednych.

Ty główkujesz nad filmem, a ja główkowałem nad zadaniami z matmy. Nie potrzebuję się dołować i męczyć przy filmie oglądając coś takiego jak Czas Apokalipsy czy Czarny Łabędź np.

Będę powtarzał to samo, bo co mam zrobić jak nie dociera? Ja tam piszę krótko: FIlmy akcji, fantasy, s-f nie są gorsze od dramatów i na odwrót. Każdy sam sobie stwierdzi co jest lepsze. Ty kochasz Czas Apokalipsy albo Skazanych, a ktoś będzie uważał, że te filmy są beznadziejne. I ty będziesz przekonany o swojej racji i on. I to jest właśnie w filmach piękne. Że każdy ma własny gust. A to, że ktoś woli "kicz" od sztuki, nie znaczy że jest mniej dojrzały od tego, kto woli sztukę.

Nie, Transformers to nie jest kino na najwyższym poziomie, dałem 9 za muzykę, efekty i humor oraz to, że się ani chwili nie nudziłem. Nigdzie nie pisałem, że to arcydzieło jakieś.
Ale Władca Pierścieni, STar Wars(Stara Trylogia), czy trylogia Mrocznego Rycerza to są arcydzieła w swoim gatunku i stoją na równi z arcydziełami w kategorii dramatów czy tych "głębokich".

Tak, a jak poznasz arcydzieło w muzyce? Jeżeli będziesz mógł nad nim pomyśleć? Daj spokój... W muzyce sztuką jest niemalże każdy utwór, który spodoba się szerszej publiczności, nawet takie "Gangnam style"(nie przepadam za tym)

Cytujesz zdaniami wyrwanymi z kontekstu, więc prawdopodobnie nie wiesz przy jakiej okazji to powiedział. Poszukaj. A na dodatek, nie wiesz kim był Dakon z Mandryn, ale oczywiście zakładasz, że z Gwiezdnych Wojen

Jeżeli zrozumiesz, że każdy inaczej rozumie przyjemność przy filmie i że to nie dyktuje, kto jest dojrzalszy a kto nie, to może będziesz kiedyś godnym partnerem do rozmowy. Inaczej możesz jedynie skrytykować 95% użytkowników filmwebu, bo ci powystawiali wysokie noty tym filmom, o którym mówiłem. Wyłączając Transformers.

" Dla mnie dobry film to taki przy którym trzeba pomyśleć, trochę pogłówkować" - Właśnie, dla CIEBIE, a nie dla innych. I to nie czyni ciebie dojrzalszym albo lepszym. Koniec.

A prawdy obiektywne są w nauce, przyrodzie i prawach człowieka, a nie przy gustach.

I przestań pisać ciągle, że jestem niedojrzały itd, bo lubię Star Wars, gdyż to ty się tylko kompromitujesz, a nie ja. Każdy ci powie, że to klasyka kina, podobnie jak WP czy TDK. Więc nie przychodź tu do mnie i nie chwal się swoją dojrzałością, chyba że będziesz miał coś konkretnego do powiedzenia i przestaniesz uważać swój gust za lepszy od innych.

PS. Ironia ci kiepsko idzie.

ocenił(a) film na 8
Ryloth

Sorry, ale nie chciało mi się czytać. Tak tak.. wszyscy wiemy, że masz racje. "Hasta la vista" i koniec rozmowy.

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Mnie tam pasuje. I tak nie jesteś godnym partnerem do rozmowy, skoro obrażasz rozmówcę i uważasz, że tylko ty masz dobry gust, a filmy akcji, fantasy s-f są dla dzieci/niedojrzałych. Jeżeli tak będziesz postępował, to nikt nie będzie chciał z tobą gadać. Tyle.

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Ja swoje powiedziałem... Nikt rozsądny, kto czytałby tę rozmowę, nie przyzna ci racji.

Obrażasz rozmówcę i uważasz, że tylko ty masz dobry gust, a filmy akcji, fantasy s-f są dla dzieci/niedojrzałych. - to ciągle mówisz i dlatego twoje zdanie nie ma dużej wartości.

PS. Już się boję - powiedziałem, nie interesuje mnie opinia kogoś takiego jak ty. Obracaj się wśród tych swoich "dojrzałych" i daj już spokój.

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Człowieku, ja już dyskusję z tobą skończyłem. Niech będzie, jestem tchórzem i daj już spokój.

Sens twojej wypowiedzi jest taki, że wszelkie filmy akcji, fantasy i s-f są gorsze od tych "z przesłaniem", a jeżeli ktoś uważa na odwrót to jest niedojrzały. I nie zasłaniaj się tymi "kłamstwami", bo to żałosne. Mówieniem, że Władca, Star Wars czy Mroczny Rycerz to bajeczki, które ubóstwiają niedojrzali, sam się kompromitujesz. Może tak nie było? Sam powiedziałeś, że jeżeli osoba najbardziej lubi filmy tego typu(czyli ma inny gust od ciebie) to jest gorsza i niedojrzała i woli "kicz" a nie sztukę. Gdzie tu kłamstwo? Nie uważasz osoby, która uważa Imperium Kontratakuje albo Mrocznego Rycerza za lepszy film od Skazanych za taką, która ma gorszy gust od ciebie i jest mało dojrzała? Przecież cały czas to mówisz.

Ja bajek nie oglądam, ale jeżeli ty to robisz, to twoja sprawa, ja nie będę tego komentować.

Tak, nie mam co robić, tylko wdawać się w dyskusje na żywo i to jeszcze z kimś, z kim nie warto na TEN temat dyskutować.

ocenił(a) film na 8
Ryloth

Tak jak myślałem ;D Widzę, że dobranocka się nie podobała.. to spróbuj tej Melisy jednak. Mam nadzieje, że nareszcie skończyłeś, jednak znów nie chce mi się tego czytać, gdyż treści się spodziewam. Papa.

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Wiedziałem, że napiszesz coś takiego i zasłonisz się teraz nędzną prowokacją. Nie zareagowałem na poprzednie, na tę też nie, nie licz na to. Ty uważasz, że gust osób, które uważają filmy akcji, fantasy lub s-f za lepsze niż te z "przesłaniem", jest gorszy od tych które sądzą na odwrót. Ja z kolei uważam, że gust gustowi równy. I koniec. Również nie wyrażam ochoty na dalszą dyskusję, więc żegnam. Farewell mister Question Mark.

ocenił(a) film na 8
Ryloth

Ja z kolej wiedziałem, że po raz kolejny wyskoczy mi powiadomienie, że coś znowu napisałeś ;) Wiem, że jest Ci przykro i czujesz się zmiażdżony więc chociaż chcesz mieć ostatnie słowo, ale na to jest dobra Melisa.. więc idź może za moją radą jednak. Zresztą nie jestem jedyną osobą na tym forum, która się z Ciebie śmiała xD Bo trafiłem przypadkowo na forum dyskusyjne bodajże Ojca Chrzestnego i Zielonej Mili .. i tam też mieli z Ciebie niezłą bekę i ubaw po pachy hehe Twoje ostatnie zdanie wprawiło mnie wręcz w napad śmiechu. Nie wiem chłopie ile ty masz lat, ale jak naprawdę już jesteś po maturze.. to chyba się w szkole pomylili hehe Chętnie napisałbym list do ministerstwa edukacji, ale nie mam twoich danych ;( / Po raz kolejny powtarzasz to samo zdanie, co jest dla mnie już wgl kosmicznie niesamowite haha i pierwszy raz stykam się z czymś takim. Jedyne co mnie jeszcze ciekawi to ile razy jeszcze będziesz się żegnał i powtarzał te zdanie. Z kumplami akurat siedzimy przy piwku i też mają niezły ubaw z twojej osoby, więc nie psuj nam zabawy i zakończ następną wypowiedź w równie fenomenalnym stylu <hahaha>. Ja Cię kręcę.. widzisz i nie grzmisz.
http://media.tumblr.com/bab396a10408a92eb3189f3207ee1fc2/tumblr_inline_mke0m79C2 V1qz4rgp.gif

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Tak, teraz masz wymyślonych przyjaciół, którzy się niby ze mnie śmieją? Bo nie przypominam sobie na forum osoby, która by się ze mnie śmiała. Ale spoko. Też mogę powiedzieć, że siedzę z kumplami i się z ciebie śmiejemy. Ale nie mam zamiaru dać się po raz pierwszy sprowokować. Nie uda ci się.

Tak, będę powtarzał to samo, ty zresztą też w każdej wypowiedzi wyzywasz mnie od dzieci/niedojrzałych itd. Pewno się nieźle ekscytujesz tym. Zatem: "Ty uważasz, że gust osób, które uważają filmy akcji, fantasy lub s-f za lepsze niż te z "przesłaniem", jest gorszy od tych które sądzą na odwrót. Ja z kolei uważam, że gust gustowi równy. I koniec." - Jeżeli uważasz, że twoja opinia jest inna, to popraw mnie, a jeżeli uważasz, że nie napisałem "kłamstwa", to daj już spokój.

Mam 19 lat dla twojej wiadomości. A jeżeli ty jesteś starszy, to podejrzewam, że i tak lepiej napisałem maturę od ciebie. Ty pewno humanista(z tych co idą do humanistycznej, bo nie umieją matmy, a biologia ich nie pasjonuje), bo w filmie najbardziej interesuje cię "przesłanie" a nie cała reszta, uwielbiasz filozofię itd. Jak pomyliłem się to z całego serca przepraszam, ale wątpię, bo nikt inny by takich głupot o gustach nie pisał.

Także, jeżeli nie napisałem "kłamstwa" co do twojej opinii o filmach akcji itd.,, to zakończ dyskusję.

ocenił(a) film na 8
Ryloth

Ojj.. poziom śmieszności spadł od poprzedniej wypowiedzi ; (. Kumple oceniają tym razem na 6.. wtedy była mocna 9. Co do mojego wykształcenia to pomyliłeś się zupełnie, skończyłem szkołę o profilu Informatycznym xD więc totalnie w drugą stronę jak myślałeś, bo jak wiesz informatyka do przedmiot ścisły, a powiązania jest głównie z matematyką bezpośrednio. Interesuje się filozofią, muzyką, ogólnie sztuką.. tutaj masz oczywiście racje. Jestem dość wszechstronnym człowiekiem i dla mnie ukończenie szkoły matematycznej czy informatycznej nie musi oznaczać braku zainteresowania sztuką czy filozofią. Najlepszym przykładem jest wybitny matematyk i fizyk Albert Einstein, którego z pewnością znasz.. i był także wybitnym filozofem. Więc chyba Cię nie rozczaruje jeśli napiszę, iż po raz kolejny się skompromitowałeś.. a nosa to ty nie masz, więc Sherlock też z Ciebie nie będzie hehe Co do skończenia dyskusji.. jeśli chcesz skończyć to wystarczy po prostu nic nie pisać. Chciałem skończyć pewien czas temu, a w tej chwili jestem wręcz za kontynuacją, bo niezłą beke tu mamy z Ciebie xD Liczę, że dalej nie dasz za wygraną, by oznaczało by to koniec niezłej komedii jaką fundujesz.. wręcz jestem pewny, że nie dasz za wygraną, bo osoby twojego pokroju po prostu kochają mieć ostatnie słowo xD Dawaj dalej, tylko podnieś poziom, bo spada coś. Co do wymyślonych przyjaciół - to ciekawy pomysł, nigdy bym na to nie wpadł.. ale widzę, że jesteś doświadczony w tych klimatach.. może jakieś alterego ? hahaha

Mocny jesteś ! Dawaj coś jeszcze.
http://christian-camargo.com/wp-content/uploads/2012/12/christiancamargo1.gif

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Spoko, moi koledzy jednak oceniają twoje wypowiedzi jednak na 5/10, więc się postaraj, bo mamy nadzieję na jeszcze większą bekę.

Czyli skończyłeś technikum z tego rozumiem. No ale nie miej pretensji, jeżeli gadasz takie głupoty o wyższość filmów z "głębokimi przesłaniami" nad resztą. To brzmi jak nawiedzony fan poezji albo malarstwa. Ta, znam powiedzenie, że najlepsi matematycy to często najlepsi poloniści. Pan od fizyki mi to czasem mówił. Ja tam olewałem polski całkowicie jeżeli chodzi o zakres poezji a miałem 4 i to spokojne, ale czytałem za to wszystkie lektury. Wolę przeczytać całą "Trylogię" niż wierszyk. A pani mnie nie pytała na lekcji z interpretacji, bo np. jak był wiersz o wojnie, gdzie "pękło mi serce" to ja na to, że z kamienia musiało być skoro pękło, a jeżeli było z kamienia to wynika, że nie żywiło żadnych uczuć do nikogo. Ale nigdy nie mówiłem, że wiersze są głupie, a ci, co się nimi interesują są niedojrzali. Ja uwielbiam prozę, ale szanowałem inny gust w przeciwieństwie do ciebie i nie twierdziłem, że jestem dojrzalszy lub lepszy przez to.

Ja tam aż tak wszechstronny nie jestem jak ty, w szkole interesowało mnie tylko 5 przedmiotów. Matematyka, historia, języki oraz w-f. Nawet raz nie chciałem iść na konkurs bo był w-f wtedy. Ale zmusiła mnie i musiałem lecieć. No ale w sumie dobrze się stało, bo dzięki temu dostałem 6 na koniec, gdyż awansowałem do finału:) A potwierdziłem to dwiema 100% na maturze z angielskiego - podstawą i rozszerzeniem.

My tam największą bekę mamy z tego, że ty myślisz, że to ja robię z siebie idiotę i się kompromituję, podczas gdy to ty tak naprawdę się ośmieszasz. Nikt, kto ma jakiekolwiek pojęcie o filmie, nie nazwie Star Wars, Władcy albo Mrocznego Rycerza bajeczkami. I skoro uważasz, że się kompromituję, to musisz też sądzić, że 95% użytkowników filmwebu również to robi, bo niestety w swoich poglądach raczej jesteś sam.

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Hmm, myślisz, że pisałbym o takich rzeczach, gdybym nie skończył już dawno dyskusji? Też się bawię. Tylko że mnie to już trochę nudzi. Nie chce mi się już powtarzać dlaczego, ale nie obchodzi mnie to, co o mnie piszesz, bo jeżeli ktoś ma trochę oleju w głowie, to ci nigdy nie przyzna racji co do twoich poglądów dotyczących filmów sam wiesz jakich.

Dobra, niech ci będzie, jestem kretynem, dzieckiem, itd. A co do tych ludzi, co się ze mnie niby śmiali, to podaj mi linka do tych wypowiedzi albo o nich nie wspominaj.

PS. Jeżeli uważasz, że w Polsce matura z polskiego wygląda tak samo jak z angielskiego, to pozdrawiam.

PSS. "Gdyby ktoś się ze mnie naśmiewał w taki sposób i ośmieszał moją osobę.. to zaprzestałbym pisania już na samym początku" - czyli sam siebie uważasz za osobę niegodną do dyskusji...

ocenił(a) film na 7
VictoR__

Jasne. W przypadku Star Wars, Władcy czy TDK nikt ci nie przyzna racji. Żegnam.

ocenił(a) film na 7
Ryloth

Piszesz że doby film sensacyjny = dobry dramat
ale zaraz dodajesz ze gust Amerykanów (ranking IMDb) jest lepszy niż gust Polaków (ranking filmweb), bo Polacy lepiej oceniają dramaty a nie doceniają filmów sensacyjnych/scf. Nie uważasz że może to być spowodowane tym że tutaj po prostu więcej ludzi lubi dramaty? Mrocznego rycerza oceniłem na 5 bo moim zdaniem był to film średni. I nie wierzę że ktokolwiek oceniając filmy patrzy na gatunek i jeśli jest inny niż dramat to od razu ocenę obniża ;) Twój gust jest bardziej zbliżony do amerykańskiego ale nie uprawnia cię to w żadnym wypadku do oceniania gustu innych.
Mógłbyś w ustawieniach prywatności wyłączyć ukrywanie twoich ocen? Z ciekawości bym rzucił okiem.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
Gemellus

?? Nie mam ukrytych ocen.

Ranking IMDB jest lepszy, bo hejterzy i trolle nie odgrywają tam żadnej roli(w przeciwieństwie do filmwebu), liczą się oceny tych, którzy to robią regularnie(czyli multikonta odpadają) a w TOP 10 nie ma Nietykalnych i MIli. Dlatego jest lepszy.

Aha i IMDB jest też lepszy, bo tam nie ma samych dramatów w czołówce. A najwyższe pozycje zajmują... dramaty. Pierwszy film akcji jest 6. A potem już coraz lepiej. Imperium Kontratakuje, Władca Pierścieni, tam jest zdrowsze podejście po prostu:)

A, i nie pisałem, że ktoś obniża ocenę u nas, bo film akcji, tylko, że jest dużo osób, które myślą, że genialny dramat>genialny film akcji. A to guzik prawda. IMDB to światowy ranking, nie tylko Amerykański(choć ich pewnie jest najwięcej). A tam nie panuje takie przekonanie. Tam ktoś, kto uważa genialne filmy akcji za lepsze od genialnych dramatów, nie jest wyzywany od niedojrzałych itd. 1. w liczbie oddanych głosów jest dramat - Skazani, ale drugim jest Mroczny Rycerz. Więc pomijając już trolle itd., to forum gdzie doceniane są wszystkie gatunki filmów jest obiektywnie lepsze od filmwebu, gdzie jedynie dramaty mają uznanie, i to jeszcze ubóstwia się Nietykalnych czy Milę...

O to mi chodziło. "That was the point!" - Bruce Wayne:)

ocenił(a) film na 7
Ryloth

No to po prostu inaczej patrzymy na to zjawisko, bo ja wciąż uważam, że przekonanie o wyższości dramatu nad filmami sensacyjnymi wynika z tego że dramaty najbardziej lubią.
Niechęci do filmów sensacyjnych jakoś nie dostrzegam, raczej do scf/fantasy. Wiele osób uważa, że są to filmy w jakiś sposób gorsze lub przeznaczone dla dzieci. No cóż taka widocznie specyfika naszej społeczności ;) i nie uważam tego za wadę naszgo rankingu.
Mnie się nie podoba ani ranking filmwebu ani IMDb - tak żeby nie było wątpliwości. To tylko statystyka w końcu.

Masz ukryte oceny filmów, widzę tylko 8 które oceniłeś najwyżej i 30 które oglądałeś ostatnio. Wejdź w ustawienia i w zakładce prywatność ustaw "pokazuj moje oceny wszystkim".

ocenił(a) film na 7
Gemellus

Patrzyłem wcześniej i mam zaznaczone:pokazuj moje oceny wszystkim. Zmieniłem na: Pokazuj moje oceny wszystkim użytkownikom. Bez sensu - czym to się różni?

Eee, po prostu jest spora grupa, która uważa, że jedynie dramaty są filmami ambitnymi. Jeżeli ktoś woli inne filmy od dramatów, to jest niedojrzały. Wiele razy takie coś słyszałem na tym forum. A na IMDB tego nie ma. No i jeszcze przekonanie u nas jak mówisz, że s-f i fantasy dla dzieci(żałosne tak w ogóle) I dlatego właśnie IMDB jest lepsze:)

Ja się nie kieruję rankingami, ale porównując filmweb z IMDB od razu widać, że IMDB bardziej wiarygodne.

użytkownik usunięty
VictoR__

Na szczęście jesteś tylko trollem i niewykształconym pajacem, więc nikt się twoja opinią nie przejmie.

ocenił(a) film na 9
Ryloth

Boże widzisz i nie grzmisz

ocenił(a) film na 7
Constantinch

Od razu wiedziałem, ze to fanboy nietykalnych...

ocenił(a) film na 9
Ryloth

nie rozumiem jak można hejtować film tak niesamowicie bezpretensjonalny i uniwersalny, rozumiem, można nie uważać go za arcydzieło, ale żeby totalnie nie zrozumieć jego zamysłu i nie poczuć tej bijącej z niego charyzmy trzeba być strasznie niewrażliwym emocjonalnie albo na siłę sprzeciwiać się większości, która to poczuła...

ocenił(a) film na 7
Constantinch

Tylko jest taki problem, że nie zrozumiałeś mnie. Ja nie krytykuję filmu, tylko jego kuriozalną pozycję w tym rankingu. Nie jest to dzieło wybitne na TOP 50, a co dopiero na 3. miejsce... Nietykalni nie dorastają do pięt wielu filmom z TOP100. A sam film jak dla mnie to takie 7-8.