PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=875647}

Menu

The Menu
2022
6,7 96 tys. ocen
6,7 10 1 95602
6,2 72 krytyków
Menu
powrót do forum filmu Menu

Hej, czy ktoś może mi wytłumaczyć wątek zamówienia przez jedną z głównych bohaterek cheeseburgera? Co się z tym wiązało, że szef Slowik tak bardzo zmienił wówczas swoje podejście do Margot.

thearved

Kiedy włamała się do jego domu znalazła zdjęcie z czasów młodości Słowika które zostało zrobione gdy został pracownikiem miesiąca w jakiejś taniej burgerowni.

ocenił(a) film na 3
foxyloxy

To wiemy. Chodzi o to, co wspólnego miała przeszłość Slowika z tym, że po prostu wypuścił on Margot-Erin po przyrządzeniu jej tego dania?

ocenił(a) film na 8
religawojtek

Skojarzył czasy swoich początków, gdy został doceniony. Podczas całego czasu trwania smakowania jego potraw prawie nikt nie przyjął jego dokonań kulinarnych z bezwzględnym zachwytem. Dopiero prosty fortel, rodzaj rzuconego wyzwania, dał mu odczuć, że potrafi zadowolić, wyłamując się z zaplanowanej wcześniej konwencji całego wieczoru.

ocenił(a) film na 8
FenschuVonSchlang

Podobnie to odebrałam. Dodatkowo myślę, że podziękował jej wolnością, za to, że przypomniała mu, jak to jest gotować z miłością. Poczuł znów radość i zadowolenie ze swojego kunsztu, które dawno utracił. Między nimi kliknęło, zaciekawiła go, bo w parze ze swoją profesją, była szczera, prawdziwa, bezpośrednia i pozbawiona obłudy. Myślę nawet, że to w niej szanował.

FenschuVonSchlang

wydaje mi się, ze on wlasnie gardzil tym bezwzglednym zachwytem i dlatego pozwolil akurat Margot odejsc. ona jedyna byla po prostu szczera. nie probowala mu się podlizac, powiedziala co jej się nie podoba. zwroc uwage na jej slowa po pierwszym kesie - nie ocenila, ze burger jest przepyszny, tylko... prawdziwy ("i to jest prawdziwy cheesburger").

ocenił(a) film na 8
ania_jadach

Coś w tym jest. Źle się wyraziłam. Zamiast "bezwględny zachwyt" raczej by pasowało "bezwarunkowy" i "autentyczny".

thearved

Poczuł znowu radośc z tworzenia, którą utracił:) Erin jako jedynej zależało rzeczywiście na jedzeniu, a nie na lansie, okazywaniu swojego statusu, czy szukaniu czego sie przyczepić. Żaden z pozostałych gości tak naprawde nie przyszedł tam dla jedzenia, dlatego szef chciał ich ukarać. Erin tam nie pasowała

petermarlowe

chyba coś Ci się pomieszało, ona przyszła tam dla kasy od klienta, w koncu byl diwka, czyli od tego maniaka jedzenia. Poza tym ten maniak jedzenia przyszedł tam jako jedyny dla jedzenia :))

RezZer

Moim zdaniem "maniak jedzenia" przyszedł tam bardziej jako psychofan, chcąc stołować się u swojego idola. Erin rzeczywiście przyszła tam jako dziewczyna do towarzystwa, ale oprocz tego liczyła na dobre jedzenie i była zawiedziona daniami ktore podano jako żart z gości. Pare razy mowiła o tym wprost

ocenił(a) film na 10
thearved

A czy to nie było pozorne oddanie jej wolności? Przypomnijmy sobie scenę w suszarni, kiedy to Elsa opowiadała o sposobach przygotowania mięsa. Wspomniała, że wystarczy dzień lub dwa i mięso wytwarza jad kiełbasiany (poprawcie mnie jeśli tu coś przekręciłam) i jest śmiertelny. Zastanawiam się czy Slowik uraczył ją takim mięsem

ocenił(a) film na 5
jegelskernorge2

Rzeczywiście, teraz to ma sens

ocenił(a) film na 8
jegelskernorge2

To dotyczy mies w wędzarni, a nie świeżego mięsa.
Znalazła zdjęcie na którym jest prawdziwie uśmiechnięty przerzucając burgera :)

ocenił(a) film na 7
jegelskernorge2

Prawdziwie zespute mięso śmierdzi nadal trochę po wysmazeniu. Jeżeli jej smakowało , a to jest połączone z węchem to znaczy że nawet gdyby mięso zaczynało się psuć to obróbka termiczna zniszczyła by powstające jeszcze w niedużej ilości bakterie. Tu bardziej chodzi o to że zaskoczyła szefa kuchni. Poprosiła o proste danie, którego przyrządzenie sprawiło mu przyjemność i uruchomiły wspomnienia z czasów gdy zaczął pracować w kuchni. Cała reszta to było przerost formy ponad treścią i gotowanie dla ludzi którzy idą do ekstremalnie drogiej restauracji nie po to żeby zjeść ale żeby lansować się. Zobaczył prawdę w tej dziewczynie i szczerość. Dlatego od początku czuł że ona tam nie pasowała . Nawet fajne kino. Nic nadzwyczajnego, ale surrealizm i ogólnie scenariusz robią swoje. Względnie oryginalnie . Da się obejrzeć .nawet wciąga

don82

Pamiętajmy jeszcze ze ona przyznała ze cheesburdger był czymś na co jej matki nie było stać. Cały dialog o tym . Okazało się więc że jest biedna... A on nienawidził bogaczy. Zapakowała jedzenie bo szkoda jej było zostawić...

ocenił(a) film na 5
korena

Jej slowa ,,czy moge wziac na wynos?’’ to byla zwykla proba odgadniecia czy szef kuchni ją wypusci czy tez zabije. Nie bylo jej niczego szkoda.

ocenił(a) film na 5
don82

Kucharzyna wiedzial od samego poczatku, ze Erin nie byla na liscie. Dlatego dal jej wybor - albo pracuje z nim albo przeciwko. Erin stracila te szanse dzwoniac po ,,pomoc’’, wiec zostalaby zabita z tamtymi glabami. Ale jako ze wystapila z inicjatywa przyrzadzenia burgera, ktore robil kiedys z miloscia to jej odpuscil i wypuscil na wolnosc.

ocenił(a) film na 7
Damiann17

ale do której mojej wypowiedzi się odnosisz, bo nie rozumiem??

ocenił(a) film na 5
don82

,,od poczatku czul, ze tam nie pasowala’’ odnosze sie do tej wypowiedzi twierdzac, ze on od poczatku wiedzial, ze tam nie pasuje, bo dziewczyna nie byla na liscie.

Damiann17

to takie głebokie xDDD

thearved

mnie zastanawia czemu potem inni goście nie poszli w jej ślady

ocenił(a) film na 5
BlueLips

Bo zostali by i tak zlapani i zabici.

ocenił(a) film na 7
thearved

Myślę, że dla niego cheesburger miał takie znaczenie, że nie mógłby pozwolić sobie na to, aby ktoś go nie dojadł. Ona znalazła sobie wytrych na wyjście, on z sentymentu do cheesburgerów nie chciał go bezcześcić i nie dać jej dokończyć na wynos.