Ktoś może wie, dlaczego twórczy właśnie tak nazwali jednego z pingwinów ?? (w sensie że polskie nazwisko)
W więkrzości filmów wojennych w Task Force głównego bohatera jest jakiś Kovalsky.
W "Pingwinach z Madagaskaru" w czołówce jest podane KOWALSKI, a nie KOWALSKY. I nie ma tam polskiego tłumaczenia, bo szeregowy jest podpisany jako "private".
A wlaśnie że w oryginale także nazywa się Kowalsky, tylko że oni czytają go [kołolsky] ;) Może tak to niestety jest, że wielu inżynierów i wynalazców w Ameryce ma polskie korzenie... Bo u nas ich kariery zakończyły się bezskuteczną żebraniną o fundusze i dotacje na uczelniach...
A tak serio, to często w amerykańskich filmach pokazywany jest stereotypowy naukowiec z Europy Wschodniej, żyjący w swoim własnym świecie - taki który nie umie sobie zawiązać sznurowadeł, ale rozpracowuje w minutę rakiety termojądrowe ;)
Sądzę tak jak wyżej.Kowalski to naukowiec,jednak jego imię nie miało tego od początku ukazywać,bo skoro to najbardziej rozpowszechnione nazwisko w Polsce,to każdy pomyśli,że to taka zwykła,szara myszka wśród tysięcy innych Kowalskich.A tu ci niespodzianka!Kowalski to geniusz,który tak jak pospolity Polak tłumaczy to o czym nie ma pojęcia,a nie potrafi nawet dobrze czytać.
Mimo to jest baardzo uroczy i strasznie go lubię :D.
Po pierwsze: w napisach jest "Kowalski"
Po drugie: nie czytają kołolsky tylko kawolsky.
Po trzecie, już od dobrych kilku lat najpopularniejsze w Polsce nazwisko to nie "Kowalski", lecz "Nowak".
Shiloh, masz racje :D Też ostatnio zauważyłam, że w napisach jest napisane "Kowalski" i w internecie też ;)
o matko faktycznie... codziennie oglądam jeden odcinek pingwinów, a tu taki błąd, ale wstyd... -.- sorki :)
W Gran Torino Clinta Eastooda glowny bohater rowniez nazywa sie Kowalski. I wcale nie jest Polakiem.
W "Gwiezdnych wrotach" ( Stargate) był porucznki Kowalsy ( Kawalsky). Kurt Russel dawał mu takie rozkazy:
"Kawalsky, zabiespieczyć teren", "Kawalsky, sprawdzić łączność" czy coś w tym rodzaju. Pinwiny od początku przypominały mi takich komandosów jak w "Gwiezdnych wrotach".
czyli przez gwiezdne wojny moze ale ja mysllam ze otjest tak ze oni w kazdym kraju daja jakies popularne nazwisko jednemu temu akurat bo tak kaze producent :D
ze ja? LOL
dlg9kat
2 kwi 2012 23:59
W "Gwiezdnych wrotach" ( Stargate) był porucznki Kowalsy ( Kawalsky). Kurt Russel dawał mu takie rozkazy:
"Kawalsky, zabiespieczyć teren", "Kawalsky, sprawdzić łączność" czy coś w tym rodzaju. Pinwiny od początku przypominały mi takich komandosów jak w "Gwiezdnych wrotach".