autorem jest Sam Lestat ;) (oczywiscie ann rice hehe) z tej książki wynbika ze Lestat mimo iz ma ponad 200 lat..jest najsilniejszym wampirem ze wszystkich , łącznie z Akaszą , Maharet i Khaymanem . poprostu pił krew wielu starozytnych a dodatkowo jego krew ma wielką moc;)....interesujące co?
Mam za sobą dopiero trzy tomy i dzisiaj zaczynam czwarty, więc po Memnocha pewnie sięgnę w święta. Nie znam tego faktu, jednak jeśli tak jest to trochę szkoda. Demitologizuje to trochę postaci starych wampirów. Jak czytasz "Królową Potępionych" to wprost czuć potęgę i niewyobrażalną grozę Akashy i Pierwszego Miotu. Lestat, Louis a nawet Armand to pionki. Więc trochę szkoda, że ta otoczka potęgi starożytnych spada.
czytałeś wcześniejsze części przed Memnochem? bo Cię to tak zaskakuje:)
Tych wielu starożytnych było dokładnie dwoje. Akasha i Marius de Romanus niejaki.
Nie jest on najsilniejszy, a jednym z najsilniejszych.
oczywiście zapomniałam o krwi samego stwórcy Lestata, jakim był Magnus. Czyli troje.
Marius nie był starożytnym, na litość Boską! Praojcem był ENKIL a pramatka Akasha. Lestat stał się tak samo silny dzięki krwi Akaszy, którą mu dawała, kiedy to się obudziła i spędziła z nim kilka nocy. Nawet zrobili ładą rozróbę w tym jakże krótkim czasie. Ale to wszystko jest w "Królowej Potępionych" (mówię o książce). Równie silnymi jak Akasza byli: Khayman, Mekare i Maharet. Gdzież by tam Mariusa pakować?!
No moja droga! Nie za bardzo się znasz, a się wypowiadasz. Akasha była pierwsza, zmieniła Enkila, potem został zmieniony Khayman następnie Mekare i Maharet. Są oni starożytnymi, a Khayman Mekare i Maharet są tzw. pierwszym miotem. A Marius jako, że został wampirem ok. 10 roku n.e to jest też zaliczany do starożytnych. Do roku 476 n.e panowała starożytność, więc do jakiej epoki ma zostać zaliczony Marius de Romanus? Radzę przypomnieć sobie trwanie epok historycznych i poczytać inne części z których będziesz mogła się dowiedzieć więcej o sile i pochodzeniu Mariusa. Wtedy bardzo chętnie pokonwersuję z Tobą na ten temat.
Ah, już wiem skąd to nieporozumienie. Nie napisałam jasno i wyraźnie, że w pierwszym napisanym przez mnie poscie wymieniłam tylko tych starożytnych, których krew pił Lestat... Jednak nie zmienia to faktu, że niewiele wiesz o kronikach, pisząc, że Marius nie jest starożytny..