PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 177 tys. ocen
7,2 10 1 176791
6,4 40 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Myślę, że przydatnym elementem w celu przygotowania do seansu lub też pogłębienia obejżanego obrazu jest lektura wspaniałej powieści historycznej Zofii Kossak-Szczuckiej "Krzyżowcy", która to ksiązka w sposób niezwykle malowniczy nakreśla atmosferę wypraw krzyżowych organizowanych przez rycerstwo europejskie za subtelną namową Rzymu (Dick miał czelność twierdzić, że cesarstwo rzymskie upadło...dygresja jak najbardziej w temacie biorąc pod uwagę fasynację Scott'a marzeniami androidów).A tak na marginesie warto sobie uświadomić, że pierwsza wyprawa krzyżowa miała miejsce w Europie i była skierowana przeciwko katarom - dopiero później sięgnięto po ziemię na Bliskim Wschodzie.

herbatnik

Krzyżowcy wymiatają! Przełknąłem właściwie na jeden raz, wiele stron znacząc łzami.... Polecam!

ocenił(a) film na 8
herbatnik

Nie zapominajmy o oficjalnych krucjatach na Pomorzu przeciwko Prusom.

użytkownik usunięty
herbatnik

bardzo słusznie, w pełni popieram - książkę tę przeczytać należy zarówno w związku z filmem ale i niezależnie od niego bo to literatura na światowym poziomie z którą tylko kilka polskich książek może się równać

natomiast co do żródła wypraw krzyżowych to trudno tu mówić "o subtelnej namowie" Rzymu -
na synodzie (właściwie soborze) w Clermont, papież Urban II 18. listopada 1095 OFICJALNIE wystąpił z apelem (gwarantując np.odpust za udział w wypr.krz. jak również rozpoczynając uzasadnienie udziału w wyprawie od sformułowania "Jeśli kto chce być zbawiony ...") odpowiadając na prośbę cesarza bizant. Alexego I Kommena zagrozonego przez Turków seldżuckich -
ten apel był czyms jak najbardziej jawnym i oficjalnym - przecież w europejskim rycerstwie od dawna dojrzewała taka... "idea świętej wojny" ale tylko w formie idei, pomysłu etc. oczekiwano natomiast ... iskry która podpaliłaby lont ze się tak wyrażę:) - i tą iskrą był właśnie apel papieski - a więc bezposrednia przyczyna, wydarzenie możnaby powiedzieć które trafiło tylko po prostu "we właściwym miejscu i we właściwym czasie" bo wszystko było juz wcześniej przygotowane ale gdyby nie ono, gdyby nie ten apel - lont nie zostałby zapalony a - kto wie - rycerska "idea św. wojny" może nigdy nie zostałaby zrealizowana?
co do NIESUBTELNOŚCI Rzymu należy jeszcze wspomnieć ... oficjalnie popierającego i będącego wręcz duchowym ojcem Wypr.krz. najznamienitszego członka Kurii Rzymskiej tamtych czasów jak również ówczesny największy autorytet w chrześcijańskim świecie (przed Tomaszem z Akwinu) - wielkiego Bernarda z Clairvaux - on raczej tez w tej kwestii nie był subtelny:)

jejj ale jesteś obczaskany w temacie.... tak mnie zaciekawiłeś, że stwierdziłam iż musze tą ksiażkę przeczytać. Lubię takie tematy...

użytkownik usunięty
Kwiatek_3

czytać ją warto warto warto :)
a tematy te rzeczywiście są ciekawe- jeden z najbardziej fascynujących "czasów" w historii!:)

a co do książek -- są trzy powieści Z.Kossak o tej tematyce - "Krzyżowcy" [w 2 tomach],
"Bez oręża",
"Król trędowaty" (właśnie o Baldwinie IV)

no to super! akurat wbijam dzisiaj do biblioteki po książeczki do mojej pracy, to przy okazji sprawdzę te...może coś będzie. A co tam...do obrony jeszcze mam dużo czasu ;)

użytkownik usunięty
Kwiatek_3

no i jak ?? były ww ksiązki??:)

przeczytałaś juz??:)

Książek potrzebnych do mojej pracy oczywiście nie było, ale 'Krzyżowcy' tak:) i to wszystkie tomy. Jeszcze nie zabrałam się do czytania bo muszę się na sesję uczyć:/ Bo ja tak mam, ze jak dorwę się do książki to wszystko dookoła nieważne...:)

użytkownik usunięty
Kwiatek_3

taaak to bardzo dobre podejście do książki:)

..a na jaki temat ta praca jeśli wolno spytać:)???

reklama...czyli ostatnio popularny temat:)

Jestem właśnie swieżo po lekturze wymienionych tu książek Zofii Kossak. Coś fantastycznego ! Równie świetnie czytało mi się tylko "Królów przeklętych" M. Druona

użytkownik usunięty
herbatnik

aaa jeszcze o katarach zapomniałem:)
no więc tu też nie mogę się zgodzić - przeciwko katarom przeprowadzono krucjatę, zgadza się, ale:
1.nie zalicza się jej do wypraw krzyżowych - tej nomenklatury używa się tylko do tych których jak wiadomo było 8 i wszystkie skierowane były na wschód
2.ta krucjata przeciw katarom odbyła się w latach 1212-1229 a więc jeśliby ją porównywać z W.Krz. zaczęla się znacznie później - między WKrz IV a VI

ocenił(a) film na 10

Jeśli mowa o krucjatach przeciw katarom, polecam "Dzieci Graala" Berlinga.

ocenił(a) film na 4
Inchabod_Crane

"Dzieci Graala" to lepiej polecić fanom "Kodu Leonarda DaVinci", przekonaliby się wtedy, że Brown, choć Amerykanin żadnej Ameryki nie odkrył :))

użytkownik usunięty
torne

fanom modnej książeczki niejakiego Browna możnaby polecić wieeeeeeele książek, po lekturze których powinni zmienić zdanie nt. tak zwanej "najważniejszej książki XXI wieku"

użytkownik usunięty

to znaczy trwala między WKrz IV a VI bo zaczęła sie miedzy IV a V w roku krucjaty dzieci - drobne niedopatrzenie

użytkownik usunięty
herbatnik

i jeszcze lektura Krola tredowatego....:)

użytkownik usunięty

i wspomnianego wyżej "Bez oręża"

A więc są jeszcze ludzie którzy czytają Zofię Kossak?? Świetnie. Ja te książki czytałem jescze w szkole podstawowej muszę przyznać że zrobiły na mnie niesamowite wrażenie. Do dziś Zofia Kossak pozostaje moją ulubioną autorką.