PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=375629}
8,0 422 tys. ocen
8,0 10 1 422019
6,4 84 krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

Piąty Wymiar

ocenił(a) film na 9

Witam.
Może już był ten temat poruszany.
Ale interesuje mnie Wasze odczucie (bo ja tego nie załapałem), co jest piątym wymiarem ?

Czas jest czwartym i został super przedstawiony jako hipersześcian, dla swobodnej podróży.
Grawitacja też nie bo ona pozwala na załamanie czasu i służyła do (jak mniemam) w przyszłości
opracowania sześcianu i pola podprzestrzennego.
Więc czym jest wymiar piąty ? Czyżby miłość ?

ocenił(a) film na 10
sergiusz_l

To jest glowny problem hejtu tego filmu. Ludzie mysla ze tam zostal wtracony patos milosci jako piaty wymiar, a piaty wymiar w teserakcie to nic innego jak zamiana czasu na wymiar fizyczny - czyli poruszasz sie w czasie, ale nie mozesz w przestrzeni. Byl zamkniety tylko w tym jednym pokoju corki, mogl ogladac tylko jego ale we wszystkich czasach naraz. Piaty wymiar, zagiecie czasu, tak jak na tej kartce co rysowal muzyn.

ocenił(a) film na 9
Krathel

Widzę krathel masz takie same spostrzeżenia co ja....
Ja mam nawet taką crazy teorie że to sam Coop stworzył sześcian w przyszłości, wiem naciągane ale hmmmm czemu nie ciągle sam siebie naprowadzał aby ludzkość mogła przetrwać i to on nasłał siebie do pokoju córki a przecież poleciał szukać Brand a więc znowu upłynie/upłynęło kilka godzin dla niego a na tej stacji w zależności gdzie ona by była położona minęły lata więc gdyby wrócił to znowu by trafił na znaczny rozwój.... ale to wszytko zagmatwane dlatego to lubię

ocenił(a) film na 9
Krathel

TO co jest 4 wymiarem, skoro piątym jest czas ?

ocenił(a) film na 10
sergiusz_l

czas jest 4 wymiarem

ocenił(a) film na 10
Sebafilmweb

Zyjemy w 3 wymiarach a czas tylko widzimy, tzn nie potrafimy się po nim poruszać. Najśmieszniejsze jest jednak co innego, zwykły film na DVD czy nawet na VHS jest tak na prawdę 3D, czyli 2 wymiary przestrzenne i czas (potrafimy go przewijać, w przeciwieństwie do rzeczywistości).

ocenił(a) film na 9
sciana

Powiedziałbym raczej że żyjemy w 4 wymiarach, tylko że czas o jeden etap dalej.. tzn. wszystkie wymiary możemy całkować i różniczkować, ale czas jest już co do zasady jedną różniczkę dalej - zawsze. W warunkach normalnej obserwacji jest po prostu liniowy i nie mamy wpływu na jego zmianę - po prostu jest
Gdyby taka czasoprzestrzeń zróżniczkować (czyli tzw. pochodna) to czas będzie punktem, a reszta wymiarów bedzie styczną do punktu, z tym że nie do końca ogarniam fakt że różniczkujemy po czasie.... czyli zmienne zależne....
Przestrzeń nasza jest rzutem na 3 wymiarową przestrzeń, przestrzeni 4 wymiarowej swobodnej (czas swobodny) więc czas musi być liniowy i niezmienny - tak to widzę. 5 wymiaru nie widzę w tym filmie - widzę tylko zależność że skoro grawitacja wpływa na czas to tylko dzieki niej można "transmitować" dane wbrew czasowi - teoria strun świetnie pokazana :)

ocenił(a) film na 9
sergiusz_l

W hipersześcianie są dwa wymiary czasu - fizyczny i niefizyczny.

ocenił(a) film na 10
PixelPow

rozwiń myśl :-) fizyczny czyli ten na który Cooper ma wpływ (czas w pokoju Murphy,nieograniczony w żaden sposób) a ten niefizyczny??

ocenił(a) film na 9
Sebafilmweb

W sumie źle się wyraziłem, ale mniejsza. Chodzi mi o czas w pokoju Murph, przedstawiony za pomocą strun w trzech płaszczyznach, którym Coop mógł w pewnym stopniu manipulować oraz czas w którym Cooper się poruszał (ten tak jakby "tunel" otoczony z każdej strony regałem z pokoju Murph, gdzie im dalej "zaleciał" bohater, tym starszą wersję swojej córki widział).

Nie dam rady dokładnie rozwinąć tej myśli bez pisania tutaj elaboratu i wklejania przynajmniej kilku rysunków. =/

Sprawdź sobie 29 rozdział książki Kipa Thorne'a "The Science of Interstellar" (pdf łatwo dostępny w necie) i w szczególności skup się zawartych tam rysunkach + poczytaj o czasie urojonym Hawkinga. I lepiej zrób to w odwrotnej kolejności niż wymieniłem.

ocenił(a) film na 10
PixelPow

książkę Thorn'a czytałem...polecam każdemu...oczywiście po oglądnięcu Interstellar :-))

ocenił(a) film na 10
Sebafilmweb

Jest może polska wersja tej książki? Bo boje się że jak zakupie wersje angielską to nie za bardzo zrozumiem bo to w końcu książka o fizyce.

ocenił(a) film na 10
AlexGolian

niestety nie spotkałem się z polską wersją tej książki...i chyba nikomu nie będzie się chciało jej wydać w naszym języku ojczystym :-) a szkoda

ocenił(a) film na 10
Sebafilmweb

Szkoda, chociaż inne jego książki chyba mają polskie wydanie. A nawet jeśli nie książke to może chociaż film, Discovery Polska powinno sie zainteresować.

Krathel

taki mądry ale w przedszkolu nie powiedzieli że murzyn piszemy przez RZ? nigga plissss

ocenił(a) film na 10
Mothyff

Nie jesteś w stanie stwierdzić w 100% czy to pominięcie litery r czy błąd ortograficzny :) Pozdrawiam.

Krathel

ale jestem w stanie stwierdzić że 99% polaków to murzyny Europy bo czyszczą kible na zachodzie, więc nie obrażaj nas - Polaków!

Mothyff

Uśmiałem się, o hahaha, ale z ciebie.

Mowiacy_do_reki

a co też z rodzinką czyścisz kible na zachodzie biały murzynie?

Mothyff

Ubawiłeś mnie, ciekawe masz przeżycia w tej białej Afryce. Proszę o więcej. Pamiętaj tylko jedno: czerpię energię z twojej złości.

Mowiacy_do_reki

z trollami nie gadam, nie masz życia - porozmawiaj z ręką parchu. i jeszcze przyznaje się że jest trollem, co za zabawny tępy typ....

Mothyff

Może jak przestaniesz kopiować, to ja również z tobą będę dyskutował.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Mothyff

A co będzie dalej?

Mowiacy_do_reki

tatuś w nocy przychodził? dotykał po odbycie? tak mi przykro....troll alert!!!

Mothyff

4 razy skopiowałeś ten sam wulgarny tekst. Komuś zaimponowałeś? Chyba tylko kolegom, co pokazałeś to przed kompem, bo tutaj to nikomu.

Mowiacy_do_reki

gdzie są administratorzy portalu, jak usunąć złośliwego trolla, który z braku własnego żałosnego życia ciągle za mną łazi po tematach i wylewa swoje żale?

Mothyff

O jak mi ciebie żal. Naprawdę tak mocno ci współczuję. Co ty teraz poczniesz?

użytkownik usunięty
Mowiacy_do_reki

Leż lamusie

ocenił(a) film na 8
Mothyff

O, popatrz. Potem mi piszesz, że głównie piszesz merytorycznie, a to jakiś 1%.

hyrkan

troll mówiący do ręki był tym pierwszym 2 przypadków które całe noce latali po moich tematach, ty jesteś 2, od 10 lat. ale oczywiście 'to normalne' .

ocenił(a) film na 8
Mothyff

Nie dziwi Cię chyba, że skoro nie piszesz nic merytorycznego, to większość ludzi nie ma ochoty z Tobą rozmawiać?

ocenił(a) film na 8
Mothyff

Nie zauważyłeś może, ale "Twoje tematy" to nie jest jakaś Twoja własność. Założyłeś je, a one nawet ciekawe nie są.

hyrkan

jak widać dla takich trolli jak ty są skoro wyszukujesz je całą noc :) no może nie moja własność ale lepiej mi się z kimś rozmawia merytorycznie niż słuchanie takiego marudy trolla jak ty któremu wiecznie tylko coś nie pasuje. no dobra jak przyznam ci rację że 'motyl ciągnie alicję' to inteligentny tytuł to dasz mi spokój?

ocenił(a) film na 8
Mothyff

To dlaczego nie rozmawiasz merytorycznie, ale ciągle obrażasz ludzi?

ocenił(a) film na 8
Mothyff

Bardzo lubisz sobie przypisywać te merytoryczne rozmowy, czekam na zalinkowanie tej najlepszej, gdzie wznosisz się na szczyt intelektu. ;)

ocenił(a) film na 8
Mothyff

A wszystko dlatego, że Cię zabolało, że głupoty gadasz o tytułach.

hyrkan

tak tak i te 5 tysięcy ludzi (czyli wszyscy, którzy oceniali) którzy mają rekina widmo za gniota też na pewno się mylą i uważają jak ty że to super film tylko niechcący dali ocenę 2 no i też na bank uważają że motyl ciągle alicja to świetny tytuł !!!

ocenił(a) film na 8
Mothyff

Po pierwsze, nie wszyscy ocenili ten film tak samo. :)

Po drugie liczba nie oznacza, że to ludzie zdolni, inteligentni czy dysponujący wiedzą.

Duże masy niewykształconych ludzi są podatne na mody, nastroje i manipulacje. Dlatego nie stanowią autorytetu.

ocenił(a) film na 8
Mothyff

Ja uważam, że nie powinieneś się brać za tytuły. Tworzysz najgłupsze, jakie widziałem. :)

hyrkan

ale strach i zdemaskowanie trolla, ale bezsilność i kwik rozpaczy. tak każdy kto oceniał film jest niedouczonym analfabetą a ty jeden mądry i widzisz w gniocie rekin widmo jakieś ukryte arcydzieło. tak tak na pewno. to dosyć smutne.

ocenił(a) film na 8
Mothyff

Tak, przykro mi, że wywołałem u Ciebie stany lękowe.

hyrkan

kolejne ataki i kwik rozpaczy trolla, ale się ośmieszyłeś, po raz kolejny, i nie pozostaje ci nic poza kłamstwami.

ocenił(a) film na 8
Mothyff

No tak. Wkopiowałeś tekst kilkadziesiąt razy, a teraz będziesz twierdził, że nie i że kłamię.

ocenił(a) film na 8
Mothyff

Próbowałeś zaczynać zdania wielką literą?

hyrkan

kolejne ataki i kwik rozpaczy trolla, ale się ośmieszyłeś, po raz kolejny, i nie pozostaje ci nic poza kłamstwami.

ocenił(a) film na 8
Mothyff

I tu też kopie tego samego postu. Mówiliśmy o tym, że nie piszesz merytorycznie. I co? Nie piszesz.

ocenił(a) film na 8
Mothyff

W sumie co Ty chcesz udowodnić? Nie masz już nawet obelg oryginalnych i musisz sam swoje obelgi kopiować.

hyrkan

o nie znowu ty - nie masz jednak tego życia i nadal odpowiadasz sam sobie w trollowej wściekłości po kilka razy pod rząd ? to już się robi nudne....i wszystko dlatego że lubisz motyla ciągle alicję....

ocenił(a) film na 8
Mothyff

Zachwyca mnie dziś, jak szybko dostrzegłem w Tobie trolla. Parę wypowiedzi i diagnoza gotowa. A teraz kopiujesz mi ten sam post w wielu wątkach, bo nie masz zupełnie zupełnie zupełnie zupełnie nic do powiedzenia na temat filmów. :)

ocenił(a) film na 8
Mothyff

Hihi, ciekawe, co mi odpowiesz, gdy doczytasz, ile błędów językowych u Ciebie znalazłem.