Jak na moje to w 2 części będą przeprawiać się przez Mroczną Puszczę i zajmą górę, a w 3 części to zostanie im Bitwa Pięciu Armii
Skoro taki tytuł, to raczej na Puszczy sie nie skończy. Raczej dobiją już do scen ze Smaugiem, mam przynajmniej nadzieję, nie mogę się doczekać Cucamberbatcha podkładającego mu głos :3 W trzeciej czesci ma być chyba totalnie co innego, a nie fabuła Hobbita, wiec tutaj chyba dokończą ksiażkę i w trzeciej czesci będziesz juz po pokonaniu Samuga, przy drodze powrotnej Bilba i w ogóle.
Mnie się wydaje że skończą na przybyciu Krasnoludów wo Dal bo prawie nic by nie zostało na 3 część. Ale sądząc po tytule to raczej skończy się na jakiś scenach ze smokiem. I wówczas ostatnia część to będzie bitwa 5 armii i powrót czyli może być nudno...
Chodzi ci o to że 2 część będzie nudna czy 3? Teoretycznie w 1 mogło się mało dziać a Jackson zrobił z tego bardzo wciągający film więc uważam że martwić się nie trzeba :)
W 3 jeśli zostawią sobie samą bitwę i powrót :) z drugiej strony masz rację że jedynka całkiem przyzwoita
3 część to ma być jakby połączenie hobbita z WP więc sądzę, że wypędzą z Dol Guldur Saurona, pewnie bitwa pięciu armii będzie, i może zrobią jeszcze coś o pierścieniu. 3 część to na pewno nie będzie tylko z książki, ludzie!
Na pewno będzie Smaug ponieważ miesiąc temu wyszło zdjęcie Bilba leżącego na skarbie należącego do Smauga
Mam nadzieję, że skończy się na śmierci Smauga, bo szkoda byłoby z tym czekać do kolejnej część. Ale mam dwie wersje: albo skończy się na definitywnym starciu ze smokiem, albo na rozpoczęciu przygotowań do Bitwy Pięciu Armii :)
Moje propozycje: moment śmierci Smauga lub na ostatnim ujęciu kamera zacznie nagle szybko jechać nad ziemią i pokaże nadciągającą armię Orków i Wargów, wtedy zwróci się w stronę Ereboru i obraz się ściemni - tak się zakończy film wg mojej wizji xD
Podobno po bitwie i powrocie ma być dopiero połowa filmu więc na drugą połowę ma pozostać most łączący WP i Hobbita.
nie czaję... xD skoro mówisz, że ma być po bitwie i powrocie połowa filmu, a reszta filmu (drugiego mam na myśli) to "most", to zostaje jeszcze film trzeci, który miałby cały być tym mostem? Chyba że jako film określasz całą trylogię Hobbita ;p
ale na przyszłość lepiej jest mówić od razu, do którego filmu się odnosimy, jeśli pisze się na forum innego ;p
Spróbuję czasowo rozpisać przebieg akcji. Załóżmy, że film będzie trwał 2,5 godziny ( 150 minut )
a) prolog - może Gandalf spotyka Thraina i ten daje mu mapę i klucz - 5 minut
b) dom Beorna - 15 minut
c) w kierunku bramy Mrocznej Puszczy - 5 min
d) Gandalf opuszcza kompanię i odwiedza Lothlorien- 5 min
e) Mroczna Puszcza do ataku pająków - 15 min
f) walka z pająkami - 10 min
g) pałac Thranduila - 20 min
h) beczki - 10 min ( już 85 minut )
i) Esgaroth - 20 min
j) spływ ku Samotnej Górze ( 5 min )
k) założenie obozu i sceny w siedzibie Smauga 20 min
j) atak Smauga na Esgaroth 20 min ( 150 min )
Film według moich obliczeń skończy się na po tej bitwie.
Sądzę, że będzie w trzeciej części, bo rozgrywają się w podobnym czasie. Może będą się przeplatać jak bitwy w Dwóch wieżach w Helmowym Jarze i Isengardzie. Takie rozwiązanie miałoby najlepszy sens. Gdybyśmy już w drugiej części zobaczyli pogrom Saurona, napięcie filmowe byłoby znaczniej mniejsze w trzeciej części.
Ja bym wolał żeby ta bitwa była jednak w drugiej części. Nie chcę czekać aż dwóch lat na bitwę i w dodatku dwie naraz. W Dwóch Wieżach to rozwiązanie było fajne, ale dlatego ponieważ po nich zostało jeszcze parę bitew (Pellenor, Czarne Wrota). A dodatkowo Serkis mówił że bitwa Pięciu Armii będzie na serio duża i długa, wręcz epicka więc nie zaszkodzi dać w dwójce Dol Guldur
A ja nie. Schemat będzie podobny jak w WP. W pierwszej przygody, w drugiej jedna średnia bitwa, a w trzeciej jedna ogromna. Zresztą, gdyby Gandalf opuścił kompanię przed Puszczą to gdzie mieliby go pokazać jak nie w Dol Guldur? Gdyby w trzeciej był atak Gandalfa w ogóle by prawie nie było w dwójce. Zresztą to co ty mówisz to się w ogóle nie klei. Bez ataku na Dol Guldur w dwójce niewiele by sie działo.
Te bitwy nie mogą się przeplatać bo wyszło by na to że Gandalf się teleportuje i walczy raz tu raz tam.
A co to za problem dla scenarzystów ? Poprostu Gandalf brałby udział tylko w wypędzeniu Saurona. Chociaż wydaje mi się że powinien być, i będzie w brał udział w BPA.
Nikt z nas nie chciałby takiej zmiany chyba bo jakby nie Gandalf to Bilbo by zginął zrzucony z bramy Ereboru przez Torina. Dol Guldur raczej będzie w 2 to jest najbardziej pasujący plan.
Chciałbym aby w pałaco Thranduila dłużej się działo. Jego pałac miał być odbiciem jaskiń Menegrothu z Beleriandu, czyli w skrócie powinien wyglądać olśniewająco - ciekaw jestem jak się z tym fantem spiszą. Liczę, że oddadzą to równie dobrze jak Rivendell czy Lorien.
Dokładnie tak ogląjąc zamek Thranduila będzie widzieć trochę skromniejszą wersję Menegrothu - czyli pagór brama dookoła las i wąskie wysokie wejście i most .... no i podziemne chale z spichlerzem i zrzutem beczek do potoku ;) Jak do tej pory Jarzynowa korona Thranduila ..wypadła tak sobie ...;P
trochę dziwne obliczenia zważywszy,że sama uczta u Bilba w I części trwała 40 minut