PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 327 tys. ocen
7,6 10 1 326947
6,3 52 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Thrain

ocenił(a) film na 8

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego wycięli sceny z ojcem Thorina w Dol Guldur? Jest to jeden z
wątków, na który najbardziej czekałem i mimo, że był ukazany już w pierwszym zwiastunie pierwszej
części nadal go nam nie pokazali. Mam nadzieję, że znajdzie się chociaż w edycji rozszerzonej,
aczkolwiek powinien znaleźć się w kinowej, gdyż jest to dość ważny wątek (sam Thorin mówi w
prologu, że jest przekonany, że jego ojciec żyje). W trzeciej części na pewno nie będzie tych scen,
gdyż Gandalf stracił laskę, którą widać podczas potyczki z Thrainem, chyba, że jako prolog przed
starciem z Sauronem...

użytkownik usunięty
Lonelier

Prawdopodobnie ta scena będzie w 3 części. A Gandalf miał wtedy swoją laskę ponieważ działo się to przed spotkaniem u bilba bo jak wiemy wtedy Gandalf dał klucz Thorinowi , który dostał od jego ojca (Thraina) w Dol Guldur.

ocenił(a) film na 8

Na pewno nie. W filmie Gandalf prawdopodobnie spotyka Thraina dopiero w Dol Guldur tuż przed walką z Sauronem. Można tak wnioskować z 2 powodów:

- Thorin w prologu mówi, że jest przekonany, że jego ojciec wciąż żyje

- W zwiastunach podczas walki Gandalfa z Thrainem, czarodziej ma swój miecz Glamdring, który znalazł dopiero w jaskini trollów

;)

ocenił(a) film na 8
Lonelier

Gandalf w prologu mówi, że otrzymał od Thraina klucz, tuż przed jego (Thraina) wyprawą do Ereboru, w czasie której został schwytany przez Nekromantę :)

użytkownik usunięty
Lonelier

No też fakt to teraz nie wiem o co tam będzie chodzić ,a może ta scena jest w tej częsci bo jak gandalf "zwiedza" Dol Guldur widać tą wieże z której w zwiastunie skacze na niego Thrain.

ocenił(a) film na 8

Pewnie tak. Nie wiem jak mogli to wyciąć...

Lonelier

Problem jest taki ze Hobbity mialy byc dwa ale po podjeciu decyzji, ze beda trzy filmy calosc zostala poszatkowana i beznadziejnie zmontowana. Nawet trailery mamia widzow... Przyklad z Thrainem. Inny przyklad to np zmiany wygladu bohaterow czy zastepowanie jednych postaci innymi, jak np Azog. Pocztakowo przypominal Lurtza z LOTRA ale zdecydowano sie na orka w wersji CGI. Pozniej PJ pokazuje nam w tarilerze do Pustkowia Azoga wspinajacego sie na tame u Elfow w Lesnym Krolestwie a w filmie mamy Bolga. Zmiany, zmiany, ciecia, zmiany, CGI, ciecia, ciecia, CGI, zmiany i tak w kolko. Wielki burdel Panie Jackson... wielki burdel.

MrBaggins

Popieram. Rozdzielenie tego na 3 części od początku zwiastowało złe rzeczy.

ocenił(a) film na 7
hr_dooku

No. Pomyślcie sobie jakby było zajebiście, gdyby z AUJ wyje*** Radagasta, walkę kamiennych gigantów (w tle mogliby byc), Azoga itd. na pysk i zakończyc gdzieś przed Mroczną Puszczą. Do tego oczywiście dłuższy wątek Beorna. Druga częśc to Mroczna Puszcza, Thranduil, smaczek w postaci Legolasa w tle, Esgaroth, Erebor i Smaug, Bitwa Pięciu Armii, powrót i koniec. Bez dodatkowych wątków i bez skracania wątków z książki, którą się adaptuje. Bo tak to film nie ma ani klimatu książki, ani klimatu LOTRa. Ewentualnie bym wplótł jakoś mniej nachalnie wątek Dol Guldur. W filmie nawet podoba mi się ten Azog, ale bez niego byłoby lepiej. Drużyna i tak byłaby pod presją, żeby zdążyc dojśc do Góry.

ocenił(a) film na 7
Banner

Problem w tym, że to film, a nie było antagonisty który by nakręcał dodatkowo akcję:)

ocenił(a) film na 7
MrBaggins

Niestety 100 % racji, duży zawód gdy w spotach jeszcze widzisz Azoga, a w filmie jeno Bolga.

ocenił(a) film na 7
Lonelier

No również na pewno nie, bo prolog miał miejsce 12 miesięcy oprzed akcją dwójki:)

ocenił(a) film na 8
straightlines

No tak ;)

ocenił(a) film na 7
Lonelier

Ale widzisz, skoro spotkałby Thraina przed sama po spotkaniu z Thorinem u Bilba nie mógłby mu wręczyć ani mapy ani klucza...

ocenił(a) film na 8
straightlines

No masz rację, Peter to strasznie pokręcił... Myślę, że najwięcej wskazówek daje nam rozmowa Gandalfa z Thorinem w Bree. Gandalf mówi tam, że rozmawiał z Thrainem (może wtedy dostał od niego mapę i klucz) i doradził mu by wyruszył odzyskać Erebor. Thrain go posłuchał, ale w czasie wyprawy został napadnięty przez orków i prawdopodobnie zabrany do Dol Guldur i od tego czasu nikt nie wie co się z nim stało, jednak Thorin jest przekonany, że jego ojciec wciąż żyje.
Taki scenariusz wydaje mi się najbardziej prawdopodobny, ale z kolei dziwne wydaje się to, że Thrain wyruszył do Ereboru bez klucza i mapy..

ocenił(a) film na 8
Lonelier

A Ty co o tym sądzisz? :)

Lonelier

Sorry że się wtrącam, ale jak Gandalf zostaje napadnięty przez Thraina, to ma już Glamdringa, więc...

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

No przecież wiem o tym :) Sam o tym pisałem zaraz po premierze dwójki :)
Może się trochę niejasno wyraziłem, ale według mnie to będzie wyglądało tak:

1. Gandalf spotyka się z Thrainem (nie w Dol Guldur) i namawia go na odbicie Ereboru. W tedy też Thrain daje mu mapę i klucz.
2. Thrain zostaje napadnięty przez orków w czasie wyprawy i uprowadzony do Dol Guldur.
3. Gandalf spotyka się z Thorinem w Bree i go o tym informuje.
4. Wszyscy spotykają się w domu Bilba i Gandalf przekazuje mapę i klucz Thorinowi.
5. Gandalf znajduje Glamdringa w jaskini Trollów.
6. Gandalf przybywa do Dol Guldur, odsyła Radagasta i przywołuje zło czające się w ruinach.
7. Nagle z wieży skacze na niego Thrain (wersja rozszerzona)
8. Gandalf traci laskę po walce z Sauronem.

(:

Lonelier

Zgadzam się. Tez tak myślę :)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

:) Tylko jak Thrain wyruszył do Ereboru bez klucza i mapy? :)

ocenił(a) film na 6
Lonelier

Były ważniejsze wątki niż jakaś tam poboczna scena z Thrainem, np kilkuminutowe combo Legolasa wybijającego jednym mrugnięciem powieki tuzin orków, albo bardzo istotny dla fabuły wątek miłosny. Po prostu Jackson nie znalazł czasu na taką błahostkę.
A tak na serio to też jestem zdziwiony brakiem tej sceny.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

No dokładnie. Najprawdopodobniej niestety będzie w edycji rozszerzonej i jak puszczą w TV to nigdy nie zobaczymy Thraina...

Anthrax91

Hehe :D masz racje :D combosy sa wazniejsze ;)

ocenił(a) film na 8
Lonelier

Poza tym wycięli (albo przenieśli do trójki) sceny ze Smeagolem. Andy Serkis mówił, że w każdej części będzie epizodycznie występował Gollum...

ocenił(a) film na 8
Lonelier

Możliwe, że będzie w 3 części podobnie było ze scenami z trailera 1 części gdzie ukazały się dopiero w 2.

ocenił(a) film na 6
Lonelier

Kiedy niby powiedział coś takiego? Z tego co wiem, Serkis nagrał tylko sekwencje w podziemiach z Bilbem i to było wszystko. To była pierwsza nakręcona scena, potem był drugim reżyserem.

ocenił(a) film na 8
Joecrou

Jestem niemal pewien, że tak gdzieś wyczytałem mniej więcej rok temu, ale jak tak mówisz to już sam nie wiem, może mi się coś pokręciło. W każdym razie bardzo chciałbym jeszcze zobaczyć Golluma w Hobbicie, w końcu według książki opuścił Góry Mgliste i śledził Bilba podczas wyprawy do Ereboru ;)

Lonelier

Jak dla mnie nie zaszkodziłaby scena na samym końcu po wylocie Smauga na Laketown i tekście Bilba, że leci gdzieś indziej ujęcie w góry np i pojawia się Gollum mówiący sam do siebie, że wstrętny Hobbit ukradł mu skarb itd. Mam nadzieję, że w 3 części się pojawi.

ocenił(a) film na 8
hr_dooku

No fajnie by było ;) Powinien się pojawić, bo w jednym z ostatnich videoblogów widać jak (prawdopodobnie) Gollum ucieka z tuneli goblinów :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Lonelier

To nie gollum tylko zwykły goblin.

kamilxxx09

Może gobliny zbiora się, żeby tez uderzyć na Góre.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Oby nie

Lonelier

Oby tak.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Jeszcze tylko tych gównianych karłowatych goblinów brakuje w Bitwie Pieciu Armii... Nie, dziękuję, wystarczy już, że będą tam świnie...
Chciałbym, żeby to była bitwa na miarę Bitwy pod Helmowym Jarem, a gobliny zdecydowanie by to uniemożliwiły (mówię oczywiście o tych goblinach z Hobbita, nie z Władcy)

Lonelier

Bitwę o Helmowy jar spokojnie przebije. Będzie więcej ras, postaci, lepszy krajobraz, więcej jednostek wojskowych i w ogóle.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ważne żeby były takie sceny jak np. przyjazd Gandalfa z wojskami Eomera, szarża Theodena lub jakaś głęboka rozmowa jak Gandalfa z Pippinem o życiu po śmierci :)

Lonelier

Zaufaj Jacksonowi :)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

ahahahahahah

ocenił(a) film na 9
Lonelier

czytałeś książkę ?
do to właśnie tam pod samotna górą walczą gobliny z gór mglistych a nie orkowie z dol guldur :-)
Marcin

ocenił(a) film na 8
marcin1488

ale w książce gobliny i orkowie to ta sama rasa :) PJ je rozdzielił i gobliny wyszły mu fatalnie, dlatego wolałbym, żeby w BPA wzięli udział tylko orkowie :)
Lonelier

ocenił(a) film na 7
Lonelier

dokladnie:)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
straightlines

No ozywiscie. Przeciez armie będa większe niż te pod Jarem

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

No i co z tego?? Tu sie beda bili o zloto Thorina pod Helmowym Jarem bili sie o wolnosc narodow. Nie wyskakuj nawet z tak durnym porownaniem. Zawsze i wszedzie Helmowy Jar>b5a

straightlines

O zadne złoto się bic nie będa.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Przeczytaj książkę to się dowiesz o co się biją:) Nie ma żadnego innego powodu jak bogactwa Ereboru. Wiec to sie ma nijak do walki o przetrwanie w TTT.

straightlines

W ksiażce może i tak. Ale w filmie na szczęście będzie inaczej i bardziej powaznie. Zresztą, jak spojrzysz dalej, to zobaczysz, jakie ogromne znaczenie miało odzyskanie Ereboru.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Tłumaczyłem Ci w innej odpowiedzi, jedynie Gandalf widzi jak duze mialo to znaczenie, ale same armie napierniczaly sie tylko i wylacznie z powodu bogactw Ereboru bo Smaug padł i tyle.

ocenił(a) film na 8
straightlines

Może chodzi o to, że podczas wojny o pierścień była bitwa pod górą, więc orkowie nie zdobyli np rivendell czy shire.

straightlines

W ksiazce tak, w filmie nie.