PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 327 tys. ocen
7,6 10 1 326982
6,3 52 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Kogo wolicie?
Ja osobiście wolę Smauga. Jest potężniejszy, bardziej inteligentny i lepiej prezentuje się jesli
chodzi o wygląd.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Raczej Balrog. Bije od niego ta tajemniczośc. Zastanawiałem się nad Smaugiem, ale akcja z krasnoludami niszczy tą postac.

kamilxxx09

Smaug, głos rewelacyjny.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Zgadzam się z Tobą :) Smaug wymiata :D Uwielbiam smoki i Smaug spełnił moje oczekiwania w 100% :) a Balrog ? Kozacki wygląd i to chyba tyle. Smoczek ma charakter i jest "jakiś". Jaki ? Zajefany :D

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Smoki są piękne , a tą postać wykreowali cudnie, jestem skłonna uwierzyc, że gdzieś żyją i jednego za odpowiednią gażę zatrudnili.
W sumie smok ratuje całą tą część tego filmu ( wg mnie)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Potężniejszy był Balrog (fakt), ani ten ani ten nie był szczególnie inteligentny (fakt), lepiej prezentował się Balrog (wg mnie)

ocenił(a) film na 7
rusek125

No cóż, pamietaj, że Balrogowie byli Majarami, więc tej inteligencji musieli trochę mieć:)

rusek125

Taki potężniejszy, że Gandalf dał mu radę, a przy Smaugu by co najwyżej wybił mu kolejną łuskę. I w to watpię. Dlatego Gandalf wybrał do tego zadania Bilboa, bo w niego wierzył. Nikt w Śródziemiu nie dałby rady Smaugowi. Chyba, ze Sauron, ale na pewno nie w czasach, gdy zbierał dopiero siły w Dol Guldur. Pomijam oczywiscie postacie z dawnych czasów takie jak Morgoth. Mówie o czasach, gdy rozgrywa się Hobbit.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Smauga pokonała pojedyńcza strzała

pemmil

Bo nie miał pod piersią łuski. I nie była to zwykła strzała, ale CZARNA STRZAŁA

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

W książce to była zwykła strzała tylko że ulubiona barda

pemmil

Ależ skąd! Jest dokładnie napisane, ze jst to Czarna Strzała i że stworzono ją pod Samotną Górą. jest napisane także, ze przechodziła z pokolenia na pokolenie. To nie była zwykła strzała. Zresztą teraz rozmawiamy o filmie.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ale jednak strzała która nie miala magicznych zdolności tylko mogła byc lepiej wyważona i ostrzejsza

pemmil

No nie wiem. Moim zdaniem ta strzała ma jednak większa wartośc niż zwykła strzała np. Legolasa.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Gandalf bał się i bardzo Balroga, nie chciał iść przez Morię. Podczas gdy smoka ochoczo sam zaproponował by zatłuc z jego pomocą. Na prawdę porównujesz Majara do zwykłego smoka? Do zabicia Balroga musiał być konieczny drugi majar. Do zabicia smoka strzała. Tyle w temacie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Co do strzały to była zwykła strzała, którą zawsze odnajdywał. I zwykle trafiał nią w cel. Nie miałą żadnych magicznych właściwości. Zwykłą strzała powaliła Smauga i tyle.

kamilxxx09

i co leszczyku zostałeś jak zawsze zniszczony pokazałeś że nie masz pojęcia o Tolkienie i kinie zakładajac temat w którym jakaś bzdurą chcesz pokazać wyższość Hobbita nad Lotr. Władca jest lepszym filmem w każdym aspekcie

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

A poza tym skąd wiesz że gandalf by go nie pokonał?

pemmil

Hah zartujesz chyba sobie. Zresztą gdyby był na siłach od razu by poszedł do Góry. A tak posłużył sie Bilbem.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Idąc tym tropem czemu nie poszedł pokonać balroga tylko chciał uciec przecież był na siłach

pemmil

Tyle, ze o Balrogu chyba nie wiedział.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Oczywiście, że wiedział. Saruman mówił przecież że Gandalf doskonale wiedział do czego dokopały się krasnoludy w Morii.

pemmil

Albo wiedział, ale po co pchac kij w mrowisko? On sobie zył w Górach. A Smaug był niebezpieczeństwem, bo Sauron mógłby się nim posłużyć w wojnie i podbijaniu Sródziemia.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Balrogiem też a to o pomocy sauronowi to bardziej wymysł z filmu

pemmil

Niekoniecznie. O Smaugu jako sprzymierzeńcu Saurona jest wzmianka w Niedokończonych opowieściach.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

A o Balrogach było w Silmarlillionie jak wspierały siły zła, zawsze służyły złu. Wystarczy poczytać to byś wiedział.

ocenił(a) film na 9
straightlines

Zgadza się ! Tyle tylko żę smok był słabszym rodzajem majara któremu Sauron mógł narzucić swoją wolę Balroga na smycz tak szybko by nie wziął gdyż Balrogowie byli co najmniej mu równymi majarami z przyrodzenia chociaż Sauron jak i Karharoth ,Balrogi oraz Glaurung ! - inne pieszczochy Morgotha był dokarmiany mocą swego pana i był nieco potężniejszy niż większość majarów ..stąd między innymi jako słaby zaledwie duch pokonuje Gandalfa(ciekawe czy Gandalf biały pokonał by w pełni sił odrodzonego Suarona ;) ? )

ocenił(a) film na 7
Joseph88

ok ale slabszym rodzajem majara/? mozesz podac zrodllo?

ocenił(a) film na 9
straightlines

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_zwierz%C4%85t_%C5%9Ar%C3%B3dziemia#Smoki Słabszym niż Balrog i w tym kontekście pisałem. Dlatego na okiełznanie smoka Sauron teoretycznie móggł by sobie pozwolić ... a na podporzoądkowanie Balroga były marne szanse choć wszyscy służyli ...Melkorowi więc przynajmniej w teori powinna być między nimi komitywa.

ocenił(a) film na 7
Joseph88

Racja:) Więć skoro tekst źródłówy tak mówi to temat zamknięty:)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Napisałes tak jakby bilbo mógł go zabic

pemmil

Nie. Chodzi mi raczej o inne możliwosci Bilba takie jak w filmie.

kamilxxx09

Hmm, właściwie to nie wiemy, czy Gandalf pokonałby Smauga czy nie. Wiemy, że na Balroga "zwykłe miecze na nic się nie zdadzą", więc nie może go zabić zwykły człowiek z Czarną Strzałą, ale czarodziej... A co do strzały, to nic nie wiadomo o jej magicznych właściwościach - jak dla mnie to tylko porządnie wykonana strzała, nic więcej.

kamilxxx09

Do zabicia smoka wystarczy:
1. wbicie miecza w brzuch gdy ten śpi
2. koleś w latającym statku z silmarillem w łapie, a mówimy tu a najpotężniejszym smoku jaki kiedykolwiek istniał
3. dobry łucznik

trochę słabo

Xoxoxox

Co słabo?

kamilxxx09

smoki słabo

Xoxoxox

Dlaczego?

kamilxxx09

masz zakres uwagi ograniczający się do dwóch ostatnich postów?

Xoxoxox

Dobra skończ.

kamilxxx09

ok, otwórz buzie

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Nie było misją Gandalfa zabić Smauga. Gdyby on to zrobił arcyklejnot trafiłby do rąk Thorina i rozpętałaby się rzeź. Czym niby Smaug miałby zabić Balroga ? Ogniem ? To tak jakby ptaszek żuciłby się na niedźwiedzia z pazurami.

rusek125

A czym niby Balrog miałby zabic Smauga? Biczem? haha

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

głupie pytanie głupia odpowiedź. Rozerwałby mu paszcze rękami jak King Kong Rexowi

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Balrogowie powstali w czasie snucia melodii tworzącej Ardę. Byli w klasie Majarów. Gandalf, Melkor, Balrogowie byli majarami powstałymi przed powstaniem ardy. Najpotężniejsi mieszkańcy Śródziemia. A ty uważasz, że smok z 3 ery by zabił Balroga??? Buhaha. Może Glaurung. Pamiętaj taki Gothmnog ustępował siłą i mocą jedynie Sauronowi. To nawet walki by nie było. Poczytaj w końcu coś więcej niż to co jest o Hobbicie w kronikach.

ocenił(a) film na 8
straightlines

Melkor to valar

ocenił(a) film na 7
pemmil

Dzięki za poprawienie.

ocenił(a) film na 9
pemmil

I był milion razy silniejszy niż Sauron nawet gdy roztrwonił swoją siłe na upgrade swoich sług ;) a nie był sam w stanie pokonać Ungolianty i ratować go musieli właśnie Balrogowie wiec jakie to musiał być potężne istoty skoro odpędziły wielką pajęczycę przy której Smaug to pchełka :] mierzenie Balroga z Smaugiem jest śmieszne aha Blrogi oprócz biczy mialy jeszcze płonące miecze :]

ocenił(a) film na 8
Joseph88

Sztylety chyba miały tak mi się wydaje

kamilxxx09

trudne pytanie :P a zaakceptujesz moje zaproszenie ?

lolmiki

Źle się czujesz, widze.

kamilxxx09

po co te wyzwiska ? co ja ci takiego zrobiłem ?