Wiadomo że Bolg jest synem Azoga (w książce napisane jest że podczas Bitwy pięciu armii chce
ojca pomścić)
Moje pytanie będzie podważać logikę tak samo filmu jak i książki..
W jaki sposób Azog doczekał się syna?
Przez pączkowanie czy jak?
We "Władcy" mamy pokazane jak wyglądają narodziny orka(U Sarumana) Więc w jaki sposób Bolg
może być synem Azoga? Wydalił nasienie na jego kokon czy coś?
Nie pamiętam dokładnie ale we Władcy mamy do czynienia z jednym pół-orkiem, czyli mogli się rozmnażać. A kobiety orków? Widok taki, że nam go oszczędzili. Może adopcja?
U orków w WP nie widzimy ani jednego orka cywila :) tylko wojska mordoru. Trudno o kobiety w wojsku. W całym WP była tylko jedna Eowina po stronie dobrych.
Jest takim jakby jego uczniem, a kobiet orków raczej nie ma. Orkowie to wypaczeni przez ciemność elfy i ludzie lub są po prostu tworzeni przez moce ciemności.
Cytat z Silmarillion:
"Orkowie bowiem byli istotami żywymi i rozmnażali się tak samo jak inne Dzieci Illuvatara" (Dzieci Illuvatara: ludzie i elfy)
Dziękuję za pomoc Silmarilion czytałem jeszcze w podstawówce i niewiele zapamiętałe (I zrozumiałem) więc wielkie dzięki.
Narodziny Uruk-hai w filmie to wymysł ekipy filmowej, w książce mają inna genezę, zaś co do samych orków Tolkien zdaje się w "Listach" potwierdził, że były orkowe kobiety.
Tak, list datowany na 21 października 1963 r. i adresowany do p. Munbiego, nie został oficjalnie wydany ale można z niego przeczytać że:
"There must have been orc-women. But in stories that seldom if ever see the Orcs except as soldiers of armies in the service of the evil lords we naturally would not learn much about their lives. Not much was known"
Czyli Tolkien potwierdza że muszą być orc-women.