Mam pytanie odnosnie tego aktora. Smaug, to wiadomo, ale nie kojarze z filmu zadnego nekromanty? O kogo chodzi?
Czarnoksiężnik / Nekromanta / Sauron = twórca Jedynego Pierścienia, Nieprzyjaciel, Władca Ciemności
nie wiem, czy można go nazywać " Władcą Pierścieni " tak dosłownie, gdyż w mojej interpretacji owym Władcą jest też Jedyny Pierścień.
Sauron, tworząc Jedyny Pierścień, przelał nań część swojej mocy, obdarzając go pewnym rodzajem osobowości, własnej świadomości, Pierścień potrafi nie tylko wpływać na innych ale też decydować o swoim losie, jest w takim rozkroku: ma własną wolę i świadomość ale bezgranicznie służy swojemu panu i stwórcy.
Cytat z Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia.
"(...)- Hura! - krzyknął zrywając się Pippin. - Oto nasz szlachetny krewniak! Miejsce dla Froda, Władcy Pierścienia!
- Cicho! - odezwał się Gandalf siedzący w cieniu, w głębi ganku. - Złe siły nie mają wstępu do tej doliny, mimo to nie należy ich wywoływać po imieniu. Władcą Pierścienia jest nie Frodo, lecz pan Czarnej Wieży Mordoru, a jego władza znów rozszerza się na świat cały. Jesteśmy w twierdzy. Dokoła niej gęstnieją ciemności."