Oczywiście pamiętamy, że w książce Saruman z wiadomych względów w końcu zgodził się na atak na Dol Guldur, ale że nigdzie nie ma powiedziane, czy osobiście w nim uczestniczył.
Ciekaw jestem jak zostanie ta sprawa rozwiązana i pokazana w filmie?
Tym bardziej, że jest tu trochę zamieszania:
Dol Guldur zostało zburzone po zniszczeniu Pierścienia.
Wcześniej Czarnoksiężnik uciekł stamtąd przed Gandalfem, przenosząc się do z dawna przygotowanej siedziby w Mordorze.
Tyle mówią nam Księgi.
A co na ten temat powie (pokarze) nam Dżekson?
Gdyby galaddriela brala czynny udzial w walce to byla ny to kompletna porazka jacksona..
Cóż.... tak się składa, że Galadriela wzięła udział w walce, tzn. zniszczyła umocnienia Fortecy używając mocy którą dawał jej jeden z 3 pierścieni mocy które posiadali Elfowie.
Liczę, ze Białą Rada nie uderzy na twierdze sama, ale z jakąś armią. No i fajnie by było zobaczyć troche więcej magii ze strony Rady, niż dotychczas. A co do Saurona, podzielam zdanie innych. Oby stanał do walki, a nie od razu uciekł:)
I pomyśleć, że wszelkie wątpliwości i pytania zostaną rozwiane już za 3 miesiące i 7 dni :-)))
Uważam, że w filmie zobaczymy taki skład Białej Rady i uderzających na Dol Guldur sił:
- Gandalf
- Radagast
- Galadriela
Elrond wraz z oddziałem Elfów....
No ale wiadomo...to tylko wróżenie :-) A jak będzie, zobaczymy :-)
Obym jednak wywróżył mniej, niż więcej :-)
Chciałbym zobaczyć jeszcze Sarumana. A jesli nie w Dol Guldur to chociaz jak knuje jakies plany i szuka Pierscienia. A co do czasu to pewne wątpliwości moga zostac rozwiane w ciagu jakichś 3 tygodni, bo niedługo nowy zwiastun:)
No z tym zwiastunek to nic nie jest wiadome.... chciałbym aby się najpóźniej z końcem października pojawił, ale jak będzie...cóż :-)
Co do Sarumana...to bardzo ciekawy wątek, tym bardziej, że na tę chwilę nawet nie jest wiadome czy Christopher Lee grał jeszcze jakieś sceny poza tymi do 1 części filmu.
W videoblogu się nie pojawił.... w trailerze także go nie widać.... nigdzie też nie doszukałem się informacji o jego dalszym udziale w produkcji.
Oby jego postaci nie pominięto i dano choćby sekwencję trwającą minutę, gdy Saruman podejmuje decyzje o ataku na Dol Guldur i zaczyna myśleć o pierścieniu...
Mysle, ze skoro pokazano go w 1 cześci to i w 2 bedzie, bo inaczej byłoby bez sensu. A zwiastun koncem października to za późno. myślę, ze będzie to poczatek gdzies koło 7 października.
Moim zdaniem do 10 października zwiastun musi wyjść. Ale może wyjdzie jeszcze w tym miesiącu. 2 trailer do NP wyszedł chyba 19 wrzesnia.
Tak ale z NP było trochę inaczej.... pierwszy trailer ukazał się bardziej jako niespodzianka i podziękowanie dla fanów, gdyż wszyscy czekali na jakieś wieści o Hobbicie.
Raczej trzeba potraktować tamtą sytuację w ramach wyjątku.
No ale mam nadzieję, że będzie tak jak napisałem powyżej, że trailer pojawi się nie później niż z końcem października.
No i z końcem października będzie też wersja reżyserska Hobbita :-) Cóż, to wydarzenie również niesie się echem na forach :-) I u wielu osób powoduje szybsze bicie serca :-)))
A zauwazyliscie ze podczas rozmowy gandalfa z sarumanem ten drugi zachowywał się bardzo dziwnie? Tak jakby o wszystkim wiedział.wiadomo saruman dopiero władca pierścienie stał się zły ale czy na pEwno? I czy czarnoksieznik jest Potezniejszy Od saurona? Nie czytałem książki także proszę o wyrozumiałość. Jedyńie grałem w grę bitwa i te rożne dodatki itp.
Saruman już wtedy sprzyjał Sauronowi i starał się odwrócić uwagę Rady od Dol Guldur i innych "niewygodnych" zdarzeń. Gdyby nie dywersja Sarumana, Rada uderzyłaby na Dol Guldur duzo wczesniej niz miało to miejsce.
na pewno? Wydaje mi się, że Saruman najpierw chciał zdobyć Pierścień dla siebie, dlatego zwodził Radę. Potem, gdy Sauron urósł w siłę, Saruman nieopatrznie używając Palantiru "napotkał" tam Saurona , który nagiął go do swojej woli.
(do shady10) A Czarnoksiężnik to oczywiście imię nadane Sauronowi, kiedy nie wiadomo było jeszcze kto to jest, czyli na początku wydarzeń w hobbicie.
dzięki wielkie ;d mam nadzieję że ta druga część będzie bardziej mroczniejsza niż pierwsza.
Thranduil jest wielkim królem elfów. to kim jest Galadriela ? na pewno jest jedną z obronców srodziemia. ale chodzi mi o to kto jest ważniejszy (potrzezniejszy itp) ? i czy te postacie mają ze sobą coś wspólnego.
Galadriela jest najstarszym elfem w Śródziemiu. Pamięta jeszcze pierwszą Erę, Valinor i Melkora. Włada Lorien i jest nosicielką jednego z Trzech- Nenyi (Wody). Vilye(Powietrze) nosi Elrond, a Narye( Ogień)- Gandalf. Jest to jeden z powodów, dla których Saruman nie lubi Gandalfa, bo on przecież jest głową Rady, a to Gandalf dostał Narye :)
ok dzięki. sorry ze tak zasypuje pytaniami ale nie wiem wszystkiego nie chce miec brakow;) za każdą odp. wielkie dzięki Natadragon. ^ ;)
chwila jak Czarnoksieznik to Sauron ? przecież Sauron wezwał Czarnoksieznika w 3czesci władcy. Witch-King Of Angmar http://www.youtube.com/watch?v=7YfQAvwjRHw czyli Król Nazguli.
Mianem Czarnoksiężnika nazywano tego który osiadł w Dol Guldur. Nazwa ta była dla zwyczajnej dezorientacji.... Sauron nie chciał być wykryty.
A prawda jest taka że Czarnoksiężnik to Sauron. Zaś Król Nazguli o którym piszesz to zupełnie inna persona.
Wybacz ale mijasz się z prawdą.
Saruman nie sprzymierzył się w tamtym okresie z Sauronem. Prawdę mówiąc, Saruman w zasadzie nigdy nie był sojusznikiem Saurona, lecz posłużył się relacją z nim tylko po to by samemu wejść w posiadanie Pierścienia.
Gdy Sauron się zorientował, że Saruman nie jest mu sojusznikiem, wysłał własne siły na poszukiwanie Pierścienia.
To co piszesz jest raczej oparte na treści filmu a nie książki.... a jak wiadomo, film w wielu miejscach odbiega treścią od oryginału.
Co do samej kwestii Dol Guldur. Saruman nie opóźniał działań rady po to by ułatwić sprawę Sauronowi lecz po to, by przekonać się czy faktycznie wróg szuka w tamtych okolicach Pierścienia a co za tym idzie, zaczęła w nim budzić się żądza jego posiadania, gdyż wcześniej uważał, że spłynął Anduiną do Morza i został przez jego otchłanie pochłonięty na zawsze.
Fajnie, że lubisz i znasz film ale polecam Ci jednak treść książek, gdyż o wiele ciekawszą historię tam znajdziesz i o wiele bardziej złożone są postaci tej powieści niż prezentuje je film,
Wybaczam :D:D
Dzięki za wyjaśnienia :D
Książki się czytalo...ale to było dawno temu, w odległej galaktyce i już nic nie pamiętam :( ale tez dlatego warto dyskutowac na forum, żeby się czegoś dowiedziec :)
A na marginesie "sprzyjać" nie jest równoznaczne ze "sprzymierzyć się" ;) Sprzyjac mozna również nieświadomie, więc moje stwierdzenie nie jest do końca fałszywe ;)
Oj już się tak o słowo fałsz nie ocierajmy :-) Ani z nas ryby by tarło tu uprawiać, ani ortodoksyjni fani by reagować emocjami na wszystko co może się choćby minimalnie z naszym punktem widzenia nie zgadzać ;)
Co do słowa SPRZYJAĆ.... cóż, Saruman sprzyjał jedynie własnej sprawie :-) Taka jest prawda :-)
Choć rzecz jasna uważam i jest to zresztą potwierdzone przez znawców tematu czy chociażby samego Christophera Lee, którego osobiście uważam za współczesnego eksperta i wielkiego miłośnika Twórczości Tolkiena, że Saruman był niezwykle honorowym, godnym bytem (z wiadomych przyczyn nie chcę tu używać słowa Człowiek), który przez wiele lat był oparciem dla sił dobra działających w Śródziemiu, służył radą i zasługiwał od początku na miano najwyższego/najbardziej potężnego i najmądrzejszego z Istarich.... jednak w Sarumanie jest cząstka która przypomina ludzkie oblicze... cząstka która sprawiła, że uległ ambicjom, porzucił swój cel w którym został utwierdzony kiedy przybył do Śródziemia i zapragnął władzy.
Jakie to ludzkie, prawda? Ludzkie a mimo wszystko występujące u Istari...przemiana która się w Sarumanie dokonała jest sama w sobie fenomenem tej postaci. Jest to z mojego punktu widzenia niezwykle barwna persona i chyba mogę śmiało stwierdzić, że najciekawsza i najmniej "oczywista" ze wszystkich które spotykamy we Władcy Pierścieni i poniekąd w Hobbicie.
powiedziałabym, że jedna z najmniej oczywistych postaci. Dodałabym jeszcze Golluma i Grimę (co ciekawe granych przez tego samego aktora, w przypadku Golluma przed zabiciem Deagola ). Chociaż Sarumana lubię najbardziej. Fajna była ta jego intryga w Shire :) Frodo wraca zmęczony do domu, myśli, że będzie mógł odpocząć, a tu kicha. Szkoda, że nie pokazali tego w filmie. Pamiętam, że najpierw obejrzałam film, a później czytałam książki, więc trochę się zdziwiłam :)
Prawdopodobnie dopiero w ostatnim filmie będzie atak rady jeśli w ogóle będzie http://the-hobbit-movie.com/2013/09/19/cate-blanchett-will-only-appear-in-the-th e-hobbit-there-and-back-again/
Tak ale nie odnosi się to konkretnie do wątku Dol Guldur.
Aktorka po prostu przyznała, że nie jest w stanie powiedzieć czy będzie obecna w drugiej części czy tylko w trzeciej.
Ale czy jej obecność jest właśnie gwarantem wątku o którym mowa? Tego tak naprawdę nikt nie wie... sama aktorka jest również zapewne umową zobligowana do tego by milczała, nawet jeśliby wiedziała...
Tak więc zaczekajmy co nam grudzień przyniesie. Choć sama walka w Dol Guldur jest interesujaca, gdyż na jednym z videoblogów Peter Jackson powiedział wyraźnie, ze w ostatniej części będzie bitwa 5-ciu armi.... a może 6-ciu, 7-miu, kto wie?
Może miał tutaj trochę na myśli to, że wątek samej walki odłożony zostanie właśnie na trzecią część? Jednak uważam, że byłby to poniekąd dziwny zabieg...gdyż 2 wielkie bitwy w ostatniej części byłyby zbyt dużym nasyceniem jednego tematu.... najlepszym rozwiązaniem byłaby bitwa w Dol Guldur w 2 części i bitwa pięciu armiii w trzeciej.... podział jest tu logiczny, spójny dość z koncepcją jaką widzieliśmy we Władcy - w Dwóch Wieżach: Helmowy Jar i Isengard, zaś w Powrocie Króla - Pola Pelennoru i Bitwa pod Czarną Bramą.
Tak więc czekamy.... zobaczymy :-) Już niebawem odpowiedź zostanie zaprezentowana na ekranach kin :-) Już czuję tę magię zbliżającego się końca roku i związanego z nim Hobbitem :-)
Może PJ w 3ciej częsci pokaże poczatki Wojny o Pierścień. Wypędzony Sauron cichaczem wysłał 2 Nazgule spowrotem do Dol Guldur w celu przygotowania armii, która potem uderzyła m.in w Mirkwood i Dale. Elfom zdaje się pomogli wtedy potomkowie Beorna (mam nadzieję, że nic nie przekręcam).
Według mnie jest możliwe, że mogą dokonać zmian i Bitwa Pięciu Armii, będzie działa się równolegle z atakiem na Dol Guldur. Myślę, że obie bitwy zobaczymy w trzeciej części.
W Dwóch Wieżach udało się to i dobrze się oglądało.
Watpie. Gandalf jest pokazany w videoblogu jak walczy w Dale. Wnioskuje, ze jest to scena z Bitwy 5 Armii. Thranduil też tak jest i to w zbroi. Gandalf raczej powinien występowac w Bitwie 5 Armii, tym bardziej ze w którymś videoblogu jest w namiocie (sprawa arcyklejnotu).
No i co to przeszkadza. Przecież Gandalf będzie brał udział tylko w jednej z bitew. Zapewne Dol Guldur zajmie się Galadriela z Elrondem.
Ok Panowie...po prostu zaczekajmy na efekt końcowy :-) Bo różne wnioski można wysnuwać aż do upadłego i nic to nie da, bo efekt i tak poznamy za kilka miesięcy, zaś efekt końcowy za nieco ponad rok :-)
P.S. Jeszcze zaledwie miesiąc do wersji reżyserskiej :-)))
Dziwię się, że na stronie AMBER nie ma żadnej informacji o Kronice Hobbita do Pustkowia Smauga... powinni już jakieś info zamieścić kiedy będzie u nich w sprzedaży - to tak poza tematem... :-)
W ciągu trzech miesięcy dostaniemy zwiastun, soundtrack, wersję rozszerzoną i film w kinie. Lepiej być nie może:)
O ile wiem w walce w Dol Guldur weźmie udział Gandalf, Radagast i Galadriela. Philipa Boynes sama powiedziała, ze nie widziała, aby Christhoper Lee brał udział w zdjęciach do Dol Guldur.
Wiec przynajmniej niech go na posiedzeniu Białej Rady pokażą.... na jego udział w walce w Dol Guldur nawet nie liczę ale pominąć jego decyzję o ataku i posiedzenie Białej Rady - tego bym reżyserowi chyba nie wybaczył.
No ze spoilerów z onering (chociaz nie jest to potwierdzone) wynika, ze sprawą Dol Guldur zajmie się tylko Gandalf i Radagast, później Galadriela jeszcze przyjdzie z pomoca temu pierwszemu. Może będa walczyli z Nazgulami czy paroma orkami, ale nie zapowiada się na to żeby była bitwa, 5 - osobowy skład Rady czy nawet kolejne posiedzenie. Cóż, miały być 2 filmy i gdyby Jackson od razu chciał zrobić 3, na pewno zrobiłby do Dol Guldur więcej scen. Nie wiadomo jak ten wątek będzie potraktowany.
PS. w przewodniku w Dol Guldur zauwazyłem posag który trzyma kulę. Jest takie zdjęcie na stornie 78. Co to może byc? Palantir Nekromanty?
No zobaczymy co takiego wymyślą :-)
Ja się nie nastawiam na wiele w sprawie Dol Guldur w II części Hobbita.
Może faktycznie tutaj sam wątek Dol Guldur będzie potraktowany jedynie w tym zakresie, że Gandalf z Radagastem pójdą sprawę sprawdzić....jeśli będzie miał Gandalf kłopot, to może Galadriela przyjdzie mu z pomocą... ale biorąc pod uwagę ilość wątków i jeszcze ten jeden wątek dochodzę do wniosku, że może faktycznie nie będzie w tej części Bitwy o Dol Guldur tylko jedynie zdemaskowanie zła które w fortecy się skrywa.
Co by nie było, sam fakt, że wątek Dol Guldur się pojawi jest dla mnie wielką, pozytywną sprawą :-) Kiedyś marzyłem by o tym wspomniano, kiedy dowiedziałem się o produkcji Hobbita... później widząc pierwszy trailer miałem pewność, że ten wątek przedstawiono, choć wiadomo... trailer był jeszcze wersją gdy mówiono o 2 filmach, tak więc w 1 filmie wizytę Gandalfa w Dol Guldur została wycięta i przełożona na drugi film....
Jednak to wszystko cieszy :-) Powoli czuję tę atmosferę która zbliża się wielkimi krokami na koniec roku :-) A prawdziwa gorączka zacznie się od 1 grudnia :-)))
O którym póki co nic nie wiadomo.
Mogliby dać jakieś info na FB Jacksona albo FB Hobbit kiedy pojawi się trailer albo videoblog..... wkurza to czekanie.